Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 01, 2024 4:46

Hozzászólás a témához  [ 533 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Következő
Magyar Operációs Rendszer 
Szerző Üzenet

Hozzászólás 
Sziasztok !

SonicRulez: Köszi a hozzászólásodat.

W_Irwing: Tök jó ,hogy kész a fórum. Már el is kezdtem használni. Rögtön egy megjegyzés is vele kapcsolatban: Ha bejelentkeztem, akkor írja ki valahol ,hogy be vagyok jelentkezve ,hogy biztosan lehessen tudni. :)

Robi: Köszi a választ.
- "tselmeci.nop.hu" már nekem is megy
- EVUI, MagMaTic: Szerintem mindkettő jó név :)
- MI: Mivel már működik a fórum a Morfeus-on ,ezért
nyitottam ott egy topic-ot: "MI shell" néven és oda írtam a válaszomat, a továbbiakban szerintem ott folytassuk

Tisztelettel,
Bodnár András

hétf. nov. 26, 2001 11:31
Profil Privát üzenet küldése

Hozzászólás 
Hello!
Forum: asszem sikerult kijavitani minden hibat, indulhat a banzaj! ;]
Termeszetesen meg _beta_ ezert lehetnek benne meg hibak. (de remelem nincsenek ;] )
http://k2001.fw.hu es itt a Forum -> beta teszt verzio alatt erheto el
Asszem ennyi,
Udv:
W_Irving (Tanczos Zoltan)

szomb. nov. 24, 2001 17:48

Hozzászólás 
Sziasztok!

Most végre picit több időm van, mint egyébként és még a billentyűzet sem tré - szóval írok.

Kutyaszorítóban érzem magam. Eltűnök pár napra és a magam után hagyott befejezetlen ügyek visítanak értem, vagy azok akarnak agyonütni, akiket emiatt csúnya helyzetbe hoztam. Emiatt minél előbb tisztázni próbálom itt is a fontos kérdéseket.

bandras:
> Nem értem teljesen a működési elvet.
> a.A táblázat lenne a sejtgrid és a futó programok
> metódusai,változói..stb. lennének az egyes sejtek ?
> b.Milyen programok futnának ? Mi határozná ezt meg ?
> c.Hogyan lesz a rendszer célvezérelt ?
> d.Melyek lesznek a rendszer ki és bemeneti pontjai ?

Ez ugyebár a Mestersége Intelligencia topic alatt található, de biza az meghala vala, mert nem viszik előbbre. Ha ilyen van, Sonickal mi már csak azért is írunk,
hogy a külvilág észrevegye, mégiscsak történik valami. Nos, most jön az a bizonyos "nos".

Alap #1 1 db sejt = 1 db működő program
#2 ez nem neumanni, hanem biológiai alapú

Válaszolnék csak az a; kérdésre, a többi kérdésre adható válaszom ebből kikövetkeztethető - . Szóval: a táblázat (ám legyen sejtgrid, én markertáblának hívnám, nem is véletlenül) maga egy rendszerkapu, olyasmi, mint az inteles "call kapu táblázat", azzal a kiegészítéssel, hogy függvénytípus-azonosítókkal látnám el a meghívható metódus azonoítókat, innen tudná a másik sejt, hogy ezt milyen funkciók ellátására tudja használni. Pl.: honnan a bánatból veszik az állati sejtek, hogy a vörösvértest az oxigént/széndioxidot hordozza, a fehérvérsejt falósejtként működjön, stb. Innen. Mert mindegyiknek meg van a funkciója, mint ahogy a programoknak is meg van. Nos, a sejt viszont ennél komplexebb, tehát programja (melyet valójában a DNS tárol (hacsak nem egy szimpla RNS-ről, mint vírusról, vagy egy RNS bázisú mocsadék, rosszindulatú fágról beszélünk)) több feladat ellátására is képes. Ugyebár ezeket class-okba sorolnám, és funkcióazonosító kóddal látnám el őket.

Satöbbi, satöbbi - egyszerűen a legeslegdurvább továbblépés a programozástörténetben véleményem szerint az élő sejtek lemodellezése lenne. Azt viszont olyan szintre kell emelni, hogy szükség esetén oda-vissza kompatibilisek lehessenek. Lassan a sci-fi egyre inkább valósággá válik, akármennyire rémítő jövőt tár is ez elénk...

Sonic: remélem, mekkaptad az SMS-t. Szóval RI rulez, amint látod, pont az RI alapjain kattogok...

all: én legelőször az összes tervet publikussá, szabadon elérhetővé akartam tenni. De ezért megkaptam a nagy leba..ást, én még rá is bólintottam. Most inkább azon vagyok, hogy egyre több leírást kinyomjak a MORFEUS oldalaira, hogy egyre többen megismerhessék azokat. Amint kész lesz a SYSGATE táblázata, publikálom, arra már lehet C-fordítót írni...

Jah: "tselmeci.nop.hu" műxik, mint ahogy a MORFeuS összes cumója is. hogy nálam elérhető, az egy dolog, hogy András Te miért nem éred el? Vágd agyon a legközelebbi rendszergazdát, csak úgy és öld meg a szolgáltatód családját. Na, ezt azért nem kellene így kivitelezni. De nem értem, nálam miért műx minden flottul, ha máshol meg nem. Ezen 84 óta kicsit túl kellet volna már lépnünk, nem???????

Az EVUI azt jelenti, hogy Extended Visual User Interface. Ezért nem merném az EVUI nevet adni a Zen-nek - hiszen még nagyon nincs nekijje grafikája. De: ha a konzolos applikációkat igen durván jól kinézőre írjuk meg még Text Mode alá is, akkor meg miért ne? A k2002-t már lecseréltem MagMaTiC II-re...

Ha már elkezdődött a key daemon lecserélése, akkor a video daemon patch-ét is meg kellene ejteni: legalább a VESA szövegeket tudja valamelyik képernyőlapon (pl. a 9-esen)..

Ja, SONIC a billentyűkombókkal kapcsolatban: miért kérdezed, ha tudod, mire gondolok? ;>>>>>>>> Szóval minden Alt-os Shift-es Ctrl-es graykey-nek legyne külön kódja és ezek kutyulódásainak is. Graykey most: fel le balra jobbra ins del home end pgup pgdn sysrq brk és mindezek az 5-ös gombbal együtt a Numeric Pad-en... Ja és persze az Enter meg a Space meg az F-ek is. A többinél meg ugye az AltGr. Sok sok, de az a jó, ha minden fasságot tud, nem? De.

Mi van még? Bármi, még - és mindig - sok van hátra.

Lassan abbahagyom. Ja, mégvalami: az eVUI-t nem ívjúáj-nak, hanem ívju-nak ejtjük, mert Sonic így akarja, ám legyen.

Na akkor pápá, tiszteletem mindenkinek:
Németh Róbert István
Győr, 2001-11-23

ui: eh báz, pont ma vagyok 21 éves és 5 hónapOS...

pén. nov. 23, 2001 16:44

Hozzászólás 
Hali!

Nos (ez a "Nos", ez fontos. nem is én lennék, ha nem így kezdeném minden levelemet :)))), tehát: NOS, arról, hogy mik _robi_ elvárásai az MI-vel kapcs., arról találhatsz egy kis novellát (tényleg irodalmi értelembe vettet) a szokásos címen (amit pár levéllel ezelőtt adtam meg). Olvasd el. Valami olyat szeretne, amivel el lehet _csevegni_. Mível azonban ez egy shell lenne, el kellene látnia olyan műveleteket is, melyek kapcsolatosak a rendszerrel - másolás, progik futtatása, ébresztés, stbstbstb...
Tehát ezek az MI-vel támasztott igényei. Nekem tul. képpen mindegy, mert én csak rend.prog-ó vagyok, meg tervező, de az MI-ben nem igazán szeretnék részt venni. Erről +van a magam kis igen-csak sajátos véleményem (robi, remélem elolvasod a levelet mihamarabb!).
Namármost. Én az előbb is leírtam, és most sem győzöm hangsúlyozni: szerintem nem vagyok egy nagy koponya, csak _szeretek_ rendszer programozni, és így aztán könnyen találok nem triviális kérdésekre triviális megoldásokat. És néha tervezek ezt-azt, ami meglep7 pár embert, de semmi több.

Ennyi voltam, tisztelettel:
SonicRulez (Dobai Csaba)

kedd nov. 20, 2001 16:58

Hozzászólás 
Az egyik legfontosabb dolgot meg elfelejtettem :)

Robi:
"Asejtes dologgal kapcsolatban: a sejt maga egy entitás. Egy processz, szálakkal, objektumfával és témalistával. Belépési pont? VXC & ICMM mindenekfelett. így ír erről egy programozó honfitársunk (Selmeczi Tamás, alias tselmec.nop.hu - aki megértette,miről szól a VXC): "

Sajnos az URL(tselmec.nop.hu) nem műxik.:( A sejt illetve celluláris automatákkal kapcs. már felfrissítettem a tudásomat ,de továbbra sem tiszta még számomra az elképzelésed. (Néhány kérdésemet lásd az MI fórumban ,de ha lehet inkább itt válaszolj, a másik fórum úgyis halott)
Köszi.

Tisztelettel,
Bodnár András

kedd nov. 20, 2001 11:42

Hozzászólás 
Folytatás...

W_Irving:

"Viszont van megvmi, ahol "elvileg" lehet beszelni az opre-rol: IRC"
IRC az sajna nem jó, lásd az elöbbi hozzászólásomat.

"MI: nah, en annyira ertek az MI-hez, mint ..."
-Először is neked is azt mondanám mint SonicRuelz-nek.
(lásd elöbbi hozzászólásomat)
-Szerintem sohasem késő elkezdeni ,ha van kedved és időd hozzá, legfeljebb nem fogsz vele hivatásosként foglalkozni.

Komolyabb eredményekhez kell: sok idő, kitartás,lelkesedés (nem pillanatnyi) , felfedezési vágy, "nem szmtech jellegű
gondolkozásra való képesség" + egyéb ismeretek (pszichológia..stb.)

A témával foglalkozás nem feltétlen szgép elött ülést jelent ,hanem elmélkedést a témáról. Nekem pl. a legjobb ötleteim erdei séták alatt ,vagy biciklizés közben szoktak jönni.

Anyagok: - könyvek: sajnos elég kevés van a témában
Panem-től jelent meg nemrégiben egy nagyon jó
MI könyv amit tudok ajánlani
- website-ok, levlisták (comp.ai)

Fontos ,hogy ha megértesz vmilyen módszert, akkor használd is fel. Pl: írj rá egy prototípus progit . Ezzel elmélyíted a tudásodat és felmérheted az algoritmus előnyeit - hátrányait és alkalmazási lehetőségeit.

És végül: Számíts rá ,hogy lesz egy-két elég húzos rész, amit majd csak késöbb ,többszöri nekifutásra fogsz megérteni.
Remélem segítettem valamit. :)

Tisztelettel,
Bodnár András

kedd nov. 20, 2001 11:34

Hozzászólás 
Sziasztok !

Először is köszönöm a hozzászólásokat.

SonicRuelz:
- Nem SonicRulez-t akartát írni ?
- "az oprendszernek a Zen csupán kódneve, mi is úgy tervezzük, hogy más neve lesz. "
Akkor jó. Valami jó név kellene. Ami jó hangzik és esetleg utal az oprendszer tervezésekor figyelembe vett fő irányvonalra ,vagy a megcélzott felh.-i rétegre...stb.
Itt is kiütközik az a probléma ,hogy nem tudjuk teljesen mit fejlesztünk ,mivel kész tervek nélkül halad a fejlesztés.

Minek a rövidítése az EVUI ?

- "Ha MI-ről beszélünk, akkor az 1előre csakis a Robi reszortja, én nem akarok belebonyolódni. "

Azok számára akik nem MI-vel foglalkoznak a kérdés annyit tesz ,hogy:
a.működés szempontjából ,a felhasználói oldalról nézve
mit tudjon feltétlen az MI, milyennek szeretnéd látni...stb.
b.Fejlesztői szemszögből: Erőforrásbeli kérdések,
max. válaszidő, max. felhasználható mem....stb.
mennyiség
Ezek mind-mind befolyásolják azt ,hogy egyáltalán milyen
megoldásokban gondolkozzunk a kivitelezésnél...stb.
Mielött ezt tisztáznánk még csak megmozdulni sem érdemes
az ügyben.(Max. prototípusokat írni...stb.)
(Tervezés :))

- "Gondoltál már arra, hogy belépj a MORFEUS-ba?..."

Köszi ez jólesett. Ötletekkel szívesen segítek ,ha tudok ,de mivel a MORFEUS az oprendszer fejl. szövetsége és én pedig opr.fejl.-el nem akarok foglalkozni ,csak kizárólag MI-vel ,ezért belépnem se lenne értelme.
Viszont ,mint már régebben írtam ,hogy ha tisztázódik ,hogy milyen MI-t szeretnétek látni az oprendszeretekhez, valamint ,hogy Robinak milyen elképzelései vannak a megvalósítással kapcsolatban és látok fantáziát a dologban ,akkor az MI részbe szívesen beszállok ,esetleg egy az egyben el is vállalom.

Robi:
- "Kommunikáció?Az.igazán.fontos.dolgokat.emailben.és.sms-en."

Szerintem ezek nem a legjobb csatornák ,mivel csak kétoldalú kommunikációt biztosítanak és fontos ,hogy minden résztvevő elolvashassa és hozzászólhasson. Lehet egy jó ötlete...stb. (Az IRC sem az igazi mert nincs nyoma, csak ha
log-ot készítesz és sok helyről tűzfal miatt nem használható.)

- "A.tervezéssel.kapcsolatban...."

A rtervezést nem hülyeségből találták ki ,hanem tudjuk ,hogy miért. Lehet ,hogy sok pluszmunkát..stb.kíván az embertől ,de késöbb megannyi területen visszafizetődik.
Példák:
a. Késöbb kiderülhet ,hogy egy komponens amit eddig még nem gondoltatok át ,igényli a már megírt komponensek teljes újraírását. Tök felesleges munkát végeztetek.
b. Valaki(támogató,fejlesztő) érdeklődik a project iránt, de mivel látja ,hogy se rendszerterv, se világos irányelvek ezért komolytalannak nyilvánítja és továbbáll.
c. Van X fejlesztőd és mindenki másnak látja a kész oprendszert ,mivel nincs minden megvitatva és rögzítve.
Az eredmény olyan komponensek halmaza lesz ,amelyek nem illeszkednek,vagy ha interface szinten illeszkednek is ,de logikailag, koncepció szmpontjából nem.
d. Valaki beszáll a fejlesztésbe ,akkor ha ha nincs terv. akkor úgy kell minden infot összeszedegetnie a tagoktól ,mig ha van ,akkor csak el kell olvasnia a doksit.
e. Késöbb ,ha módosítani/fejleszteni kell a rendszert
és már lesz sok ezer komponensed ,akkor rendszerterv hijján csak turkálhatsz a kódban és remélheted ,hogy kapcsolódó kódot átírtál...stb.
f. A rendszer stuktúrális fejlesztése pl.: optimalizáció egyszerűbb
g. Tervezhetőség időben, erőforrásokban
Ez mondjuk itt még nem olyan fontos, de késöbb jól jöhet.

Eredmény: időmegtakarítás, tervezhetőség, egységes szemlélet, karbantarthatóság

- "Delphi meg elmehet a ...soxor Saját C++ RAD-ban"
Valószínüleg mire olyan komplexitású és szintű RAD eszközt írnál mint a delphi ,addigra a tiedben is lenne egy-két bug ami javításra szorulna.

Tisztelettel,
Bodnár András

kedd nov. 20, 2001 10:47

Hozzászólás 
Hello!
Nos, akkor Tanczos ur/kollega ;]] is reagalna:
- Robi: varom a pass-t.
- Bodnar Andras: "remélem mihamarabb működni fog." varom a pass-t Robitol, aztan en is remelem, hogy mihamarabb
mukodni fog. ;] (sajnos igy "tavolbol" egy forumot beuzemelni eleg nehezkes, megha a sajatja is az embernek...;] )
<> Viszont van megvmi, ahol "elvileg" lehet beszelni az opre-rol: IRC, mivel van par IRC csati IRCNeten, (pl: irc.elte.hu:6667)
#k2001 #zen.hu #morfeus . Namost ezeken a csatikon altalaban egy bot tarsasagaban (a bot is neha elszall...;] ) szereny szemelyem szokott lenni este 6 utan (akkor se mindig)
hogy napkozben mi van, azt nemtom. Magyarul nem egy frekventalt csati....;]

Es akkor en is kerdeznek vmit: Ezzel a MORFEUS-al mi a helyzet? Mer en amikor utoljara beszeltem (emaileztem) Robival, akkor aszonta szerez majd egy jogaszt, ha jol emlexem.
Meghat a honlapon van egy olyan, hogy "alairva: 2001. x. x." Namost ezekkel mi a helyzet? Megmost akkor kene egy ilyen "felmerest" csinalni, hogy ki milyen otletnek tartja az egeszet, ki tervezi, hogy csatlakozna hozza, stb.
En per pillanat csak azt szeretnem tudni, hogy mennyire letezik az egesz?

MI: nah, en annyira ertek az MI-hez, mint pl: a konyhamuveszethez. ;] Erdekel, szeretek "enni", de "fozni" max vajaskenyeret...;] Engem az erdekelne, hogy:
- Ha en elhataroznam, hogy "engem erdekel az MI, szeretnek vele foglalkozni/szeretnem megismerni" akkor ehhez mit kene csinalnom? Megvenni csomo konyvet?
Vagy erre ra kell aldoznia az embernek az eletet/az eletenek egy jo reszet? Erdemes ebbe belefogni? Meddig (eletkor) erdemes ebbe belekezdeni? Mikortol?

Tudom, hogy az MI egy "eleg tag" dolog..;] Most mielott meg lehujeznek, hogy mire is gondoltam, fogalmazzam at a kerdesemet, aszondom, hogy szamomra az MI meg azt a nagy "masszat" jelenti, amit meg igazan meg se tudnek hatarozni.

Nos, mielott meg annyira belegabajodok a sajat mondataimba, befejeznem;]
Udv:

hétf. nov. 19, 2001 20:04

Hozzászólás 
Nah,most.végreVAGYOk. És amíg nem megyek tanítani, addig írok vmi értelemset (bocs,de.elég.tré.a.billentyűzet.most.nem.veszi.a.SPACE-t.nem.az.enyém.ez.a.gép) na.szóval.

név-EVUI Mikor.mondtam.hogy.neekm.nem.tetszene.az.EUVI.mint.név?Szóval...

Fórum?
Akkor.lesz.jó.amikor.TánczOS.kolléga.kijavíjja.a.hibákat.én.most.küldök.neki.jelszavakat.hogy.tudjon.FTP-zni.aztán.majd.meglátjuk.

Kommunikáció?Az.igazán.fontos.dolgokat.emailben.és.sms-en. Ez a legbiztosabb-ott.mindegyikünk(Tánczos.úr.jelenleg.csak.emailen.de.ez.még.változi).ott.van...

A.tervezéssel.kapcsolatban.:én.közel.egy.évig.terveztem.a.Zen-t.mérnök.informatikus.hallgatókkal.tudjuk.mi.az.hogy."a.rendszertervezés.és.az.ő.kegyes.fázisai".és.ismerjük.a.gyakorlatot.Most.szép.tervet.csináljunk.ami.egyébként.nem.működik.úgy.ahoyg.kellene.vagy.működő.rendszert?Ezzel.nem.a.rsztervezőket.szólom.le,csak.épp.arról.van.szó.hogy.a."megvalósíthatósági.vizsgálat"-nak.nevezett.tervezési.fázisnál.egy.csomó.terv.elakad.és.kész.vége.

ZFS-t kéne előtérbe szoríjjani, ha már arra van megírva egy adag fájlrendszerhívás, és természetesen MasterFS-t lehessen rámountolni, meg FAT-et. A BootFS-t meg ettől függetlenül lehetne... lehetne? Kell használni. Az tök jó,kétfájlrendszerrel futó opre. A BootFS remélem,.a MasterFS-hez hasonlatos,legalábbis nékemígy dereng. És szeretném, ha mindkettőnk FS-e benne lenne, hamármindketten enynire vaddisznó kóderek vagyunk. Ja,megnéztem a BP topicot. Horváth Csaba beszél jól (szaktársam, ő tervezte a ZFS eredetijét - ugyebár), bizony túlcsordul, 2537-et, vagy mennyit nembír ő halmazban (intervallumban) tárolni. Eznema Pascal bugja. A BP bugja maga a Borland az összes fos szoftverével egfyütt.Szerintetek én miértASM-ben kódolok? Mert az egyetléen SW, amit normálisra írtak az a TASM. A Delphi meg elmehet a p-be néha... sokszor. Pedig még szeretném is, de inkább vmi más. Saját C++ RAD-ban. Az kajak.

Asejtes dologgal kapcsolatban: a sejt maga egy entitás. Egy processz, szálakkal, objektumfával és témalistával. Belépési pont? VXC & ICMM mindenekfelett. így ír erről egy programozó honfitársunk (Selmeczi Tamás, alias tselmec.nop.hu - aki megértette,miről szól a VXC):

"Ez az egész VEM-VXC-ICMM marha jó, azt hiszem nagyon OS-ek is
megirigyelhetnék..."
Na, most futok a Tanszékre...

Üdv all: Robi

hétf. nov. 19, 2001 16:03

Hozzászólás 
Helló mindenky!

Nos, úgygondoltam, visszatérek a jóöreg chat-es írói stílusomhoz, úgyhogy mostantól tömörítek, mint a barom.
Te6, 1* is válaszolnék B.A. lelkitérsunk pár kérd&ére:
-az oprendszernek a Zen csupán kódneve, mi is úgy tervezzük, hogy más neve lesz. Várunk mindenféle javaslatot. Asszem el is kezdem: EVUI? ---> Robi?? ;)))
-Hmmm... hasznos 5let, +fontolandó. Thx!
-Ha MI-ről beszélünk, akkor az 1lőre csakis a Robi reszortja, én nem akarok belebonyolódni. Az 20 évembe kerülne fiatal éveimből. Én csak 1 1*ű rendszerprogramozó vagyok, nem az Einstein.
-Megjegyzendő, hogy engem is érdekelnének az MI-re vonatkozó kérdésekre a válaszok. Robi, légyszi köhögj már ki nekünk vmi infót, pls! Senki se tud semmit erről. Én se!

Most én kérdeznék vmit:
-Gondoltál már arra, hogy belépj a MORFEUS-ba? Vagy esetleg már tagja is vagy? Hasznos, értelmes emberekre mindig - és szinte mindenhol - szükség van. Én személyszerint nagyon örülnék a tagságodnak.

Pár egyéb infó a saját processzekről:
- a BootFS-t ma délutánig be fogom fejezni. Elküldöm neked, Robi E-Mail-ben.
- az ETP még szuttyogok 1 kicsit, úgy holnapig.
- szerintem megkellene vitatni a kislemezes boot-stratégiát, mert a BootFS ezen verziója kimondottan vinyóra készül. Véleményem szerint az lenne a legjobb, ha teljesen más, kis helyigényű FS-t dobnánk floppyra, olyat, mint a MasterFS. Ha + már úgyis csak egyféle FS-ről fog bootulni a sys, akkor oda fölösleges a BootFS (hiszen akar a fene kisflppiról 3D-réjréjszinganimésünt nézni - csak be akar róla bootolni, hogyaztán miharabb kib***hassa a lemezt az ablakon).
Ha van kérdése vkinek, ne kíméljen. Azért (is) vagyok, hogy válaszoljak rájuk, vagy elmondjam, hogy erre csak a Robi tud válaszolni. :)))

Na ez minden:
SonicRulez da körmöni szöszmörgős...

ps.: Robi:küldök neked 1 elég meredek levelt, fontos, hogy mihamarabb elolvasd!

hétf. nov. 19, 2001 14:03

Hozzászólás 
Sziasztok !

W_Irving: Köszi az infot. Egy saját fórum nagyon jó lenne,
remélem mihamarabb működni fog.

Tisztelettel,
Bodnár András

hétf. nov. 19, 2001 11:27

Hozzászólás 
Hello!
Bodnar Andras: "A projekttel kapcsolatos kommunikáció hol folyik ?
Hol tudjuk ezeket megvitatni ?
Ebben a fórumban, vagy van valamiféle levlistátok...stb."

Lesz egy forum (ill. mar kesz van csak meg vmi miatt nem muxik) az oldalon. Hogy ez mikor
fog beindulni, meg a reszletekert kerdezd Robit.

Udv:

vas. nov. 18, 2001 14:07

Hozzászólás 
Sziasztok !

- Hát igen, a védett mód az tényleg probléma és azt
hiszem ,hogy akkor meg már tényleg érdemes a boot-os
verziót használni a DOS-os helyett. Ha már így is úgy is
reboot...:(

- Köszi a linket, jól müxik.

- Javasolnám ,hogy az oprendszernek ne Zen legyen a neve.
Úgy vélem ,hogy nem szerencsés ha egy op.rendszernek a
nevének bármiféle köze van bármilyen valláshoz.
Ezzel tovább szűkítitek a felhasználók körét....stb..

- Olvastam a site-otokon ,hogy egy C compilert írtok.
Ez nagyon jó ,viszont szerintem ,bár sok munka
lenne..stb ,de mindenképpen érdemes lenne minél hamarabb
egy JAVA virtual machine-t írni. Ezzel máris lenne egy
csomó progi ami futhatna az oprendszer alatt és lehetne
fejleszteni alá JAVA-ban más oprendszer alól is.
Kezdetnek pl: elég lenne ha esetleg appletet nem ,csak
console alapú java applikációkat támogatna...stb.

- Milyen elképzeléseitek és terveitek ,céljaitok van az MI-
vel kapcsolatban ? Robi már írt egy két dolgot egy
sejtautomatával kapcs.-ban az MI fórumban ,de még nem látok
tisztán. További tisztázásra szorul.

Megbeszélni és rögzíteni kellene:
a. Milyen elvárások és ötletek vannak az MI-vel
kapcsolatban ? Sebesség, képességek, erőforrások...stb.
b. Jelenleg milyen megoldásokban gondolkodtok és melyeket
vetettetek el és miért ?

A projekttel kapcsolatos kommunikáció hol folyik ?
Hol tudjuk ezeket megvitatni ?
Ebben a fórumban, vagy van valamiféle levlistátok...stb.

Tisztelettel,
Bodnár András

csüt. nov. 15, 2001 10:13

Hozzászólás 
Helló all!

Köszönjük az építő jellegű kritikát, igyexünk (vagy legalább is személy szerint én majd igyexem) megfogadni. Jók a meglátások, ez valóban mérnöki _jellegű_ munka. Sajnos a dokumentálás nem tartozik az 1*ű feladatok körébe egy ilyen összetett rendszer esetén, ezért eleinte inkább áttekintés jelleggel dokumentálunk, így érthető is (valamelyest), és kevesebb időbe telik a megírása.
Ha semmi sem klappol a morfeus (a rövidítés f-fel irandó, a "Magyar Operációs Rendszer Fejlesztők "u" Szövettsége" a röv. jelentése) oldalakkal, akkor a http://www.extra.hu/k2001 cím az önkéntes mérvadó.

Sajnos a rendszer nem tesztelhető védettmódú környezet alatt, csak virtuális gépen esetleg, mível védettmódú rendszerkomponensek vannak (illetve lesznek) benne. Ez utóbbi viszont sebesség és vas hiányában _nagyon_ problémás. A Linux és a Win2k is védettmódú szörnyeteg, tehát vagy DOS alól próbálunk szimulátort futtatni, vagy boot-olunk. Utóbbi azért jobb, mert így le7őség nyílik a fájlkezelés _valódi_ tesztelésére is. Mert mint tudjuk: a puding próbája a kóstoló.

Köszönettel:
SonicRulez

szer. nov. 14, 2001 17:24

Hozzászólás 
Sziasztok !

Elég régen jártatok erre, már azt hittem ,hogy szünetel a fejlesztés. Örülök ,hogy halad a munka és hamarosan némi látványos eredmény is várható. (boot-olható verzió)
A következő észrevételeim/ötleteim lennének:

1. Jó dolog a boot-os verzió ,de sokkal könnyebb lenne fejleszteni,tesztelni..stb. ha futtatni lehetne a fejlesztési platform alól is. Én szívem szerint erre legalkalmasabbnak a Win 2000,Linux platformokat tartom, stabilitás és erőforráskezelésük miatt. Jó lenne ha ezek alatt lehetne tesztelni és nem halálra boot-oltatni a szerencsétlen gépet.

2. Jelenleg a morpheus linkek közül egyik sem működik.

3. Szervezésre ,dokumentálásra ,tervezésre több gondot kellene fordítani. Persze én nem igazán látok még bele a fejlesztésbe ,de ezek az első benyomásaim.
Mivel ez egy tulajdonképpen mérnöki jellegű munka, ezért
szerintem fontos ,hogy pontosan körbehatárolt munkafolyamat
alapján haladjon minden.
Hasraütésszerüen valami hasonlóképpen:
(minden lépés után dokumentálás!)
1.lépés: Cél meghatározása és pontos körvonalazása
2.lépés: Cél megvalósításának eszközei, mire lesz szükség...stb.
3.lépés: A rendszer felépítésének meghatározása föbb vonalakban a már meghatározott cél(1.lépés) szem elött tartásával.
4.lépés: A rendszerterv finomítása, az egyes részek megvalósításának megtervezése.
5.lépés: A rendszer megírási folyamatának megtervezése
(milyen sorrendben...stb.)
6.lépés: A fejlesztéshez szükséges keretek megteremtése
(website,levlista,ircserver,tagokkal való kommunikáció, utility programok megírása,public relations...stb.)
7.lépés: Feladatkörök és a kódolás elkezdése
....stb.
8.lépés: Tesztelés...stb.
9.lépés: dokumentáció...stb.
10.lépés:A software kiadása
11.lépés:Felhasználói tapasztalatok begyüjtése...stb.
12.lépés:Kezdődik minden előről

Egyenlőre ennyi.
Jó munkát. :)

Tisztelettel,
Bodnár András

kedd nov. 13, 2001 11:40

Hozzászólás 
SoniC: OK, vettem
kill -9 `ps -aux | grep "sh" | awk {$1} `who am i | awk {$1}``
szóval öngyilok tipikus esete

bandras: szio jo reged ujra latni
eppen a C konyvtarral szivok (azon belul is a fajlrendszerrel, most probalom javitgatni kicsinyke idomben, emellett az uzenetkezelot (ICMM) is baxtatnam, ha a fajlrencer jo lenne). Egyebkent megtekintgetheted, hol tart a cumot. Leg"new"adtabb fejlesztes: ZortonCommander by TanczOS Zoltan, tegnap kuldte el, beszerkesztve a szimulatorba. SoniC epp a BootFS-en kattog, ha az kesz lesz, akkor attesszük a dogot kislemezre VEGRE, akkor nem lesz mar tobb szimulator teljesen elesbe megy minden (eddig is elegge abba ment, de nem annyira, mint BOOT utan).

Na, udv mindenkinek megyek, korulnezek...

nrobcsi

PS: magmatic rlz

kedd nov. 13, 2001 11:07

Hozzászólás 
Hali!

Szívesen fogadunk minden önkéntest. Pláne az MI-be.

Robi:
A forum döglik, vagy csak mi nem jártatjuk eleget a pofánkat?

Ennyi egetrengető kérdés után:
tisztelettel - SonicRulez

u.i.: Robi lécci ne add meg többször a megkérdezésem nélkül az emil címemet, mert csak ez az egy van, és nem szeretném, ha valami psyho hacker meg zanzásítaná valami bombával, vagy ilyesmi. OK?

Peace.

hétf. nov. 12, 2001 16:50

Hozzászólás 
Sziasztok !

Németh Róbert:
Már régebben beszéltünk egy esetleges kooperációról. Akkoriban nem tudtam választ adni ,mivel még nem volt világos egy másik projectben betöltött szerepem.
Nos a helyzet az ,hogy nagyon kevés az időm ,de amikor tudok szívesen besegítek az oprendszer MI részébe.

Tisztelettel,
Bodnár András

szer. nov. 07, 2001 16:02

Hozzászólás 
Hali Rob!

Szerintem a Magmatic szó azért lenne jobb, mert a szótanja, ill. a hangszerkezete megfelelőbb, mint a Magmat-nak. Utóbbi nekem is megfordult a fejemben, de amolyan halvaszületett 5let volt. A Magmat olyan, mintha félre beszélnénk. A Magmatic viszon egy lezárt szó. A Magmat pedig élrtelmetlen - tehát vagy Magma, vagy Magmatic. Én azért szavazok a Magmatic-ra, mert a Magma és a Magmat is olyan kiejtve mint egy "a"-betűs játék zárószava.
Az ötlet pedig mimásból jöhetett volna, mint szép bolygónk lelkét, fortyongó, _soha meg nem álló_ belsejét jelentő tűz áradatból - a magmából.

Ennyi, by:
SonicRulez da sjdfjkl vö kkkkkk

szer. nov. 07, 2001 15:01

Hozzászólás 
Nos, szia all @ szia Sonic, elkuldtem ugye az nagy forraskodot tartalmazo lemezt, meg a "CITOPLAZMA MATRIX"-ot (siman meghulyulok mar a cytologiatol, amit tanulok), szoval nemi doksit is aztan majd meglatjuk, mennyire ertheto ;>>>>>>>>>>>>>>>...

Közeljövő? Gázos? Édsanyám? Gyógyulgat... Még mindig nem tud rendesen fogni. Homepage grafika? Hát csak az kéne, semmi más, gondolom, észrevetted. Majd csak lesz vmi, de vmi dujvát találj ki! ;>>

Az oprencer meg csak fejlodik, jo iranyba, most egy kis filerencer patch is kovetkezik, kell az...

Ja és a sejtkutatás az meg _nem_ más tészta. Majd meglátjuk, mekkora lelki durvaság lesz belőle.

Üdv: nr

kedd okt. 30, 2001 19:30

Hozzászólás 
Hali mindenkiNet!

Elkezdtem a k2002 kernelt, és már be is nyomattam Zen alá. Ezentúl az lesz az alap. Még mi változott? Fájlrencer patch (egy elv a sok közül, amit eleve is tervetzem, de elvetettük, most meg rájöttem, hogy mégiscsak jó(SBF típuskód Inode helyett a direnrty-ben)), aztán most már annál a proginál van az input focus, aki adott képernyőn elétrőben fut - ez eddig nem így volt. A képernyők között lehetett ugyan váltogatni, de a programokat - bár párhuzamosan futottak - kezelni nem lehetett párhuzamosan (amíg ki nem léptél, mintid csak egy valakinél volt az IF). MNost ha átkapcsolsz más képernyőlapra, akkor az ott előtérben futó processznél van az IF. Kicsit érdekes volt implementálni: a keyboard daemon nemcsak a video drivernek küldi el a képernyőváltó szignálokat, hanem ebből kiszámítja azt is, kinél volt az IF, elmenti, majd előhozza, hogy utoljára azon a lapon, ahova váltunk, kinél volt az IF és arra állítja. Régebben bonyolultabban akartam megoldani, de rájöttem,, mindig a pofonegyszerű megoldás a kézenfekvő, csak ahhoz úgy lehet hozzájutni, hogy sokat kell kattogni rajta.
Még mi változott? Most már van "ps" progi, szóval látni lehet, mikor mennnyi és melyik processz fut.

Még a ZASH bugját nem javítottam ki, de most majd arra is rá fogok érni.

Le kellett a k2002 miatt a VXC táblázatokat és a binárisok fejlécét cserélni VXCv5-re, azonban ez csak jó, mert sokkal többet tud, mint a régi VXCv4. Erről majd ódákat zengek a weblapokon, mirrorokon, ha időm végre engedi, de mindig rohanok. Most is.

Na peace & love for all: Robcsi

szer. okt. 24, 2001 9:25

Hozzászólás 
SoniC da kitrákotty!

Szombat délután én 3-ra érek Győrbe, mert előtte tanítok, de hétfő délutánig nem, tehát a köztes időintervallumot nemes dolgokkal kellene kitölteni ;>>
-dragon-

szer. okt. 17, 2001 16:03

Hozzászólás 
Hali Robi!

Lassan kész lesz az ETP. Te hogy haladsz - túl nagy itt a hideg, vagy csak én fázom?....
Azon igyexem, hogy letudjak gurulni hozzád a hétvége felé, mivel jő az őssi süNEEETT. Megkéne dumálni, hogy mikor, hol, miért, kivel, stb. - több idétlen kérdés most nem jutott eszembe :)))
Dolgozom a BootFS-en is, hamarosan az is publikálható lesz. Amúgy rájöttem, hogy a Linux is valami hasonlót produkálhat a /boot könyvtárral. Az hogy hogyan csinálja nem egészen világos, bár nem is igazán számít most.

szer. okt. 17, 2001 9:35

Hozzászólás 
Na, akkor nézzük (csak tőszavakban, mert sietek):
- az hogy valaki Sonic + WIrving + Én alá van beosztva az nem teljesen igaz és mégis. Az hogy fölöttük állunk az azt jelenti hogy mi alapítottuk és mi próbáljuk igazgatni (ami nem egy triviális dolog, hanem nagyonis nehéz), emellett mi is ugyanúgy kódolnánk, mint az összes többi. Ezért a tagok nem MUNKÁSOK, hanem KIVITELEZŐP SZÖVETSÉGI TAGOK. Nem mindegy. Mivel nem réteges struktúrájában szemléljük a szövetséget, hanem halmazként, sokféle metszet és unió elképzelhető. Remélem, kezd derengeni. Nos, azt hiszem, muszáj lesz végre feltettenm ide az alapító okiatot, ami szerintem elég korrekt, még nem írtuk alá, de okt 02 a "vízválasztó" dátum. Nos tehát:
http://www.extra.hu/k2001/morfeus/alok-hu.htm

üdv: nrobcsi

hétf. okt. 15, 2001 17:32

Hozzászólás 
Hali gyekerekek!

Nem kotozkodni akarok, csak nehany epito gondolat:
Szerintetek mi motivalja az embereket, hogy
becsatlakozzanak alatok egy hierarchikus elrendezesu faba?
Tarselnokok ala kodernek?:)
Az embernek eleg fonoke, megrendeloje van az uzleti eletben
is, minek neki meg tobb?:)
Megaztan, a koderek szeretnek Zse - ert dolgozni. Mondhatni
zsoldosok. Aztan, ha a projekt nonprofit, ezzel sok embert
elvesztetek. Profitot termelni PC-s oprendszerbol meg,...
hmmm... meg az IBM-nek sem sikerult. Ma egy ceg van, aki
tartja a frontot, de az nagyon:))))

Amugy meg sok sikert a fejlesztesekhez!

hétf. okt. 15, 2001 11:43

Hozzászólás 
Hi all!

Mivel úgy nézem senki sem közöl a team-bl státuszt, így ez a feladat most rám hárul:
- A MORFEUS szabályzatán, és alapító okiratán jelenleg is dolgozunk, amint ez készen lesz, publikálni fogjuk a megfelel oldalakon (www.tar.hu/morfeus)
- Jelenleg több project is fut Robcsi és az én agyamban, ezért a világ jelenleg egy kissé mellékessé kezd válni mostanában, de ha lecsengenek a mostani DÖNTÖ fontosságú témák, akkor megindulunk ismét.
- Jelenleg annyi biztos, hogy a szövetségen belüli tagok hierarchikusan lesznek elrendezve, aminek a tetején, mint társ-elnökök a Robi és én fogunk (valószínüleg) állni. Tehát két föbb szabályzati rendszer lesz, egy ránk-, és egy a többiekre vonatkozólag - mindkettö publikus lesz teljesen.
- BadGe:
1., Mi egy Magyar Op Re készítésérlöl :))
2., Minél többen leszünk a MORFEUS-ban ez annál reálisabb lesz. Ez pedig csak idö függvénye szerintem.
3., Semelyik sem a három közül. Ez már realtime process, azaz folyamatban lév gyakorlatilag megszületésére váró dolog, ami nem az elmélkedésrl szól már (annak itt van a legjobb helye), hanem a Zen kódnévan futó csodabogár kivitelezéséröl.

Ennyi ami tuti:
SonicRulez

hétf. okt. 15, 2001 11:01

Hozzászólás 
Üdvözlet,

nagyon szép a téma, de engem az érdekelne, hogy _ebben a szent pillanatban_ kinek milyen eszközök állnak rendelkezésére, hogy a tervet meg is valósítsa.

- ki miről álmodik,
- ebből mennyi reális
- mennyire kísérleti / kutatási vagy esetleg "leigázzuk a világot" jellegű

én magam grafikai téren vagyok/lehetek érdekelt a dologban, illetve új elvek kidolgozásában.

Régebben - amikor ejettem a témát - az egészet megpróbáltam teljesen "új" :))) alapokon megközelíteni. Dobni a perifériák fogalmát, dobni a hálózat fogalmát és az egészet összegyúrni egy unified elméletbe (ez most úgyis divatos). a gépeket felfogni sejtekként, a számítógép meg a lenne pl a "föld összes sejtje..." stb. jó messzire vezet a dolog. Ráadásul figyelembe kellene venni a fejlődő új HW technológiákat, és itt most nem gigahertzekről beszélek...

namost tegyük fel ez új, ha nem az akkor nincs miről beszélni, ha meg az akkor erről gondolkodni is épp elég munkát ad.

szerintem egyébként önmagában egy "hatékonyabb" oprendszert írni nem biztos, hogy érdemes, az úgyis üzletpolitikán múlik. (lásd Gigahetrtz) Nembeszélve arról, hogy "minden" procin meg platformon ez a követelmény nehezen teljesíthető.

--- bocs, nem olvastam végig mindent, de remélem nem voltam nagyon redundáns ---

Ge.

pén. okt. 12, 2001 8:29

Hozzászólás 
szerintem nem tünt el senki , hacsak nem a WTC-ben volt:)

én is itt vagyok , csak mostanában nagyon leköt a ps2 programozásának tanulása
tul bonyolult az én x86-hoz szokott agyamnak :)
valami opre-t kéne irnom erre a procira meg asm forditót
csak **** lassan megy

persze ha a te op-od más procira is jó lenne nem kéne nekem szenvedni :)

asm the GOD !!!

csüt. okt. 11, 2001 17:45

Hozzászólás 
Huu!

Hol vagytok, eltunt mindenki?

-

Meg azt is jo lenne tudni, Sparow hova lett...

R

csüt. okt. 11, 2001 15:26

Hozzászólás 
Hi Rob!

Jártam a tar.hu-n és... hát... hannyatt estem. Te aztán nem ****@xol. Gyor volt. Kösz a publikálást, meg a többit amibe az én kezem is benne van. Tényleg jólesett.
Apropó van viszont egy kis probléma vele: Ha a regisztrált felhasználókat és a nem regisztráltakat semmi sem különbözteti meg, akkor bárki hozzáférhet a cuccokhoz. Namármost én pl nem szívesen adnám tudtára a MORFEUS tagokon kívül senkinek az FS-em _teljes_ specifikációját, hanem csak a "technikai adatok" alatt lévő szöveget. Tehát szerintem kéne valami azonosítási eljárás a memberz-nek, a többiek meg csak azt lássák amit a reg.tagok nekik is publikussá tettek.
Bár ahogy ismerlek, mire ezt írom, már készül is a reg.tagok azonosítását végző oldal... ;) Nnnnna. Ennyi. Assszemmm...

Na csüsz:
Sonic da kitrákotty

pén. okt. 05, 2001 9:41

Hozzászólás 
Re all!

SONIC!
Nem akarlak én megenni! Mér akarnálak?
Na izémiau a morfeus ugyis azert van hogy tobb opre projectet is egybekothessen en nem vagyok ellene hogy neked is fejlesztek mert az tok jo!

Ja egyébként van már
http://www.tar.hu/morfeus/
és a http://zen.i2c.hu/ alatt is az érhető el
ezen felül még megkértem kRoy-t, hogy majd morfeus.i2c.hu
alatt legyen elérhető.
Szóval ott már én alkottam vmit ;>

Cyborg, WIrv megtekintitek?

Üdv: Rob;>

szer. okt. 03, 2001 16:26

Hozzászólás 
Hi all!

Robi előző véleményéhez szeretnék még pár szó szólani:
- nem tervem, hogy kiszorítsalak, csak kicsit több együttműködést szeretnék.
- megértem, hogy nem szívesen dolgozod át amit már 2,5 éve terveztetek, de legalább annyira méltasd a mondanivalómat, hogy kicsit átgondolod.
- én is rég foglalkozok már az FS-sel. Bár én nem jártam opre előadásokra, és nem olvastam Tanenbaum prof. könyvét azért hidd el, hogy ebben is _komoly_ munka van.
- eddig még egyetlen ember sem mondott semmilyen _konkrét_ problémát, amiért az FS nem működhetne a gyakorlatban. Ha tudsz ilyet _SZÓLJ_ kérlek!
- lehet, hogy nehéz a fejem, de nem értem mi akadálya lenne egy változó típusú root fs megvalósításának. Ha gondolod átrágom, van már pár 5letem.
- a csapatmunka pedig csapatembereket, és csapatszellemet kíván meg. Ha valakinek egyből ermarod a tökét, ahogy felszólal, az nem feltétlenül tartozik a fentebb említett fogalmak körébe! És még **** is eshet...

Na ennyi.
Bye: Sonic

szer. okt. 03, 2001 12:46

Hozzászólás 
Azert irtam MORFeSZ-t mer csak ugy jon ki. Nemtok egy U betut belerakni....;]
Nemtom, en tobbre gondoltam... www.morfesz.hu ...
De ehhez azert telleg kell par dolog... Es igy nem fuggnenk senkitol

W_Irving

kedd okt. 02, 2001 20:21

Hozzászólás 
kérdés :

mit akarunk csinálni ?
ki mit csinál ?

amugy tölem mehet a MORFEUS, láttátok a Matrix-ot?

Cyborg

kedd okt. 02, 2001 20:18

Hozzászólás 
Re All!

Hát akkor hozzuk mán létre! A gondolatom az volt, hogy verbuváljam a népet, de úgy néz ki, csak az hallgatta meg az igét, aki belátja a jóságát. A MORFeSZ helyett meg lehetne "MORFEUS" a rövidítés (az álom istene), de az igazi név természetesen: Magyar Operácios RendszerFejlesztők Szövetsége. Na akkor kezdjük el, ki mire gondol, mit kellene először tennünk? Első: PR (mert újabban már lassan minden ennek elsődlegességéről szól). Csináljuzk egy http accot valahol (mondjuk az i2c-nél is kérhetnénk természetesen ugyanoda, csak a DNS-ben kell egy új sort felvenni).
Azon kívül ki milyen mirrorokra gondol? Szóval mit tapasztaltok a jelenlegi free szerverek terén? Mert sajnos sem az extra, sem az fw, sem a nexus nem elég megbízható. Az EXTRA lassú és sokszor hibádzik az FTP-je. Az FW állítólag nem mindig megy külföldről (hát ezt egyébként nem értem, az internet az internet, vagy mégsem?). A NEXUS meg soxor mintha egyáltalán nem létezne és ráadásként még FTP-hjre sincs. Szóval morfeus@micsoda.hu vagy org, mert az még durvább!

További jó étvágyat mindenkinek,

Üdv: Robcsi

kedd okt. 02, 2001 12:19

Hozzászólás 
Hello!

Engem most egy dolog erdekelne:
Felvetodott egy olyan szovetseg letrehozasa. Akkor?
Miert nem hozzuk letre? Magyar Operacios Rendszerfejlesztok Szovetsege (MORFeSZ). Azert ebben eleg sok lehetoseg van. Csak eleg nagy szervezest is igenyel, de imho k***a joo lenne egy ilyen. Na ki szavaz mellette, ellene?

W_Irving

hétf. okt. 01, 2001 20:08

Hozzászólás 
Re SONIC!

Ha azt akarod, hogy akármilyen filerendszer lehessen root, akkor ki kell dobnom az ablakon mindent, amit eddig a filerendszerrel kapcsolatban csináltam, azt pedig én is + Csabi is nagyon rossz néven venné. A "Zen"-hez olyan fájlrendszer lett tervezve, ami alá pofonegyszerű nfs-t, ufs-t, vfs-t meg ext1, 2-t mountolni, viszont minden nem unixos dolgot utálatos (ahogy ez szokott lenni UNIX rendszerekben - mivel a többi nem POSIX kompatibilis). Szóval akkor most rúgjam fel az egészet? Hát, lehet, hogy nem fogom. Nem csak az én munkám, nyugszik benne. Két évet tanultunk operációs rendszer elméletet és csk azután mertünk hozzálátni a ZFS-nek, miután Tanenbaum könyvét is átnyálaztuk + megismerkedtünk néhány Hálózatos dologgal. Kicsit sok munka veszne kárba. Viszont ez nem jelenti azt, hogy egy másik rendszer, ami alapban az EVUI lenne és semmi mással nem lenne összekutyulva, nem lenne megoldható. Na a hétvégéről: az MFC tanfolyam 8-án és 9-én reggel 8-kor kezdődik így, 7-én megyünk és 9-én jövünk. Te nem tudom, hogy érsz rá, én így. Na, a többit meglátjuk, én úgyis elkezdem írni a k2002 alapot, ami védett módú, az legalább tud majd az EVUI alá olyan alapot tenni, ami néki szükséges - a k2001 fölé épített jelenlegi rendszer nem támogatja a grafikát - de a k2002 fölött egy egész elefántcsorda lesz - az legalább robusztus, meg biztos, meg ha elindul, akkor nem lehet megállítani ;>.

Na még jevek üdv: Robi
;>

hétf. okt. 01, 2001 13:33

Hozzászólás 
Hi Robi!

Ha még emléxel arra az engine (te: kernel) strukturára, amit kint Győrben mutattam neked, akkor fontolóra kéne venni _szerintem_ a megvalósítását! De hát ezt majd 7-én személyesen yól kibeszéljük + kikódoljuk + mittomén... :)
Egyébként szerintem lassan elkéne gondolkodni, hogy hogyan kívánjuk a root fs csatolását megoldani. Tehát pl. milyen fs/fs-ek lehet(nek) root-ként a rendszer nyakába akasztva. Szerintem még _nagyon_ sokmindent kéne mérlegelni, azért, hogy ne cse***ük el az időt olyannal, amit -teszem azt- 1 év múlva majd gépel7ünk újra. Legyünk inkább óvatosak, tiszteljük a probléma nagyságát és bonyolultságát, és inkább csócsálódjunk rajta egy kicsit - egyszóval csináljuk úgy, hogy ha nem kell ne essünk pofára vele.

Nos, gúd báj...
Hackers rulez by SonicRulez

hétf. okt. 01, 2001 9:05

Hozzászólás 
Hali all! Jol esett hogy ujra sokan irtatok ide es visszaterni latom a regi arczokat is. Lassan elkezdem irni a k2002 alapjait (uaz mint a k2001 de prot modban meg nehagy plusz dologgal okositva: amit en elgondoltam hogy meg kell + amit ugy veltek meg be kene tuszkolni szegeny mikrokernelbe).

Mar megy a fajlkezeles is valamilyen szinten: lehet programokat inditani: a fajlrendszerben megtalalhato futtathato allomanyokat. Sajnos meg minden kernel modban fut igy neha eloferdul hogy behidal a zash nevu shell es lerohad minden (mert UNIX esszel gondolkodva keszult eddig is a kernel es a kernel modban futo processzek sleep()-pel lemondanak a processzorrol es igy utemezheto be egy masik processz. Na most ha valami a sleep() elott befagy attol az utemezo nem veszi el a futas jogat - mert a UNIX kernel modban nem preemptiv). Szoval van nehany dolog amivel at lehet verni a UNIX filozofiajat amellett hogy kulsore megis megtartjuk azt.

Nos varom otleteiteket, remelem neha a weblapocskat is latogatjatok, pusszantas mindenkiNET: Robcsi;>

csüt. szept. 27, 2001 15:57

Hozzászólás 
Kielemzem en is a listadat.

1. Ok, bar ezt a Linux eleg jol tudja ma is.
2. Az 1. tukreben ez igy semmitmondo.
3. Ez termeszetes, minden mai oprendszer is tudja.
4. Ez jol hangzik, kerdes, hogy mi az ami realisan
megvalosul a kozeljovoben.
5. Ennek nincs sok jelentosege, de az 1.-essel ellentmond.
6. Ez csak egy shell kerdese. Irhanank 3D-s explorert
Windows ala is, de mit konnyitene meg? Ez olyan, mint a
videotelefon: Mindenki azt mondta, hogy ez lesz a jovo,
aztan megsem lett.
7. Egyaltalan mi az a progaram, es mi az a file? Egy nagy
fileon belul is definialhatsz egy sajat filerendszert, ha
az tetszik, csak nincs ertelme. A program szonak pedig egy
objektum alapu oprendser eseten nincs is ertelme. Esetleg
instance-ok vannak. De a hagyomanyos ertelemben veve is a
DLL-ek nem hulyesegek szerintem.
8. Mirt ne lehetne kapcsolat mas oprendszerekkel. Maskepp
soha nem indul be a biznisz. Ilyen a szoftveripar.
9. Eddig meg mindig a nyitott szabvanyok vittek elore az
informatika fejlodeset, (Lasd Amiga bukasa, PC eloretorese,
es meg ezer pelda) ovatosan kell banni az ilyen
kijelentesekkel.
10. Ez erdekes tema, de ha jol tudom ezt a Windoz is
tamogatja valamilyen szinten.
11. Ez jol hangzik, kerdes, hogy mire gondolsz pontosan,
remelem nem az onnaloskodo WORD szokasaira...
12. Na ja. A Windows nem egeszen ilyen. A Linux inkabb.
13. :)

csüt. szept. 27, 2001 10:29

Hozzászólás 
1. és 2. szintén üti egymást, lásd Java.
2. és 4. szintén. Valami vagy gyors vagy gondolkodik.
6. Jelenleg (és szvsz a jövőben is) több gond is van a
3D-vel. A legfőbb hogy nincs igazán olyan hardver amivel a
3D-t 10-15 percnél tovább bírnád. Még szemüveggel sem.
Szvsz a gond valahol ott kezdődik hogy ha egy adott pontra
nézel a térben a szemlencséd és a szemtengelyek
automatikusan beállnának az adott távolságra és én még
ötletről sem tudok ami ezt megpróbálná utánozni. Ráadásul
ott van még az irányítás, erre sem igazán született még
használható megoldás pedig próbáltak már VR kesztyűtől a
3Ds egérig sokmindent.
2. pont és 7. pont szintén üti egymást. Ha minden egy
fájlban van az k*va erőforrásigényes.
8. ez a garancia hogy a cuccot soha senki nem fogja
használni.
9. ez összefüggésben van a 8. ponttal.
11 és 12 pont szintén ütik egymást.
13. Na ez tényleg jó ötlet, támogatom ;-)

csüt. szept. 27, 2001 9:56

Hozzászólás 
Re all!

Nos kRoynak sokban igazat adok, de szerintem mire elkészülünk a jelenlegi fejlesztőcsapattal, addigra már a 4D-s megjelenítést kell majd megszoknia a usereknek... :)
Egyébként pont cyborg az a személy, akitől vártam 1-2 tanácsot az ablokozás ügyében. Ő olyan kreatív meg minden :). Persze már is hozzászólna, annak is nagyon őrülnék...

Na báj:
Sonic

csüt. szept. 27, 2001 8:35

Hozzászólás 
Helló!

Tiszta sirály! Hehehe!
ÉN VAGYOK A 100-IK!!!

:))))))

Na üdv mindenkiNET!

csüt. szept. 27, 2001 8:27
arany tag

Hozzászólás 
1. és 5. pont üti egymást.
6. pont: sok ember egyszerüen "nem lát" rendesen 3D-ben, ha a tér 2D-s vetületét mutatják neki. muszáj megvárni a 3D-s megjelenítés elterjedését.
7. pont: mi a helyzet az osztott könyvtárakkal???
8. pont: akkor mindent (!!!) újra kell írni (portolni stb.) ha piacképessé akarod tenni.

a többivel egyetértek.

csüt. szept. 27, 2001 6:41

Hozzászólás 
a 21.század Os-e (szerintem):

1.minden féle processzoron,gépen müködik
2.kihasználja a hardvert amennyire lehet tehát gyors nem mint a windows
3.kapcsolodni tud másik géphez amin ez az os fut, feladatot tud kuldeni ,fogadni eröforrásmegosztást csinál
4.olyan mint egy élö személy nem mint egy program ,hangfelismerés,képfelismerés,a felhasználóhoz tud beszélni segitséget nyujtani
5.nem kell lefutnia egy 486-oson :)
6.a felulete 3d-s lehetne
7.egy program=egy file,nem kell szétszedni 1000 file-ra
8.nincs semmiféle kapcsolat a windows,linux os-ekhez
9.nem használ több féle szabványt egy dologra pl directx-opengl,KDE-GNOME stb
10.központi OS szerverek lehetnének, melyek segitenének a számitásokban , innen tölti automatikusan a drivereket, programokat stb
11.alkalmazkodik a felhasználohóz tehát tanul
12.az történik amit a felhasználó akar és nem az amit az os akar
13. ha windowst talál azt ölje meg :)))
stb..

akinek ötlete van az irjon, azt is irjátok meg ami nem tetszik

elöször meg kell határozni hogy mit kell tudnia egy ilyen os-nek
utána lehet csak megvalósitani

üdv Cyborg

szer. szept. 26, 2001 18:05

Hozzászólás 
Re all!

Van egy megvitatásra éremes témám is (éljen a változatosság): A grafikus felület kapcsán. Alapul véve az X koncepcióját arra gondoltam, hogy meglehetne valósítani egy olyan felületet, ami pusztán a minimális hardware-ű gépeknek (pl munkaállomásoknak) egy grafikus terminálon valósíthatna meg távoli kiszolgálást.
Előnye, hogy alig igényelne többet a gépen, mint a grafikus kártya/kártyák drivereit. Nem lehetne vírusos a kliens, mert a futó programnak csupán a "kimenete" kerülne át a kliensre. Tehát a programot a távoli szerver futtatná.
Hátránya, hogy a sebessége valószínűleg a kapcsolat sebességétől függene. De hát semmi sem lehet tökéletes, hiszen minden csak tökéletlenül lesz tökéletes!
Nos akinek van hozzá ereje, fantáziája stb. az legyen szíves szóljon hozzá, hogy szerinte pl milyen kapcsolatban le7ne megvalósítani, ill. hogyan lehetne egy erre praktikus protokollt megvalósítani.
Itt most csak a távoliság a lényeg, mert a gépen futó grafikus felület, az más tészta, azon én már dolgozom.

Előre is thx mindenkiNET,
Éljenek a hackerek:
SonicRulez

szer. szept. 26, 2001 11:27

Hozzászólás 
Hali Cyborg!

Neked TELJESEN igazad van!

1. olyat kell csinálni, amin ledöbbennek az emberek - én ezért próbálok az oprencerben új technológiákat használni és egy MI Shellt is megalkotni. Meg olyan grafika + hangfelismerés, hanggal válaszolás, meg midnen egyéb cumók, amik nagyon padlóra küldenének egy-két rendszert (épp ezen fáradozunk a fentebb felszólaló Sonic-kal: Extended Visual User Interface (EVUI)). De annyira tovább kell lépnünk az elgondolások szintjén, hogy valami totál szokatlan dolgot és mégis tetszetőst kell alkotni...

2. Csapatmunka. Én akárhogy is jártatom a szám, hogy össze kéne a magyar OS programozókat egy egyesületbe, de még nem nagyon esik le mindenkinek.
Mi jelenleg tíznél kevesebben vagyunk és nagyon szeretnénk haladni de nagyon sok dolog vár egy emberre amit tök jól el lehetne osztani 30 közt akiket viszont központilag össze kellene fogni szóval nem mint király hanem már eleve úgy lépnek be az egyesületbe (v társaságba v lesz am i lesz) hogy ők eltökéltek és megbeszéljük mit kll csinálni és megcsináljuk és tényleg eltökéltek nem riadnak vissza félúton. Én lassan 5 éve eltökéltem magam hogy írok egy oprendszert általában kiestek mellőlem az emberek, mikor lassan megvilágosodott számukra hogy ez egy iszonyatos meló komplex, átlátá és sok gondolkodást meg kódolást igényel és a cél érdekében mindent meg kell tenni. Kevés ember van Magyarországon aki hozzám hasonló lenne? Vagy valahol máshol van a hiba? Az én eltökéltségem riasztja vissza őket? Nem azt mondom hogy én kitalálom hogy egy bizonyos kernel így működik és kész ha belátom hogy valami nem jó hajlandó vagyok kijavítani mert nem akarok megbukni vele. Nem vagyok túl idős, csak 21 éves, de nagyon sokat szívtam már, sok programozó csapatot láttam szétesni és nagyon kivételes eset volt, ha nem a pénz játszotta ateljes főszerepet. Jó lenne, ha végre észbekapnánk és küzdenénk egy picit valami nemes célért. Aztán majd jön a pénz - csak előbb meg kell érte dolgozni. Lehet, hogy mindez pusztába kiáltott szó és inkább földrajztanárnak kellene elmennem egy általános iskolába, de ha ez így van akkor ez egy nagyon szomorú tény, ami azt jelenti, hogy lassan minden és mindenki kihal és elveszik csak azért mert nem bír küzdeni és ha elesik, nem bír felállni. Én hiszek abban, hogy a világ jó lehet, ha jóvá tesszük, de abban is hiszek, hogy ha sokáig nem teszünk semmit, a káosz, mint minden rendszer alapja el fog uralkodni felettünk. Minden élővilágban létezik természetes kiválasztódás. Mi emberek vagyunk, talán felsőbbrendűnek érezzük magunkat és emiatt kipusztítunk mindent, ami nem emberi. Meg kellene tanulnunk együttélni a környezetünkkel és segíteni egymást, különben mint ragadozók fogjuk megenni egymást, miután nem lesz más rajtunk kívül és végül mi marad? A nagy semmi. Ez lenne a célunk? Ezért éljünk? Hogy szétessünk? Lhet, hogy túldramatizáltam a dolgot, de lassan kezdenek a fekete felhők gyülekezni, lépni kellene, összefogottan - most egy másik terrorista ellen. Úgy hívják: Microsoft. Régen tartottak tőlünk, magyaroktól. Ha még él valakiben magyarságtudat, akkor biztosan megért, hogy nekünk, magyaroknak nem maradt már más, mint az agyunk - és ezzel kellene bebizonyítani mindenkinek, hogy nem akarunk egy utolsó pici ország maradni nyugat és kelet határán, ahonnan csak menekülni lehet, vágyva egy szebb jövőbe és nyugodtságba, oda, ahol megbecsülnek mindenkit és senkinek sem kell mindennap attól, rettegni, hogy bármikor földönfutóvá lesz.

Üdv a távolból: NROBCSI

szer. szept. 26, 2001 9:14

Hozzászólás 
szerintem nincs sok értelme egy windows,amiga,linux tipusu opre készitésének
minek ujra megcsinálni valamit (ami kész van) pár változtatással , föleg egyedul !!!

ha már csinálni akartok valamit, és értetek is hozzá
akkor olyat kéne csinálni,kitalálni amitöl ledöbbennek az emberek,
mert szerintem a 21.században már nem ilyen opre-knek kellene lennie

és nem egyedul, hanem összefogással,csapatmunkával !!!!!!

az a baj a mostani opokkal hogy egymást utánozzák de nem sok uj dolgot raknak bele(pl windows)
a linux se arra fejlödik amerre kéne,nem is lesz belole desktop os

kár elpazarolni a sok magyar (10-30) os programozo energiáját egyéni os-ekbe, egyedul ugyis képtelenség befejezni

nah szoval ez a véleményem

üdv : cyborg

kedd szept. 25, 2001 20:41

Hozzászólás 
>mert az embernek nincs kedve azon agyalogni, hogy a másik
>coder mit miért írt az adott kódba, vagy doksiba.

Igen, valahogy így születhetett a windows ;-)

>És ha valaki látott már asm forráskódot pl, akkor az
>tudja, hogy azon sokminden türöződik, csak az algoritmus
nem.

Kódja válogatja. De egy codernek igen fontos képessége
hogy a más által írt kódban is eligazodjon. Az életben
elég ritka az a szerencsés helyzet hogy egyedül
fejlesztesz egy vadiúj projectet.

>Szerintem túl sok a "belepiszkálok, mert nekem úgysem
>sikerülne hozzáállás

Talán mert nem Te vagy az első Don Quijote aki ilyesmivel
próbálkozik. Tíz év múlva talán Te is ilyeneket fox írni
;-)

hétf. szept. 24, 2001 13:19

Hozzászólás 
Helló minden codernek!

Szeretnék mindenkit értesíteni, hogy mostantól én is bele-bele fogok szólni a témba, és testőrként védem Robi igazát (amikor igaza van), mert nagyon hasonloó cipőben járok vele.
Jelenleg én is fejlesztek magamnak OPSys-t, és néha csak sajnálni tudom, min kell átmennie. Igyekeztem minden eddig érkezett levelet áttanulmányozni, és megdöbbentett, hogy mekkora arányú azoknak a száma, akik nem értik, miért jó az, ha az ember _sajátot_ akar. Nos ezeknek üzenem, hogy ne erőltessék a kérdést, mert a válasz az emberi természetben leledzik. Van aki szeret sajátot _alkotni_, van aki nem.
Az pedig, hogy egy saját opre alatt mért legyenek az alacsonyszintű rutinok saját (pl.:) formátumban tárolva, meg saját fájlrendszeren, nos ez baromi egyértelmű:
mert az embernek nincs kedve azon agyalogni, hogy a másik coder mit miért írt az adott kódba, vagy doksiba. És ha valaki látott már asm forráskódot pl, akkor az tudja, hogy azon sokminden türöződik, csak az algoritmus nem.
Szerintem túl sok a "belepiszkálok, mert nekem úgysem sikerülne" hozzáállás, és kevés az igazán értékes hozzászóló(mint pl. cyborg). A hasonlók hozzászólása valószínüleg értékesebb, és érdemes rá időt fordítani.

Peace & Love minden hacker coder-nak, azért mert ők mernek a széllel szemben pisálni...

hétf. szept. 24, 2001 12:20
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 533 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Következő