|
Nyák Gyártás egyszerűen és HÁZILAG
Szerző |
Üzenet |
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Én ma vettem egy DREMEL fúróállványt és a kis SKIL fúrómat(10-30ezer rpm) rászereltem. Rendeltem 0.3, 0.5 és 0.8mm-es 3mm.es szárú M2000-es nagykeménységű profi fúrókat. Hamarosan elkészítem az első FPGA-s panelemet!
|
kedd dec. 04, 2007 21:24 |
|
|
Attila86
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd szept. 27, 2005 17:13 Hozzászólások: 2193 Tartózkodási hely: Budapest
|
MotoHacker!
Én is vettem egy olyat és egész jól megvagyok vele. 0,7-1,5-ig fúrkáltam vele panelokat, arra nagyon jó. Nem kell befogó patronokat cserélgetni mindig.
Nagyobb csigafúrót befogva viszont nem szorítja eléggé össze és elengedi.
|
kedd dec. 04, 2007 16:15 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Kicsit felhozom a topicot...
Mostanra sikerült eljutnom oda,hogy megegyem az Ebolt-ban a picike tokmányt.
Az Ebolt-tól sem voltam elragadtatva,de ez kissé offtopic.
Eleve ott tévedésbe ringattam magam,hogyha odamegyek,meg tudom a terméket nézni,mert nem.Sőt rendelni is csak interneten lehet,ott a pult előtt ácsorogva nem...stb.
A tokmányban viszont eléggé csalódtam,egyáltalán nem olyan a konstrukció amit elképzeltem.A menetes része itt nem csak rögzítésre szolgál mint a nagy tokmányoknál,hanem az "tol előre" egy egyébként szabadon lötyögő valamit a belsejében,és ezáltal szorulnak a picike pofák össze.
Meghúzni egy motor végére szerelt menetes átalakítón nem is lehet,mert a motor önmagában nem fejt ki a kezem ellen fékezőnyomatékot,vagyis elforog az egész.
|
kedd dec. 04, 2007 15:58 |
|
|
mexx
arany tag
|
Iránytű! Remélem nem veszed rossz néven,hogy egy másik fórumban ismertettem az általad kreált fotózási időmegállapitást...............
Konkrét számokkal nem találkoztam,viszont egy másik fórumon találtam egy eredeti mérési megoldást. Az elkövető egy fóliára különféle szélességű csikokat nyomtatott,szerintem legalább15cm hosszan,majd letakarta uv fényt át nem eresztő anyaggal,úgy hogy csak 1cm hosszban volt fedetlen. Ezután kezdte a fotózást,percenként 1 cm-rel arrébb húzva a takarólemezt. Igy azután a 15 perc leteltével a lakkozott próbanyákot előhivóba téve megállapitható,mennyi megvilágitási időre van szükség adott fényforrás esetében a kontrasztos rajzolathoz.
|
kedd nov. 20, 2007 20:16 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
|
kedd nov. 20, 2007 13:40 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Béláim az Úrban!
MotoHacker->köszönöm!
Már egyszer hozzákezdtem, de nagyon belegabalyodtam.
Nagyon zavart az, hogy ha a "drótozós" táblából nem jól jövök ki, akkor a kapcsolat a nyákkal elvész, stb. Pedig kinyomtattam a RTÉK-ben léévő példákat. Ugyanígy nekikezdtem a PIC-nek is, de kavés voltam hozzá. Most jutottam el arra a szintre, hogy kikerülhetetlen mindkettő.
Előre érzem, hogy lesz egy pár álmatlan éjszakám.
Letöltöttem a "neutotrain" programot, és ráengedtem az EAGLE leírását.
Majd lefordultam a röhögéstől a székről!!!!
Biztos láttatok már kínai termék cimkéjén leírást...
na ugyanaz, csak 80 oldalban, és műszaki szövegben. A kis hiperaktív az EAGLE szót abban a pillanatban felismerte, hogy SAS, de produkált olyan mobdatokat, hogy Nagy Bandó, és Sándor Pál üvöltve együtt pálinkázott volna Grétsi Lászlóval...
|
pén. nov. 16, 2007 21:05 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Iranytu:
Eagle leírások egyike,fórumos kollega műve,elég tömör,de érthető,követhető:
http://chfilpo.villamvadasz.hu/drupal/i ... gle-alapok
De van az eagle-nak valami 2db topicja,ahol minden létező kérdés,és infó elhangzott az évek alatt,némelyik többször is.
|
pén. nov. 16, 2007 12:27 |
|
|
Genelec
ezüst tag
|
Sziasztok!
Tud valaki egy helyet Pesten, ahol kapható a 6547-es fotopapír? Jónéhány helyen érdeklődtem, de sehol sincs raktáron.
Köszönettel
|
pén. nov. 16, 2007 9:06 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
ja és még ne kattogtass, ui 6%-on van a feltöltés.
11 óra körülre lesz fent teljesen
internetes szupersztráda Zsaporozece vagyok
|
szer. nov. 14, 2007 8:34 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
hátha valakinek ez kell: (OrCAD leírás angol nyelven)
http://iranytu.uw.hu/Complete_PCB_Desig ... Layout.pdf
szerintem amatőr célra egy kicsit bonyolult.
Eagle leírás jobban esne. Találtam valamelyik RTÉK-ben egyet, de elég felületes...
|
szer. nov. 14, 2007 8:32 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
|
Béláim az Úrban!
egy germicid lámpával (20W) 30' körül van az idő, 150W izzóval 10' nyári napsütés 3'. Nem javaslom a germicid lámpát. Most állok át róóla valami jobbra.
Amúgy le kell próbálni az időket! Positív20 érzékenysége hő, és öregségfüggő, pausz fényelnyelősége, stb...
Én úgy tesztelem, hogy van egy egyszerű pauszcsíkra rajzoltam egy vagon tuscsíkot. Egy fekete fotokartonnal letakarom, és fix időközönként arrébbhúzom. Előhívás után amelyik a legélesebb azt az időt választom.
|
hétf. nov. 05, 2007 7:39 |
|
|
Amperke
ezüst tag
|
Nyák levilágítás
Sziasztok!
EPOXY 1SID FOTO-POS nyákot (HQ) szeretnék levilágítani Philips ML 160W lámpával, vagy egy UV fénycsővel. A javaslatotokat kérném, hogy az első próbálkozáshoz kb. mennyi ideig és milyen távolságról legyen levilágítva a lap (és melyik fényforrással)? A rajzot átlátszó fóliára nyomtatom, a leszorításra egy rossz scanner üveget használok.
Kicsit tanácstalan vagyok, mert ez az első ilyen jellegű próbálkozásom.
Thx.
|
vas. nov. 04, 2007 18:28 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Azt hiszem, láttam a honlapjukon az uploads résznél valami ilyen célra szolgáló bővítményt. Egy próbát megér, de én nem várnék tőle sokat... Autoplacer vagy valami ilyesmi néven keresd.
|
vas. nov. 04, 2007 18:00 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Nem,az Eagle nem tud automatikusan alkatrészt elhelyezni.De számos másik, ennél ezerszer nagyobb ,bonyolultabb (és drágább) program ilyen opciója is siralmas eredményre vezet.
Található hozzá valami "autoplace" nevű script,na az nekem kb olybá tünt,amit produkált,mintha csukott szemmel rángattam volna valahova véletlenszerűen az alkatrészeket.
|
vas. nov. 04, 2007 18:00 |
|
|
Amperke
ezüst tag
|
Eagle - hogyan lesz kapcsolási rajzból fóliarajz?
Sziasztok,
Kérdésem az lenne, hogy Eagle-ben a kapcsolási rajz megrajzolása után van-e lehetőség arra, hogy a brd-ra kézzel pár alkatrész manuális elhelyezése után a program a többi alkatrészt automatikusan optimalizált helyzetben felpakolja?
Thx.
|
vas. nov. 04, 2007 17:53 |
|
|
watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00 Hozzászólások: 3559 Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
|
Idézet: Próbáltad a toner kímélő módot?
Nem látom okát a próbának. Így sokkal vastagabb a festék, tutira nem mar alá! Az én módszeremmel semmi probléma nincs, és még tökéletesíteni is fogom.
A képeket van időm megvárni
|
vas. nov. 04, 2007 12:22 |
|
|
Transztyuszeres
gyémánt tag
|
.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 19:46-kor.
|
vas. nov. 04, 2007 11:53 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Valószínű, hogy a Te nyomtatód nem használ annyi festéket, ezért nem lapul szét! Jó lenne valami nagy felbontásű kép, és a kimaratott nyákról, mert ott még lehetnek buktatók.
Ha valakinél szétlapulna a nyomtatvány, akkor próbálja meg a nyák oldalról melegíteni, és görgőzni, óvatos nyomással de gyorsan.
Azóta több nyákot készítettem így, és tökéletes lett mind!
Ha lesz időm belinkelem őket, de most elfoglal a programozás...
|
vas. nov. 04, 2007 10:25 |
|
|
Transztyuszeres
gyémánt tag
|
.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 19:45-kor.
|
szomb. nov. 03, 2007 21:44 |
|
|
Attila86
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd szept. 27, 2005 17:13 Hozzászólások: 2193 Tartózkodási hely: Budapest
|
Tom12 írta: Attila86! Az általad linkelt tokmány mekkora befogási tartománnyal bír, és milyen módon csatlakozik a tengelyre? Ezt nem nekem kellene tudnom, nem én rendeltem ilyen tományt, csak fogok! Charlienek van ilyen tokmánya, őt kérdezd. Kicsit feljebb ezt írta: Idézet: A mini multikhoz lehet kapni befogó tokmányt, most rendeltünk mi is az eboltból. Ugyanolyan, mint a "nagyok", hárompofás befogással. 0,4-4,5 mm-ig használható, a külső méretei: átmérő 17 mm, hossz 22 mm.
|
hétf. okt. 29, 2007 21:18 |
|
|
Tom12
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 588 Tartózkodási hely: Szeged
|
Hát amit én bontogatok, az általában békebeli darab. A lemezbefogó környéke az esélyes.
|
hétf. okt. 29, 2007 21:13 |
|
|
Charlie61
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 834 Tartózkodási hely: "Acélváros"
|
Pedig a régi 1,2-es floppyból én is bontottam már csapágyakat.
Vagy HDD-ből, bár azt kissé macerásabb kitermelni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Charlie61 hétf. okt. 29, 2007 21:14-kor.
|
hétf. okt. 29, 2007 21:12 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
MotoHacker írta: Van állványom,több különböző fúrógépem,stb. Nem ez volt a kérdésem Watt mester,nem nézted el picit a méreteket ? Az a tengely 0.6mm vastag,a motor kb akkora mint a filctoll kupakja,8mm "széles" és 6,5mm "vastag"!! Én komolyan gondoltam,hogy ceruza méretű (!) cuccot szeretnék. Van pár ötletem azért,például jó lenne,ha tudnék venni valahol külön olyan pici befogópatront mint a "minidrill"-ek elején van. Ha erre gondolsz,hogy "tokmány" akkor bocs...de biztos lehet kapni valahol,ha rendes nagy fúrógép tokmányokat lehet.
Nem, persze, hogynem! Tokmánynak hívják a kis tokmányt is!
Nekem sem nagy Skyl em van, hanem kicsi! 10-30ezres fordulat, 0,5-3mm befogás cserélhető betétekkel.
Ezek a tokmányok, amiket említettetek tényleg figyelemre méltóan olcsók! Bárcsak akkor tudtam volna ilyen forrást, mikor még nme voltak ilyen fúrók a boltokban! De mostmár tárgytalan.
|
hétf. okt. 29, 2007 21:12 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Mekkora ötletek..!!! hiába no,nemtudhat az ember mindent egymaga
Asszony utolsó ceruzáját einstandolom is azthiszem ,legalább kipróbálom direktben ez a fordulatszám és nyomaték mire elég.
Mai CD-ből a spórolást is kispórolják..kb merre keressek csapágyat benne? Nemrég kannibalizáltm egy tonna régi floppy-lemezmeghajtót,olyan igazi csapágy sehol nincs benne,minden összepréselt,összehajtogatott,undorító
Szerk:Asszony ceruzája nemjó,már a töltőcerka sem a régi Tiszta műanyag,két pöcök az egész,sehol a régi "tokányszerű" szerezet..visszaadtam neki,ő ennek örült,én már kevésbé.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára MotoHacker hétf. okt. 29, 2007 21:28-kor.
|
hétf. okt. 29, 2007 21:07 |
|
|
Tom12
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 588 Tartózkodási hely: Szeged
|
Charlie61 írta: Kinzo, a másik Ferm, mindkettőn 8 mm a külső átmérő.
CD-ROM bontásnál találkoztam kb ilyen méretű csapággyal.
|
hétf. okt. 29, 2007 21:02 |
|
|
Tom12
platina tag
|
MotoHacker!
Én annó egy 0,7mm-es töltőceruza befogópofáját pillanatragasztottam egy magnómotor tengelyére. Egész sokáig használtam.
Most egy Triplex márkájú zümmögő használatos, ennek tokmánya van, de csak 1mm-től tud fogni. Muszáj a fúrószárakra érszigetelésdarabot húzni, hogy be tudjam szorítani.
Attila86!
Az általad linkelt tokmány mekkora befogási tartománnyal bír, és milyen módon csatlakozik a tengelyre?
|
hétf. okt. 29, 2007 20:58 |
|
|
Charlie61
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 834 Tartózkodási hely: "Acélváros"
|
A külső átmérőt könnyebben meg tudom mérni. Kétféle géphez is rendeltünk, az egyik Kinzo, a másik Ferm, mindkettőn 8 mm a külső átmérő.
Sajnos nekünk is volt olyan, amire 2-3 hetet kellett várni, de eleve így is igazolják vissza.
Viszont az áraik nagyon kedvezőek, legalábbis ezen tartozékokat illetően.
Eddig a minőséggel sem volt gondunk.
Ekkora méretű csapágyaknál nem jelent gondot ilyen fordulat.
Szinte bármelyik gyártótól is kapsz csapágyat, 50-60 ezres fordulatig használható. Nem a fordulatszám, hanem a kiegyensúlyozatlanság (de szép szó ) jelenti a nagyobb veszélyt az élettartamára.
Egy katalógus a sok közül, hátha jó lesz valamire:
http://www.zklbearings.com/NEW%20ZVL-ZKL%20Catalog.pdf
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Charlie61 hétf. okt. 29, 2007 21:08-kor.
|
hétf. okt. 29, 2007 20:58 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Köszi charlie az ötleteket! Csapágyilag majd az dönt,hogy mekkora "testben" lakik az egész,illetve mekkora a közdarab átmérője.
Lehet,hogy ekkora fordulatra már nem is jó a golyóscsapágy igazából..
Mondjuk ez egy "kisérleti" kis játékszer lesz,nem az örök élet a cél mindenáron.
|
hétf. okt. 29, 2007 20:53 |
|
|
Attila86
gyémánt tag
|
Charlie61 írta: A mini multikhoz lehet kapni befogó tokmányt, most rendeltünk mi is az eboltból. Ugyanolyan, mint a "nagyok", hárompofás befogással. Hohó!
Én meg állványt rendeltem az e-boltból és a suliban a tmk-ban megcsináltattam hogy belemenjen a gépem.
Rendeltem még pár dolgot: befogó patronokat több méretben, vágókorongot.
Ilyen befogó tokmányt is akartam rendelni mint te, de nem voltam benne biztos hogy jó a gépemhez.
Meg tudnád mondani annak a befogó tokmánynak a belső átmérőjét, vagy a gép menetes tengelyének a külső átmérőjét, amihez a tokmányt használod? Mert ha ugyan az mint az enyém akkor rendelek én is és nem kell cserélgetnem a betéteket.
Egy baj van csak ezzel az e-boltal, hogy sokat kell várni mire megjön a rendelt termék.
|
hétf. okt. 29, 2007 20:36 |
|
|
Charlie61
platina tag
|
Ha megmondod milyen méretű csapágyra lenne szükséged, (külső, belső átmérő) megnézem a "raktárban ".
Én magát a közdarabot csapágyaznám (ehhez már nem is kellene olyan iciri-piciri csapágy) , a motor pedig gumi ágyban lenne rögzítve. Az adapter végében egy, a motor tengelyének megfelelő furat, a paláston keresztül egy hernyócsavarral rögzítve a tengelyre.
|
hétf. okt. 29, 2007 20:25 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Köszönöm szépen!!
Nemhiába,szuper ez a fórum,érdemes itt bármit felvetni,mégha picit gépészkedés is
Van esztergályosom,csak ő ilyen apró cuccal lehet,hogy elküld a francba..
Próba szerencse
Még csapágyazni is kellene,szóval mostmár csak igazán pici csapágyat kellene találnom....először azthiszem megkérdezem SKFben,csak rettegek milyen árat mondanak
|
hétf. okt. 29, 2007 20:22 |
|
|
Charlie61
platina tag
|
MotoHacker
A mini multikhoz lehet kapni befogó tokmányt, most rendeltünk mi is az eboltból. Ugyanolyan, mint a "nagyok", hárompofás befogással.
0,4-4,5 mm-ig használható, a külső méretei: átmérő 17 mm, hossz 22 mm.
Az esztergált közdarabot azonban mindenképpen el kell hozzá készítened, mivel ebben olyan menet van, amivel a mini multikra lehet rászerelni. (Kb. akkora átmérőjű, mint maga a motor.)
Mivel Te Bp-en laksz egyszerűbb helyzetben vagy, nem kell várni a postára, illetve előtte megnézheted személyesen is.
1117 Budapest, Hauszmann Alajos u. 4.
25c5585 KINZO Multi fúrófej kompakt hobby szerszámhoz
340 Ft+fa.
http://www.ebolt.hu/category4231.html
|
hétf. okt. 29, 2007 20:11 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Van állványom,több különböző fúrógépem,stb. Nem ez volt a kérdésem
Watt mester,nem nézted el picit a méreteket ?
Az a tengely 0.6mm vastag,a motor kb akkora mint a filctoll kupakja,8mm "széles" és 6,5mm "vastag"!!
Én komolyan gondoltam,hogy ceruza méretű (!) cuccot szeretnék.
Van pár ötletem azért,például jó lenne,ha tudnék venni valahol külön olyan pici befogópatront mint a "minidrill"-ek elején van.
Ha erre gondolsz,hogy "tokmány" akkor bocs...de biztos lehet kapni valahol,ha rendes nagy fúrógép tokmányokat lehet.
|
hétf. okt. 29, 2007 19:19 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Régen én is szenvedtem ilyesmivel, de egyszer se sikerült normálisan rögzítenem. Ennek oka, hogy nem volt forgácsológépem. Csak normális esztergán lehet úgy átalakítani a tokmányt, hogy a tengelyre lehessen rögzíteni. Nem beszélve arról, hogy tokmányt nem lehet esztergálni, szerezni, venni, meg szinte lehetetlen.
Inkább vegyél pár ezerért valami fúrót. Én is ezt tettem, miután a dremelemet ügyesen leégettem a karosszériázásnál!
Most egy Skyl-em van, tökéletes. Azt hiszem 3-4ezer volt.
|
hétf. okt. 29, 2007 18:57 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
|
Kicsit gépészkedősebb a téma mint eddig, de azért felvetem, hátha tud valaki segíteni.
Van énnekem ilyen picike motorom:
Fejembe vettem,hogy csinálok egy "fúróceruzát",vagyis egy icike-picike nyákfúrót.
A motorocska meglepően nyomatékos,a kezemet úgy szétkapta mint a pinty mikor megpróbáltam lefogni.
A hangja alapján vagy 10-12ezret pöröghet,megmérni még nem tudtam a fordulatszámot.
Egyetlen gondom,hogyan kapcsoljam a motor tengelyéhez a fúrófejet,ha lehet úgy,hogy ne egyszer használatos legyen az egész?
|
hétf. okt. 29, 2007 18:09 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Okés, várom az eredményt.
Majd teszek fel képeket a kész nyákról is, csak azóta inkább programoztam nem volt időm a töltögetésre.
|
vas. okt. 28, 2007 17:25 |
|
|
Transztyuszeres
gyémánt tag
|
.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 19:45-kor.
|
vas. okt. 28, 2007 16:33 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Sziasztok!
Ma készítem a házvezérlőmhöz a Cirkó_Panelt. Gondoltam kipróbálom megint a papír oldalról való pirítást!
Nekem ez nem jött be! Kár, hogy nem készítettem róla fotót, de gondolom elhisztek, hogy egy csomó vonal szétkenődött! Nem állítom, hogy ez nem a festék mennyiségével függ össze, de a lényeg, hogy ha a panel oldaláról melegítem, akkor nem történik szétkenődés. A jól sikerültről készítek képet hamarosan ezt csak így menet közben dobtam be, mint friss tapasztalat.
A következő nyákot úgy fogom felvasalni, hogy beteszem a sütőbe. Ezt azért gondoltam így, mert sajnos ahol a vasaló nyomja a panelek szélét, vagy közepét, ahol nem teljesen sima a nyák, ott a festék szintén lapul. Ott ahol én görgőzöm rá enyhe nyomással, ott a rajzolat tökéletesen tapad és a fomáját megtartja. Majd erről is beszámolok, ha sorra kerül.
Gondoltam a vasaló felfordítására is!
Jó vasalást addig is! (képet majd beszerkesztem..)
szerk:
cirkó vasalása:
hőmérő vasalása:
|
szomb. okt. 27, 2007 11:20 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Utánanéztem, és hőlégfúvóval meg lehet gyorsítani a nyúzást...
|
vas. okt. 21, 2007 10:39 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Ros-Co. írta: Hogy szoktad lehúzni? Én a leghatékonyabban úgy tudtam, hogy a szélénél megkezdtem, és 2 csavarhúzóval feltekertem, úgy mint a szardíniás konzerv tetejét. Létezik könnyebb módszer? Lemaratni elég gazdaságtalan, és macerás lenne... Én egy kis fogóval szoktam. De van olyan nyák, miről lehetetlen lehúzni, mert darabokban jön le. Most éppen egy ilyen akadt a kezembe. snapscan írta: Ok, maradjunk annyiban, hogy nekem mindegy, hogy 1 vagy 2 oldalas. Így talán könnyebb szerezni. 5E-ig nekem is jó az ár. De tippem sincs, hol lehetne utána érdeklődni táblának..
Ha mindegy, akkor egyoldalast próbálok felhajtani szerdán.
|
vas. okt. 21, 2007 10:33 |
|
|
snapscan
platina tag
|
Ok, maradjunk annyiban, hogy nekem mindegy, hogy 1 vagy 2 oldalas. Így talán könnyebb szerezni. 5E-ig nekem is jó az ár. De tippem sincs, hol lehetne utána érdeklődni táblának..
|
vas. okt. 21, 2007 10:13 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Hogy szoktad lehúzni? Én a leghatékonyabban úgy tudtam, hogy a szélénél megkezdtem, és 2 csavarhúzóval feltekertem, úgy mint a szardíniás konzerv tetejét. Létezik könnyebb módszer? Lemaratni elég gazdaságtalan, és macerás lenne...
|
vas. okt. 21, 2007 9:33 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Én a kétoldalasról le szoktam húzni a nyákot simán. De marandunk az egy oldalasnál. Próbálok forrást keresni, de ha Ti találtok az sem gond!
|
szomb. okt. 20, 2007 23:30 |
|
|
NickE
platina tag
|
Jó harmadolva is. Kérdezd meg, hogy mennyi, aztán meglátjuk.
Jobb volna 1 oldalas. Oké, hogy le lehet maratni a másik oldalat, de az plusz munka, macera, feleslegesen minek telíteni a maratólöttyöt. Sok értelmét nem látom a 2 oldalasnak, sőt az van idehaza is 1,5 mm-es. Szal az nem hoz lázba.
|
szomb. okt. 20, 2007 21:32 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
Nekem lehet, hogy a kétoldalas lenne inkább jó, de nem gond az egyoldalas sem.
Akkor már 3-an vagyunk. Lehet, hogy már így is elegen, ha nem több a tábla 15e-nél. Nem?
|
szomb. okt. 20, 2007 21:02 |
|
|
NickE
platina tag
|
Nekem is jó kb. 1/4 m2 ill. vastagságban is jó a 0,7 körüli. Viszont egyoldalas lenne jó.
|
szomb. okt. 20, 2007 20:36 |
|
|
snapscan
platina tag
|
Nekem mindegy, hogyan van darabolva, és szintén az egyoldalas mellett szavazok. Ellenben ha csak kétoldalas van, akkor is kell belőle, nem nagy gond lemaratni az egyik oldalt.
Közben találtam egy 0.6mm és egy 0.8mm vastag darabot is, üvegszálasban már elég erősnek bizonyul az előbbi is. Utóbbit kicsit már vastagnak érzem, szóval a vastagság kb. jól van kitalálva.
|
szomb. okt. 20, 2007 20:21 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
sse írta: watt írta: Mennyi lehet most egy tábla nyák? 0.5-ös, vagy 1mm-es kéne? 1-2 éve vettem egy tábla 2 oldalast, kicsit több mint 1 m2, vastagságát most nem tudom de 0,7 és 1 mm között, akkor volt 12-13ezer.
Próbáljunk árat kérdezni(szerdán van rá lehetőségem).
Én kb 3-5ezret rászánok. Ez akkor az 1m2 negyede lenne kb.
Kérdés, hogyan daraboljuk?
Ha 1x1 méteres, akkor 0,25m x 1m, vagy 0,5 x 0,5 legyen?
|
szomb. okt. 20, 2007 19:55 |
|
|
watt
gyémánt tag
|
snapscan írta: watt írta: Mennyi lehet most egy tábla nyák? 0.5-ös, vagy 1mm-es kéne? Az első kérdés jó, a másodiknál az elsőre szavazok:) 1mm-est nem sok értelme van venni, vastag. Nekem 0.3mm-es volt itthon, de az meg már túl vékony (ellenben lehet hajtogatni). A 0.5-0.7mm kb. ideális.
Akkor legyen 0,5-0,7 körüli. (ellenvetést jelezzétek!!!)
Egy, vagy kétoldalas?
|
szomb. okt. 20, 2007 19:53 |
|
|
sse
arany tag
|
watt írta: Mennyi lehet most egy tábla nyák? 0.5-ös, vagy 1mm-es kéne?
1-2 éve vettem egy tábla 2 oldalast, kicsit több mint 1 m2, vastagságát most nem tudom de 0,7 és 1 mm között, akkor volt 12-13ezer.
|
szomb. okt. 20, 2007 19:18 |
|
|