|
Szerző |
Üzenet |
nbela
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. aug. 06, 2004 22:20 Hozzászólások: 3582 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Re: Windows 11 tapasztalatok
Laci_L írta: A Win11 beújított, ez a sorrend (kép 2) Szerintem nem történt változtatás. Ugyan az a sorrand maradt a Win11 23,24 és IoT kiadásainál is: Kód: C:\Users\NBela>diskpart DISKPART> list disk DISKPART> select disk 1 DISKPART> list partition Partition ### Type Size Offset ------------- ---------------- ------- ------- Partition 1 System 100 MB 1024 KB Partition 2 Reserved 16 MB 101 MB Partition 3 Primary 118 GB 117 MB Partition 4 Recovery 816 MB 118 GB Szerintem nálad ezért lehet más a sorrend: "Csak az segített, hogy az EaseUS Partition Master-el töröltem mindent: új partíció, NTFS formázás. Utána felment a Win11 24H2."Nekem van egy rossz szokásom a telepítéskor. A lemez kiválasztási ablakban nem bízok semmit a grafikus felületű törlésre. Megnyomom a Shift+F10 kombinációt és kapok egy parancssort. Ott pedig: diskpart list disk select disk X clean convert gpt list disk (És itt látom, hogy a kiválasztott disk total üres és gpt.)exit exit frissítés
|
vas. szept. 01, 2024 10:33 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11965 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
vackor írta: ... Azt nem tudom a Macrium hogyan kezeli az EFI partíciót visszaállításkor. Kihagyja? Felülírja az egészet a régivel? Feltéve persze ha el lett mentve az is. Nekem gyanús hogy nem, ezért maradhatott az EFI partíción (a 100MB-os) a Win11 loader. A Macrium mindent elment (képek), ami be van jelölve, abban a sorrendben, ahogy van. Itt lesz a gond, mert az eddigi összes Win-ben ez volt a sorrend (kép 1): 1. 100MB-os EFI (FAT32) 2. 16 MB-os formázatlan 3. rendszer (NTFS) 4. rendszerhelyreállítás (NTFS) A Win11 beújított, ez a sorrend (kép 2): 1. rendszer (NTFS) 2. rendszerhelyreállítás (NTFS) 3. 100MB-os EFI (FAT32) 4. 16 MB-os formázatlan Valamiért nem íródik felül minden, ott marad az EFI. De talán ezért nem települ a Win11 a régi sorrendre. Ez miért lehet? Egyáltalán, miért kellett összekeverni a sorrendet? Mit csinál az, akinek nincs partíció menedzsere, azt sem tudja mi az.
|
vas. szept. 01, 2024 6:48 |
|
|
nbela
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. aug. 06, 2004 22:20 Hozzászólások: 3582 Tartózkodási hely: Miskolc
|
nbela írta: 1-Windows 11 Enterprise LTSC 2-Windows 11 IoT Enterprise LTSC 3-Windows 11 IoT Enterprise Subscription LTSC (ilyesmire emlékszem) Most kipróbáltam a 2-es verzió telepítését is. De nem tudtam kikerülni a microsoft fiókot. Kicsit megdolgoztattam a guglit, míg rájöttem hogyan lehet virtuális gépre fizikai (Rufus-os) USB-ről telepíteni. Nekem is 6.5 giga lett Aktiválás, frissítések és magyarítás után 12.5 giga. Ez előtt egy évvel lett volna rá szükségem a cégnél: 2016 környékén kb 100 db elektronikai berendezés kezeléséhez a gyártó adott egy laptopot a szerződés szerint. Persze a legminimálisabb konfiggal: Windows 10 Home x64 build 2016, Celeron Dual Core N3350, 4GB DDR3L, 32GB eMMC, 13.3" (1366 x 768)Rettentő gagyi, de a célnak (beállítások, frissítések) megfelelt. Egészen addig, amíg ki nem találtuk, hogy a gyártó mobilinternet megosztásával távolról tudjon szoftveres javításokat és diagnosztizálást végezni. Ehhez megosztottuk a mobilnetet és kiengedtük a kicsikét a netre világot látni. Rögtön összeszedett volna annyi frissítést, ami lemeríti a mobilnet adatforgalmi kvótáját meg az eMMC tárhelyet is. Külső programmal kellett letiltani a frissítést. ( Windows Update Blocker). Ez az IoT változat tökéletes lett volna. Bár szerintem a cég tuti nem fizette volna a lícensz módosítását. Igen. Elvetve. Akkor marad így: Win Home -letiltott frissítéssel.
|
szomb. aug. 31, 2024 23:34 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Nekem a Win11 23H2-vel is meggyűlt a bajom, teljesen megzavarodott a Ventoy EFI partíciójától, nem tudta hova rakja a betöltő fájlokat. Ki kellett írom (Rufus) egy üres pendrájvra, onnan már fel tudott települni.
A KB5041571 nekem is ezt csinálta. 95%-nál nagyon sokat időzött, de végül azért sikeres lett.
Azt nem tudom a Macrium hogyan kezeli az EFI partíciót visszaállításkor. Kihagyja? Felülírja az egészet a régivel? Feltéve persze ha el lett mentve az is. Nekem gyanús hogy nem, ezért maradhatott az EFI partíción (a 100MB-os) a Win11 loader.
|
szomb. aug. 31, 2024 22:23 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11965 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
Nem régen írtam, hogy Win11 Pro 24H2-vel próbatelepítést csináltam egy másik SSD-re. Tapasztalataim: 1. Már a telepítés elején elakadt a teleptő (teljes, új telepítés, minden régi partíció törölve), hibajelzés: a telepítő leállt, fájlhiba. Újra indítva ugyanaz, magyarázat, hiba szám nincs. Az SSD-n csak egy Win10 volt előtte. Csak az segített, hogy az EaseUS Partition Master-el töröltem mindent: új partíció, NTFS formázás. Utána felment a Win11 24H2. Eddig minden Win teleptő kezelte (törölte) a régi bármilyen partíciókat, ez nem. 2. Ezután rendben ment minden, csak a Win 24 GB-ot foglalt. De az Update elakadt a ..71 végű KB nem ment fel, 95%-nál leállt. Ugyanez lett a próbaképpen elindított előnézettel is. A létező összes javítást megpróbáltam (Wauserv, stb.). A rég módszer: SoftwareDistribution mappa törlés még csökkentett módban sem lehetséges. 3. Az ismételt Update próbálkozásokkal a Win mérete 6 GB-tal megnőtt. Ezt semmilyen módon (Lemez karbantartó, WinSxs csökkentés) sem lehet csökkenteni. Ott marad a SoftwareDistribution-ban, és kész. 4. Hab a tortán: A Macrium-al visszaraktam a régi Win10-et, lefutott hiba nélkül. Újraindulás után a Win11 Boot indult el kék képernyős hibajelzéssel, de ebből nem tudott kibontakozni. Nyilván ott maradt valami rejtett partíció, és ezt nem írta felül a Macrium. Megint csak az Easy Us segített a teljes partíció törléssel. Hát, egy időre megint elment a kedvem a Win11-től, de a 24H2-től biztosan. Macrium képek Win10, Win11 (nem látok egyéb partíciót, vagy fájlrendszer különbséget):
|
szomb. aug. 31, 2024 17:58 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Beaktiválódtak. Amúgy érdekes, de a DxDiag szerint mindkettő DX12-es rendszer.
|
pén. aug. 30, 2024 22:44 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Én a szkrínsotokat aktiválás nélkül csináltam. Nem tudom az mennyire szól bele, de elképzelhető. Még nem aktiváltam egyiket sem, de mindjárt megpróbálom.
Nagy bűvészkedést egyébként nem csináltam. GPT+UEFI kiválasztva, testreszabásnál meg az MS fiók tiltás, a helyi felhasználó létrehozás, és a bitlocker tiltás volt bejelölve. Illetve annyi különbség van, hogy az IoT-re szánt gépen nincs beállítva TPM és tiltva van a SecureBoot. Minden más ugyanaz.
Úgy nézem viszont, hogy ez az image egyáltalán nem alkalmas UEFI-képtelen gépeken való telepítésre. CSM módban nem is képes bootolni róla a gép. Utána kell néznem milyen alaplapja van az ismerősnek..
Ezt találtam az ISO fájl elejében:
"CD-ROM not bootable on this system. Remove CD-ROM and press ENTER key to continue." "This disc contains a "UDF" file system and requires an operating System that supports the ISO-13346 "UDF" file system specification."
|
pén. aug. 30, 2024 22:22 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
vackor írta: Az IoT változat is felment, de hagyományos (BIOS, CSM) módban nem tudtam telepíteni, mert a Rufus kizárólag NTFS-re volt hajlandó formázni, úgy meg fel se ismerte a gép. Majd megpróbálom valami mással is (Balena Etcher vagy hasonló), csak előtte lementem az unattend.xml-t. Ne izélj már! 7 GB összesen a Windows 11 Amúgy nem értem. Ez az ISO, amit kiírok Rufussal a pendrájvra: 26100.1.240331-1435.ge_release_CLIENT_ENTERPRISES_OEM_x64FRE_en-us.iso Erről bootolva indítom a telepítőt. És a telepítő 3 verziót javasol: 1-Windows 11 Enterprise LTSC 2-Windows 11 IoT Enterprise LTSC 3-Windows 11 IoT Enterprise Subscription LTSC (ilyesmire emlékszem) Ha az elsőt választom, akkor aktiváláskor átlícenszeli magát a másodikra. Ha eleve az IoT változatot akarom telepíteni, akkor a kettest választom. Tehát ugyan arról a pendrájvról bootolva telepítem egyik vagy másik változatot. Akkor Nálad hogy van, hogy az egyiknél bootol a pen a másiknál már nem, holott a boot után kell választani? Legalább is akkor ha a leírtak szerint csinálom. Te hogyan csinálod?
|
pén. aug. 30, 2024 21:17 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
vackor írta: nbela írta: Ha a 11 Enterprise LTSC-t választom, akkor a végén a névjegy miért 11 IoT Enterprise LTSC-t ír ki? Meg van a bűnös!
|
pén. aug. 30, 2024 21:03 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Az IoT változat is felment, de hagyományos (BIOS, CSM) módban nem tudtam telepíteni, mert a Rufus kizárólag NTFS-re volt hajlandó formázni, úgy meg fel se ismerte a gép. Majd megpróbálom valami mással is (Balena Etcher vagy hasonló), csak előtte lementem az unattend.xml-t.
|
pén. aug. 30, 2024 18:45 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
|
pén. aug. 30, 2024 17:33 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Akkor már csak 2 dolgot nem értek: Ha a 11 Enterprise LTSC-t választom, akkor a végén a névjegy miért 11 IoT Enterprise LTSC-t ír ki? És akkor még le kell tesztelnem a 11 IoT Enterprise LTSC telepítését is, hogy azt lehet-e digitálisan aktiválni és be lehet-e lépni a defender beállításokba?
|
pén. aug. 30, 2024 12:30 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
nbela írta: Nem értettem mi a különbség a választható verziók között: 1-Windows 11 Enterprise LTSC 2-Windows 11 IoT Enterprise LTSC Az IoT változatnak kisebb a hardver igénye (kevesebb komponenst is tartalmaz), nem szükséges hozzá TPM, Secure Boot, és hagyományos BIOS boottal is indul. Cserébe viszont nincs DX12, csak DX10. Engem elsősorban azért érdekel, mert van pár ismerősöm, akik meg fognak keresni a Win10 support végén, hogy csináljak valamit, persze új gép vásárlása nélkül. Igen, tudom, fel lehet trükközni TPM és SecBoot nélküli gépekre (UEFI nélkül még nem próbáltam), de ebben az is benne van, hogy bármikor jöhet egy olyan frissítés, ami szükségessé teszi ezeket a hardver elemeket, anélkül nem fog működni. A DX12 meg az általuk használt dolgokhoz nem szükséges. Firefox, Office, VLC működjön rajta.
|
pén. aug. 30, 2024 10:47 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
vackor írta: Virtuális gépen tesztelem Melyiket? Én kettőt teszteltem: 1.) 26100.1.240331-1435.ge_release_CLIENT_IOT_LTSC_EVAL_x64FRE_en-us.iso :ez a 90 napos, és nem tudtam belépni defender beállítási (kikapcsolási, kivételezési) felületébe. 2.) 26100.1.240331-1435.ge_release_CLIENT_ENTERPRISES_OEM_x64FRE_en-us.iso :az általad linkelt helyről letöltve. Nem értettem mi a különbség a választható verziók között: 1-Windows 11 Enterprise LTSC 2-Windows 11 IoT Enterprise LTSC 3-... Valahol azt írták, hogy az IoT 6 havonta frissít. Végül is az 1-est választottam. Simán felment. Bevette a végleges digitális aktiválást. Magyarítás és defender kezelés is rendben. Az előtelepített alkalmazások listája gyakorlatilag üres. És azt írja magáról, hogy Windows 11 IoT Enterprise LTSC verzió. 20 Gigát foglalt le a telepítés. Utána kerestem, hogy ez mire jó? Például egy diagnosztikai laptopra jó, amelyiket egyszer feltelepít az ember, kipróbál, és utána használja évekig. De házi használatra nem lesz jó, mert ki tudja, hogy miket akar majd a jövőben az ember telepíteni, és azok majd vagy mennek vagy nem. Tehát arra jóvolt, hogy egyszer kipróbáltam, és ha majd kell akkor előveszem...
|
pén. aug. 30, 2024 9:01 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Virtuális gépen tesztelem, eddig sima ügy. Telepítés után a KMS38 aktiválást kell választani. A magyar nyelv és az MS Store is simán felkúszott.
|
csüt. aug. 29, 2024 22:22 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: ... Asszem itt kell feladnom... Ezt láttam a Gihub-on: * Right-click on the Windows start menu and select PowerShell or Terminal (Not CMD). * Copy-paste the below code and press enter irm https://get.activated.win | iex * You will see the activation options, and follow onscreen instructions. * That's all. Ha ez is azt a kulcsot használja, ami a táblázatban van, akkor ez sem jó. Bár van benne: 3. KMS
|
csüt. aug. 29, 2024 15:52 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
nbela írta: A virtuális gép indulásakor ki lehet választani a fizikai USB portot Lehet bizony. Mondjuk én nem voltam elég fürge, elsőre feldobta hogy válasszak egy ISO fájlt az indításhoz, helyette csatlakoztattam az USB meghajtót és restart után el is indult róla. A 7-es verzióbál elég rendesen rágyúrtak a fejlettebb dolgokra, lett Secure Boot teljes tanúsítvány kezeléssel, meg virtuális TPM support is. Az IoT LTSC-nél ne az EVAL verziót próbáld, arról több helyen írták, hogy esélytelen az aktiválása, csak a 90 napos teszt megy. Próbáld innen: https://oprend.hu/hirek/2386/letoltheto-a-windows-11-ltsc-ami-szinte-barmire-telepitheto
|
csüt. aug. 29, 2024 10:34 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
A gyakorló SSD-re most a Win11 Enterprise IOT LTSC verziót tettem fel: 26100.1.240331-1435.ge_release_CLIENT_IOT_LTSC_EVAL_x64FRE_en-us.iso Azt próbálom kideríteni, hogy miért is NE használjam gyengébb gépeken Letöltés, Rufus, telepítés, magyarítás rendben. Két ok miatt akadtam el. 1.) A digitális lícenszet nem veszi be. Így csak 90 napos próbaidőt regisztrált. 2.) A vírusvédelem beállításaiba nem enged belépni. Sem a tálca biztonsági ikon felől sem a gépház irányából. Ezért nem tudok aktivátort futtatni. A GitHub lista szerint az LTSC verziónak nincs is általános kulcsa, csak KMS. Gondolom ezért nem megy a digitális kulcs érvényesítése. Asszem itt kell feladnom...
|
csüt. aug. 29, 2024 8:08 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
vackor írta: Kipróbáltam én is, bár csak virtuális gépen. Most simán ment! Nem kellett hálózat, nem kellett MS fiók, csinált helyi felhasználót. 10 perc alatt kész is volt. Hmmm A virtuális gép indulásakor ki lehet választani a fizikai USB portot Olyat már klikkelgettem, hogy a virtu oprendszer lássa az USB illetve USB3 portot, de a bootolást még sosem erőltettem. Szóval még ezt is lehet Köszi, raktároztam
|
csüt. aug. 29, 2024 7:56 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Köszi a tippet, erről eszembe jutott, hogy valahol van még elfekvőben egy ehhez hasonló külső (usb) ujjlenyomat olvasóm! Megkeresem ha hazaérek.
|
csüt. aug. 29, 2024 7:34 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: ... Ha jól sejtem, esélyes hogy ennek már annyi? ... Egy laptop bontóból talán lehetne szerezni egy érzékelőt, és belepróbálni. Ha esetleg működik, ki lehet bányászni a beépített darabot. Addig nem nyúlnék hozzá. Ezt találtam
|
szer. aug. 28, 2024 15:32 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Nem Windows téma, de ha már itt került szóba a gép... Van a laptopon egy beépített ujjlenyomat olvasó, de nem akar működni. Linux alatt nem volt használható, nem is izgatott különösebben, de most azért praktikus lenne. Sem a Windows, sem a Linux nem látja, még ismeretlen eszközként sem, pedig korábban kipróbáltam és jól működött. Leszedtem a gép alját, megigazítottam a szalagkábelt mindkét oldalon (sima felhajtós-beszorítós csatlakozók), de semmi változás. Ha jól sejtem, esélyes hogy ennek már annyi? A cucc egy belső USB portra csatlakozik, a port nincs letiltva. BIOS-ban lehet tiltani/engedélyezni a legtöbb hardvert (kamera, kártyaolvasó, stb.), de ez nincs köztük.
|
szer. aug. 28, 2024 12:05 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Kipróbáltam én is, bár csak virtuális gépen. Most simán ment! Nem kellett hálózat, nem kellett MS fiók, csinált helyi felhasználót. 10 perc alatt kész is volt.
|
kedd aug. 27, 2024 21:37 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Laci_L írta: Azt nem írtad, hogy az internet be volt dugva? Nem kellett írni. A képen látszik: Not connected Amúgy kipróbáltam mégegyszer. Most itt felkapcsolódtam a wifire. Nem kérdezett semmit, tette a dolgát, és pár perc múlva ugyan úgy felállt a rendszer a helyi fiókkal. Annyi volt a különbség, hogy aktivált néhány drivert meg valami változó háttérképet. A bitlocker nem aktiválódott, és az MS fiókot sem erőltette.
|
kedd aug. 27, 2024 20:58 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
vackor írta: A nyelv nem annyira kritikus, meg lehet változtatni később is a gépházban. Hozzá lehet adni a magyar nyelvet, de valami gubanc nálam összejött ezzel azért. Volt egy Windows10-es tablet, angol nyelvű eredetileg, persze áttettem magyarra. Dög lassú volt, eMMC kis tárhellyel, harmatos procival, de valamire jó volt. A WU-ról elszállt a verziófrissítés, próbáltam az amúgy magamnak letöltött pendrive telepítőről frissíteni, de emlékeim szerint a telepítő nyelvi problémája miatt utasította el. Angol telepítő kellhetett neki, de a szűk tárhely miatt talán sosem futott végig. Azután évek múlva valahogy megcsinálta a WU-ról. Azután meg valahol valahogy megrepedt a kijelző, és rosszul érzékeli az érintést, nem jelenik meg a képernyő billentyűzet, amikor kellene. Legfeljebb egérrel és külső billentyűzetettel lehetne használni. De ugyan minek? Igaz ez már egy másik történet...
|
kedd aug. 27, 2024 19:58 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Laci_L írta: A Rufus 4.5. De én nem raktam pipát a fióknév mellé, mert akkor csak én tudom használni. Nem értem mit jelent, hogy csak Te tudod használni? A windows telepítése közben minden esetben be kell állítani egy felhasználót. Vagy helyi fiókot, vagy MS fiókot. A pipa csak annyit segít, hogy automatikusan beállít egy helyi fiókot. Ugyan úgy, mint ha kézzel állítottad volna be a telepítés közben. Azért szokták üresen hagyni, mert akkor az a telepítő USB minden esetben ugyan azt a helyi fiókot hozza létre minden gépen - ha több gépen is telepítenek. Én már úgy szoktam meg, hogy idegen gépek telepítésekor a \sources\$OEM$\$$\Panther\unattend.xml fájlban szöveg editorral átírom a felhasználó nevet. "Azt nem írtad, hogy az internet be volt dugva?" Nincs kábeles kapcsolat és nem aktiváltam a wifit, hogy hamarabb végezzen. De amúgy telepítések alkalmával be szoktam írni a wifi jelszót, hogy a telepítés közben már kezdje el összekolbászolni a drivereket és a frissítéseket. Ilyenkor annyi a különbség, hogy visszakérdez, hogy valóban MS fiók nélkül akarok telepíteni? IGEN! Valóban korlátozott telepítéssel folytassuk? IGEN! Aztán magára hagyom és teszi a dolgát. Ha érdekel, kipróbálhatom jelszóbeírással is, de szerintem az lesz amit leírtam, illetve számtalanszor meg is tapasztaltam.
|
kedd aug. 27, 2024 18:10 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: ... Valami oka kell, hogy Neked nem így működik.. A Rufus 4.5. De én nem raktam pipát a fióknév mellé, mert akkor csak én tudom használni. Más különbség nincs. Azt nem írtad, hogy az internet be volt dugva?
|
kedd aug. 27, 2024 15:49 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
A nyelv nem annyira kritikus, meg lehet változtatni később is a gépházban.
Nekem a Rufus-os telepítő nem is akart működni. Friss Rufus, a beállításokra is figyeltem (GPT, UEFI), mégsem. Ugyanaz az ISO kiírva a "customize" opciók nélkül már jó volt. De ha a 24H2-ben még mindig használható, az jó jel!
|
kedd aug. 27, 2024 12:10 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Laci_L írta: nbela írta: ... mindig lesz egy olyan lehetőség, hogy "Nincs Internetem" - ha nem akarok csatlakozni ... A 24H2-ben nincs ilyen. Ha van internet, csak MS fiók van. Tapasztalat. Akkor fussunk neki mégegyszer! Tehát hivatalos, a Microsoft honlapjáról letöltött 24H2 (Windows11_InsiderPreview_Client_x64_en-gb_26100.1150.iso). A Rufus aktuális verziója. (Most 4.5.) Rufus opciós ablakban mindent bepipáltam, és telepítéskor természetesen MEGJELENT a nincs Internetem felirat. Ráklikkeltem és ott hagytam. Pár perc múlva visszanéztem és már felállt a rendszer a kért helyi fiókkal. Tehát nem kellett MS fiók és nem titkosította a meghajtót sem - ahogy be lett neki állítva. (Na jó! A biztonság kedvéért a többi meghajtó SATA portjait azért letiltottam. ) Valami oka kell, hogy Neked nem így működik. Vagy régi a Rufusod, vagy valami kókányolt ISO-t kolbászoltál össze? Másra nem tudok gondolni.
|
kedd aug. 27, 2024 11:04 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Köszi, de az eredetivel korrektebb lenne a tesztelés. Leszedtem az Insiderről. Mondjuk nem értem, hogy a letöltéskor magyar nyelvet miért nem lehetett választani? Volt vagy 20 féle nyelv: török, szlovák, lengyel... de magyar nem volt. Mindegy, tesztelésre ez is jó: Windows11_InsiderPreview_Client_x64_en-gb_26100.1150.iso
|
kedd aug. 27, 2024 7:55 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: ... Majd keresek valahol egy 24H2 iso-t... Fel tudom tölteni a Rufus módosított verzióját (Win11_24H2_26100_1297.240718.HU.iso / 4,3 GB), ha kell. Az eredeti már nincs meg, töröltem, mert nekem semmire sem jó.
|
hétf. aug. 26, 2024 20:22 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Laci_L írta: nem kell használni, el kell felejteni Bocsi, de este ki voltam akadva. Ma már csak nevetek rajta 3 mappában volt összesen kb. 250.000 fájl. Még azzal is megdolgozott a rendszer, amíg azokat törölte. Volna! De még újraindítás után RG joggal sem tudta törölni. Parancssorba kellett bootolnom, hogy törölni tujam a mappákat. Pedig kíváncsi lettem volna, hogy a legújabb Rufussal valóban nem működnek a kejelölt szolgáltatások tiltásai? Majd keresek valahol egy 24H2 iso-t...
|
hétf. aug. 26, 2024 19:36 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: ... Szerintem nem kéne a fórumba feldobni ilyen kipróbálatlan linkeket, hogy szívjon vele más... Igazad van. Mentségemre mondom, hogy a linket a Hobbielektronka fórumon láttam. Nálam Win10-re lefutott kb 20 perc alatt. Win11-et nem próbáltam. Nagyon egyszerű: nem kell használni, el kell felejteni. Nem akartam kiizélni senkivel, elnézést. De azt nem értem, hogy ha ez mindenkinél ilyen sz.rul fut, akkor minek fektetnek bele egy csomó melót. Mert a script megírása nem kis feladat.
|
hétf. aug. 26, 2024 15:33 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
nbela írta: 60 percen keresztül izzot a procim és nyomta ki a forró levegőt. Ilyen terhelést még sosem kapott. Na, én ugyanígy jártam, csak az éles telepítéssel. Mondjuk az nem írt ki technikai részleteket, de borzasztó sokáig sz*rakodott a frissítésekkel. Elvileg az MS is azért találta ki ezt az "összelegózós" ISO/pendrive készítőt, hogy mindig a legfrissebb dolgok kerüljenek bele, és akkor a telepítés már gyorsabb, nincs olyan sok frissítés amit utólag kell bedolgozni. Tény, hogy én sem egy frissen készített ISO fájlból telepítettem.
|
hétf. aug. 26, 2024 8:03 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
22:50 órakor gondoltam letöltöm és megnézem hogyan települ. Most 23:50-kor megszakítottam az ISO gyártását. 60 percen keresztül izzot a procim és nyomta ki a forró levegőt. Ilyen terhelést még sosem kapott. Gyanús volt, hogy a szkript már másodszor írja ki hogy Kód: The operation completed successfully. === Adding Apps . . . Microsoft.NET.Native.Framework.x64.2.2 Microsoft.NET.Native.Runtime.x64.2.2... És utána minden parancs megegyezett azzal, amit fél órája már egyszer végrehajtott. Nem volt kedvem tesztelni, hogy vajon hányszor csinálja meg ugyan azt. Szerintem nem kéne a fórumba feldobni ilyen kipróbálatlan linkeket, hogy szívjon vele más. Jó volt a megérzésem, hogy az ISO download 2 perc sokkal egyszerűbb mint ez az eszement legózás. Ja! És a végén 33 giga volt munka mappa össz mérete.
|
vas. aug. 25, 2024 22:57 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: ... Persze hogy nincs! Pontosan azért javasoltam a RUFUS alkalmazását ... Azt elfelejtettem írni hogy az ISO telepítőt a Rufus-al csináltam. Különben el sem indult volna, mert a gépem nem felel meg a Win11 követelményeknek. Az első próbálkozásom a VitalBox-on volt. De felhagytam, mert nagyon lassú volt. SSD-re telepítve gond nélkül fut. De a Gépház megjelenése, kezelhetősége egészen tragikus. Mai hír, hogy megszüntetik a Vezérlőpultot. Nem normálisak.
|
vas. aug. 25, 2024 18:55 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Laci_L írta: A HVG-nek volt egy cikke, ahol leírta, hogy alapból be van kapcsolva a telepítés után a Bitlocker. Hát, nincs. Csak be lehet kapcsolni Ezek szerint ezt is csak tesztelik, vagy nem egyszerre vezetik be. Nekem alapból bekapcsolta, kérdés nélkül. Azt nem vettem észre hogy lassítaná a gépet, a Windows pillanat alatt betölt, meg úgy általában a programok is. Csak arról vettem észre, hogy a Nemo (a Linux Mint fájlkezelője) úgy írta ki, hogy "465 GB titkosított".
|
vas. aug. 25, 2024 14:15 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Laci_L írta: A 24H2-ben nincs ilyen. Ha van internet, csak MS fiók van. Tapasztalat. Persze hogy nincs! Pontosan azért javasoltam a RUFUS alkalmazását. Amikor a RUFUS kiírja az ISO-t egy pendrájvra, akkor pluszban létrehoz egy rejtett szrkiptet az alábbi útvonalon: Kód: \sources\$OEM$\$$\Panther\unattend.xml Ez tartalmazza a RUFUS ablakban bepipált szolgáltatások tiltásait. Például az MS fiók kikényszerítése, helyi fiók létrehozása... Gondoltam letöltöm a 24H2 ISO-t arról az UUP dump helyről. Lehet bénáztam, de nem találtam ISO letöltést. Csak egy scrip csomagot tudtam letölteni, amit ha elindítok akkor összekolbászolja a letöltendő telepítő és nyelvi modulokat meg valami konvertert, és azzal készít valami ISO-t. Nekem jobban tetszik amikor egy hivatalos ISO-t töltök le, és pontosan tudom miket módosít benne a telepítő. Amúgy a Reddit szerint biztonságos az UUP dump, de ott sem szeretik sokan ezt moduláris kirakósdit.
|
vas. aug. 25, 2024 8:41 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: ... Nem kevered a 23H2-vel? A 24H2 még nincs publikusan kiadva. Elvileg csak a regisztrált tesztelők tölthetik le. Ez lesz az a verzió, emlyik szó nélkül bekapcsolja a bitlocker meghajtó titkosítást... Nem keverem. Például innen is lehet letölteni. Én kaptam egy másik linket, de nem emlékszem mi volt. A HVG-nek volt egy cikke, ahol leírta, hogy alapból be van kapcsolva a telepítés után a Bitlocker. Hát, nincs. Csak be lehet kapcsolni, de a gépet nagyon visszafogja, és az SSD-t széthajtja. nbela írta: ... mindig lesz egy olyan lehetőség, hogy "Nincs Internetem" - ha nem akarok csatlakozni ... A 24H2-ben nincs ilyen. Ha van internet, csak MS fiók van. Tapasztalat.
|
vas. aug. 25, 2024 6:22 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
vackor írta: Most az MS fiókhoz nincs is jelszavam, mégsem aggódok. Én a szoftveres Microsoft Authenticatort használom, szintén nincs hozzá jelszavam. Ennek ellenére piti hackerek folyamatosan próbálkoznak helytelen jelszóval. Biztosan valami szkriptet használnak, mert a kézi adatbevitelkor nem is kér jelszót. Valami webáruházas vagy mittudom én helyen az egyik jelszavam kiszivároghatott. (Mindenhol különböző jelszót használok -12 random karakter). Az Authenticator logban ilyen helyeket látok: Ukrajna, Észt ország, Oroszország, Brazília, Argentína, Marokkó, Vietnám, Trinidad és Tobagó...
|
szomb. aug. 24, 2024 22:16 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
TargeT írta: Jahhh, igen, a default Bitlocker. Most kapásból nem vágom, hogy lesz, de a Home verziókban eddig nem volt elérhető a Bitlocker. Azoknál csak nem kapcsolja be a 24H2 azt is. Csak találgatások mennek, még az MS sem tudja mi lesz a végleges. De a Home verzióban tuti ott lesz a bitlocker. Még ha nem is lehet vele titkosítani, de azért mindenképen, hogy titkosított meghajtókat be tudjon olvasni - amennyiben a kulcs rendelkezésre áll.
|
szomb. aug. 24, 2024 22:05 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
vackor írta: Nem engedett MS fiók nélkül felhasználót létrehozni...itt is profin működött a BIOS-ba égetett termékkulcs Az aktuális telepítőt innen szoktam leszedni. Itt közvetlenül jön le az ISO, nem kell bohóckodni a win letöltő eszközzel. Pendrájva a Rufussal szoktam kiírni. Az opciós ablakban mindent bepipálok. Akár Home, akár Pro, mindig lesz egy olyan lehetőség, hogy "Nincs Internetem" - ha nem akarok csatlakozni. Ezt követően már nem kell hozzányúlni. A helyi fiók automatikusan létrejön. Pár percre elmegyek, mire visszaérek már fel van állva a win. Az első saját újraindítást követően kér egy jelszót beállítani. Erre figyelni kell, mert le fog járni. Be kell pipázni, hogy ne járjon le. Amennyiben a hardver információs adatterületen (hivatalosan nem a BIOS-ban) OEM termékkulcs van tárolva, akkor a sources mappában el kell helyezni egy ei.cfg nevű fájlt a következő tartalommal: [Channel] Retail Ez esetben megjelenik a telepítő oprendszer kiválasztó menüje.
|
szomb. aug. 24, 2024 22:00 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Jahhh, igen, a default Bitlocker. Most kapásból nem vágom, hogy lesz, de a Home verziókban eddig nem volt elérhető a Bitlocker. Azoknál csak nem kapcsolja be a 24H2 azt is.
|
szomb. aug. 24, 2024 21:56 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Az a helyzet, hogy nem volt opció az MS fiók nélküli telepítés. Sőt, nem volt opció az online kapcsolat nélküli telepítés sem. Addig nem ment tovább, amíg nem csiholtam neki netet. Az különösebben nem izgat, hogy Home verzió lett, amennyivel többet tud a Pro, azt a fiam úgysem használná. Most vettem észre, hogy ez a verzió (23H2!) már ráküldte a Bitlockert a C-re. Nem baj, sőt szerintem jobb is, de azért elmentettem a feloldó kulcsot, amíg van rá lehetőség. Laci_L írta: Ha van internet nincs ilyen, csak az MS fiók. Az nekem eleve nem opció, mert ahhoz kulcs is kell. Kb. fél éve vettem egy Yubikey kulcsot a fontosabb online fiókok védelmére. Azt nem lehet csak úgy online ellopni vagy lemásolni, visszafejteni. Most az MS fiókhoz nincs is jelszavam, mégsem aggódok. Laci_L írta: Ha már volt a gépen Win10 Pro, és az aktiválva volt, simán rámegy a Win11 Pro aktiváltan. Én is erre számítottam, de ez korábban úgy működött, hogy telepítéskor nekem kellett kiválasztani, hogy nincs termékkulcsom, telepítse a Pro verziót, és amikor van internet kapcsolat, akkor a gép hardver azonosítója alapján megtalálta a korábbi Pro kulcsot, s lőn boldogság. De amióta kitalálták, hogy a BIOS-ba be van kódolva a termékkulcs, meg sem kérdezte a telepítő. Megtalálta, felismerte, látta hogy Home, azt rakta fel.
|
szomb. aug. 24, 2024 21:54 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Laci_L írta: Én is így jártam a 24H2-vel. Nem kevered a 23H2-vel? A 24H2 még nincs publikusan kiadva. Elvileg csak a regisztrált tesztelők tölthetik le. Ez lesz az a verzió, emlyik szó nélkül bekapcsolja a bitlocker meghajtó titkosítást...
|
szomb. aug. 24, 2024 21:41 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
A tiszta telepítéssel akadnak korlátozások, problémák. Talán érdemes lehet Win10 Pro-ról frissíteni Win11-re. Értem én, hogy az ember tisztán szeretne indulni. De az kvázi tiszta, ha mondjuk a Win10 is egy friss új telepítés, épp csak aktiválva van, meg néhány megszokott alapbeállítás. Hogy melyik macera több időben, bosszúságban..., nem tudom.
|
szomb. aug. 24, 2024 21:08 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: ... Nem engedett MS fiók nélkül felhasználót létrehozni ... Én is így jártam a 24H2-vel. Ha a telepítés előtt az internetet kikapcsolod, akkor végig megy a telepítő. Siránkozik, de ad egy opciót: nincs internet kapcsolat. Ha van internet nincs ilyen, csak az MS fiók. Az nekem eleve nem opció, mert ahhoz kulcs is kell. Ha már volt a gépen Win10 Pro, és az aktiválva volt, simán rámegy a Win11 Pro aktiváltan. Amúgy a 24H2 eszméletlenül lassú tud lenni (lemezkarbantartó, WinSxs méret csökkentés). Mondjuk az én gépemben nincs olyan processzor, ami jó lenne, de a 22H2-vel nem volt ilyen.
|
szomb. aug. 24, 2024 16:45 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Újabb élmények! Iskolai ügyek miatt beáldoztam a kis Linuxos ZenBookot. A terv az volt, hogy megfér egymás mellett a két rendszer, de hiába volt már egy, a Windows mindenáron új EFI partíciót akart létrehozni. Attól viszont teljesen megzavarodott hogy kettő van, tanácstalan lett ("A Windows nem tudja előkészíteni a gépet az újraindításhoz") és félbehagyta a telepítést. A Linuxot átraktam egy külső meghajtóra, a belső meghajtóról meg töröltem mindent, így már sikerült. De így is borzasztó élmény volt.
Maga a telepítés ment aránylag gyorsan, utána viszont 2,5 órán keresztül csak frissítéseket telepített, pedig nem egy lassú gép (i5 gen8 3GHz, NVMe SSD). Semmire nem lehetett használni közben, mert ez még a legelső belépés előtt volt. Azt hittem sosem lesz kész vele. Amikor végzett és beléphettem, még egy jó 45 percen keresztül frissítgetett. 22 óra körül kezdtem, éjjel 2-re kész is lett.
Nem engedett MS fiók nélkül felhasználót létrehozni, de legalább a hardverkulcsos belépés simán ment. (Másodikra, mert elsőre elírtam a PIN kódot). Érdekesség, hogy ezen a gépen korábban Win10 Pro, aztán Win11 Pro volt, most viszont kérdés nélkül a Home változatot rakta fel. Gondolom itt is profin működött a BIOS-ba égetett termékkulcs... Nem baj, ez is teljesen jó lesz. Gyorsan csináltam egy helyi rendszergazdát, az MS fiókot meg kitöröltem, aztán a felhasználót is.
|
szomb. aug. 24, 2024 14:49 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Naja,az már nyitja is! -de hogyan,az Laci_L-nak( nek) biztos nem tetszik: a látvány nem a hagyományos,hiszen tudjuk w10-t használ és IOS telefonja van ezért nem használ semmilyen linuxot v. androidot mert azon 'nemúgy"van ami nincs, vagy van,de ott mindeféle rangrejtett (panel-tálca) álcanévvel .. vagy mégis? Maga a win11, az kell mondanom utolérte korát.Jó és aránylag könnyen kezelhető egyszerű fehaszálóként is Ennél sokkal bosszantobb az MS hozzáállása a sima juser felhasználók felé az irodai csomagokkal, a csamádé: wintelefonos,levelezőkliensekkel +tárolóhelyével(felhőszolgáltatásával),bingjével,AI-jével a szabadszoftból állítólag szeződött Edge stb.árukapcsolás+adatkukkolás erőszakkal Pl: amai napig, ha Biróságra v bármelyik Állami szevhez beadott kérelmed-ellenkéremed csak Ms-Office12-vel kitölthető beadványban adható be (nem szekeszhető ill. szétesik későbbi verizókka-ill más szerkesztőkkel).Formilag nem hivatalos a beadvány.. OK a hivatal állítólag kifizett az egész csomagot-vagy mint néhány éve derül fény rá,hogy több mint fele lopott ill.átestek amenyiségi korláton..az Állami R(gengszter)eszergazdák-nyilván nem fejvsztés terhe mellett... pusztán jóakaratukból..de,féltették a fejükel és egyéb testrészeiket,no meg a pénzt az állással..Szvsz: vagy aki ott maradt,az már testhihányos,de egy hikomatra még futi! A TPM-chipre legfelebb az MS által preferált gyátróknak van szüksége- Nehogy már a Trabant a lejtőn legyorsulja a Mustangot..hiszen meg sem áll-osz't még repül is
|
szer. okt. 25, 2023 18:18 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Vagy Ctrl-Shift-Esc
|
szer. okt. 25, 2023 10:46 |
|