Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. szept. 20, 2018 23:59



Hozzászólás a témához  [ 151 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő
Alaplap hiba vagy......? 
Szerző Üzenet
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. júl. 21, 2006 16:24
Hozzászólások: 1316
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Hm izé ....
Lehet, kicsit későn bukkantam a topicra és jön a kérdés:
a BIOS hány meghajtóhelyet lát?
Jól tippelek, hogy 4 (NÉGY)-et?

Egyes (jópár) alaplap úgy működött, hogy
- VAGY volt 2 IDE port (4 meghajtó)
- VAGY volt 1 IDE port (2meghajtó) ÉS 2 SATA port

Egyes esetekben volt olyan lehetőség, hogy mind dolgozzon együtt.

És IGEN, az XP még CSAK floppyról volt hajlandó eszközdrivert betölteni (vagy rajta volt a telepítőlemezen).


szer. márc. 01, 2017 20:03
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 4014
Tartózkodási hely: Siófok
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
A gyártó által adott nem jó?


szomb. feb. 11, 2017 22:29
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
http://www.hdsentinel.hu/driverzone.php
Most itt próbálok megfelelőt keresni.
Írtam Máthé János úrnak a HDS fejlesztőjének aki nagy tudással és szakértelemmel rendelkezik ebben a témában.


szomb. feb. 11, 2017 8:24
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Igen, még a BIOS a gond...


csüt. feb. 09, 2017 21:58
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 4014
Tartózkodási hely: Siófok
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Igen, a Windows akkor már látni fogja őket, a tervnek az a része jó.
De előbb meg kell oldanod, hogy a BIOS is felismerje, különben hogy tölti be a Windowst?


csüt. feb. 09, 2017 21:40
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Akkor elvileg az Intel-VIA CD-ről a driverrel már látnia kellene a SATA HDD-t? Vagy floppyról kellene másolni?


csüt. feb. 09, 2017 21:18
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 4014
Tartózkodási hely: Siófok
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Bocs, nem a telepítésre gondoltam. Addig rendben, hogy mondjuk CD-ről elindul a telepítő, adsz neki SATA drivert, felmegy az oprendszer, de egy újraindítás után mi fogja betölteni? Mert a BIOS-t nem nagyon érdekli a Windows-os driver.

Vagy én értek félre valamit?


csüt. feb. 09, 2017 21:15
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Gondoltam...
Olyan ez mint laptopra rakni asztali PC Ghost mentést vagy fordítva...
Azért megpróbálom, ha a sors úgy akarja...

Na de itt vannak a CD-k és azokról a leírtak szerint. Először természetesen ezt.


csüt. feb. 09, 2017 21:06
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 4014
Tartózkodási hely: Siófok
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Supervisor írta:
Holnap egy nem éppen régi gépben próbálom meg, abban biztosan fel lehet rá rakni az oprendszereket, aztán vissza ide az AsRockhoz.

Ez szinte biztosan nem fog működni, legfeljebb akkor ha a másik alaplap chipsetje is ugyanaz. De amíg nem tudod felismertetni vele a meghajtókat, addig nyitott kérdés marad, hogy hogyan, miről fog betöltődni az oprendszer.


csüt. feb. 09, 2017 21:00
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Kapásból gyorsan most két CD-t is találtam. Intel-VIA IV18 és IV21b.
Egyik vinyón van jamper a másikon nincs lehetőség.
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget. :wink:


csüt. feb. 09, 2017 20:57
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 6442
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Az alaplap support CD-je megvan? Azzal lehet készíteni SATA driver floppyt. A Vackor által linkelt kézikönyv írja hogyan.
Egyébként Windows 2000/XP-hez írja a drivert, tehát a Win 7-hez vagy nem kell, vagy csak nem is volt még, amikor az alaplapot kiadták.
Ha van a vinyón erre jumper, azért állítsd át SATA I-re (1,5 Gb/s).


csüt. feb. 09, 2017 20:42
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Pontosítanék: A D:-n XP a C:-n Win7 vagy Vista lenne ha felismerné.
A gond az, hogy nem ismeri fel a SATA HDD-ket.
Holnap egy nem éppen régi gépben próbálom meg, abban biztosan fel lehet rá rakni az oprendszereket, aztán vissza ide az AsRockhoz.
Aztán meglátjuk...

Valóban IDE-s olvasó/író van kettő is.
Ezeket csak magamnak használom a kezdetek óta és IDE-vel nem is volt eddig gond, csak most ezek a SATA-k...
Win 7 telepítő be, pendrive-ről nem tudja leolvasni valószínűleg nem megfelelő a driver. Keresem tovább.

Van új laptop is Win 8.1 és 10 de azt nem nagyon használom.

A sörözés nem rossz ötlet, de a retroszenvedély most erősebb... :wink:


csüt. feb. 09, 2017 20:18
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 6442
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Nem rugóznánk mi annyira, hogy SATA legyen IDE helyett, csakhogy SATA csatolós vinyót akar rádugni. Azt meg vagy látja, vagy SATA / IDE átalakító kell.
Az igaz, hogy bevallottan retró, meg egyfolytában az XP-t emlegeti, ha rendszerről van szó, de mindig hozzátette, hogy tudja floppyn kell F6 után adagolni a SATA drivert.
Én meg a Win7-et emlegettem, hogy az már kezeli a SATA-t - kivéve talán pont a Via chipset - de sosem mondta, hogy nem ezt, hanem XP-t akar helyette.

De az is lehet, hogy tévedek, és a Win7 már kezeli ezt is, csak a Vista és XP nem.


csüt. feb. 09, 2017 19:54
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 4014
Tartózkodási hely: Siófok
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Én úgy vettem ki, hogy XP lesz a gépen, ha már egyszer retró. (Csak nem szabad kiengedni az internetre.)

Egyébként HDD esetén én nem rugóznék annyit az IDE/SATA kérdésen. A legtöbb kommersz HDD max sebessége 80-100 MB/s körül van, a takarékosabbak meg csak 60-80 MB/s körül, azt meg röhögve kiszolgálja az IDE interfész is, szólóban bekötve.


csüt. feb. 09, 2017 19:34
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 6442
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Gondolom IDE DVD olvasó lehet a gépben, arról telepíthet. Bár nem mondta.
A SATA drivert nem feltétlen kell floppyról beadagolni, mint XP esetében, ha nem volt integrálva. Windows 7 telepítő megeszi pendrive-ról is. Vagy az van még, hogy integrálja a nyüves Via SATA drivert a Win 7 telepítőkészletbe.
Ez tényleg múzeum, vagy csak szívatni akarja magát ezekkel a lomtalanításkor kidobott jellegű vackokkal. Mert használni se nagyon lehet mire. Meg mintha több darab is lenne, de talán nem is magának csinálja.
Szerintem Core 2 Duo előtti procis rendszerrel már értelmetlen foglalkozni, de az SSD alapvető hozzá.


csüt. feb. 09, 2017 18:49
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 11315
Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Már írtam: hagyd a fenébe. Menj el inkább sörözni. Én biztos ezt csinálnám. :D :D


csüt. feb. 09, 2017 18:47
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 4014
Tartózkodási hely: Siófok
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Az önmagában még nem lesz elég. Miről fogja betölteni a BIOS az oprendszert ha nem ismeri fel? Teszel mellé egy ATA meghajtót is boot eszköznek?


csüt. feb. 09, 2017 18:09
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Van még néhány elképzelésem a küzdelemben a hétvégén folytatom.
Valószínűleg a SATA driver hiányzik, amit XP telepítésnél F6 után lehet kislemezről felrakni.
Mindenkinek köszönöm a segítséget.


csüt. feb. 09, 2017 18:06
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 4014
Tartózkodási hely: Siófok
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Esetleg BIOS frissítés, ha nem az 1.8-as van.


csüt. feb. 09, 2017 17:24
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 4014
Tartózkodási hely: Siófok
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Megnéztem a kézikönyvet. Nem lettem okosabb. Azt írja, hogy hogyan kell beszerelni és csatlakoztatni a SATA meghajtókat, de a BIOS beállításoknál még csak utalás sincs SATA eszközökre, és a képernyőképeken sem látszik ilyesmi.

Azt írja, hogy a Windows-hoz szükség lesz SATA driver floppyra, de a gép hogy a bánatba fog SATA-ról bootolni?
Ha letiltod valamelyik IDE vezérlőt, akkor nem veszi át a helyét a két SATA?
Esetleg a boot eszközöknél megjelenik? Attól függetlenül hogy máshol nem jelzi, még működhetnek...


csüt. feb. 09, 2017 16:54
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 6442
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Igen, jól sejtettem a típusszámból. A V Via chipsetet jelent. :P Óóóó szép szüzanyám.
Amit Vackor mond, meg én is, legjavasoltabb a kuka.
Vagy ha a SATA táp és SATA adatkábel rendben, akkor kínlódj csak tovább :wink: és kutakodj a honlapjukon vagy a neten SATA driver után, mert azt hiszem, hogy ez nincs benne a Win7 telepítőben.
Volt anno még valami jumper dolog a SATA II vinyóknál, hogy menjen SATA I-en, de ez nem mindegyiknél kellett.


csüt. feb. 09, 2017 16:43
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
A hibás BIOS beállításra tippelnék leginkább.
Folytatom a türelemjátékot, hátha...


csüt. feb. 09, 2017 16:07
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 4014
Tartózkodási hely: Siófok
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Elég sok a hibalehetőség: hibás csatlakozó, hibás adatkábel, hibás tápkábel, hibás vagy rosszul beállított BIOS, meghajtó firmware hiba, kontakt hiba, nagyfrekvenciás zavarás.


csüt. feb. 09, 2017 15:01
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Szeretem a retro dolgokat. Ezek IDE-s HDD-vel gondtalanul futnak, kétségtelen hogy a maiakhoz képest csak olyan gyorsak, hogy dolgozni lehet velük. Nekem meg éppen arra kell. 2,8-3,2GHz CPU, 3-3,5GB RAM.
Retroból működő PI PII és PIII van a gyűjteményben az utókornak...

Azt nem értem, hogy vannak SATA portjaik, akkor miért nem ismerik fel a SATA winchestereket?


csüt. feb. 09, 2017 14:52
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 4014
Tartózkodási hely: Siófok
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Megnéztem mit tud ez az alaplap. Hát... Pentium 4 CPU, DDR memória, SATA-1, AGP slot...
Ne sértődj meg, de ezt mire akarod használni? Ez inkább múzeumba való, már csak a szoftver támogatottsága miatt is. Ha sikerül is működésre bírni, a mai erőforrás igényekhez egy nagyon sovány, bitang lassú lesz. :(


csüt. feb. 09, 2017 14:20
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Bizony mindig megtalálom a gondokat.
Írod, hogy 15 éve használsz AsRock lapokat és nem volt velük semmi gond.
AsRock P4v88 lapokról van szó. és nem is egyről, de mindben ez lenne a helyzet?
Vagy csak a v88 esetében van így.
Már jóval több mint tíz évesek és egy van amelyik kezeli a SATÁ-t de azt XP alól F6 RAID kislemezről raktam fel.
Itt viszont egyik esetében sem ismeri fel.


csüt. feb. 09, 2017 9:53
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 11315
Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Supervisor

Ahogy elnézem, te megtalálsz, és beleszaladsz minden létező problémába. :shock:

mellesleg én 15 éve használok Asrock alaplapokat (a volt cégnél is tucatjával), és nem volt/nincs gond vele. Valamit te benézel, mert az kizárt, hogy ilyen alapfunkciót ne tudjon az alaplap. Hacsak nem roggyant meg.

Mellesleg ez az alaplap legalább 10 éves. Én nem erőltetném, mert a mostani Op rendszerek támogatottsága sincs meg.


csüt. feb. 09, 2017 8:39
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
A sokat szidott ASRock alaplapokkal eddig nem volt gond IDE-s csatlakozású WDC WD HDD-kel.
Most raknék bele SATÁ-s HDD-t de ez reménytelennek tűnik. Az alaplap egyszerűen nem látja a BIOS-ban hiába akármilyen beállítás.
Akkor mi van ha egy másik gépben amelyik látja felrakom az oprendszereket és utána megnézem az AsRock alaplapos gépekben?
XP alatt többször volt már úgy, hogy a teljesen hibátlan HDD-re egyszerűen nem lehetett felrakni semmilyen oprendszert. Egy másik ugyanolyan gépben viszont igen eztán visszaraktam és működik.
Szóval akkor valószínű, hogy az AsRock alapra SATA nagyon is reménytelen...


csüt. feb. 09, 2017 7:49
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 6442
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Ez azért gáz. Már régesrég nem IDE vinyókat kellene használni. Az alaplapokon nincs is már ilyen csatlakozó jó ideje. A sebességre sincs jó hatással.
Alapból nem kell külön SATA driver, a Win 7 óta tartalmazza, hacsak nem valami ezoterikus chipset nyújtja a SATA felületet. Akkor meg az alaplap gyártó honlapján kell keresni.
A BIOS-okban elég különféle módon, néha elsőre félreérthetően szerepel a SATA beállítás. De RAID ne legyen, ha egyszer nem RAID. A RAID-hez már kell a külön driver is.

Ja, éshogy opfendszert már nem teszünk csak SSD-re. :wink: Annyira nem drága már egy 120-as. Használatban meg ég és föld.


csüt. feb. 09, 2017 7:25
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
A 3.1 óta csak IDE-s HDD-ket használok, szóval a SATA az még nem megy...
Megnéztem de a BIOS-ban csak non-raid van még. Átállítottam erre, de nincs változás.
AHCI-t nem találtam.
SATA driver? Azt meg honnét és hogyan kell?
Köszönöm a segítséget.


szer. feb. 08, 2017 22:23
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
A 3.1 óta csak IDE-s HDD-ket használok, szóval a SATA az még nem megy...
Megnéztem de a BIOS-ban csak non-raid van még. Átállítottam erre, de nincs változás.
AHCI-t nem találtam.
SATA driver? Azt meg honnét és hogyan kell?
Köszönöm a segítséget.


szer. feb. 08, 2017 22:22
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 6442
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Nem jó. Ne RAID legyen a SATA mód, hanem AHCI. Mit akarsz a RAID-del 1 vinyó esetén? :wink: Plusz kellene hozzá külön RAID driver.


szer. feb. 08, 2017 20:32
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 5:49
Hozzászólások: 2204
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
AsRock P4v88 alaplapon két SATA csatlakozó van. SATA HDD-t viszont új csatlakozó és tápcsatlakozó van mégsem ismeri fel, nem látja a BIOS.
A BIOS beállításaiból: SATA op mód:RAID. SMART:Enabled? 32.bit data Transfer: Enabled?
A HDD 500GB Samsung.
Amit nem értek: Az alaplapon van két SATA csatlakozó akkor miért nem észleli?
Amennyiben IDE csatlakozóról IDE-SATA átalakítót használok - most rendeltem meg - akkor mi várható?


szer. feb. 08, 2017 18:24
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08
Hozzászólások: 5968
Tartózkodási hely: Lócámon az ülepem....
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Well..én a másik részre gondoltam mind 10-12 kondi kukáz (anyagárban 6-800 HUF/sück!Még mielőtt bárki felhördülne: ja van ez olcsóbban is! potamu sto-mert el is kell futni érte ill a futár sem ingyér' szárnyal.. :hm: ) +a meló ára rezsistül..akko' 'megen 'jó vagy 4-6 évig..abból valóban lehet venni lapot,de abba nem jó sem a proci sem a memók +újra kell húzni a rendszert...etc
'Jelige: ár/érték!'


csüt. feb. 07, 2013 22:10
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 11315
Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
nacorvus írta:
... jó páka és gyakorlat kell hozzá!

Így igaz. :shock:
Pont erről írtam nemrégen, kicsit részletesebben: http://forum.wikitech.hu/viewtopic.php?p=989335#p989335


csüt. feb. 07, 2013 9:44
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08
Hozzászólások: 5968
Tartózkodási hely: Lócámon az ülepem....
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
..de akkor ne csak az az egyet hanem az összeset kukázni!
'Fosh sur-Mer a melody'!A többrétegű lapot úgy átmelegíteni,hogy lyukgalván is megmarad és az új lába is belefér.. jó páka és gyakorlat kell hozzá!


csüt. feb. 07, 2013 0:32
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. júl. 21, 2006 16:24
Hozzászólások: 1316
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Idézet:
Talán 478-as foglalat?

Ezt egyszerű eldönteni: A 478-as hűtőjét két fehér kar fogja le jellemzően és négyszögletes a borda.
Tippem szerint egy kondiból jöhetett ki az éltető füst.
Ha ilyesmit látsz az alaplapon:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8wvzxKVOl0wxSdiovQ9sPjF6c2t5whxQPpIViYUhSrOcrnMYx
Akkor ragadj pákát vagy keress szervizest.


szomb. jan. 19, 2013 7:57
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 1520
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Sziasztok!
Van egy 10 éves gépem, Pentium IV 1500MHz proci van benne. Talán 478-as foglalat? Nem tudom. Az alaplap pontos típusát nem tudom.

Ritkán kapcsolom be. Ma történt, hogy nem érzékelte az egeret, PS/2 portra van dugva. Kicsit megmozgattam, mintha ennek köszönhetően jó lett volna újraindítás után. De nem mernék rá megesküdni. Aztán megint nem működött. Megint megmozgattam, kicsit erősebben. És szemmel láthatóan füst jött ki az alaplapnak azon a környékén (fekvő ház, burkolat le volt véve), de nem pont ott, ahol az egér+billentyűzet foglalata van rögzítve az alaplaphoz. Na mondom, már csak ez hiányzott! :( Nem láttam sehol nyomát, hogy mi füstölhetett el.

Újraindítottam a gépet, látszólag semmi baj, a gép működik, de nem érzékelte az egeret továbbra sem. És a billentyűzetet sem. Párszor újraindítottam, volt hogy az egér optikája alul világított egy ideig, de volt hogy nem. Aztán átdugtam az USB portra az egeret és a billentyűzetet. Így már tudtam használni a gépet, már bootolásnál és majd a BIOS-ban is tudtam használni.

A kérdésem, hogy mi füstölhetett el? Hogyan tudnám kideríteni? Okozhat-e problémát a működés során, ha most nincs orvosolva és így van tovább használva?


szer. jan. 16, 2013 21:17
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Csatlakozott: pén. aug. 06, 2004 22:20
Hozzászólások: 3370
Tartózkodási hely: Miskolc
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Ha semmi szutyok nincs a gépen csak a vas és a hozzátartozó driverek, akkor a driverekkel van a gond. Szedd le mindegyikből a legfrissebbet. Kezdve az oprendszerrel: sp3+fontos frissítések, DirectX, java, alaplapi illesztő progik, audio és video illesztők és a hálókártya illesztő is. Ne azt ami a hozzájuk adott cédén van, hanem a gyártó lapjáról a legújabbat. Sok esetben akkor szűnt meg ilyen fagyizás, amikor nem is az eszköz gyártójától, hanem a benne lévő chiphez való legújabb drivert vadásztam le.


szomb. márc. 24, 2012 17:07
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag
Avatar

Csatlakozott: kedd feb. 28, 2006 21:39
Hozzászólások: 79
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Sziasztok!

Adott egy MSI MS-6712 KT4V lap windos xp-vel, és müxik rendesen. Proci XP2000+ videókari Radeon 9600XT, más kari nem is lenne benne csak egy Tplink TL-WN551G wifi kari. De ahogy felinstallálom elkezd fagyni a gép. Fagymentő ötleteket várnék.


szomb. márc. 24, 2012 13:01
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 4014
Tartózkodási hely: Siófok
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
A leírtak alapján nagyon valószínű, hogy nem hardver hiba lesz. Mivel a hardver cserét próbáltad, bios frissítés megvolt, oprendszer csere megvolt, én leginkább hibás konfigurációra gyanakszom. Próbáld meg törölni, az sokszor segített már rejtélyes hibáknál. A bios-ban "Clear NVRAM" vagy "Reset ESCD data" néven szokott szerepelni.


pén. márc. 09, 2012 8:20
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Csatlakozott: szer. márc. 07, 2012 11:27
Hozzászólások: 1
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Sziasztok...

Van egy óriási problémám...
Egy használt alaplapról van szó, amelynek a típusát nem tudom...
A probléma a billentyűzettel van, mert pityeg miatta a gép.
Leírom konkrétabban:
Bekapcsolom a gépet,és megy a billentyűzet, a bios-ba van betekintésem, és be is tudok lépni a biosba a billentyűzet gombnyomásával, azonban elindul a boot, és már nem hiába nyomok bármit a gépnek csak hangjelzéssel reagál a billentyűk lenyomására.

Újratelepítés megvolt, mert 16 alkalommal próbáltam, hátha az oprendszerrel van gond. 5 fajta XP-t próbáltam, és egyik se volt jó. XP home, XP professional SP2,SP3, XP professional Black edition, valamint XP professional Blade edition. <--- Ezekkel próbáltam, és a hiba mindyg megmaradt.
Bios. A biost is frissítettem, és a legfrissebb bios van rajta. Béta verziós bioszt nem teszek fel, mert azokban nem bízom.
A bios frissítése után is áll a probléma...
Kondnezátor:
Végig ellenőriztem az összes kondenzátort, és sehol nem találtam púpos, vagy esetleg eldurrant kondit.

Szóval ott állok, ahol az elején, mert semmit nem tudok vele kezdeni...
______________________________________________________________________________________
Megjegyzés:
PS2, valamint USB-s billentyűzettel próbáltam. Az én saját gépemben jó, de az említett gépnél megint csak hangjelzést ad.


szer. márc. 07, 2012 11:45
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 1041
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Ilyen problémám nekem is volt.
Az én esetemben a videókártya bios szintjén emeltem meg az órajeleket, majd miután flash-eltem ugyanilyen hibát produkált a windows.
Arra akarok kilyukadni, hogy ha tuningolod a géped, akkor vedd vissza alapórajelre.
Vagy még túlmelegedés is okozhatja a problémát. Egy alapos szétszedés és portalanítás is sokat tud segíteni.


kedd aug. 02, 2011 12:38
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08
Hozzászólások: 5968
Tartózkodási hely: Lócámon az ülepem....
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
By henny:
Idézet:
NVIDIA Windows Kernel Mode driver 275.33 és h sikerült helyreállnia.

Idézet:
Volt olyan is h kék halált kaptam BAD_POOL_HEADER

Megnyugodhadsz,ez hem hard hiba:első esetben az nvidia diverével van gond.
A második esetben is soft gond van a headerben,tehát a ráerőszakolt driver nem kompatibilis a hardverrel.

Ps: A Sims-et sem ártana a fentiek figyelembevételével újratelepíteni.


hétf. aug. 01, 2011 18:33
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag
Avatar

Csatlakozott: hétf. aug. 01, 2011 16:03
Hozzászólások: 1
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne a számítógépemmel, hogy (azért mondom ezt mert ezzel szeretnék játszani és mert leginkább itt mutatkozik meg a hiba) a Sims 3-at mikor elindítom a betöltéseknél az elején még minden oké, aztán mikor a város képét hozza be akkor amikor az integrált videokártyámat használom akkor is és még a "külső" videokártyámnál is, színes pixel kockákkal van tele a kép. Ha pedig éppen olyanja van a gépnek és sikerült szépen behoznia a várost, akkor meg folyton megakad néhány másodpercre a kép, villan egyet és utána ugyan úgy fut tovább a játék, aztán a későbbiekben, mikor úgy gondolja kilép a játékból és azt írja, h az alkalmazás bezárult. De olyan is előfordult a "külső" videokártyámnál, h villan a kép, majd ha helyreállt akkor ezt a hibát írja: NVIDIA Windows Kernel Mode driver 275.33 és h sikerült helyreállnia.
Volt olyan is h kék halált kaptam BAD_POOL_HEADER szöveggel amivel szintén nem tudom mit kezdjek. Nem tudom mivel lehet a probléma. Memtestet is futtattam ott nem írt hibát semmire. Csináltam túlterhelést is.. bírta, egészen addig amíg a win 7 Purble Place nevű játékával nem játszottam. Akkor is csak néha megakadt a játék.
Én nem nagyon értek a gép hardveres részéhez ezért szeretnék segítséget kérni. Még garanciásak a gépem alkatrészei, de az alaplapé szeptemberben lejár..
Itt vannak h mi van a gépemben:
- Gigabyte alaplap, AMD Athlon II X2 245 processzor
- Memória: Kingmax 2GB DDR3
- "külső" videokártya: NVIDIA GeForce 9500 GT 1GB
- 1db 500 GB-os Hitachi HDS721050CLA362 Winchester van ami 3 részre van osztva, 2 egyenlő és a maradék kb 58GB amin a windows van
- Integrált videokártya: AMD 760G ATI Radeon 3000 256MB (Giga-Byte Technology)
Nem tudom mivel lehet a baj.. Örök hálám ha valaki tudna a gépemen segíteni :(


hétf. aug. 01, 2011 16:09
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08
Hozzászólások: 5968
Tartózkodási hely: Lócámon az ülepem....
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Off: azért leírhatnád...a bénázás tárgyát .. ! :jajne: :-D


szer. szept. 29, 2010 18:26
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Csatlakozott: szomb. ápr. 03, 2010 15:04
Hozzászólások: 9
Tartózkodási hely: Románia, Székelyudvarhely
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Mindenkitől hatalmas elnézést, probléma megoldodva, az "új régi" videokártya nem volt jó és az zavart be. Bocsánat, lóvágtában írtam mert nem az enyém volt a gép, és már az akasztásomon gondolkodtam. Mégegyszer elnézést, és kellemes estét :D Ja és jó fórumozást!


kedd szept. 28, 2010 19:46
Profil Privát üzenet küldése YIM
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08
Hozzászólások: 5968
Tartózkodási hely: Lócámon az ülepem....
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Mivel,ott is leírtam,itt is zárolni fognak ha nem írod meg normálisan azon kívül hogy fáj a hasad..nem vagyunk sem bél-,sem madárjósok!Írd már le hardvert,hogy mibe mit dugványozál...! :evil:


kedd szept. 28, 2010 19:14
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Csatlakozott: szomb. ápr. 03, 2010 15:04
Hozzászólások: 9
Tartózkodási hely: Románia, Székelyudvarhely
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Mivel a nyitott topicomat zárolták ezért itt írom meg a problémámat. A problémám pont ugyanaz mint az eredeti posztírónak. LED alaplapon ég, proci ventilátor éppen megfordul és ennyi. Segitsééég!!


kedd szept. 28, 2010 18:20
Profil Privát üzenet küldése YIM
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 3127
Tartózkodási hely: A véka segge alatt.
Hozzászólás Re: Alaplap hiba vagy......?
Tron írta:
Üdv!
Én 2-3 ilyen "akció" után lecseréltem a telepítőlemezt illetve kerestem hibátlan CDolvasót.
Az IE amúgy ettől független képes olyan szinten magábaroskadni újabban, hogy csak az elindulása kitehet akár 2-3 percet is.
Több gépen tapasztalta, de okára egyelőre nem jöttem rá.


Igen oprendszert kell jól beállítani, karbantartani.

http://www.youtube.com/watch?v=FYZslFrFUcs (xp/vista/win7)
Mondjuk a win features résznél meghagyhatjuk az ActiveX installert
illetve a Removable Storage Managementet.

Illetve az automatikusan induló programoknál is nyilván megmaradnak dolgok
mint pl vírusírtó, hangközponty..legfontosabbak.

Én szinte minden proginál letiltom az automatikus frissítéseket, kivéve NOD32 vírusirtó.
Nem jó ha éppen UT-ban élethalálharc közben belaggol az egész mert valamelyik éppen kitekint a netre.

Ingyenes az XP-antispy progi. Ez néhány tucat biztonsági beállítást hajt végre,amit külön kézzel kéne.
Illetve használj egy jól működő takarító és defragmentáló progit. Legalább hetente 1x.
pl Auslogics Boostspeed, hatékony és egyszerű

Nincs elég jó megoldás, de a fenntiek után már egy elég gyors oprendszert kapsz.
El lehet menteni ghost-tal a partíciót, hogy bármikor 5 perc alatt visszaállíthasd ha kell.


pén. júl. 30, 2010 21:42
Profil Privát üzenet küldése
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 151 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség