Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 01, 2024 2:05

Hozzászólás a témához  [ 743 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Következő
Apró kérdések topicja 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás Re: Apró kérdések topicja
Gondolom a .mui már foglalt volt. :mrgreen:
Hogy miért jó kettéválasztani a futtatható fájlt és a benne tárolt médiafájlokat?
Ki tudja. Újabb MS-ötlet. De kevésbé zavaró, mint a WinSxS zagyva bináris mappanevei.

hétf. okt. 28, 2024 21:46
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

vackor írta:
... A kérdéses ikonok itt vannak tárolva, ezeket másold, ha másolatra van szükség: ...

És tényleg. Erről fogalmam sem volt. Köszi. :D
De mitől lehetett pont .mun? Ezt most látom először. Pedig már sok mindent láttam. :shock:

hétf. okt. 28, 2024 18:18
gyémánt tag

Yikes! Egyetlen Google kereséssel meg is lett a válasz!
A kérdéses ikonok itt vannak tárolva, ezeket másold, ha másolatra van szükség:
Kód:
C:\Windows\SystemResources\imageres.dll.mun
C:\Windows\SystemResources\shell32.dll.mun

hétf. okt. 28, 2024 14:27
gyémánt tag

Laci_L írta:
Hát. nem lettem okosabb. :cry:

Mondok jobbat. Biztos hogy valami trükk van a dologban, mert a system32-ben levő imageres.dll nálam kb. 2500 bájt, és tuti nem tartalmaz ikonokat. Azokat valami más forrásból veszi a Windows, talán a teljes elérési út alapján.

Vagy valami kernel szintű megoldás. Rootkit vírusok (is) szoktak élni ilyen lehetőséggel, hogy a kernelbe beépülve felülbírálják a fájlműveleteket. A vírusok többnyire saját maguk elrejtésére használják, de ezzel a megoldással rendszer szinten átirányítható a fájl megnyitása egy másik fájlra.

Csak tippelek, mindenesetre érdekes dolgot sikerült kiszúrnod.

hétf. okt. 28, 2024 14:21
gyémánt tag

Akkor is ezt csinálja, ha másolás helyett szimbolikus linkkel csinálod? (MKLINK link_fájl eredeti_fájl)
Olyankor nem jön létre új fájl, máshonnan fogja az eredetit megnyitni.

hétf. okt. 28, 2024 9:29
a fórum lelke

Hát. nem lettem okosabb. :cry:

hétf. okt. 28, 2024 7:06
a fórum lelke

Nem nagy dolog, de észrevettem valamit.

Előzmény:
Néhány napja eltűnt a PDF ikon a .pdf fájlok elől, csak egy üres valami látszik. Próbáltam újra társítani, hiába.
Eszembe jutott a Nirsoft FileTypesMan program. Vissza is állítottam vele. Kiderült, hogy frissült az msedge.exe, és az ide mutató PDF ikon más helyre került a fájlban.

Van egy kis beépülő, ami minden fájlból megmutatja a benne levő ikonokat (a hely számukat is) a Tulajdonságok-ba beépülő új füllel. És itt jön a furcsaság. Van a Win-ben két fájl, ami adja az ikonok nagy részét: imageres.dll és shell32.dll. Ezek ha bent vannak a System32-ben, akkor látszanak az ikonok, ha kimásolom máshova, akkor nem. Az Ikon fül sem jelenik meg, és másik fül sem mind. De pl. az msedge.exe kimásolva is mutatja. Vagy a Total Commanderből kimásolt Wcmicons.dll is.

Hogy lehet ez?

csüt. okt. 24, 2024 19:59
gyémánt tag

nbela írta:
a szervíztől csak bővítésre van "Megbontási engedélyem" és nem SSD ki-be szerelgetésekre :D
Ha ügyesen csinálod, akkor nem látszik hogy ki lett szerelve, aztán vissza.
Mondjuk ha a bővítéshez külön "kisajtó" van a hátlapon, az más...

nbela írta:
Amúgy az volt a cél, hogy amikor át kell majd állni a Win-11-re, akkor a 11 a saját SSD-ről bootoljon, ne a törölt Win10 SSD-ről.
Jogos, ezt én úgy oldottam meg, hogy megkockáztattam egyből a váltást. Lementettem a Win10-et külső meghajtóra, aztán hagytam frissülni 11-re.
Így nem kell újra "belakni" az új Windowst. Persze tudom, sokan a tiszta telepítésre esküsznek.

vas. aug. 04, 2024 11:28
gyémánt tag

vackor írta:
Az egész probléma ott indul, hogy a Windows telepítő nem engedi neked kiválasztani, hogy hova kerüljön a boot manager, és ha már van egy EFI partíció, akkor oda fogja telepíteni az újat, felülírva az ott lévőt. Ez talán még megoldható annyival, hogy előzőleg elmented a Win10 EFI partícióját mondjuk egy külső flash meghajtóra...
Köszi az infókat. Lementettem, visszaírtam, de nem akart a boot menüben megjelnni. Szenvedtem vele egy kicsit. Végül megtaláltam, hogy a BIOS boot választójában csak 1 db SSD lehet, és egy másik almenüben lehet az SSD-ket sorrendezni. !-] Szóval szivattam magam, de végül is kialakult. Igaz csavarhúzós segítséggel. ]:-> Pedig nem akartam a garis laptopot szétszedni, mert a szervíztől csak bővítésre van "Megbontási engedélyem" és nem SSD ki-be szerelgetésekre :D

A Win11 telepítése közben a legelső bootolás alkalmával visszatettem a a Win10 SSD-t. Meglepődtem, hogy csak az EFI és a rendszer partíció volt létrehozva, a helyreállítási még sehol. :pislog: De végül a telepítés egy későbbi fázisában az is létrejött.
vackor írta:
A BIOS-ban be van konfigurálva az indítandó operációs rendszer, csakhogy mindkettő simán csak "Windows Boot Manager" néven fut
Nekem minden gépen zárójelben utána van írva az SSD vagy a pendrájv típusa.

Amúgy az volt a cél, hogy amikor át kell majd állni a Win-11-re, akkor a 11 a saját SSD-ről bootoljon, ne a törölt Win10 SSD-ről.

szomb. aug. 03, 2024 16:02
a fórum lelke

Én már csak helyeslően hozzátoldani tudok.
Asztali gépen ideiglenesen lehúznám SATA tápot, a laptopon pedig, ahogy vackor mondja kivenném a másik M.2 SSD-t.
De mostanában nemigen telepítek semmit... :sajna:

szer. júl. 31, 2024 17:40
gyémánt tag

Az egész probléma ott indul, hogy a Windows telepítő nem engedi neked kiválasztani, hogy hova kerüljön a boot manager, és ha már van egy EFI partíció, akkor oda fogja telepíteni az újat, felülírva az ott lévőt. Ez talán még megoldható annyival, hogy előzőleg elmented a Win10 EFI partícióját mondjuk egy külső flash meghajtóra, esetleg rámásolod a második SSD-re is. A Win11 telepítő nagy valószínűséggel az első meghajtóra fogja felrakni a boot managerét, amit utána átmásolhatsz a másodikra, az ott létrehozott EFI helyére, az eredetit meg visszamásolod a külső meghajtóról. Így végül az első SSD-n lesz a Win10 eredetije, a másikon meg a Win11 által felülírt.

Viszont...
Az EFI boot ugye nem ennyiből áll, főleg ha be van kapcsolva a secure boot is (mondjuk az nem hiszem hogy bekavarna, ugyanazzal a Microsoft digitális aláírással megy mindkét Windows). A BIOS-ban be van konfigurálva az indítandó operációs rendszer, csakhogy mindkettő simán csak "Windows Boot Manager" néven fut, tehát alapból nem lesz két külön bejegyzés. Ettől persze még a fizikai meghajtót kiválasztva indítható lesz a Win11, vagy akár hozzá is lehet adni a BIOS boot menüjéhez.

De ennyi bűvészkedésnél sokkal egyszerűbb átmenetileg kivenni az SSD-t...

szer. júl. 31, 2024 10:11
gyémánt tag

Asztali gépen fúrás-faragás nélkül az F12 tökéletes. A laptopban 2 db M.2 SSD van és sem SATA sem DVD.

szer. júl. 31, 2024 7:14
a fórum lelke

nbela írta:
... De önálló Win11 rendszert szeretnék telepíteni a másodlagos SSD-re. HOGYAN? Egyik megoldás, hogy a telepítés idejére kiszedem az elsődleges SSD-t. De nem akarok szerelni, ezért a másik megoldás érdekelne. Mi lenne az???

Nekem évek óta van egy jól működő megoldásom asztali PC-re:
Beépítettem egy négy-áramkörös billenőkapcsolót az előlapra. A két SSD SATA kábele fixen be van dugva az alaplapra, de tápkábel vezetékei (+12V, +5V, -5V, +3V) meg vannak szakítva a kapcsolóval (a 3V nem tudom mire való, de ott van a tápon, inkább azt is bekötöttem). Vagy ez, vagy az kap tápot. Persze az átkapcsolás szigorúan csak kikapcsolt állapotban van. Az alaplapot nem zavarja, hogy "halott" SSD van rádugva. Sőt: van egy harmadik kapcsoló állás is (a középső), ekkor egy másik SATA fiókra kapcsol. A fiókba tetszőleges merevlemez, SSD rakható. A rendszer nagyon jól működik, lehet kísérletezni. A megoldás miatt a Win telepítő (vagy akármi más Op) nem tud belepiszkálni a másikba.
Van még egy fiók a gépben egy 500 GB-os SSD-vel. Ezen van nekem minden mentett adat, telepítő, stb. Ez persze a fiókon kikapcsolható, ha szükséges (pl. új telepítésnél), ide sem tud belepiszkálni a telepítő. Csak akkor van bekapcsolva, ha a adatot kell átvinni ide-oda.

Laptopra nincs ötletem, hacsak nincs benne két SSD hely. Esetleg a DVD helyére lehetne berakni a másikat, de a kapcsoló beépítése nagyon macerás lehet.

szer. júl. 31, 2024 6:34
gyémánt tag

Szervusztok!
SSD, Win10, plusz egy gyakorló üres SSD. Ha a másodlagos SSD-re telepítek egy Win11-et, akkor csak az oprendszer partició jön rajta létre. És majd az elsődleges SSD-n lévő EFI bott dobja fel, hogy melyiket akarom indítani. Ez azért gáz, mert ha kiveszem az elsődleges SSD-t, akkor a másodlagos SSD ott marad EFI boot partició nélkül.

Asztali gép: Ezért a telepítés idejére a BIOS-ban kikapcsolom az eredeti SSD SATA port-ját. Így a másodlagos SSD-n is létrejön az EFI boot partició. Indításkor F12 gombra bejön a BIOS boot disk választása, és a win11-et tudom indítani az alapértelmezett win10 helyett.

Laptop: BIOS-ban nem lehet kikapcsolni egyik vagy másik M.2 SSD-t. De önálló Win11 rendszert szeretnék telepíteni a másodlagos SSD-re. HOGYAN? Egyik megoldás, hogy a telepítés idejére kiszedem az elsődleges SSD-t. De nem akarok szerelni, ezért a másik megoldás érdekelne. Mi lenne az???

szer. júl. 31, 2024 5:53
gyémánt tag

Köszönöm, ezért meg sem próbáltam a régi már nem működő helyett az új működő e-mail címemet beírni.

csüt. jún. 01, 2023 18:21
gyémánt tag

Az egyik szerver-váltás óta nem jön email, ez már valószínűleg nem is fog változni.
Sokkal könnyebb lenne, ha lenne az oldalon RSS vagy Atom feed, de sajnos az sincs.

Email címet meg ne változtasson senki. Egyrészt minek, másrészt meg inaktiválja a felhasználót.

pén. máj. 19, 2023 21:46
gyémánt tag

Nekem még a régi már nem működő e-mail címem van, de nem merek változtatni, nehogy gond legyen...

pén. máj. 19, 2023 16:52
a fórum lelke

Nem tudom. Sohasem használtam az e-mail értesítést.
Benéztem, amikor benéztem. :D

pén. máj. 19, 2023 16:20
a fórum lelke

Nektek megy Email értesítés, ha van új hozzászólás? Mert nekem nem jön már nagyon régen. Állandóan be kell néznem, és úgy derül ki, hogy mi a helyzet. Vagy van valami ötletetek?

pén. máj. 19, 2023 15:46
gyémánt tag

Érthetetlen, hogy nincs csatlakoztatva semmilyen USB eszköz és állandóan megjelenik ez a felirat.
Visszarakok egy mentést aztán meglátom...

pén. máj. 19, 2023 14:48
a fórum lelke

Nekem akkor volt ilyen,mikor egy usb-hosszabitó (nem is bóvli Belkin) üresen lógótt a gépből.
...de lehet bármilyen usb dongle drót nélküli egér,billentyű,headset.Röhely, hogy maga a készülék látszólag-már a másik végén-normálisan működik.

pén. máj. 19, 2023 3:58
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
gyémánt tag

Egy perc alatt többször is megjelenik a tálca jobb oldalán az " Ismeretlen USB-eszköz " felírat.
Hogyan tudnám eltüntetni?

csüt. máj. 18, 2023 20:03
gyémánt tag

Win 7 tálcának a színét - ha nincs aero - milyen programmal lehet megváltoztatni?
A Classic Shell csak NVidia 6600-tól tud aerot, az 5600 sajnos nem.

pén. jún. 07, 2019 20:17
gyémánt tag

Azt még nem írtam, hogy deLuxe LCD kijelzős három szenzoros a ház...

... és egyik szenzor vakriasztása 70 Celsiusra indítja 3x2 bipet...
Ez a megoldás kulcsa.

szer. nov. 28, 2018 9:49
gyémánt tag

Ez igen!
Nagyon sok nagyon hasznos dolgot tanultunk már és tanulhatunk tőled, na meg arról nem is beszélve, hogy mennyi időt takaríthatunk meg.
Nagyon köszönöm, ezentúl én is így fogom csinálni.

szer. nov. 28, 2018 8:55
a fórum lelke

Supervisor írta:
... Ahogyan telnek az évek bizony elfelejthetünk bizonyos dolgokat, mint ahogyan ezt is...

Az emlékeztetőben minden új bejegyzés egy sor (program neve, verzió, a legfontosabb info pár szóban). Ha frissítek, ezt írom: Up, ha eltávolítok: Uninstall. A két partíciómentés közötti blokk legalján vannak először az eltávolítottta, aztán az új telepítések, aztán sorban a frissítések. Ezt az emlékeztető fájlt több helyre is elmentem. Példaképpen itt egy részlet:

>>
2018.11.04 (21,188 GB)

dBpowerAMP Music Converter Reference 16.5 Up
Media Player Classic Home Cinema BE 1.5.2.3973 Up + mentett beállítások
Reg Organizer 8.20 Beta Up
Rufus 3.3 B1400 Up
CCleaner 5.48.6834 Up
Fineprint pdfFactory Pro v6.33 Up
Calibre 3.33.1 Up
mp3Tag v2.90b Up
VirtualBox v5.2.20 B125813 Up
VueScan Prof 9.6.20 Up
Adobe Flash Player v31.0.0.122 Up
Java SE Runtime Envir. (JRE) 8 Update 192 Up
SpeedyFox 2.0.25 135 Up és futtatás
Firefox kiegészítő > Ummy Video Downloader
Firefox 62.0.3 Up
Total Commander > Plugins > TCTorrent.wlx Install
Total Commander > Plugins > Torrent.wlx Uninstall és mappa törlés
Total Commander > Plugins > Back2Life.wfx for TC 2.8 Up
Total Commander > Plugins > DirSizeCalc.wdx 2.22
Total Commander 9.21 Up
Winamp 5.666 B3507 > újratel., Pro serial (mpeg/avi is), AC3 & DTS Plugin
Program Files > Amcap > mappa névben a verzió törlése
Phonebook Tray .dat visszállás a 0, -re
Windows összes beállítás egy helyen mappa > létrehozás
Startup tisztítás (pipa nélküliek törlése)
Sans Forgetica font telepítése
Foobar 2000 1.3.17 Portable + parancsikon
Hasher Pro 3.4
NOD32 Antivirus v12.0.27.0 + mentett beállítások
- NOD32 Antivirus teljes Uninstall (remover6.exe)

2018.08.21 (20,901 GB)
<<

szer. nov. 28, 2018 8:52
gyémánt tag

Laci_L! Bizony nagyon is igazad van! Ahogyan telnek az évek bizony elfelejthetünk bizonyos dolgokat, mint ahogyan ezt is...
Megfogadom a jó tanácsodat, ezentúl mindent feljegyzek.

Egyébként most cseréltem tápot, újra pasztáztam a CPU-t ez még mindig 55-57 az alaplap:50 a GPU:37 Celsius és a hiba azóta még nem jelentkezett, remélem nem is fog.
Mindenkinek köszönöm a segítséget.

szer. nov. 28, 2018 8:39
a fórum lelke

Supervisor írta:
... csak azt tudnám, hogy akkor hogyan sikerült megcsinálnom...

Ha nem emlékszel mindenre, fel kell írni. Később csak vissza kell keresni.

Én már 20 éve így csinálom. Minden telepítést, eltávolítást, változtatást felírok egy szövegfájlba, ahol a partíciómentések időpontja választja el a felsorolást. Vissza lehet mindent keresni, pontosan látszik hogy mit kell csinálni egy partíció visszaállításnál.
Hardvert nem nagyon változtatok (minek, ha jó :) ), de ha igen felírom azt is.

Az egész időszakos adminisztráció alkalmanként nem több mint fél perc. Ez bőven megtérül a baj, hibakeresés, visszaállítás esetén. De mindenki úgy tolja el a szabad idejét, ahogy akarja. :)

szer. nov. 28, 2018 8:28
gyémánt tag

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítségét.
Mint azt már tudjátok retro dologról van szó.
Azokról, amelyekről nem írtam: A bizonyos időközönként az változó, van amikor közvetlenül az indítás után percenként úgy negyedórán át, aztán egy órán át semmi.

AsRock P4V88 alaplap a kézikönyvében nem találtam ilyen leírást a hibával kapcsolatban miként megoldást a Google-ban sem.
Főként csak bekapcsoláskor csinálja, aztán menet közben is.

A dolog érdekessége, hogy D:WinXP, C:Win7 ugyanazon a HDD-n, de Win7 alatt nem jelentkezik, csak XP alatt.
CPU túlmelegedés vonatkozásában az Advanced SystemCare szerint 57-61 Celsius a CPU hőmérséklete.
Mintegy fél éve lett pasztázva, de ezt most újra megcsinálom aztán még CPU cserét is.

AMI bios van, hangot gyakorlatilag adhatna a HDSentinel is, de az nincs rajta beállítva, hogy hangjelzést adjon.
Kerestem a Win kódokat, de 3x2 bipre nem találtam még találatot.
Velem valóban mindig történik valami, ezek a régi dolgok, valahogyan mindig adnak ilyen feladatokat…

Nagyon köszönöm a tippet, letöltöttem és felraktam a Core Temp 1.12.1.-et 32F CPU hőmérsékletet mutat.
Pár éve volt ugyanez a jelenség, csak azt tudnám, hogy akkor hogyan sikerült megcsinálnom.
Akkor most folytatom a CPU pasztázással aztán megírom a fejleményeket.
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!

kedd nov. 27, 2018 22:57
a fórum lelke

vackor írta:
...nagy valószínűleg CPU túlmelegedés...

Könnyen lehet ellenőrizni:
Core Temp 1.12.1
www.alcpu.com/CoreTemp/

kedd nov. 27, 2018 16:34
a fórum lelke

Supervisor írta:
... 3x2 bip...

Nem írtad milyen Bios van. De a Win is adhat hangot, sőt valami háttérben futó program is.
A Bios kódokra rá lehet keresni, a többit meg be lehet határolni. Mielőtt megüt a guta. :)

Veled mindig történik valami, az már biztos. :shock:

kedd nov. 27, 2018 16:27
gyémánt tag

Mennyi az a "bizonyos időközönként"? Naponta? Óránként? Ötpercenként?
Alaplap típusa? Kézikönyv ír valamit róla?

Ezt csak bekapcsoláskor csinálja, vagy menet közben is? Ha menet közben is előfordul, akkor nagy valószínűleg CPU túlmelegedés. Meg kell pucolni a hűtés lamelláit, illetve szükség esetén friss hővezető pasztát a proci hátára...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vackor kedd nov. 27, 2018 16:29-kor.

kedd nov. 27, 2018 16:26
gyémánt tag

3x2 bip...
Az őrületbe kerget az egyébként rendben működőasztali gépen a bizonyos időközönkénti 3x2 bip.
Eddig VGA cserélve, billentyűzet cserélve, ramok rendben nincs kontakt hiba a teszt is hibátlan, alaplapi elem cserélve. Mi lehet még?
Időnként óráig csendben megy aztán újra 3x2 bip...
Mi okozhatja?

(Régebben egyszer már produkálta ugyanezt a jelenséget, akkor valahogyan sikerült megoldani, csak arra már nem emlékszem, hogy hogyan.)

kedd nov. 27, 2018 15:59
a fórum lelke

""Apukám kukaca"...@
Megértelek, hogy olcsón jót mindenkinek...de ez már a sötét oldal... vegyél egy normális szervert és akaszd rá bóvlit akár vincsi nélkül...elemgy az egy cyberben..-igaz nem élvezik,de soha nem lesz vírusos... :lol: *-lassú mint tetű...de megy=terminal :D

vas. máj. 21, 2017 20:17
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
gyémánt tag

Köszönöm nbelanak és mindenkinek a segítséget.
A probléma megoldva két HDD és külön az oprendszerek.

vas. máj. 21, 2017 18:05
gyémánt tag

Olvastam már róla, de konkrétan melyik is az a frissítés?
Egy tesztgép rendszeresen van a neten évek óta mindenféle frissítés nélkül.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Supervisor vas. máj. 21, 2017 18:08-kor.

vas. máj. 21, 2017 17:57
a fórum lelke

Ha már zsarolóvírus, meg Supervisor az XP-vel az orvosi programokkal, a Microsoft kiadta a már nem támogatott XP-hez is a biztonsági javítást minden előzetes ígéret ellenére. Ez azért meglepően jó dolog, illetve oka, hogy a legutóbbi vírus nem piskóta lehet, főleg még azzal, hogy nem csak e-mail csatolmányt kell hülye módon megnyitni, de fertőzés után a helyi hálón is terjedhet.
Állítólag egy angliai informatikusnak a kódban lévő domain név regisztrációjával sikerült kilőni a további fertőzést.

vas. máj. 14, 2017 5:24
gyémánt tag

Laci_L írta:
Ezt írtam Supervisor-nak kb. 10 napja. :wink:
Bocs, hozzá akartam tenni, csak mobilról írtam, és a körülményessége miatt győzött a lustaság. ;)

Laci_L írta:
Leszedtem Online (93 MB), de nem települ, hanem ezt írja: "A frissítés nem érvényes erre a számítógépre". A fájl neve: windows6.1-kb4012215-x86.msu, azaz nekem való (Win7, SP1, 32 bit).
Az MS azt írja róla:
Idézet:
The security fixes that are listed in the "Summary" section [...] are also included in March 2017 Security Only Quality Update 4012212, with the exception of security fixes for Internet Explorer, which are instead included in the Cumulative Security Update for Internet Explorer 4012204. Installing either this March 2017 Security Monthly Quality Rollup or both the March 2017 Security Only Quality update and the Cumulative Security Update for Internet Explorer will install the security fixes that are listed here.
Vagyis ezek már benne voltak a 4012212-ben, kivéve az IE javítást, ami a 4012204-ben volt. Vagy ezt (4012215) kell telepítened, vagy a másik kettőt. Valószínűleg azok már telepítve vannak, így erre nincs szükség, ezért nem megy fel.

szomb. máj. 13, 2017 22:02
gyémánt tag

Supervisor írta:
500 GB-s HDD három részre particionálva. C:116 GB W10, D:116 GB W8.1, E:232 GB nincs oprendszer a mentéseknek van.
Az lenne a kérdésem ha az E:-t megparticionálom megfelezem, akkor oda telepíthetek-e XP-t illetve akkor fog-e minden oprendszer működni?

A leírtakon kívül egy másik módszer:
- HBCD boot
- Partition Wizard elindít
- C hidden, D hidden, E megfelez, E Active, Apply
- XP telepít az E meghajtóra
- HBCD boot
- Partition Wizard elindít, C unhide, D unhide, Apply
- BootIce, MBR=Plop Boot Manager
Boot után a Plop bejelentkezik, és a kiválasztott particiót indítja.
HBCD letölthető a honlapjáról, illetve pár frissítéssel újracsomagoltam:
https://drive.google.com/file/d/0B30NETHnjDmPVEZtdFR5RW14QnM/view?usp=sharing
A frissített Parted Magic 600 Mega körül van, ezért az egész összesen 1 GB.

szomb. máj. 13, 2017 20:52
a fórum lelke

Most szaladtam bele a zsarolóvírus témába.

Gondoltam, megnézem, van-e telepítve az én gépemen a márciusi kb4012215 összegző frissítés, mert ez tartalmazza a javítást is. Mellesleg minden frissítést a megjelenéskor hagyok települni (kivéve a 'Rosszindulatú... izét).

És mit látok? Több mint 200 mind sikeres, kivéve egyet, ezt a kb4012215 jelűt. Leszedtem Online (93 MB), de nem települ, hanem ezt írja: "A frissítés nem érvényes erre a számítógépre". A fájl neve: windows6.1-kb4012215-x86.msu, azaz nekem való (Win7, SP1, 32 bit).

Mi lehet ilyenkor? :shock:

szomb. máj. 13, 2017 20:27
a fórum lelke

Sajnos évek óta nem tud ettől Supervisor elvonatkoztatni, a meghajtóbetűjeles összedrótozástól, sorrendtől. :wink:

De a kérdése a két vinyóról, meg az EasyBCD-ről. Ha két bootolható vinyó van, akkor az fog elindulni, amelyik a BIOS boot sorrendben előrébb van, vagy a boot során az adott funkciógombbal előhívott menüvel egy alkalomra ezt megváltoztathatjuk. Azután van még az, ha lehúzogatunk meghajtókat, a beállított boot sorrend megváltozhat, és a legkisebb sorszámú portra dugottak lépnek előre. És akkor még ott van az UEFI GPT kérdés, de ezt hagyjuk, XP-s gépnél úgysem ez van Supervisornál.
Tehát bootol az elsőként beállított meghajtó, vagy az, amelyiket ideiglenesen kiválasztunk. Ilyenkor azonban csak a saját boot menüjét tudjuk módosítani az EasyBCD-vel, a másik vinyóét nem. Természetesen ebbe a boot menübe felvehető a másik vinyó egyik partíciójáról induló rendszer is. Meg vicaversa, így majd indítható minden mindenhonnan, bármelyik meghajtóról induljon is a boot.
Egyébként ez egy jó ötlet, hogy legyen másik meghajtón az XP, bár igazából mindegy, csak a biztonságot és variabilitást növeli annyiban, hogy két meghajtóról is lehet bootolni.
A rendszervisszaállítást továbbra is ki fogja nyírni az XP.

szomb. máj. 13, 2017 16:45
a fórum lelke

vackor írta:
Nem a partíciók sorrendje számít, hanem a telepítés sorrendje. Kezdd a régebbivel, úgy menj sorba.

Ezt írtam Supervisor-nak kb. 10 napja. :wink:

szomb. máj. 13, 2017 15:38
gyémánt tag

Igen ezt így csinálom.
A két külön winchesterről amelyik rendszer előbb elindul arról EasyBCD-vel lehet a többit beállítani?

szomb. máj. 13, 2017 14:20
gyémánt tag

Nem a partíciók sorrendje számít, hanem a telepítés sorrendje. Kezdd a régebbivel, úgy menj sorba.

szomb. máj. 13, 2017 13:56
gyémánt tag

Mennyivel lenne az egyszerűbb vagy bonyolultabb ha egy másik ugyanilyen HDD-t ugyanilyen partíciókkal de C:W7, D:XP, E:mentéseknek tennék a gépbe?
Indulna-e ha igen melyik rendszer vagy EasyBCD-vel mindet lehet beállítani?

szomb. máj. 13, 2017 13:10
gyémánt tag

TargeT-nek is köszönöm a segítséget.
Amitől még tartok, hogy az XP-t nem fogja engedni felrakni mert telepítéskor kékhalál lesz.
Ilyennel találkoztam a laptop esetében NTFS fájlrendszer és csak W7, W8 W8.1 W10 telepítését engedte.
A HDD HDS szerint 100/100 HDDR szerint is hibátlan. Nem hozott eredményt a WDClear teljes lefuttatása után sem a jogtiszta XP-t nem lehetett felrakni.
Van még egy ugyanilyen HDD-m arra átrakom a rendszermentéseket, hogy ne vesszenek el aztán a leírtak szerint nekilátok.

Az XP-re azért van szükség, mert sok egészségügyi program nem fut W8 vagy W10 rendszeren.

szomb. máj. 13, 2017 7:18
a fórum lelke

Vackor leírta, hogy az XP-re kell telepítened az EasyBCD-t a helyreállításhoz. Nyilvánvaló, mert az XP telepítés után csak az tud majd elindulni.
Az említett jelszó probléma pedig az így járás esete azoknak, akik az XP telepítés közben nem adnak meg rendszergazda jelszót. :wink:

Nem tudom mivégre kell neked annyira ez az XP, de ha semmiképp nem tudsz lemondani róla, inkább azt javaslom, hogy az E:-nek nevezett partíciódat úgy oszd ketté, hogy az egyik elsődleges partíció legyen, és azt tedd aktívvá is. Erre az aktív partícióra telepítsd az XP-t.
Ha vissza akarod nyerni a Win10, Win8-at, akkor állítsd vissza az aktív partíciót a jelenlegi boot partícióra, és bebootolva az EasyBCD-vel állítsd be az XP bootját is a boot menüben.
Vannak még buktatók, ehhez USB-ről vagy DVD-ről bootolható .iso külső partíciókezelő program kell, azt hiszem saját maga alól nem fogja a rendszer kirántani a boot partíciót. Vannak ilyen 3rd party partíciókezelők természetesen.
Még kérdés, hogy tudsz-e még létrehozni elsődleges partíciót. Egyébként jó lenne a logikai is az XP-hez, de az aktívvá tétel miatt most nem.
A másik, hogy bármikor az XP bebootol, a Win10 és Win8 rendszervisszaállítási pontjai, árnyékmásolatai törlődnek, ha voltak ilyenek. Ez egy registry módosítással orvosolható, de első alkalommal tuti törlődni fognak.

szomb. máj. 13, 2017 5:31
gyémánt tag

Köszönöm a választ.
Az EasyBCD fent van a C:.- W10-en.
Gond lehet, hogy a W10 és a W8.1 telepítőkön nincs javítás funkció az XP-n van de jelszót kér, ami nincs így sohasem tudtam XP-vel javítani.
A W7 telepítőjén van javítás, de az a kérdés, hogy az itt mit érne?

Akkor mi lenne, ha egy XP Ghost mentést raknák fel friss telepítés helyett?

pén. máj. 12, 2017 20:35
gyémánt tag

Telepíthetsz és működni fog, de felülírja a rendszerindító fájlokat, ezért a többi nem fog elindulni. Ezt utólag helyrehozhatod a Win10 telepítő lemezről, vagy ha XP-re telepíted az EasyBCD-t, azzal visszaállítod a Win10 bootloadert és bekonfigurálhatod az indítandó oprendszereket is.

pén. máj. 12, 2017 20:15
gyémánt tag

500 GB-s HDD három részre particionálva. C:116 GB W10, D:116 GB W8.1, E:232 GB nincs oprendszer a mentéseknek van.
Az lenne a kérdésem ha az E:-t megparticionálom megfelezem, akkor oda telepíthetek-e XP-t illetve akkor fog-e minden oprendszer működni?

pén. máj. 12, 2017 18:56
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 743 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Következő