Szerző |
Üzenet |
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Elvi hőkülönbség? Most vagy én vasalok nagyon melegen,vagy te nem vasaltál még két oldalast,durva,akár a rajzolatot is megszakító hajlást tud az agresszív melegítés előidézni.
Szoktam bakelitet használni,mivel olcsó és kéznél van,igénytelen feladatokhoz sokkal jobban fúrható,darabolható,stb mint az üvegszál.
Ez is bakelit:
http://www.freeweb.hu/motohacker/HARD/sidproto.JPG
A két oldal egyébként az én módszeremmel nem vasalható egyszerre,az alsó oldali rajzolat nem "éli túl" ha megfordítom a nyákot és újra melegíteni kezdem.
Tehát egyfelől nem vitatkozni akarok mindenáron,csak leírom a tapasztalataimat...
Másfelől szivesen veszek minden más módszert,de csak pontos leírással,és részletes receptekkel..
Mert amit most használok azt is több száz órás intenzív szívással és küszködéssel fejlesztettem ki,saját nyomtatómhoz és eszközeimhez,soksok teljesen elrontott nyák árán,rengeteg elpazarolt idő és anyag ráfordításával.
A fenti címen a többi,utóbbi időben készült "művem" egy része is megtekinthető.
|
hétf. márc. 12, 2007 17:17 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Majd fogsz, majd fogsz! (szabadon Yoda mester után! )
|
hétf. márc. 12, 2007 16:22 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> Kétoldalasnál is?
Olyan nem szoktam csinalni...
|
hétf. márc. 12, 2007 16:14 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Idézet: En a masik oldalon visszahajtom...
Kétoldalasnál is?
|
hétf. márc. 12, 2007 16:09 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> Esetleg még annyit, hogy a papírt
> papír-ragasztószalaggal rögzítem,
> hogy ne mozduljon el...
En a masik oldalon visszahajtom...
|
hétf. márc. 12, 2007 16:06 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: Ha a nyák két oldalas,és mondjuk épp nem bakelit,akkor meg elkezd hajlani mint a bimetall,mivel az egyik oldala jóval forróbb lesz mint a másik,és a réz elkezdi puposra húzni.
Erről meg annyit, hogy nem púposodik, mert nincs hőfokkülönbség(legfeljebb elvi), és a vasaló egyébként is lenyomja. A görgőnek meg tök mindegy, hogy van benne pár tized...
|
hétf. márc. 12, 2007 16:00 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Bakelit??? Én csak üvegszálas panelt használok, van aki még bakelitot?
Egyébként igen a túloldalról melegítem. Előbb ráragasztom a papírt, majd fejre fordítom és ráteszem a vasalót.
De ha jól belegondolok az is jó, ha a papír oldalra tesszük a vasalót, csak nem kell mozgatni(persze ha görgőzzük).
A kétoldalas nyákok is átmelegednek, mert ott akkora a meleg és kicsi a rés, hogy nem csak a nyák, hanem az alatta lévő bakelit lap is tűzforró lesz, így aztán nem kell félni, hogy nem olvad meg a festék. Görgőzni gyorsan kell, de kétoldalasnál lehet, hogy érdemes átmelegíteni a másik oldalt annak legörgőzése előtt és akkor megint a papír oldalas melegítésnél vagyunk.
Talán csak a görgőzést és a nem vasalgatást érdemes kipróbálni!
Esetleg még annyit, hogy a papírt papír-ragasztószalaggal rögzítem, hogy ne mozduljon el...
|
hétf. márc. 12, 2007 15:53 |
|
|
snapscan
platina tag
|
Nem a túloldalról melegíti, hanem a rézfelületre teszi a vasalót és utána rá a papírt, majd görgőzés. Ha jól értelmezem...
|
hétf. márc. 12, 2007 15:22 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
A tuloldalról melegítve szerintem kevesebb hőt kap a bakeliten át(az hőszigetelő,nem?) a rajzolat,mintha a papír felől melegítessz.A rézből különböző vastagságok vannak,mindegyiknek a hőkapacitása más,de én nem szivesen bíznék csak abban,hogy egy előre melegített nyákra görgözzek valamit.
Ha a nyák két oldalas,és mondjuk épp nem bakelit,akkor meg elkezd hajlani mint a bimetall,mivel az egyik oldala jóval forróbb lesz mint a másik,és a réz elkezdi puposra húzni.
Amíg arról az aoldalról vasalunk,legfeljebb pupra kell felvasalni,de ha a tuloldalról melegítünk,az az oldall lesz púpos és elemelkedik a nyák a papírtól.
Persze mindeki csinálja ahogy neki jólesik,vagy legjobban sikerült.
Attól is nagyon függ a módszer,ki milyen nyákokat gyárt,milyen papírral,milyen vasalóval,milyen festékkel,stb.
|
hétf. márc. 12, 2007 14:56 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Ez jó ötlet. Ebből végiggondolva nem melegítettem eléggé talán. Gyakorlatilag sütni kell szegény nyákot....
|
hétf. márc. 12, 2007 14:26 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Látom itt mindenki vasalgat és nem reagáltok a fordított megoldásra! A papír hőszigetelő és a panel sem teljesen sík, ezért ha papír oldalról vasalgatom, akkor nem garantált, hogy mindenhol egyenletesen rányomódik, sőt a széleket szétvasalom, a belső területekre meg nem jut nyomaték! Én már első alkalommal elvetettem ezt a megoldást, annak ellenére, hogy itt ezt olvastam.
Az jó meglátás, és természetes is, hogy kell egy hőszigetelő hőálló alátét a nyák alá. Ez nálam textil bakelit, de lehet klingerit is, csak akkor abból több réteg, mert egy simán átforrósodik.
Javaslom kipróbálásra a nyák oldali melegítést, csak rá kell tenni a vasalót és 2 percig forrósítani maximum kakaón, majd egy lapos gumi görgővel lenyomatni a papírt mindenhol. Nekem ilyen módon úgy odaragad a festék, hogy csak erőszakkal lehet leszedni. Még körömmel is nehéz.
Azzal is egyetértek, hogy nyomtatók között is van eltérés, mert ha nincs határozott kiemelkedése a rajzolatnak, akkor azt megette a fene.
|
hétf. márc. 12, 2007 14:04 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
A nyomtatóval is lehet gond..ha túlzottan belesüti a festéket,nem visz fel elég festéket,vagy csak öreg beteg halvány csotrogány már,akkor csak küzdeni lehet vele.
A papír sem mindegy,az is öregszik,ha nagyon belesül a festék,akkor ugyanugy használhatatlan mint a sima géppapír.Ugyanúgy gond lehet,ha valamiért az a lakk amitől fényes szintén olvadni,leperegni hajlamos a hőtől..akkor nem vasalt nyák,hanem egy odaolvadt foltos iszonyat lesz akármit csinál az ember.
Agyon áztatni is ezért kell. A leázást úgy képzeld el,hogy szétáztatod a papírt mint a pocsolyában capatokra,tart ameddig tart...ne úgy,hogy beleteszed a vízbe és lerángatod vagy leúszik a nyákról.Nem fog,mert a festék ilyenkor mint ragasztó,odafogja a papír rostjait a panelhoz...nyilván a rostok kapaszkodnak jobban(amíg szét nem áznak),nem a panel fémfelülete.
A vasalásnak is megvan a maga trükkje,minél nagyobb hőkapacitású vasalóval kell vasalni,jó forróra,én maximumom nyomom a vasalót,hiszen azért maximum mert azt már csak a valódi szövet bírja,a műanyagos ruha megolvad,dehát itt épp műanyagot(festék) akarunk olvasztani.
A panelt mindenképp valami puhább hőszigetelő felültre kell tenni,mint a ruhát is vasalás közben.
Nagyon nagy nyákot vasalni nehéz,főleg ha finom rajzolat és nagy felületek is vannak rajta,kb tenyérnyi az ideális maximum.
Egy egész A4-est már ember legyen a talpán aki felvasal úgy,hogy elsőre jó lesz.
|
hétf. márc. 12, 2007 12:24 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> és lehúzáskor leszedi magával. Hiába áztatom, akkor is.
Akkor nem melegitetted at elegge....
En egy sima feher papirt szoktam meg a munyomo papir es a
vasalo koze tenni (a csaladi vasalo vedelme erdekeben )))
Viszonylag sokaig es jo melegen kell vasalni (gondolja arra
hogy maga nyak mennyi hot von el, illetve arra hogy a tonernek
"at kell olvadni").
Szerintem probalkozz tavabb, mert mukodik a dolog, nem egy
ordongosseg. (Nekem pl. elsore jo lett....)
|
hétf. márc. 12, 2007 12:10 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Hmm. nem most volt, mert felhagytam vele. De kéne most pár nyák, és ha gyártatom nem éri meg.
A papír műnyomó papír volt, olyantól kaptam, aki már állítólag csinált vele nyákot. A pípír kissé fényes, úgy néz ki mint ha fotó papír lenne.
A nyomtatót viszont nem tudtam úgy felvenni festékmennyiségben, hogy érezni lehessen a sávokat.
A vasaló majdnem fullon volt, de vigyáztam hogy ne égessem meg a papírt. Jó erősen rá lett nyomva, és vasalgatva, amíg éreztem hogy a papír rá nem ragadt. Vizes áztatásra a papír nem mozdult. megpróbáltam lehúzni, de jött vele a rajzolat. Valami átlátaszó fóliával is próbáltam, ez a melegre nagyon érzékeny, de egy kicsit jobb lett a rajzolat.
A nyákot először CIF-fel, majd fém mosogató dörzsivel tisztítottam meg, lemostam, kályhán megszárítottam.
A rajzolat vékony,majdnem átlátszó, és ami a fő baj, hogy nem egyenletes a nyákon, és lehúzáskor leszedi magával. Hiába áztatom, akkor is.
|
hétf. márc. 12, 2007 12:00 |
|
|
sonicelcomp
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 37 Tartózkodási hely: Mikor merre...
|
Én még nem próbáltam csak a PNP fóliát, aminek az ára nem valami hozzáférhető, s kipróbálnám ezt a papíros technikát.
A gondom a papírral van:
Hogy néz ki az a műnyomó papír? Hány grammos kell legyen?
Olyan, amelyikre ha ráteszed az újjad, marad az újjlenyomat?
Fényes?Matt?
Bementem papírüzltbe, s kértem műnyomó papírt, s azt mondták, hogy nincs..(szerintem fogalmuk sem volt mi az...)
Kösz
|
hétf. márc. 12, 2007 11:57 |
|
|
klevi1967
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. feb. 08, 2007 11:55 Hozzászólások: 34 Tartózkodási hely: Várpalota
|
Ros-Co. írta: Valaki aki Pesti, esetleg el tudna jönni megmutatni a vasalós nyák technikát? Én nekem sehogy se jön össze. Meg kéne mutatni élőben. Lézernyomi az van, papírt kerítek, csak tudjam milyet.
Fel tudok ajánlani némi alkatrészt a segítségért.
Szia!
Csak ezzel az eljárással csinálom már a nyomtatott áramköri vezetékeimet, igaz ritkán. A vasalót 3/4, majdnem maxra állítom, illetve a papírt papírboltban veszem, műnyomó-papír (nem fotópapír, hanem nyomdapapír!)
Várpalotán megmutathatom, a hegesztő-vezérlőt most fogom megcsinálni.
Üdv! KLevi
|
hétf. márc. 12, 2007 9:38 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Ros-Co.
Hogy őszinte legyek el sem tudom képzelni, miért nem sikerül, nekem elsőre jó lett.
Az a gyanúm, hogy a papír minősége nagyon fontos és nekem óriási szerencsém volt, hogy pont jó naptárat találtam.
- Amin próbáltad a vasalást az milyen papír volt? Volt rajta egy vékony lakknak tűnő fényes réteg?
- Amikor a nyomtatóval kinyomtatod a rajzolatot, akkor a körmöddel érzed a sávokat a papíron, vagy beleszívódik a papírba a festék?
- Hogyan készíted elő a nyákot? (én P600-as vászonnal vizesen csiszolom fényesre, majd simán megszárítom. oldószert nem szabad használni!)
- A vasalót milyen állásba teszed és hogyan vasalod? (én maxra és a nyákot melegítem 2percig. Ezután egy görgővel lenyomatom a papírt.)
- Milyen lesz a rajzolat mikor leáztatod a papírt? Lejön? (nekem gyakorlatilag erőszakkal jön csak le a festék.)
|
hétf. márc. 12, 2007 8:45 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Valaki aki Pesti, esetleg el tudna jönni megmutatni a vasalós nyák technikát? Én nekem sehogy se jön össze. Meg kéne mutatni élőben. Lézernyomi az van, papírt kerítek, csak tudjam milyet.
Fel tudok ajánlani némi alkatrészt a segítségért.
|
vas. márc. 11, 2007 22:56 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Markusur
Szerintem nem jó papírt kaptál(lehet azért volt 300Ft )
Szerintem a fényes naptár papírnál csak a profi fényes 60g-os lenne jobb(ha van egyáltalán ilyen ) Szerintem a fénykép papír is jó ide, majd megpróbálom a teszósgazdágosat! . Ha kíváncsi vagy milyen panelek sikerültek a naptár papírral, nézz át a WPB- topicba, van néhény kép belinkelve.
|
vas. márc. 11, 2007 22:52 |
|
|
Benyaa
platina tag
Csatlakozott: pén. jún. 17, 2005 22:01 Hozzászólások: 798 Tartózkodási hely: Budakalász
|
Hát én nyomtattam már full fekete oldalt, mivel a panel egyik oldala végig árnyékolás volt. A laser nyomtatómnak nem volt vele baja...
|
vas. márc. 11, 2007 22:47 |
|
|
Markusur
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 114 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Sziasztok!
Olvasgatom itt a hozzászólásokat és egy két dolgot én is mondanék!
Akinek esetleg gondot okozna a műnomó papper beszerzése vidéken (én is itt lakom Balassagyarmat mellett, szal Nógrád megye nem a legfejlettebb ha szabad ilyet mondani) az menjen el a legközelebbi nyomdába. Itt gyarmaton a másodiknál már ki is szolgáltak 50db-ot szabattam le A/4-eset valami 300-ért, sajna csak 110g-osat kaptam és sztem ez kissé vastag erre a célra mert nem sikerült valami franko nyákot kreálnom vele.
Ja és mégegy kérdés: mikor bevonultam a pendrive-ommal a fénymásolószalonba és volt egy panel amin ritkábban voltak vezetősávok, azt szépen kinyomtatta. Viszont volt egy ami power cucc volt és széles sűrű sávok voltak annál felhólyagzott a papper a csaj meg ki volt akadva hogy mit rakattam be én a gépükbe!
Na ezzel a jelenséggel már találkozott-e vki?
|
vas. márc. 11, 2007 21:51 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Nekem nincsenek korróziós nyomok, és az a gyanúm, hogy azért, mert én egy görgővel lenyomatom. De nem a papír felől melegítem, ezért a panel felől melegebb, talán így nem lapul szét, viszont mindenhol egyenletesen letapad.
Aztán lehet, hogy a lézenyomik között is van jelentős eltérés!
|
vas. márc. 11, 2007 21:11 |
|
|
duke
arany tag
|
potyo írta: A nagyméretű, összefüggő felületeknél nekem is átszűrödik a fény vékony vezetékeket kell használni. A nyomtatóknál általában lehet állítani a festékmennyiséget, próbáld meg azzal összefüggőbbé tenni.
A maximumra van allitva minden,takarekos uzemmod ki,es legsotetebb beallitas van bekapcsolva.A vekony vezetekeknel,meg pont ugy latszik a korrozio,mint a nagyobb feluleteknel.Mostanaban meg az valt be,hogy direkt egy kicsit szet vasalom a savokat,igy jobban megolvadva tomorebb lesz a festek.
|
vas. márc. 11, 2007 18:34 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Ha nem magának csinálja az ember, és nem akar visszajárni 2-3 évente cserélni a panelt, érdemes lötstoppal kérni. Pl. bizonyos helyeken , időjárás miatt, esetleg valami levegőbe kerülő réz-megtámadó anyag miatt elfogyhat az egész nyák.
Tipikus példa, pl. valami kültéri gagyi cucc, ahol fehérre van vízkövesedve a nyák... Kapni vízlepergető lakkot is, ez esetben sokkal jobban megvédi, még ha pára vagy víz csepeg rá, akkor is.
Megéri az ilyesmi, mert később halmozottan szív az ember. Az ónozás is jó, de ugyanúgy oxidálódik, meg van egy ónpestis nevű jelenség, aminél az ón átmegy egy másik kristályos állapotába, és rendkívül rideggé válik. Nagyon régi nyákokon meg lehet figyelni, hogy a forrasztások meglepően merevek, könnyen törnek. (pl. régi csöves TV-k nyákjai)
|
szomb. márc. 10, 2007 11:38 |
|
|
bit_vector
arany tag
|
potyo írta: Kövezzetek meg, de én végighúzom a pákát a vezetősávokon, és egy vékony réteg ónt húzok az összes rézre. Ezután nem kell a védelemmel vacakolni, és némi gyantával bármikor forrasztható. Mondjuk nem marad szép fényes, idővel kicsit elmattul, de kit izgat. Amúgy azért is jó, mert már jártam úgy, hogy a vezetékben egy hajszálnyi repedés vagy hiány volt, és nem érintkezett. Az akció után viszont jó lett.
Kövezlek Kellemes körülmények közt az ón elporlik, és vele együtt a réz sem marad védett... Inkább valami vegyálló löttstoppot alkalmaznék, nem olyan drága, mint a fél órás huzogatás panelenként...
üdv.
|
pén. márc. 09, 2007 23:03 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Kövezzetek meg, de én végighúzom a pákát a vezetősávokon, és egy vékony réteg ónt húzok az összes rézre. Ezután nem kell a védelemmel vacakolni, és némi gyantával bármikor forrasztható. Mondjuk nem marad szép fényes, idővel kicsit elmattul, de kit izgat. Amúgy azért is jó, mert már jártam úgy, hogy a vezetékben egy hajszálnyi repedés vagy hiány volt, és nem érintkezett. Az akció után viszont jó lett.
|
pén. márc. 09, 2007 19:44 |
|
|
gerry
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 518 Tartózkodási hely: BP.XI
|
watt írta: Szőrtelenítésre?
Ja Ja! Szőrtelenítő, alap állapotban kemény, mint a gyári forrasztó gyanták, amit kapni lehet.
Bele kell nyomni a páka hegyét és már lehet is forrasztani.
De ha valaki méhet akar fogni akkor melegítse fel az egészet a szabadban,
úgy hogy kicsit füstöljön és már jönnek is a méhecskék és körbedöngicsélik a forró gyantát. Gerjednek az illatára.
Aki nem hiszi járjon utána!
|
pén. márc. 09, 2007 17:23 |
|
|
ozpecs
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 361 Tartózkodási hely: Pécs
|
A hegedügyanta kicsit drágább az igaz, de sokkal tisztább is.
OZ
|
pén. márc. 09, 2007 14:37 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Szőrtelenítésre?
|
pén. márc. 09, 2007 13:15 |
|
|
gerry
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 518 Tartózkodási hely: BP.XI
|
Attila86 írta: MotoHacker írta: A kész nyákot alkoholban oldott sűrű gyantával lehet lekenni,még segíti is a forrasztást. Ez jól hangzik! És gyantát hol lehet kapni?
DM, Rossman szőrtelenítő gyanta, aluminium tégelyben van.
Egy tégelyt már évek óta használok, kifogyhatatlan.
|
pén. márc. 09, 2007 10:39 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: Vízzel lehet közömbősiteni?
Nem csak egy híg savas oldatot készít, ami már nem veszélyes. A H2O2 magától lebomlik, a sósavat meg a lefolyó tisztítására használjuk ugye...
|
pén. márc. 09, 2007 8:16 |
|
|
ozpecs
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 361 Tartózkodási hely: Pécs
|
Hangszerbolt, hegedügyanta:)
OZ
|
pén. márc. 09, 2007 7:04 |
|
|
Attila86
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd szept. 27, 2005 17:13 Hozzászólások: 2193 Tartózkodási hely: Budapest
|
MotoHacker írta: A kész nyákot alkoholban oldott sűrű gyantával lehet lekenni,még segíti is a forrasztást. Ez jól hangzik! És gyantát hol lehet kapni?
|
pén. márc. 09, 2007 6:08 |
|
|
chipi
arany tag
Csatlakozott: csüt. jan. 19, 2006 16:59 Hozzászólások: 182 Tartózkodási hely: Tapolca
|
watt írta: Én gyomot szoktam vele írtani a betonom réseiben, de higított verzióban. Egyébként nyugodtan öntheted a csapba erős oldással(engedni kell hozzá a vizet) mert a háztartási sósav is oda megy. H2O2 lebomlik és víz lesz.
Vízzel lehet közömbősiteni? Ha egy kicsit felhígítom eveszít erejéböl.
|
csüt. márc. 08, 2007 22:01 |
|
|
eshe
vas-tag
|
Sziasztok!
Nekem ezzel a nyomtatós modszerrel a legjobb eredményt a használt matricás papir(vagyis a matrica lehuzása után megmaradó papircsik) adta.
Ha jol eltalálod a melegitési hőfokot simán le lehet húzni a papirt a nyákról. Üdv:eshe
|
csüt. márc. 08, 2007 21:50 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: Mekkora a vonalvastagság?
0,5mm, de szerintem ebből 0,4 maradt.
|
csüt. márc. 08, 2007 21:30 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Én gyomot szoktam vele írtani a betonom réseiben, de higított verzióban. Egyébként nyugodtan öntheted a csapba erős oldással(engedni kell hozzá a vizet) mert a háztartási sósav is oda megy. H2O2 lebomlik és víz lesz.
|
csüt. márc. 08, 2007 21:29 |
|
|
chipi
arany tag
Csatlakozott: csüt. jan. 19, 2006 16:59 Hozzászólások: 182 Tartózkodási hely: Tapolca
|
Sziasztok!
Akarom kérdezni, hogy a sósav peroxid oldattal mit csináljak miután marattam vele? Csatornába önthetem? Anyum elkezdi, hogy ne öntsem bele elmarja "A nagy kémikus "
|
csüt. márc. 08, 2007 21:18 |
|
|
Tom12
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 588 Tartózkodási hely: Szeged
|
Watt!
Gratula a technológia meghonosításához.
Ha sikerül az ideális papírt megtalálnod, még jobb lesz a minőség. (Alámaródás, lyukak a nagyobb felületekben.) A sajátjaimat azért ekkora nagyításban nem szoktam nézegetni Mekkora a vonalvastagság?
A kész NYÁK-ot akrilán lakkspray-el szoktam lefújni. Lábas jószágokhoz maratás után is lehet, forrasztható. SMD-nél denszeszben oldott gyanta. Beültetés után az akrilánlakk.
|
csüt. márc. 08, 2007 21:07 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Watt:Nagyon jó lett a nyák,gratula! A jó minőségű matrica hátulja teflon,nehogy beleolvadjon a nyomtatóba.
Némelyik alufólián is van egy nagyon vékony réteg műanyag,a matt oldalán.
Ez kevés sajnos,a sztatikus töltés amivel a nyomda működik több kV.
A kész nyákot alkoholban oldott sűrű gyantával lehet lekenni,még segíti is a forrasztást.
|
csüt. márc. 08, 2007 20:34 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Azt a képet úgy csináltam, hogy a lámpa fényét egy nagyítóval fókuszáltam a panelre. Most, hogy így mondod tényleg művészi lett, de nem annak szántam!
A lakknak sima színtelen lakk jó, ha már ráforrasztottad az alkatrészeket. Ha még nem, akkor is le lehet fújni, csak a forrasztás előtt le kell mosni róla, majd újra fújni.
Én régebben próbáltam gyantás lakkot fújni(kontakt 10 ?) de nagyon tré anyag volt, mindent lehetett csak forrasztani nem. Azóta így csinálom. Egyébként én sem szoktam lefújni, ha tárolni kell, hanem forrasztás előtt P600-assal vizesen feltisztítom és olyan, mint ha új lenne!
|
csüt. márc. 08, 2007 19:59 |
|
|
Attila86
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd szept. 27, 2005 17:13 Hozzászólások: 2193 Tartózkodási hely: Budapest
|
watt!
Ez a kép (mint fotó) nagyon jól néz ki: http://www.watt_tar1.tvn.hu/nyakvasal/1/DSCF0002_2.jpg
Tetszik. Akár még háttérképnek is jó lenne .
Amúgy nagyon jó lett a panel, főleg hogy elsőre. Nekem sokadjára sikerült csak hasonló minőségű nyákot vasalnom.
Más, létezik netán valami kenhető vagy fújható lakkszerűség, ami megvédené a kész paneljaimon a vezetősávokat az oxidációtól? Mert marás után pár héttel már nem olyan szép fényes a réz, mint a beültetéskor.
|
csüt. márc. 08, 2007 19:53 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Megszületett az első vasalásos nyákom! Jól el is szúrtam, de nem a vasalás, vagy a maratás tehetett róla, hanem az, hogy az egyik sáv lelógott a rézről, amit nem vettem észre. Ez azért történt, mert lecsiszoltam a nyák szélét, és ezt a nyákot úgy találtam, és nagyon passzentos volt a rajzolathoz. De ez csak egy próba volt.
A vasalás a korábban leírt nyákmelegítéses görgős lenyomásos módszerrel készült. Most leáztattam a papírt forró vízben(ahogy mondtátok) és gumigyúrmával(ezzel tömítem a hangfalaimat) lekínlódtam a maradék papírt. Ez elég jól sikerült. A kész nyákról képeket csináltam, szerintem nagyon jó lett a minősége a vonalaknak. Nagyon közeli, hátulról átvilágított képeken látszik a sok miniatűr hiba, de ezt szemmel nem nagyon lehet látni, hasonlóan a vonalak szélét sem látni recésnek, csak nagyító alatt. A makrófelvétel mindent megmutat, de szerintem sokkal vékonyabb sávokat is meg lehet oldani így.
Akkor a képek:
www.watt_tar1.tvn.hu/nyakvasal/1/DSCF0001_2.jpg (630k)
www.watt_tar1.tvn.hu/nyakvasal/1/DSCF0002_2.jpg (436k)
www.watt_tar1.tvn.hu/nyakvasal/1/DSCF0003_2.jpg (601k)
www.watt_tar1.tvn.hu/nyakvasal/1/DSCF0004_2.jpg (718k)
Kíváncsi vagyok mit szóltok hozzá!
|
csüt. márc. 08, 2007 19:32 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
A nagyméretű, összefüggő felületeknél nekem is átszűrödik a fény vékony vezetékeket kell használni. A nyomtatóknál általában lehet állítani a festékmennyiséget, próbáld meg azzal összefüggőbbé tenni.
|
csüt. márc. 08, 2007 18:36 |
|
|
duke
arany tag
|
Tom12 írta: . Tapasztalatom szerint bár a festék igen jól ellenáll a maratóanyagnak, nem teljesen pórusmentes. Hasznos segítség neki az a műanyagréteg, ami a papírról ráragad (persze szőrmentesen). (Kevésbé jó nyomtató is elég.) Így kevésebb festékkel lehet tökéletes fedést elérni -> vasalásnál nem terül szét!
Pont ezt akartam kerdezni.Nekem ossz egeszeben jol sikerulnek a nyakok,de idonkent a vezetosavok felulete itt-ott enyhen korrodalt.Kinyomtattam egy 20mmx20mm negyzetet a legsotetebb beallitassal,es atvilagitva a papirt atszurodik rajta a feny.Ha nem gond probaljatok mar ki,hogy nalatok is atszurodik e a feny a nyomaton.Vagy van olyan nyomtato ami sotetebben,tomorebben nyomtat ? Mert feltetelezem, hogy ez miatt korodalt enyhen a felulet.
|
csüt. márc. 08, 2007 18:12 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: pedig ez lett volna legjobb megoldas.Vasalas es mar lehetett is volna maratni az alufoliaval egyutt.
Pont ez járt az eszembe! Mi lenne, ha valahogy leszigetelnénk? Valami olyan lakk kéne, amit utána le lehetne mosni, vagy a sav lemarná.
|
csüt. márc. 08, 2007 17:51 |
|
|
duke
arany tag
|
watt írta: Szerintetek egy lézernyomtató tudna alufóliára nyomtatni? (miután ráragasztottam egy A4-es papírra)
Regebben kiprobaltam,de ahogy MotoHacker is irta,sajnos nem mukodik,pedig ez lett volna legjobb megoldas.Vasalas es mar lehetett is volna maratni az alufoliaval egyutt.Vegulis nyomtatott ra,de csak szakadozottan hianyosan.Viszont azt halottam,olvastam valahol,hogy a 3M gyart olyan alu foliat amire lehet nyomtatni.Egy ideig kutattam utana,de sehol senki nem tudott rola.Meg gondolom,ha megis volna akkor biztos jo draga lenne.
|
csüt. márc. 08, 2007 17:44 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: Én a 9-10%-os háztartási sósavval maratok
Igen, maradjunk annyiban, hogy ilyen töménységet kell elérni! Ha 33%-os a sósav, akkor kell víz, ha 20% akkor is tennék felesbe, 10%-oshoz nem kell víz, mert már benne van!
H2O2 tök mindegy hány%-os, úgy kell adagolni érzéssel, hogy pont jól dogozzon. A legjobb mikor barna és világs sávok hullámzanak a panelen és nem pezseg a lé! Ha a "hullámok" megszűnnek és bebarnul a felület, akkor kell H2O2 bele.
|
csüt. márc. 08, 2007 17:38 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Idézet: Az melyik keverék, ahol bemutatták, hogy a mérőhengerben a 2 forintos nem ér le az aljára? Gyanítom ez... Igen a nyák is úszik simán a bubikon! (de szerintem ez Te is tapsztaltad, vagy Te nem H2O2-zől?)
|
csüt. márc. 08, 2007 17:33 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Én a 9-10%-os háztartási sósavval maratok. Szintén annyit önteni, hogy ellepje a panelt, és aztán adagolni hozzá a hidrogénperoxidot. Nem muszáj tabletta, hajfestő hidrogén megteszi. A 6%-os is működik, ha nincs töményebb a boltban, de ha van, akkor 12%-ost használj. Ebben a töménységben még egyik sem veszélyes, de azért szembe nagyon vigyázni, illetve az egészet nyitott (szellős) térben csináld.
|
csüt. márc. 08, 2007 17:33 |
|
|