Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. ápr. 24, 2024 12:58Hozzászólás a témához  [ 59 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2
'X-ray' és egyéb speciális csövek 
Szerző Üzenet
arany tag
Avatar

Csatlakozott: csüt. jan. 19, 2006 19:57
Hozzászólások: 144
Hozzászólás rtg
Az 1ms is expozíció. A 0.5s már kifejezetten hosszú expónak számít. Az a betétcső 12/50kW-os lehet . A kisebb fűtőszállal lehet átvilágítani max. 3mA több percen át, na akkor lesz vörös az anód. Továbbra is esélytelen hűtés és szigetelés nélkül. A nagyfesztrafók ált. középmegcsapolásosak, így a fűtés is potenciálon van, a nagyfeszt nem muszáj egyenirányítani.


vas. nov. 18, 2007 0:05
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: kedd nov. 22, 2005 21:29
Hozzászólások: 2565
Tartózkodási hely: van
Hozzászólás 
Azt nem tudom, miért gondolja azt mindenki, hogy a csővel akarok aludni. Semmi kedvem a cső melett lenni akár 20kV-nál is, és elég, ha csak tudom hogy működik 1 ezred másodpercre is! Lehet, hogy nem ismerem behatóbban a röntgencsöveket, és a veszélyeinek pontos kilétét, de talán arra én is rájöttem, hogy az ólomfal nem dísznek van, és a beriliumüveg sem azért van, hogy narancssárgára színezze a sugarakat. Az anód forgatása persze, hogy szükséges, de itt szó sincs arról, hogy valaha is összesen több időt üzemeljen mint pár másodperc. Érdekes módon viszont ennek a wolframkorongja nincs bevágva, mint az előzőnél. Egyszóval, semmi kedvem magamról röntgenképeket gyártani. Egyébként meg én, mint nemtudomka ember hoztam el ezeket a cuccokat olyan helyről, ahol esetleg más 'mégjobban nemtudomka' ha hazaviszi kiírjta a családját, meg a környék faunáját vele! A nagyfesszel csak nem lesz problémám :wink:


szomb. nov. 17, 2007 23:04
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag
Avatar

Csatlakozott: csüt. jan. 19, 2006 19:57
Hozzászólások: 144
Hozzászólás rtg
Hali!

A hajam kettéáll! Ha ezzel akarsz szórakozni, a családtervezésen legyél túl rendesen! Ha legalább egy kicsit utánaolvastál volna, neki sem állsz. Egyáltalán ki az az elvetemült, aki ezt a veszélyes hulladékot hozzáférhetővé tette egy ennyire nemtudomka embernek?
Azért van abban az ólmozott búrában, hogy csak a kilépőablakon jusson ki a direktsugár, de 1,5m-en belül a szórtsugár is brutális. Olajhűtés és vacuum nélkül szétveti a hő a ballont, ugyanis a befeccolt energia 99,9%-a hővé alakul. Olaj nélkül a nagyfesz sem arra megy amerre gondolod. Ha nem forgatod az anódot az beég és mégfosabb lesz a hatásfok. A lágysugár meg nem a haverod, mert az meg elnyelődik a szöveteidben és roncsol ahogy illik.
Egyéb elektromos paramétereket nem mondok, ennyit is csak azért, hogy a baleseteket elkerülhesd. Ha van kis sütni valód, akkor szalonnát piríts ne a szomszédokat vagy magad sugarazd!

Üdv, Pogifej.


szomb. nov. 17, 2007 22:48
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: kedd nov. 22, 2005 21:29
Hozzászólások: 2565
Tartózkodási hely: van
Hozzászólás 
Nah, ez világos mindenki számára, hogy nem játék egy ilyen cső. A problémát tulajdonképp nem a teljesítmény jelenti, a röntgentrafók párszáz wattosak, 60kV-on néhány mA-t adnak le. Már a kisebb csöveknél. De van egy mérő (pózna?) trafóm, ami egyenirányítva 50kV-ot tud, és 10kW simán megvan. Azért fura, hogy csak kondival használják, mert akkor miért izzik fel a wolframtárcsa? Van amelyik impulzusüzemre van, és van amelyik folyamatosra -gondolom én-. Árnyékolásnak 10 centis ólomfalat csinálnék, és nem lennék a közelbe, meg senki sem működés közben. Dozimétert, és geiger számlálót szerzek be, amit azért hitelesíteni is szeretnék, így azért egy fokkal biztonságosabb. 30-35kV-ig csak lágy röntgen van, az még nem vészes, viszont már az is elég, hogy a röntgenlapot/filmet befeketítse. Az röntgen energiáját kéne valahogy meghatározni majd, hogy tudjam, elég-e az árnyékolás. De úgy is jó végülis, ha egy dozimétert rakok a cső közelébe, majd elmegyek, és 1 másodpercre bekapcsolom.
Ja és ezen a képen
http://kalazif2.googlepages.com/rcso6.jpg/rcso6-full.jpg nem tudja valaki, hogy a lyukban mi rejtőzhet? Két kábel jön ki belőle. Valami érzékelő lehet? Amúgy a cső szétszedése, első körben több órát igényelt. Elképesztő mennyiségű csavar, kicsavarható gyűrű, fül, meg a franc tudja mi van benne, amik többsége egymást tartja :shock:


kedd nov. 13, 2007 17:17
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01
Hozzászólások: 1360
Tartózkodási hely: Szolnok
Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
Vannak kisebb röntgencsövek is. Én amarőrtallkozón vékony acélablakossal találkoztam. :twisted:
1000x szimpatukusabb, és veszélytelenebb, mintha izotóppal szórakoznál.
Herére nagyon vigyázz! Ha az önmagukat másoló őssejtek megsérülnek csak hibás spermád lesz. Torzszülött/meddőség.
vasbeton fal koránt sem biztos, hogy elég árnyékolni :!: Nem hiszem, hogy a garázs fala 1m vastag lenne (árnyékolásra spec. adalékolt betont használnak...). Ha elég vastag, akkor RF távirányítót felejsd el. (vagy antenna.) Biztonságosnak csak a föld alatt lévő óvóhelyet tartom.

Mire akarod használni?
Körbe kellene szaglászni, hogy hol javítanak ilyen eszközöket.
Aztán az emberkét megkeresni. A szakmai fortélyokat elmondja, akkor nem annyira veszélyes (rád... ...de jó messze legyél mindenkitől... :!: ) Vagy becseréli a fejet általad használhatóra...

anno én is belelkesedtem, hogy csinálok ultrahangos vizsgálót.
A fejnél már elakadtam. Magnetostrikciós anyag nem nagyon akadt, kvarctömb sem sok van a lakásban. Aztán összefutottam olyan emberkével, aki javít kórkázi ultrahangot. Az a fej sem semmi. ~50-60 piezo fej van benne, amiből csoportokban különböző mintázattal a fejek hol mikrofonként, hol adóknt üzemelnek. Ha igaz amit mond, akkor a világon a készülékekhez 1-2 cég gyártja az összes fejet. Cseppet sem speciális...


kedd nov. 13, 2007 12:03
Profil Privát üzenet küldése Honlap
a fórum lelke
Avatar

Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03
Hozzászólások: 6046
Tartózkodási hely: Bp.
Hozzászólás 
Árnyékolás "helyett" tudnánk a garázsban csinálni, ami tiszta betonból van, ráadásul a tetején egy méter vastag földdel. A csövet távirányítással lehetne elsütni.
Úgy tudom fogászati kellék boltban lehet kapni önelőhívó röntgenfilmet.

Ami nem kicsi probléma, hogy a cső úgytom 40KV alatt gyakorlatilag be sem indul. És nem csekély áramot igényel. Ezt trafóval biztosítani nem 1xű. Talán egy négyszerezővel?


kedd nov. 13, 2007 9:40
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39
Hozzászólások: 3683
Tartózkodási hely: Bp
Hozzászólás 
Biztos,hogy nem tud átszippantani a villanyórán ennyit,de nem is kell.
A röntgen szerkentyűkben óriási mennyiségű kondi lakozik,abba gyűjti az energiát a cucc.
Aztán a néni megnyomja a nagy gombot,pakk,kirepül egy dózis és lenyomatot hagy a lemezen.
Dolgoztam RTG-ben,kórházban,ólmos cumó viselése erősen javallott.
Nomeg azok kicsit brutálisabban néztek ki,ez a része csak egy cső,tartozik még hozzá egy ember magas kapcsoló és megszakító szekrény,a másik vezérlő szekrény,a főszekrény tele a kondérokkal,ott a cső mögött van valami meghajtó rész,meg még némi hűtésre (karvastagságú csövek) is emléxem.
Igazából az egész "röntgenszoba" egy "berendezés" ahogyan van,egyik oldalt a néni meg a pult,közte a sok nagy cucc szekrényekben,odabent a gép,kábelezés a padló alatt.
Ha látni is kell mi történik bent,akkor 4réteg ólomüveg(kukucska ablak),önmaga az egy vagyon.
Vicces módon épp a leképezés maga "hót primitív",még fókusz,lencsék,stb sincs mint a fotózásnál,egyszerűen átfutnak a párhuzamos sugarak a testeden meg a nagy filmen a kazettában.
Jó buli különben,csak kissé nehézkes házilag megépíteni a működő rendszert.
Ha mégis sikerülne valakinek,arra roppant kíváncsi lennék,ólmos köpenyt,protektort viszek én ,csak győzze cipelni ;)


kedd nov. 13, 2007 0:56
Profil Privát üzenet küldése
arany tag
Avatar

Csatlakozott: csüt. feb. 17, 2005 19:20
Hozzászólások: 356
Tartózkodási hely: Miskolc
Hozzászólás 
Lehet, h. csak én vagyok "parás", de nem hinném, h. érdemes lenne olyasvalamivel kísérletezni, ami akár 10 évvel később kihozhat vmi ronda daganatos megbetegedést, v. hasonlót - ha nem megfelelően bánnak vele... Nem véletlenül mennek ki a szobából az orvosok, mikor készül a felvétel, és azt a 20 kiló körüli ólommellényt sem azért hordják, mert olyan trendi.. :roll:

Attól, hogy mondjuk nem a testedre irányítod a sugarat - még érhet besugárzás, amely roncsolja a sejteket. És, ez nem túl kellemes dolog - főleg így szabályozatlanul. És, ami még gáz, h. ennek eredménye később fog meglátszani rajtad - mondjuk jobbik esetben "csak" hajhullás formájában.

...persze, a hajhullás egyéb formában is felmerülhet, pl. Te magad téped ki, mikor megjön a villanyszámla. :D

Különben, nem is biztos, h. egy "átlagos" kismegszakítón át tudsz szippantani annyi áramot, ami ennek elég lenne...

De, gondolom, ezekkel nem sok újat mondtam..


kedd nov. 13, 2007 0:07
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: kedd nov. 22, 2005 21:29
Hozzászólások: 2565
Tartózkodási hely: van
Hozzászólás 'X-ray' és egyéb speciális csövek
Hali mindenkinek. A topik címe egyértelmű azt hiszem, az X-rayt szándékosan írtam így, aki tudja miről van szó, annak úgysem kell lefordítani. De azt sem szeretném, ha csak ezekre korlátozódna a topik, ezért itt minden ilyen speciális (elektron)csőnek helye lehet. Nekem van néhány ilyen xray csövem, amit valószínűleg orvosi célokra használtak. Elég sok kérdésem lenne magával a csővel kapcsolatban, de először is néhány kép:
http://kalazif2.googlepages.com/xray_cso
A forgó mágneses teret előállító motor ép (ahogy a cső is), de nem ismerem a motor felépítését, így bekötését sem. Valószínűleg szinkronmotorról van szó, de ebben sem vagyok biztos. Ha erről tud valaki valamilyen infót, ne kíméljen. Az utolsó képeknél csak a fűtést kötöttem be, még nem volt rendesen beüzemelve, és nem is lesz addig, míg műszerem nem lesz hozzá. Illetve hol lehet kapni röntgenlapokat, vagy valami nagyobb 'filmet'? Egyelőre ennyi, majd kiderül, hogy a topik élni fog-e vagy sem :wink:


vas. nov. 11, 2007 15:19
Profil Privát üzenet küldése Honlap
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 59 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 58 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség