Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 01, 2024 4:27

Hozzászólás a témához  [ 129 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3  Következő
Mobil javíttatása GSM-boltban 
Szerző Üzenet
Moderátor

Hozzászólás Re: 0% áfa
phr3ak írta:
de pl notebook usa-ból ugytudom megéri. biztos van más is és ne csak műszaki cikkre gondoljunk.
Ez így van, most lehet kapni a Wal-Mart-ban 700 USD-ért DualCore Intel processzoros gépet 120 GB-os vinyóval, 1 GB RAM-mal, WLAN-nal, stb. és JOGTISZTA Vista-val!!!

Csak azért hagyom ki, mert van gépem, ami igaz, hogy régi, de az igényeimnek megfelel, bizniszelni meg nem akarok vele.

hétf. feb. 12, 2007 4:49
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezen telók után nemigen adóznak(elcsalják az Áfát) és mivel használtcikknek minősítik őket, így garipapír se jár hozzá.

vas. feb. 11, 2007 16:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
De mitol mas egy mobil egy mittomen lg dvdirotol? Ha abbol a szurkeimportosat el lehet adni vadonatujkent lg magyarorszagos garilevel nelkul, akkor egy telefont miert nem lehet eladni ujkent mondjuk nokia garlevel es gari nelkul? Komolyan nem ertem ;)

vas. feb. 11, 2007 15:54
a fórum lelke

Hozzászólás 
phr3ak írta:
De hogy lehet valamit használttá minősíteni? A mobilt miért lehet és mást miért nem? Vagy ha lehet akkor miért nem csinálják?

Itt nem a "lehet"-en van a hangsúly, hanem azon, hogy használttá KELL minősíteni, újként csak akkor adhatja el, ha vonatkozik rá a hivatalos MO-i gari.
Miután ezekre nem vonatkozik, így újként nem is lehet eladni.

Másnál nincs ilyen gond, tehát miért is minősítené át használtnak, ha újnak is el lehet adni? :)

vas. feb. 11, 2007 14:38
Profil Privát üzenet küldése Honlap
vas-tag

Macika írta:
Amennyiben külföldről (pl. Köln, Abasonic) hozzák be a mobilt, akkor árusíthatják 0 perces használt készülékként. Ez esetben gyakorlatilag új, elméletileg/papíron pedig használt készüléket kapsz.

De hogy lehet valamit használttá minősíteni? A mobilt miért lehet és mást miért nem? Vagy ha lehet akkor miért nem csinálják?

vas. feb. 11, 2007 10:36
vas-tag

T68m írta:
ja, csak mást nem tudsz nemhivatalosan jóval olcsóbban beszerezni, ahogy pl. a mobilt.

szerintem más is olcsóbb ha nincs vám vagy áfa. de pl notebook usa-ból ugytudom megéri. biztos van más is és ne csak műszaki cikkre gondoljunk.

vas. feb. 11, 2007 10:34
Moderátor

phr3ak írta:
Ez a 0%-os áfa és használtként árulás, hogy hogy csak a mobil bizniszben megy? Ennyi erővel mindenhol lehetne mindent használtként árusítani, nem?
Igen, ez nagyon érdekes.
Ha venni akarsz egy SONY plazmatévét, akkor azt forgalmazhatja rengeteg cég, akáérhol is veszed, az mindig garanciális lesz.

Ám a mobiloknál HIVATALOS forgalmazó alig pár van az országban. Ezzel is (irreálisan) magasan tartják az árakat. Garanciális pedig CSAK és KIZÁRÓLAG akkor lehet a készülék, ha az a pár viszonteladó adta el, aki forgalmazza.

Amennyiben külföldről (pl. Köln, Abasonic) hozzák be a mobilt, akkor árusíthatják 0 perces használt készülékként. Ez esetben gyakorlatilag új, elméletileg/papíron pedig használt készüléket kapsz.

vas. feb. 11, 2007 6:09
a fórum lelke

phr3ak írta:
Ez a 0%-os áfa és használtként árulás, hogy hogy csak a mobil bizniszben megy? Ennyi erõvel mindenhol lehetne mindent használtként árusítani, nem?

ja, csak mást nem tudsz nemhivatalosan jóval olcsóbban beszerezni, ahogy pl. a mobilt.

szomb. feb. 10, 2007 23:25
Profil Honlap
vas-tag

Hozzászólás 0% áfa
Ez a 0%-os áfa és használtként árulás, hogy hogy csak a mobil bizniszben megy? Ennyi erővel mindenhol lehetne mindent használtként árusítani, nem?

szomb. feb. 10, 2007 22:39
a fórum lelke

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Én be sem állok sosem a sorba garlevelet pecsételtetni (mert ugye álj mégegyszer sorba,hátha elmegy a kedved..) sosem.
Ha valami úgy kipukkan garidõn belül,hogy nem javítható fillérekbõl,esetleg magam nem tudom megcsinálni,abból itt (értsd ebben az országban) már sok jó nem lesz.. dolgoztam szervizben is..khmm :)

esetleg kicserélik. Újra. Pl. egy mobiltelefont, hogy fórumnál maradjunk. De mint tudjuk

1. MH még az újnál is jobbat tud varázsolni otthoni keretek közt. (szoftvert is újraírja)

2. MH-nak nem tétel, ha vesz egy újat

vas. máj. 21, 2006 19:29
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valaki magyarázza el,hogy a különbözeti adózás miért (lenne) kibúvó az áfa alól?
Szvsz ez egy porhintés,már az elejétől.Ha nem porhintés lenne,ez menne mindenben,mosógéptől élelmiszeren át barkácsgépig,de a frankó kiskaput(ha ez az lenne) rég becsukták volna.
Főleg ha ez a garancia alól valamiképp feloldozást adna,ami egy nyűg,..mindenben,mindig,mindekinek..
Én be sem állok sosem a sorba garlevelet pecsételtetni (mert ugye álj mégegyszer sorba,hátha elmegy a kedved..) sosem.
Ha valami úgy kipukkan garidőn belül,hogy nem javítható fillérekből,esetleg magam nem tudom megcsinálni,abból itt (értsd ebben az országban) már sok jó nem lesz.. dolgoztam szervizben is..khmm :)

vas. máj. 21, 2006 19:07
Moderátor

Hozzászólás 
drkuhl írta:
Én kitörölném a nevét mert ezért igencsak perelhet az illető :!:
Ugye láttad a linket?
http://mobilarena.hu/f.php?mod=40&id=175686&start=60

Egy nyilvános fórumba írta be az illető, amit írt. Egyébként pedig csak egy vezetéknév kezdőbetű meg egy keresztnév van leírva. A vezetéknév bármi is lehet.

Miért perelhetne? Egy keresztnévért? a telefonszám az meg az üzleté...

pén. máj. 19, 2006 2:19
Moderátor

Hozzászólás 
drkuhl írta:
Akkor ez teljesen legális dolog ! Ha ezek után valaki nem érti az kérdezzen meg egy hozzáértő szakembert róla.
Ugye nem azt akarod ezzel sugallni, hogy Te mgértetted ennyiből???
Ennyire vágod a hivatkozott paragrafusokat?
Akkor eddig miért nem írtad be korábban ezt, ha így megy?

pén. máj. 19, 2006 2:13
arany tag

Hozzászólás 
Czumy írta:
drkuhl írta:
Macika írta:
Czumy írta:
...
Tisztelettel: K. Attila
GSM-Depo
06/70-318-7288"
...
Egyébként nagyon becsülöm az illetőt, hogy le merte írni...

Ezért?! :lol: Ugyanmár... Ő írta be egy nyilvános fórumba, ahonnan én bemásoltam, természetesen a forrás megnevezésével! :) Különben meg: Google a bártod! Szerintem.

És a http://www.gsmdepo.hu a főoldalán is kint van!

De a neve az nincs ott.

csüt. máj. 18, 2006 21:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
drkuhl írta:
Macika írta:
Czumy írta:
...
GSM-Depo
06/70-318-7288"
...

Ezért?! :lol: Ugyanmár... Ő írta be egy nyilvános fórumba, ahonnan én bemásoltam, természetesen a forrás megnevezésével! :) Különben meg: Google a bártod! Szerintem.

És a http://www.gsmdepo.hu a főoldalán is kint van!

csüt. máj. 18, 2006 21:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
drkuhl írta:

Körbenéztem a neten: alig van olyan zug-GSM boltos weblap/webshop, ahol ne lenne kiírva a fentebb idézett szöveg a 0%-os ÁFÁval együtt...

csüt. máj. 18, 2006 21:39
arany tag

Hozzászólás 
Amúgy ez a cég is 0%-os ÁFÁ-val dolgozik http://www.xxlgsm.hu/infok.php?PHPSESSID=dc2ab167c3dee1861cb4e9e52ffe0d2c

csüt. máj. 18, 2006 21:22
arany tag

Hozzászólás 
NA, VÉGRE megtaláltam (nem volt nehéz... annyira... :D ):
http://www.apeh.hu/informacio/afa_kulonb.htm

http://www.apeh.hu/informacio/afa_adovissz.htm - azaz:
"Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban áfa törvény) 48. § (4) bekezdés a) pontjában úgy rendelkezik, hogy a 4 millió forintos adó-visszaigénylési összeghatár számítása során a 28-29. §-ban meghatározott adómérték, valamint a 29/A-29/B. §-ok szerint teljesített adómentesség alá tartozó termékértékesítések összesített adóalapját kell figyelembe venni. A különbözeti adózást választott adóalany ezen tevékenysége után fizetendő adóalapot, illetve annak adóját a 0565/650/651/310/320. sz. áfa bevallás 10. sorában szerepelteti. Az adó alapja a 63. § (1) bekezdése szerint a termék eladási és beszerzési ára közötti különbözet (pl. az árrés a 7. sz. melléklet szerinti elszámolás esetén a speciális szabályok szerint számított időszaki árrés, vagyis nem az értékesített termék ellenértéke.

Az adó-visszaigénylési jog a különbözeti adózást választott adóalanynál akkor nyílik meg, ha az adó-visszaigénylési összeghatár számítása során figyelembe vehető tevékenységek összesített adóalapja - beleértve a különbözeti adózás alá tartozó tevékenység adóalapjának (árrésének) összegét (amely az említettek szerint a bevallás 10. sorában szereplő összeget jelenti) - eléri vagy meghaladja a 4 millió forintot.

(APEH Adójogi Főosztály 8931625112/2005.)"

Remélem, érthető...[/quote]

Akkor ez teljesen legális dolog ! Ha ezek után valaki nem érti az kérdezzen meg egy hozzáértő szakembert róla.

csüt. máj. 18, 2006 20:38
arany tag

Hozzászólás 
Macika írta:
Czumy írta:
...
GSM-Depo
06/70-318-7288"
...

csüt. máj. 18, 2006 20:28
Moderátor

Hozzászólás 
Czumy írta:
...
Remélem, érthető...
Az lenne, ha a 3-4 hivatkozott paragrafust is ismernénk...

csüt. máj. 18, 2006 20:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
folyt. köv.:

"Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 48. § alapján az Eladó jogosult a különbözeti adózás szerinti adózásra. Ez azt jeleni, hogy az áruházban megjelenített telefonok árai bruttó árak 0%-os Áfa tartalommal rendelkeznek és bruttó fizetésre vonatkoznak. A vásárlásról természetesen számlát állítunk ki, de ebből Áfá-t visszaigényelni nem lehet, mivel a fizetendő ár 0%-os áfát tartalmaz. Külön igény esetén lehetőség van 20%-os Áfá-s számla kiállítására is, de ez természetesen azt jelenti, hogy a telefon ára 20%-al növekedni fog. Tartozékokra ez nem vonatkozik az áruházban feltüntetett tartozék árak tartalmazzák a 20%-os Áfá-t."
http://www.****.hu/index.php?stilus=lap&hiv=2

NA, VÉGRE megtaláltam (nem volt nehéz... annyira... :D ):
http://www.apeh.hu/informacio/afa_kulonb.htm

http://www.apeh.hu/informacio/afa_adovissz.htm - azaz:
"Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban áfa törvény) 48. § (4) bekezdés a) pontjában úgy rendelkezik, hogy a 4 millió forintos adó-visszaigénylési összeghatár számítása során a 28-29. §-ban meghatározott adómérték, valamint a 29/A-29/B. §-ok szerint teljesített adómentesség alá tartozó termékértékesítések összesített adóalapját kell figyelembe venni. A különbözeti adózást választott adóalany ezen tevékenysége után fizetendő adóalapot, illetve annak adóját a 0565/650/651/310/320. sz. áfa bevallás 10. sorában szerepelteti. Az adó alapja a 63. § (1) bekezdése szerint a termék eladási és beszerzési ára közötti különbözet (pl. az árrés a 7. sz. melléklet szerinti elszámolás esetén a speciális szabályok szerint számított időszaki árrés, vagyis nem az értékesített termék ellenértéke.

Az adó-visszaigénylési jog a különbözeti adózást választott adóalanynál akkor nyílik meg, ha az adó-visszaigénylési összeghatár számítása során figyelembe vehető tevékenységek összesített adóalapja - beleértve a különbözeti adózás alá tartozó tevékenység adóalapjának (árrésének) összegét (amely az említettek szerint a bevallás 10. sorában szereplő összeget jelenti) - eléri vagy meghaladja a 4 millió forintot.

(APEH Adójogi Főosztály 8931625112/2005.)"

Remélem, érthető...

csüt. máj. 18, 2006 19:52
Moderátor

Hozzászólás 
Czumy írta:
...
GSM-Depo
06/70-318-7288"
...

csüt. máj. 18, 2006 19:41
Moderátor

Hozzászólás 
Czumy írta:
Jelentkezem. Önként. Mert szóltak. :D

Ezt találtam:
"(...) A 0%-os ÁFA valóban csak használt telefonra lehetséges, és ez valóban így is van mert a készülékeket a beszállítótól mi Adás-Vételi szerződéssel vesszük igy ezek a készülékek gyakorlatilag papiron használtak de mégsem azok, így ön a kifizetett készülékét költségként eltudja számolni de ÁFÁ-t nem tud belöle vissza igényelni. Ezt sajnos nem tudom másképp elmagyarázni, de ha kell akkor megpróbálom. A garancia a Nokiánál 2évre csak úgy lehetséges hogyha a készülék Magyarországon lett forgalomba helyezve! Minden egyéb esetben csak 12hónap garancia van készülékekre. (...)
GSM-Depo
06/70-318-7288"

forrás: http://mobilarena.hu/f.php?mod=40&id=175686&start=60

Köszönöm.

(én tudtam, hogy így megy, cska mástól is szerettem volna olvasni...)

Egyéb eset is lehetséges, ez esetben viszont az üzlet bezáratható bármelyik pillanatban, mivel adócsalást követ el azzal, ha itthon vásárol ÁFA-san (mert csak úgy lehet) nagykerben hivatalosan telefont, és aztán ezt ÁFA mentesen továbbadja.
Mivel ha nem igényli vissza az ÁFÁ-t, akkor bukik az eladáson, ha meg visszaigényli, de a vevő nem fizeti ki, akkor meg adót csal. Egy APEH-ellenőrzés esetén a visszaigényelt ÁFÁ-jú, de a vevő által de be nem fizetett ÁFÁ-jú készülékeknek ott kellene álljanak a raktárban.
Igen érdekes, hogy hogy tudna ott állni, ha eladták. 0 ÁFÁ-val. :)

Ez esetben az üzlet adócsalása ellenére viszont él a hivatalos garancia.

Én nem akarom elhinni, hogy egy rakás GSM-bolt így árusítana.

Tehát marad az első dolog, a külföldről behozott, valójában új, de az itthoni jogszabályok (és az ügyeskedés/lehúzás) miatt kényszerűségből használtként árusított készülékek piaca.

csüt. máj. 18, 2006 19:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Macika írta:
Szeretnék kérni valaki önként jelentkezőt, aki elmagyarázza az én fafejemnek, hogy ilyen számlával hogyan lesz hivatalos beszerzésű a készülék???
Hogyan lehetséges 0%-os áfás számlát kiállítani, ha amúgy az üzlet olyan tevékenységet folytat, aminek a számla szerinti ÁFA-értékének 20 (régebben 25) %-nak kellene lennie?

Valamint arra is választ várnék, hogy ha az üzlet HIVATALOSAN szerezte be (ugye a hivatalos továbbadásnak ez a legalapvetőbb feltétele), akkor ebben az esetben az ÁFÁ-t ki fizeti? (Igen azt, amit a hivatalos beszerzés esetén MINDENKÉPPEN ki kell fizetni!)

Jelentkezem. Önként. Mert szóltak. :D

Ezt találtam:
"(...) A 0%-os ÁFA valóban csak használt telefonra lehetséges, és ez valóban így is van mert a készülékeket a beszállítótól mi Adás-Vételi szerződéssel vesszük igy ezek a készülékek gyakorlatilag papiron használtak de mégsem azok, így ön a kifizetett készülékét költségként eltudja számolni de ÁFÁ-t nem tud belöle vissza igényelni. Ezt sajnos nem tudom másképp elmagyarázni, de ha kell akkor megpróbálom. A garancia a Nokiánál 2évre csak úgy lehetséges hogyha a készülék Magyarországon lett forgalomba helyezve! Minden egyéb esetben csak 12hónap garancia van készülékekre. (...)
GSM-Depo
06/70-318-7288"
forrás: http://mobilarena.hu/f.php?mod=40&id=175686&start=60

"A dolog kétféleképpen működik, egyik, hogy mindent használt telefonként adnak el, mert arra hivatalosan is 0% az áfa (hisz elvileg egy használt cuccnál már valaki megfizette). Másik, hogy a cég éves árbevétele nem éri el az x millió forintot és ezért nem áfakörösek ezt az adószám 123456-1-33 hátulról 3 száma jelzi, ha 1 akkor nem áfa körös, ha 2 akkor áfa körös, ha 3 akkor EVA-s.

Honnan vannak a telók meg többesélyes és most csak a félillegális lehetőségekről beszélek. Hivatalos vámszabadterületről és papíron elhagyja az országot a teló, amásik, Ukrajna és egyéb helyekről, arab országok pl nagy tételben fillérekért lehet beszerezni a telót természetesen a vám trükközve van. Pont emiatt a gari szerintem ugyanúgy működik mint a digitális fényképezőgépektől, számtech cuccokon keresztül mindenre, hogy oda viheted vissza ahol vetted, mert a gyári garihoz már nem visszavezethető a teló."
forrás: http://mobilarena.hu/f.php?mod=40&id=175686&start=90

csüt. máj. 18, 2006 19:26
Moderátor

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Onnan indul,hogy a vásárlásnál nem adtak róla semmit? Akkor meg sem vettem,nincs miről vitázni.Najó,extrém esetben így is lehetne,de azt hagyjuk.
Adtak valami sajtpapírt..és számlát vajon miért nem? Adnak számlát de 0% áfás? Azt meg hogyan,honnan van az áru?
Használtba vették jóskapistától? Hol a szig.számos vételi jegy?
Na,ezek a nagy kérdések.Különben én számítógép alkatrészben melóztam,de hasonló a buli mint a telefonnál.
ÉS szerintem a fogysztóvédő,a békéltető,meg a bíróság is úgy nézi,hogy a jótállás alap,ha használt volt a bolt szerint,ha nem.
Még a tisztán polgárjog alá tartozó,magánszemélyk közti kocsi adásvételnél is oda kell írni a felelősséget kizáró dumát,pont emiatt.
Vásárlásnál adnak róla blokkot, meg valami saját 'garanciajegyet', amivel adnak rá (azé' me' kötelező) 12 hónap garit (de van amire csak 6 hónapot, vagy még kevesebbet).

De ha kérsz, akkor kapsz hozzá számlát is, 0%-os áfával.

Szeretnék kérni valaki önként jelentkezőt, aki elmagyarázza az én fafejemnek, hogy ilyen számlával hogyan lesz hivatalos beszerzésű a készülék???
Hogyan lehetséges 0%-os áfás számlát kiállítani, ha amúgy az üzlet olyan tevékenységet folytat, aminek a számla szerinti ÁFA-értékének 20 (régebben 25) %-nak kellene lennie?

Valamint arra is választ várnék, hogy ha az üzlet HIVATALOSAN szerezte be (ugye a hivatalos továbbadásnak ez a legalapvetőbb feltétele), akkor ebben az esetben az ÁFÁ-t ki fizeti? (Igen azt, amit a hivatalos beszerzés esetén MINDENKÉPPEN ki kell fizetni!)

csüt. máj. 18, 2006 14:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Onnan indul,hogy a vásárlásnál nem adtak róla semmit? Akkor meg sem vettem,nincs miről vitázni.Najó,extrém esetben így is lehetne,de azt hagyjuk.
Adtak valami sajtpapírt..és számlát vajon miért nem? Adnak számlát de 0% áfás? Azt meg hogyan,honnan van az áru?
Használtba vették jóskapistától? Hol a szig.számos vételi jegy?
Na,ezek a nagy kérdések.Különben én számítógép alkatrészben melóztam,de hasonló a buli mint a telefonnál.
ÉS szerintem a fogysztóvédő,a békéltető,meg a bíróság is úgy nézi,hogy a jótállás alap,ha használt volt a bolt szerint,ha nem.
Még a tisztán polgárjog alá tartozó,magánszemélyk közti kocsi adásvételnél is oda kell írni a felelősséget kizáró dumát,pont emiatt.

szer. máj. 17, 2006 19:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
pampika írta:
"Falra borsó, le borsó", ahogy egy volt tanárom mondta...
Bezony... A legnagyobb alkoholtartalmú zöldség... ;)

szer. máj. 17, 2006 6:47
Moderátor

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Nevetséges ez az új-nem új kérdés,ilyen nincs.A vásárlásnál nyilván egy doboz samponra amit egy pénztárgép fecnin megveszek,ugyanolyan garanciám van,mint egy zacskós DVD íróra.
Egyebekben egyetértek teljesen Veled, ebben nem.
Ha valóban dolgoztál (mobil)kereskedelemben, akkor tudnod kell, hogyan megy ez.
Én nem samponról, nem DVD-íróról írogattam. Hanem mobiltelefonokról, amikre kicsit más vonatkozik, mint az említettekre.

Ha Te kimész Németországba és megveszel a kinti Conradnál (kint az olcsó üzlet, nem úgy, mint itthon!) valamit, majd a pesti üzletedben eladhatod új terméknek? Netalán áfás számlával, mindennel?
Aligha hiszem. Mi alapján adnál rá gyári garanciát?
Te visszaszállítod a Conradnak külföldre? Fogtál annyit rajta, hogy megérje?

Hidd el, így csinálják a GSM-esek, ahogyan leírtam.
Az a 0 perces telefon, az HASZNÁLT. 0 perces, de használt, mivel ÚJNAK NEM LEHET ELADNI 0 ÁFÁVAL!!!

szer. máj. 17, 2006 0:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gyerekek-gyerekek..,jó ez a topic.Jókat derültem,ahogy egymásnak feszültök:))
Sokat dolgoztam kereskedelemben,maffia az egész.Ennyi.

Akik szürkén meg összevissza árulnak,van egy betyárböcsület,de semmi több.Mindekit úgy el lehet hajtani garral,mint a magzatvizet.
Másfelől meg a fogyasztót sem kell félteni,visszafelé is megjácca ő a maga buliját,vagy csak elviszi kalózfrissítőhöz,aki eleve fél btk-nyi büncselekményt követ el kicsiny lakásában,már a gyári programok,cuccok,hackok,softok illegális birtoklásával,terjesztésével,nem adózott jövedelem,sotoljam még?

Ha ez élet úgy működne mint a törvénykönyv,nem lenne védelmi pénz és társai,lopotteló-biznisz,stb,az összes zug-gsm becsukhatna,és nálunk is annyi lenne a telefon,mint odakint.Vagy nem annyi,de talán igen,mert ha rend lenne,más is lenne..de ez messzire vezet.

Vagyis mind2 "félnek" igaza van itt a vitában.
Elvileg,jogilag,szét lehet szedni egy céget vagy egy embert,több ismerős van hűvösön most is.Nem öltek,nem loptak,nem csaltak jobban mint mindeki,mindennel elszámoltak.Csak azt csinálták mint bárki más,kereskedtek,cég volt a nevükön,szürkeimport,járatott cucc,számla trükkök.
Most kicsit rossz végén álltak a bránernek épp,a közmaffiában lévő haverok nem segítettek,jött a daráló.
Fogyasztóvédő,ombudsman,apeh,vpop,aki csak van,50oldal jegyzőkönyv,minden fiktív,büncselekény tényállás,kész jóestét,előzetes,irány a sitt.
Kb minden számtech,telefon és had ne soroljam milyen bolttal és céggel meg "lehetne" ezt csinálni magyarországon.Már jogilag.
Ahogy minden autóst meg lehetne párszor 100ezerre bírságolni naponta(!),ha minden sarkon lenne egy sebességmérős kamerás járőr.Jogilag.

A valóság kicsit más,kő káosz van,amit a papírra írtak törvényt és szabályt,az csak egy laza sorvezető,hogy mit jáccunk,vagyis hogy csinálunk,mintha.Ami a valóságban történik mindig attól függ:kinek milyen ismerős,mennyi zseton,hogy veri az asztalt,mire mennyire elszánt.
Általában a kereskedő(zugáruda)sem attól az egy kis 0vevőtől fél,hanem a "lánctól" ami esetlge egy jogi eljárásban beindul,már aki nincs--vagy nem eléggé-- "lefedve".

Vicces amit a számtech cuccok idekeverése kapcsán kiokoskodtatok..elárulom ez nincs teljesen így.
Általában a dobozos cuccra vonatkozik egyféle garancia,az egy befejezett termék,olyan mint a video,grillsötő vagy bármi.(lehet az dobozos proci vagy ram is!) A saját garlevele a dobozban van,a kereskedőnek csak _érvényesítenie_ kellene.Innentől él a garancia,akár a gyártón is követelhető odakint,a garlevél alapján.
Az OEM cucc megint más,arra él az,hogy "elvileg" nem kerülhet végfelhasználóhoz..csakhogy a magyar jog nem tesz különbséget!
Tehát,ha valaki eladot számlával egy OEM cumot,(anélkül meg nem adhatta jogilag,mert az megint másik jogsértés!) akkor arra jár a garancia,stb.
Aki vette,_ő tartozik a garanciával a vevőjének_,hogy ő tovább hogyan érvényesíti,az ő dolga.

Nevetséges ez az új-nem új kérdés,ilyen nincs.A vásárlásnál nyilván egy doboz samponra amit egy pénztárgép fecnin megveszek,ugyanolyan garanciám van,mint egy zacskós DVD íróra.Egyikre sincs ráírva,hogy új vagy nem.Ha nem új,azt egyértelműen fel kellene valahol tüntetni,hibás,leértékelt,nincs garancia.
Persze próbálhatnak mind2 esetben elhajtani,de sokszor,ha látják a vevő nagyon balhézik,inkább csinálnak valamit,majd elhajtanak 10másikat helyette,akik csendben elkullognak inkább.

És persze vannak boltok,ahol mindent lehet...ez 2féle lehet:
Tök fekete,ahol tényleg eltünés és köztörvényes bűnözés a mindennapi tevékenység.Ne higgyétek,hogy ilyen boltért a "sikátoba" kell menni,kint virít az átütött IMEIs teló a kirakatban,amit valahol nagyon sirat valaki.
Ilyen helyen vigyázni kell(nem egy bolt van),az erőszakosság visszafelé is elsülhet,még akár meg is fenyegetik a vevőt.
Aztán vannak a lefedett cégek,akiknek semmi baja nem lehet,és sorban nyomják az olyan árat,amit éppeszű vállakozó prdukálni nem tud,terjed róluk a rémtörténet,de hiába..hozzájuk apeh,vámos,senki nem érhet.
Ezek a boltok inkább ostobák és lepukkantak,udvariatalanok és igénytelenek(nem szemre!!,márványpadló az van),mint különösebben fenyegetőek.Az alkalmazottak általában fekete vagy minimálbéres szakképzetlen gyerekek,aki ki vannak tanítva az óhéber haladzsára,hogy kell a vevőt elhajtani.
Volt már akinek 2évig(!) volt alaplapja "garanciális javítás" címén bent.Mikor kapott egy "újat"..hihi..2éves lap..bontóban sem tartották már akkor..szépen felszögelte a falra,örök emlékeztetőül.
Ennek ellenére az emberek vásárolnak ilyen helyen is,sőt keményen vitatkoznak,ugyan,nekik semmi gondjuk nem volt még(magyar ember a xart is megveszi,ha olcsó).Na,ne is legyen,mert leshetik,néhol fele annyi a motyó,mint agyári ár,amiért 10e darabot tudnék a gyártótól venni nemzetköziben.

szer. máj. 17, 2006 0:08
Moderátor

Hozzászólás 
drkuhl írta:
Akkor ezt valahogy másképp értelmezzük. Ugyanis nekem van ilyen telefonom és idáig mindig ingyen csinálták rajta szoft frissítést és csak a Nokia garilevelet kérték semmi mást. Hisz a Nokiánál ha jól tudom imei szám alapján ellenörzik a telefonokat és nem ÁFÁ-s számla alapján.
Amennyiben Nokia garancialeveled van, akkor az:

1. Hamis, csak 'úgy' kitöltötték a GSM-boltban, de eredetileg nem ahhoz a készülékhez lett kiadva (esetleg bianco, stb.).
2. 'Használt' a készülék, valaki megvette valamelyik szolgáltatónál flottával vagy valami hasonló módon és úgy ahogy van, bontatlanul el is adta a boltosnak a nyereség reményében. Mellesleg ha megírod, milyen a Product Code-ja a telódnak, abból meg tudom Neked mondani a származását, abból kiderül minden. Ráadásul ez beírható publicban is, hiszen minden teló azonos Product Code-ot visel, amit azonos helyen (pl. T-mobile HU) hoztak forgalomba, személyiségi jogokat sem sért ;).

Tényleg nem fordítasz sok fáradságot arra, hogy megértsd, mit akartam kifejezni az irományommal.

Mindegy.

A lényeg.
Ha 0 Ft ÁFÁVAL vetted a készülékedet (tehát a nagyker ár körül (nemcsak 'úgy' mondták, hogy megvezessenek)), akkor NEM LEHET hivatalos beszerzésű, vagy nem új (jogilag).
Mivel hivatalos helyen, hivatalos beszerzésnél KELL legyen ÁFÁ-s számla az eladónál (a hivatalos nagyker nem ad el zsebbe fizetve készüléket!!!).
Ha van neki (tehát neki ki kellett fizetnie az ÁFA-t), akkor az nem hihető, hogy az ÁFÁ-t ő fizeti ki helyetted, hanem tovább kell hárítsa Rád. 20% azért nem kevés!

Csak akkor tudja 0-s áfával adni, ha:
1. használt a készülék (csak jogilag vagy valójában is)
2. nem legális beszerzésű (de NEM lopott!)

Megy már?

Mellesleg nem tudom, hogy az elmúlt 3 hónapban voltál-e SW-cserén, mert mostanában változott, szigorodott.

kedd máj. 16, 2006 22:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Macika írta:
1. De, az MM-ben van. Azokon a helyeken nincs, ahol szürkeimportból árulnak. Tényleg senki sem hajlandó velem gondolkozni??? :(
Adva van egy GSM-üzlet.
Kölnből az Abasonicból (török üzlet) meg tudja hozni (ex has) 60e Ft-ért a 6280-at. Árulja 80e Ft-ért, van rajta 20e Ft haszna. Ez neki így megfelelő. A Nokia nyilvántartási/garanciális rendszere szerint erre a telefonra BÁRHOL a világon jár ingyenes szoftfrissítés AZ EREDETI (tehát török) nyelvre. Amennyiben az illető nem olyat kér rá (erre van lehetősége), akkor 6e Ft-ért megkaphatja rá. A garanciális szervizeléshez viszont kellene az eredeti számla/garjegy, amit természetesen vagy már ők sem kapnak meg a török üzletben, vagy ha meg is kapják (ez a valószínűbb), tovább már nem adják a vevőnek.

Nade!
Ha hivatalosan szeretné forgalomba hozni, akkor pl. elmegy a Strong&Unique-hoz és ÁFÁS számlával 70+ÁFA-ért, azaz 84e Ft-ért (hasra ennyi lehet a nagyker ára) elhozza a 6280-ast.
Nyilvánvaló, hogy 0 ÁFÁS számlával nem fogja 80e-ért eladni, mert akkor nem jön neki vissza az ÁFA sem, amellett, hogy egy fillér haszna sem lesz rajta.
Ahhoz, hogy 20 rugót nyerjen rajta (mint a németországbeli bizniszen), ahhoz vagy 90+ÁFA-ért, vagy 104e Ft-ért kellene eladja.
Igenám, de a Nokiánál 90.500 Ft-ért lehet kapni, tehát nyilvánvaló, hogy minimálisan 2-3e Ft-tal ez alá kellene menjen, hogy ne a Nokiától vegyék meg, hanem tőle.
És ott vagyunk, hogy a 84e Ft-ért beszerzett telót 87e-ért kellene értékesítenie, magyarul fogott az egész bizniszen 3e Ft-ot.

Nem hiszem, hog yezek után kérdéses, miért nem ezt csinálják. Remélem, így már világosabb sok minden.

Nem Macika hátsóját akarom nyalogatni, tapasztalatból mondom: ez így pontosan van - ha tetszik valakinek, ha nem!!

Egy életszerű példa:
NOKIA N70 ÁRA:
"nagyker": 98-100.000 Ft (0%-os ÁFÁ-val);
Strong & Unique (hivatalos nagykereskedelem!! Nokia Gyári Garancia!!): nettó 94.500 Ft; bruttó 113.400 Ft
sufni-GSM ára: 104-109.000 Ft! (bruttó árak -> 0%-os ÁFÁval, "küszöb" garanciás!)
Teccikérteni?!

Sőt, a budapesti "nagyker" (persze ez nem az S&U) még számlát/adás-vételit sem ad a kiskernek. (néha még azt sem tudják, hogy a "következő szállítmányban" milyen telefonok lesznek, milyen színben, tartozékkal ...stb!)

A "garancia" is egy érdekes dolog: a "nagyker" HW hibára 3 (esetleg 6) hónapot ad, SW-re - ha nagyon jó arc akar lenni - akkor 1 évet (3, vagy 6 hónap helyett)! A kisker pedig bevállalja azt a pár hónapot a Vevő felé, ami az 1 évből hátra van, hogy azért mégse érje szó a ház elejét! Ha pedig a telefonnal gond van, igyekszik "házon belül" megoldani, hogy minél olcsóbb legyen, ha nem megy, akkor bebukja a javítás költségét!

Nem pánikolni akarok, vagy bármelyik sufni-GSM-nek rossz hírét kelteni, de aki korrekt garanciát akar, az nem náluk vásárol, hanem MM, EW... stb., vagy hozat egyet a "GéeSeM bótossal" hivatalos helyről - persze drágábban!

kedd máj. 16, 2006 21:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
"Falra borsó, le borsó", ahogy egy volt tanárom mondta...

kedd máj. 16, 2006 20:20
arany tag

Hozzászólás 
pampika írta:
Ne mááá...
Most tényleg nem akarod érteni, vagy nemtom :?
A blokk ezen esetben egyenértékű a számlával, ha hivatalos helyről származik. Nekem is ilyen a 6630-am, a miskolci nokia blokkja van a gar.levél mellé. De ezt már írták fentebb is ;)
Amúgy tényleg imei alapjánn ismerik meg a telcsit, onnan tudják, hogy ha még garis, akkor egy swup esetén milyen softot kell feltenniük.

Értem csak ezt a kérdést kiakarom vesézni teljesen. Na már most a blokk is lehet 0%-os ÁFA tartalmú? :lol:

kedd máj. 16, 2006 20:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ne mááá...
Most tényleg nem akarod érteni, vagy nemtom :?
A blokk ezen esetben egyenértékű a számlával, ha hivatalos helyről származik. Nekem is ilyen a 6630-am, a miskolci nokia blokkja van a gar.levél mellé. De ezt már írták fentebb is ;)
Amúgy tényleg imei alapjánn ismerik meg a telcsit, onnan tudják, hogy ha még garis, akkor egy swup esetén milyen softot kell feltenniük.

kedd máj. 16, 2006 20:13
arany tag

Hozzászólás 
pampika írta:
Már csak azt nem értem, mit nem értesz. Macika feletted pont ezt írta le:
swuphoz gar.levél kell, hw-s javításhoz számla is. Mivel neked csak swup volt, így ahhoz nem kellett a számla.

Na várj. És ha nekem csak blokkom van és semmi más akkor is megkellene csinálniuk a telefont. Én nem vagyok köteles ÁFÁ-s számlát kérni.?

kedd máj. 16, 2006 20:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Már csak azt nem értem, mit nem értesz. Macika feletted pont ezt írta le:
swuphoz gar.levél kell, hw-s javításhoz számla is. Mivel neked csak swup volt, így ahhoz nem kellett a számla.

kedd máj. 16, 2006 20:00
arany tag

Hozzászólás 
Macika írta:
drkuhl írta:
Bocsánat valószínüleg félre értettél valamit :( Én nem azért írtam az árat hogy neked ellent mondjak, hanem azért hogy van olyan bolt ahol 0%-os ÁFÁ-val megvehetem ennyiért a készüléket 2 év garanciával! Akkor minek fizessek 99.900ft-ot vagy mittudom én mennyit egy másik cégnek mikor nekem nincs szükségem az ÁFÁ-s számlára.?
Erről beszélek.

NINCS olyan, hogy 2 év garancia 0 Ft-os ÁFÁval!

Olyan van, hogy nevezett készülék szoftverezése INGYENES itthon (IMEI alapján), de csak az eredeti származás szerinti nyelvre (német/angol/török szerintem).
A HW-s javításhoz az EREDETI számla kell. A beszerzés helye szerinti. Valakinek fizetnie kell a javítás átalányát!!!
És erről igazolás az eredeti számla. Ha Németországi, akkor az, ha itthoni, akkor az.

Akkor ezt valahogy másképp értelmezzük. Ugyanis nekem van ilyen telefonom és idáig mindig ingyen csinálták rajta szoft frissítést és csak a Nokia garilevelet kérték semmi mást. Hisz a Nokiánál ha jól tudom imei szám alapján ellenörzik a telefonokat és nem ÁFÁ-s számla alapján.

kedd máj. 16, 2006 19:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Más kérdés, hogy a legtöbb GSM bolt maga szoftverez (és szervizel úgy általában), nem fizet érte senkinek.

S mivel eredeti számla és ÁFA sincs, saját hatáskörén belül elvégzi a frissítéseket, de ő szabja meg, mennyi ideig.
Nem véletlen, hogy a feljebb idézett boltoknál többezer ft különbség fejében lehet 2 éves garit kérni.

kedd máj. 16, 2006 19:21
Profil ICQ
Moderátor

Hozzászólás 
drkuhl írta:
Bocsánat valószínüleg félre értettél valamit :( Én nem azért írtam az árat hogy neked ellent mondjak, hanem azért hogy van olyan bolt ahol 0%-os ÁFÁ-val megvehetem ennyiért a készüléket 2 év garanciával! Akkor minek fizessek 99.900ft-ot vagy mittudom én mennyit egy másik cégnek mikor nekem nincs szükségem az ÁFÁ-s számlára.?
Erről beszélek.

NINCS olyan, hogy 2 év garancia 0 Ft-os ÁFÁval!

Olyan van, hogy nevezett készülék szoftverezése INGYENES itthon (IMEI alapján), de csak az eredeti származás szerinti nyelvre (német/angol/török szerintem).
A HW-s javításhoz az EREDETI számla kell. A beszerzés helye szerinti. Valakinek fizetnie kell a javítás átalányát!!!
És erről igazolás az eredeti számla. Ha Németországi, akkor az, ha itthoni, akkor az.

kedd máj. 16, 2006 19:06
arany tag

Hozzászólás 
Macika írta:
drkuhl írta:
Hát én nem tudom de van ahol 83.900ft 2 év garival az N6280-an.
Sajnálom, hogy ennyiben merült ki a postom értelmezése, leírtam többször is, hogy az összegeket hasraütés-szerűen írtam le, semmiféle kutatást nem jelképeznek, az elv (lett volna) a fontos...

Ezek szerint kár/fölösleges volt fél órát pötyögnöm, nem vagy hajlandó velem gondolkozni.
Sebaj, hátha majd más...

kedd máj. 16, 2006 17:11
Moderátor

Hozzászólás 
drkuhl írta:
Sajnálom, hogy ennyiben merült ki a postom értelmezése, leírtam többször is, hogy az összegeket hasraütés-szerűen írtam le, semmiféle kutatást nem jelképeznek, az elv (lett volna) a fontos...

Ezek szerint kár/fölösleges volt fél órát pötyögnöm, nem vagy hajlandó velem gondolkozni.
Sebaj, hátha majd más...

kedd máj. 16, 2006 14:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
T68m írta:
Egyetlen hátránya, hogy a cucc - papíron - marad raktáron, ami előbb-utóbb gondot okoz(hat).

Le lehet azt selejtezni, akár csak úgy, akár valami "különleges" indokkal (elázott a raktár, megették a patkányok, készlethiány, stb). Mindenre lehet valami kamu könyvelési tételt kitalálni (sajnos).

kedd máj. 16, 2006 9:08
gyémánt tag

Hozzászólás Re: tanulságul
elodd írta:
Korábban velem is megesett egy hasonló eset, tanulságul leírom:...
Erről azért szívesen olvasnék egy "tudományos" ügyészi állásfoglalást... ;)

kedd máj. 16, 2006 5:38
arany tag

Hozzászólás 
Macika írta:
x/t írta:
1. Miért ne kevernénk ide az áruházakat? Azt akarod mondani, hogy a MM-ban vett cuccokra nincs jótállás, ha nem kérek ÁFÁ-s számlát (mert nem kérek, mint a legtöbb vevő)? Már megbocsáss, de ha ezt gondolod, tévedsz.
2. Egy ideje liberalizált a külkereskedelem. Nincs "főbejárat", bárki hozhat be árut külföldről (ha teljesíti az előírásokat). Szomorú, hogy egy piti kereskedő egy németországi nagykeren és az ottani importőrön keresztül jóval olcsóbban árulja ugyanazt a terméket, mint a "hivatalos" mo-i forgalmazó.
Mégis miért drágább a "hivatalos"? Például a garanciális vagy a reklámköltségek fedezése miatt? Nem hinném, mert ugyanez terheli a német forgalmazót is. Akkor mi a magyarázat?
(Most nem feltétlenül mobiltelefonokra gondolok, és nem a 0%-ozásra, mert az talán még adócsalás is. Vannak szabályosan működő műszaki kereskedések.
Ide tartozik az az érdekes dolog, hogy általában egy műszaki cikk teljes világra vagy Európára szóló garanciája valahogy a mo-i "hivatalos" márkaszervizekre sohasem terjed ki. Mintha valamiért nagyon védenék a pozíciójukat.)
3. Ha valóban szoftverhiba állna fenn, azt nagyon könnyű bizonyítani.
1. De, az MM-ben van. Azokon a helyeken nincs, ahol szürkeimportból árulnak. Tényleg senki sem hajlandó velem gondolkozni??? :(
Adva van egy GSM-üzlet.
Kölnből az Abasonicból (török üzlet) meg tudja hozni (ex has) 60e Ft-ért a 6280-at. Árulja 80e Ft-ért, van rajta 20e Ft haszna. Ez neki így megfelelő. A Nokia nyilvántartási/garanciális rendszere szerint erre a telefonra BÁRHOL a világon jár ingyenes szoftfrissítés AZ EREDETI (tehát török) nyelvre. Amennyiben az illető nem olyat kér rá (erre van lehetősége), akkor 6e Ft-ért megkaphatja rá. A garanciális szervizeléshez viszont kellene az eredeti számla/garjegy, amit természetesen vagy már ők sem kapnak meg a török üzletben, vagy ha meg is kapják (ez a valószínűbb), tovább már nem adják a vevőnek.

Nade!
Ha hivatalosan szeretné forgalomba hozni, akkor pl. elmegy a Strong&Unique-hoz és ÁFÁS számlával 70+ÁFA-ért, azaz 84e Ft-ért (hasra ennyi lehet a nagyker ára) elhozza a 6280-ast.
Nyilvánvaló, hogy 0 ÁFÁS számlával nem fogja 80e-ért eladni, mert akkor nem jön neki vissza az ÁFA sem, amellett, hogy egy fillér haszna sem lesz rajta.
Ahhoz, hogy 20 rugót nyerjen rajta (mint a németországbeli bizniszen), ahhoz vagy 90+ÁFA-ért, vagy 104e Ft-ért kellene eladja.
Igenám, de a Nokiánál 90.500 Ft-ért lehet kapni, tehát nyilvánvaló, hogy minimálisan 2-3e Ft-tal ez alá kellene menjen, hogy ne a Nokiától vegyék meg, hanem tőle.
És ott vagyunk, hogy a 84e Ft-ért beszerzett telót 87e-ért kellene értékesítenie, magyarul fogott az egész bizniszen 3e Ft-ot.

Nem hiszem, hog yezek után kérdéses, miért nem ezt csinálják. Remélem, így már világosabb sok minden.

2. Bizony emiatt lehet ennyivvel olcsóbb. Nem tudni, hogy a török üzletnek /forgalmazónak mennyi a beszerzési ára, mennyi a haszonkulcsa, de általában jóval a magyarországi árak alatt szoktak lenni.
Hogy miért?
Miért kerül többe nálunk egy kiló hazai alma, mint Kinából ideszállítani 1 kg (egyébként szép) almát? Hát ezért...
Igen, vannak szabályosan üzemelő műszaki kereskedések. Mert nicns mód 'úgy' hozzájutni műszaki cikkekhez, hogy garisok is legyenek, de ne a főbejáraton, sokkal olcsóbban jöjjenek be az országba. Na meg belejátszik az is a dologba, hogy a Nokiák és az SE-k importálása sokáig egyetlen cég monopóliuma volt, de ma se hozhatnak be hivatalosan Magyarországra Nokiát 4-5 cégnél többen. Ezeknél meg megvan az árkartell, hisz egyik sem akar rosszul járni.

3. Ha valóban szoftverhiba áll fent, akkor az az első pillanattól fennálna! Mint említettem, a Flash ROM-ban lévő szoftver a beleflashelés pillanatától kezdve a teló életének végéig (vagy a következő flashelésig) bájtról-bájtra megegyezik. Ha újkorában (vagy egy esetleges szoftfrissítés után) a készülék kifogástalanul működött, akkor ott SW-hibáról egészen biztosan nem lehet beszélni.

kedd máj. 16, 2006 4:56
Moderátor

Hozzászólás 
x/t írta:
1. Miért ne kevernénk ide az áruházakat? Azt akarod mondani, hogy a MM-ban vett cuccokra nincs jótállás, ha nem kérek ÁFÁ-s számlát (mert nem kérek, mint a legtöbb vevő)? Már megbocsáss, de ha ezt gondolod, tévedsz.
2. Egy ideje liberalizált a külkereskedelem. Nincs "főbejárat", bárki hozhat be árut külföldről (ha teljesíti az előírásokat). Szomorú, hogy egy piti kereskedő egy németországi nagykeren és az ottani importőrön keresztül jóval olcsóbban árulja ugyanazt a terméket, mint a "hivatalos" mo-i forgalmazó.
Mégis miért drágább a "hivatalos"? Például a garanciális vagy a reklámköltségek fedezése miatt? Nem hinném, mert ugyanez terheli a német forgalmazót is. Akkor mi a magyarázat?
(Most nem feltétlenül mobiltelefonokra gondolok, és nem a 0%-ozásra, mert az talán még adócsalás is. Vannak szabályosan működő műszaki kereskedések.
Ide tartozik az az érdekes dolog, hogy általában egy műszaki cikk teljes világra vagy Európára szóló garanciája valahogy a mo-i "hivatalos" márkaszervizekre sohasem terjed ki. Mintha valamiért nagyon védenék a pozíciójukat.)
Adva van egy GSM-üzlet.

Nade!

2. Bizony emiatt lehet ennyivvel olcsóbb. Nem tudni, hogy a török üzletnek /forgalmazónak mennyi a beszerzési ára, mennyi a haszonkulcsa, de általában jóval a magyarországi árak alatt szoktak lenni.
Hogy miért?
Miért kerül többe nálunk egy kiló hazai alma, mint Kinából ideszállítani 1 kg (egyébként szép) almát? Hát ezért...
Igen, vannak szabályosan üzemelő műszaki kereskedések. Mert nicns mód 'úgy' hozzájutni műszaki cikkekhez, hogy garisok is legyenek, de ne a főbejáraton, sokkal olcsóbban jöjjenek be az országba. Na meg belejátszik az is a dologba, hogy a Nokiák és az SE-k importálása sokáig egyetlen cég monopóliuma volt, de ma se hozhatnak be hivatalosan Magyarországra Nokiát 4-5 cégnél többen. Ezeknél meg megvan az árkartell, hisz egyik sem akar rosszul járni.

3. Ha valóban szoftverhiba áll fent, akkor az az első pillanattól fennálna! Mint említettem, a Flash ROM-ban lévő szoftver a beleflashelés pillanatától kezdve a teló életének végéig (vagy a következő flashelésig) bájtról-bájtra megegyezik. Ha újkorában (vagy egy esetleges szoftfrissítés után) a készülék kifogástalanul működött, akkor ott SW-hibáról egészen biztosan nem lehet beszélni.

kedd máj. 16, 2006 0:18
a fórum lelke

Hozzászólás 
áfás számla ügyben:

mindegy, hogy áfás számlát, egyszerűsített készpénzfizetésit, blokkot vagy nyugtát adok a vevőnek, az áfát igyis-úgyis be kell fizetnem, ha eladtam a terméket.

tehát, aki áfán akar spórolni az NEM AD számlát, se semmit a fentiek közül. Ilyenkor - ráadásul - bevétele sem keletkezik, ami egyéb adózási szempontból is előnyös. Egyetlen hátránya, hogy a cucc - papíron - marad raktáron, ami előbb-utóbb gondot okoz(hat).

hétf. máj. 15, 2006 22:43
Profil Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Ha van itt mobilszervizes elmondhatná, h mennyire hozzák az SE W810i-t szervizelni. koszi

hétf. máj. 15, 2006 21:36
ezüst tag

Hozzászólás tanulságul
Korábban velem is megesett egy hasonló eset, tanulságul leírom:

- adott egy SE telefon, ami bedöglött, szoftverhibával
- elvittem egy GSM boltba, megjavítás céljából
- megyek a megbeszélt időre a telefonért, kipróbálom ,működik, telefon elhoz
- estére kiderült, hogy a rárakott szoftver a legfrisebb kiadás, de a telefon nem igazán tudja futtatni, több helyen kifagy, stb.
- másnap viszem vissza, a 3 napba még belefér, be is veszik, 1 hét múlva mehetek érte

itt jön a csavar
- 1 hét múlva megyek érte, a bolt ajtajára kiírva: a bolt tulajdonost váltott, ezen és ezen a számon lehet érdeklődni
- a bolt helyén ugyancsak egy GSM bolt nyílt, odabent azért kérdezősködtem, de semmit nem tudtak az előző boltról, hívjam a számot (meg mernék esküdni, hogy az eladó ugyanaz volt, mint a korábbi boltban)
- a szám természetesen egy nem létező telefonszám volt

mit tud ilyenkor csinálni az ember?
- elmentem feljelentést tenni, a rendőrségen mondták, hogy nem én vagyok az első, DE csak akkor foglalkoznak érdemben a dologgal, ha összefogunk a többi károsulttal, különben a Fogy.Védelem segíteni tud.
- Fogy. Védelemhez el, nem tud segíteni, mert nem lehet kideríteni a cég eredetét
- Munkaügyi Bíróság (ide nem én mentem): cégről adatok megszerez
- vissza Fogyvédelemhez, ahol az adatok birtokában már tudnak segíteni. Az ügyfélszolga mondta, hogy reménytelen a dolog, de ő talán tud segíteni, és hívjam vissza.
- Visszahív, ad egy számot
- szám felhív, egy férfi jelentkezik, elmondom keresem a telót, aztmondja majd felhív,
- fel is hívot pár nap múlva, hogy jön a város felé, ahol lakom, hol tudnánk találkozni (ő csak átutazóban jön)
- helyszín megbeszél, időpont lefixál, pár haver elrejt, találkozó megejt
- jön egy izom emberke, telefont átadja, megjavítva, majd elviharzik...
- rendőrségre bementem, mondtam, hogy így-úgy sikerült visszaszerezni a telefont, azt mondták, közbe elindult a nyomozás, ugyhogy várjak mostmár... (a többi telefon után ugyebár kellett nyomozni)

Azóta is használom a telefont, de ráment kb. 1 hónapom a visszaszerzésre.
A rendőrségtől azóta sem kaptam semmilyen értesítést, hogy történt-e vmi. Azóta az adott GSM bolt helyén már a 3. nyílt nemrég...

jó munkálkodást!
eloddd

hétf. máj. 15, 2006 21:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Macika írta:
ó, Te nagyáruházban gondolkozol.

Nem, én legális (polgári, büntetőjogi, adózási, számviteli, stb) kereskedelemben gondolkodom 8) Azt hittem erről volt szó az idézett mondatodban.

hétf. máj. 15, 2006 21:05
arany tag

Hozzászólás 
Macika írta:
x/t írta:
"Gyakorló" fogyasztóként kicsit belekotyognék.
1. -Az ÁFÁ-s számla semmiképpen nem lehet feltétele a jótállásnak tekintettel arra, hogy az átlagvevő egy nagyáruházban általában csak egy blokkot kap, akár villanyborotvát vesz, akár plazmaTV-t.
2. -Nem is gyári garanciajegy kell, hanem a mo-i forgalmazó által kibocsájtott. Nincs rá törvény, hogy csak egy forgalmazó lehet.
3. -Szerintem a szavatosság pedig valahol épp arról szól, hogy a vevő bizonyítja, a hiba nem a használat következménye, hanem már az adásvételnél fennáló okból származik. A szoftverhiba erre egy kiváló példa (lenne).

1. Pedig az. A negyáruházakat ne keverjük ide, ott sem azért nem adnak ÁFÁ-s számlát, mert nem tudnának adni. Ha kérsz, kapsz.
HA valakinek (egy kereskedőnek) hivatalos úton került a birtokába (ÁFÁ-s számlával) a nagykerben a készülék, akkor logikus, hogy akár egy külföldi állapógárnak is ÁFÁ-s számlával adja el, hogy fizetve legyen az ÁFA, mert különben neki kell kifizetnie, nemcsak 'átszalad' rajta...
2. A Mo-is hivatalos forgalmazó attól hivatalos forgalmazó, hogy a gyártól (a szerződésük alapján) kap jogot a garijegy kiadására. Természetesen nem úgy kell érteni, hogy a Finn Nokia nyomtatja kint a garijegyeket, magyar nyelvű szakembereket alkalmazva. :)
Hanem hogy NEM a bolt saját garancia-sajtcetlije az, ami alapján a garanciális kötelezettség fennál.
3. 6 hónap után a vevő feladata bizonyítani ezt. De nem tudja.

hétf. máj. 15, 2006 20:28
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 129 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3  Következő