Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 01, 2024 3:35

Hozzászólás a témához  [ 5526 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 111  Következő
Elektronikai rémtörténetek 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás Re: Elektronikai rémtörténetek
inhouse írta:
... nem akarom többet látni ...
... Csapnék rá a kis kínai mérnök kezére azért! ...

Pedig szvsz fogod. :D
Meg annak is, aki feszegeti az USB dugót. :wink:

Gratula a türelmedhez. Lehet, hogy jó lett volna egy csepp meleg ragasztót nyomni a csupasz ónozott huzalokra.

kedd jún. 02, 2015 19:38
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

SMD USB B aljzatot rendszeresen letörik. Most megadta magát a 4 kis fólia...
Javítás próba tűhegyű pákával, nagyító alatt.
így nézett ki
ilyen lenne épen
leszedve NYÁK
leszedve csatlakozó
előkészítve
folyamatban
elvileg kész
kész
én is kész vagyok
jó lesz-e?
nekem elegem van belőle
nem akarom többet látni

Csapnék rá a kis kínai mérnök kezére azért! :hm:

kedd jún. 02, 2015 18:59
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Óóó...veszélyes elektronikai hulladék.

hétf. jún. 01, 2015 13:41
gyémánt tag

Talán az az 1..1,25W lehet az oka oldalanként...ala' LM386...

kedd máj. 26, 2015 14:37
gyémánt tag

A 16 lábú nem azért jobb, mert 4 földelés van. Észre kell venni, hogy ez egy dupla végfok IC, ami 4 Ohmos hangszórókkal is terhelhető. DIP 16 esetén is eléggé szegényes a hűtés, hát még DIP 8 esetén. Nem is értem, hogyan nem megy tönkre... :shock:

kedd máj. 26, 2015 11:30
a fórum lelke

inhouse írta:
... A kis cselesek, ráadásul még jelöletlenül N.C. feliratokkal látták el ezeket a spec lábakat! :wink:

A 16 lábú jobban konstruáltnak tűnik, mert négy földdel van elválasztva a chip két fele. Ennek oka lehet: aránylag nagy áramok folynak, amik be tudnak zavarni a másik oldalba. Azaz az áthallás, vagy a gerjedésveszély kisebb lesz a "vastag" földdel.
Persze ezt mérni kellene, mert addig csak saját ötlet. De van ebben némi tapasztalatom, ezért bátorkodom látatlanban állítani.

kedd máj. 26, 2015 9:10
gyémánt tag

Idézet:
Akinek meg ezek a pipec beállítások is kellenek, rakjon be 16 lábút.

A kis cselesek, ráadásul még jelöletlenül N.C. feliratokkal látták el ezeket a spec lábakat! :wink:

kedd máj. 26, 2015 8:34
a fórum lelke

Gilszkilabor írta:
Én is hasonlóra gondoltam, azonban a kivezetések kiosztása sem egyezik, tehát a 16-os helyére nem lehet beépíteni a 8-ast.

Szvsz ez nem is volt cél. Korszerűsítették az áramkört, elhagyták a felesleges funkció lábakat, és kész. Akinek meg ezek a pipec beállítások is kellenek, rakjon be 16 lábút.

hétf. máj. 25, 2015 15:29
gyémánt tag

Én is hasonlóra gondoltam, azonban a kivezetések kiosztása sem egyezik, tehát a 16-os helyére nem lehet beépíteni a 8-ast.

vas. máj. 24, 2015 21:07
a fórum lelke

Gilszkilabor írta:
De szellemes, hogy ugyanazon a néven különböző IC-ket is gyártanak ...

Szvsz először volt a 16 lábú (20 éve), aztán a távol keleti (néhány éve). Ott rájöttek, hogy pont belefér a 8 lábú tokba. Így olcsóbb gyártani, kisebb a nyák,, stb. A Thomsonra meg tojnak. Fűrészeljék le. :)

vas. máj. 24, 2015 16:04
gyémánt tag

De szellemes, hogy ugyanazon a néven különböző IC-ket is gyártanak. :twisted:

http://www.unisonic.com.tw/datasheet/TDA2822.pdf
http://www.skory.z-net.hu/alkatresz/tda2822.pdf

vas. máj. 24, 2015 11:11
gyémánt tag

Én is gondolkoztam rajta, hogy a VM-en XP-re is kellene-e vírusírtó, de elvetettem. Nem netezek rajta, és minden meghajtója egy olyan gépről van, amin van vírusirtó, én meg nem fogok írni kártevőt, így bezárult a kör.

csüt. máj. 21, 2015 11:23
gyémánt tag

nacorvus írta:
-osztánnék mért kéne arra vírusirtó? :hm:

Mert az a hoston van, nem a guesten, és vállalati poliszi, meg biztonság, meg nemtommi !-F

szer. máj. 20, 2015 21:49
gyémánt tag

Fokozzam még? Van egy kihelyezett gépünk messze, amit egy hasonló őskövület dolgozó kezel, mint maga a gép. Win95 van rajta, alapból DOS-ba bootol, hogy ezzel se legyen gondja. Szintén Clipper Summer '87 program fut, raktárkezelés. A kapcsolatot modemesen tartjuk vele telefonvonalon keresztül, nincs net. Betárcsázzuk, adat fel/le és bontás. Carbon Copy-val. Amikor megyünk leltározni hozzá, ki kell nyernem az adatokat a gépéből. Régebben floppyval csináltuk, de ez manapság már nem járható út (a floppyknak biztos van védőszentje, de hogy mennyit volt az emlegetve). Próbálkoztam laplink (soros és párhuzamos portos is) megoldásokkal, de az NC nem ment, Win95 alól sem, sőt a WinCMD sem. Aztán sok mindent kipróbáltam, és egyedül a Link Maven nevű cucc működik. Ez Shareware, 25 próbálkozás van rá. Van ingyenes megoldása ugyanennek a cégnek, File Maven néven, de ez nem megy! :shock: Mivel van egy 10Mbites hálókártya a gépen, ezért elkezdtem ez iránya keresgélni. Ott akkor annyit tudtam tenni, hogy egy crosslink kábellel összekötöttem egy laptoppal, és pingelhetőek voltak egymás számára, ez már jó jel. Aztán itthon egy Win98-as géppel próbálkoztam. Összeszedtem vagy 6 FTP server programot, Win95-Win98, és még DOS-ost is. Ebből úgy néz ki, 3 működik szépen, már csak a próba kell, ami eldönti, azon a gépen melyik fog futni. Az én oldalamon onnantól akármi lehet, csak egy kliens kell, akár TotalCMD is jó.
Nem lehet változtatni, mert az ember még ezeket a lebutított dolgokat is összekeveri néha. Na, az szép feladat, akkor távolról modemen keresztül parancssorból kell rendet rakni nála... :wink:
A múltkor elromlott a FAX készüléke, oltári szerencse, hogy volt egy ugyanolyan készülék tarcsiban, mert már remegett előre, hogy ő mostantól nem tud faxolni... !-F

szer. máj. 20, 2015 21:42
gyémánt tag

Erre ment: :D
TargeT írta:
Idézet:
Ilyen gondom nekem se volt még. Kérdés, milyen vírusirtó. Mert ha tényleg az csinál ilyet, az más gazemberségre is képes lehet.

Nálam McAffee csomagja van (Virus scan, Host Intrusion Prevention, Endpoint Encription, Proxy agent), mások a Symantec Endpoint Protectionre, Comodora panaszkodnak, illetve még egy Windows 7 frissítés is képes volt keresztbe tenni neki a szigorítás óta.
Sajna mivel vállalati felügyelet alatt áll, ezért még kivételt sem tudok beiktatni, hogy hagyja békén a VB-ot.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára -=RelakS=- szer. máj. 20, 2015 21:44-kor.

szer. máj. 20, 2015 21:42
gyémánt tag

Idézet:
a DOS navigator, nem tudok lemondani róla

Jesszus, Isten! :shock: Én is használok néhány olyan dolgot, aminek lassan más a múzeumban lenne a helye, de ez már nekem is túlzás. :D

szer. máj. 20, 2015 20:18
gyémánt tag

Oké, látom körbejártad már a témát.

szer. máj. 20, 2015 11:19
a fórum lelke

:hm: Vagy még esetleg VirtualBox helyett VMware Player...

szer. máj. 20, 2015 10:27
gyémánt tag

Vackor!

Köszi. A Harbour jó dolog, én is fellelkesedtem, amikor évekkel ezelőtt hallottam róla. Szeretem az ilyen projecteket! De sajnos, mint írtam ez Summer '87 Clipper és nem CA Cipper (5.x). A Harbour, pedig ez utóbbit tudja kis igazításokkal fordítani. Több ezer sorról beszélünk, amit át kellene írnom CA Clipper-be, majd lefordítani és tesztelni őket, és ha minden jól megy egy kis idő múlva (mint a mesében 3 nap egy esztendő) lehetne kezdeni a Harbour-osítást. Ez sem 5 perc, van ebben ügyködő ismerősöm, sőt ilyen programunk is van, amit vettünk.
Egyébként a 100% procihasználatra van egyéb megoldás is, fordítás nélküli, pl. a Tame, meg az oroszoknak a Resource, vagy mi. De a Tame bevált. Egyébként ez is érdekes, nem minden XP-s gép ugrik egyformán 100%-ra...

TargeT!

Köszi, ezeket megnézem. De legrosszabb esetben átírom azt a pár prg-t, ahol nincs config fájlból állítható kimenet, aztán csak átállítom fájlba, csak lássam a végeredményt, gazdaságosabb is.

szer. máj. 20, 2015 7:57
a fórum lelke

Lehet hogy emlegeti,de az Úgy nem működik amire a kollégának kell!

kedd máj. 19, 2015 21:02
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
a fórum lelke

Alapból tényleg nem látszik az LPT beállítás a VirtualBoxban, de tud működni.
A Google pajtás segítségével: How to use the physical parallel port in a guest with VirtualBox
A 8.8.1 pontot emlegeti innen a beállításhoz: https://www.virtualbox.org/manual/ch08.html

kedd máj. 19, 2015 20:11
a fórum lelke

By:-=RelakS=
Idézet:
VirtualBox:
Bacnákmeg a biztonsági szigorításukat. Melóban használnom a VB-ot, de a 4.3.14-es verzió óta mindegyik vagy hibaüzenetet, vagy kékhalált produkál a vírusirtó miatt.
-osztánnék mért kéne arra vírusirtó? :hm: -olyan mintha a Sand-box-ban futtatott programot csak leköszörült élű 'spáten-nel' lehetne hátba ba*..kszarvasolni :jajne: (jé ez megjavult!?)-A 4.3.28-ban sincs hibaüzi-igaz viruskergető sincs rajta -hogy még a virt.machine szűkös memóját egye a semmiért..
Amin futtatod a virtualboxot azon lehet hogy dumál-de az a vírusirtó-mint az egyik külhoni ügyfelem mondaná: Nyem jó! Szaár nyem müködj!
-Mi a baj ?
-Ojde .. picsku.,I boga ..itc

Szvsz: a vírusirtód annál a résznél mikor telepíted a VB-t-es ott ki is hangsúlyozza hogy egy pillanatra a telepítés közben megszakítja a hálózati kapcsolatodat,hogy újarakonfigurálhasa a a rendszert simán pfonvágja.

By Lac-L-Target
64-32 Témában kár késre menni ,Az öreg maradi,de fejlődőképes-lsd xp win7 stb :D -aztán korban n is utolérem,ha igaz az ensteni relativitás-elmélet

Az igazi gond amit inhouse ecsetelt,hogy már nincs olyan vas amin keresztül egy ostoba 8-bitest megvezérelj,nem beszélve a LPT ill.soros portokról és ehhez nagyon kell!-és ott biza az extension-packból az 'Orákulum' ezt kispórolta :arrow: ezért a régebbi verziót kell használni-nem csak ebből,hanem magából a VB-ből is! :(

kedd máj. 19, 2015 20:09
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
gyémánt tag

Júj... Ez pontosan az az eset, amikor nem találkozik a cél és az eszköz.

Ezt próbáltad már?

kedd máj. 19, 2015 20:06
gyémánt tag

A cégnél, ahol dolgozom, tönkrement a gépem. Egy korai P4 volt, MSI alaplappal. Nagyon hamar tönkrement benne a PS2 rész (bill+egér), de ez könnyen orvosolható volt, kapott egy PS2->USB átalakítót. Lassúnak már lassú volt a mai trendhez, de ment. WinXPSP3-al nem volt gond a DOS-os programokkal. Ezeket kell használni, Clipperes adatbáziskezelővel megy minden. Sőt, Summer '87-el! :) Igazából teszi szegény a dolgát, a grafikus felületen kívül kevés dolog hiányzik, a többsége megoldható. Nyomtatok lézernyomtatóra, generálok html, vagy csv fájlt, stb... Aztán úgy 3 hete az LPT port is megadta magát egy nyomtatás közben, nem, nem oprendszer hiba, valóban elszállt az is. Ezzel azért már kezdtem nem kibékülni... Aztán múlt hét hétfőn már be sem kapcsolt, szétszedtem, megmozgattam mindent, aztán elindult, de nem bootolt, a vinyó megadta magát. Az igazság az, hogy már szólt a HDD sentinel ,hogy pár órája van hátra, de ez tavaly volt. :) Mindenről ami lényeges volt rajta (források másik vinyón!) tudtam másolatot csinálni. Kaptam egy új gépet (16 év alatt az első), i3 procival, 4GB RAM-al (ez alatt manapság már nem érdemes gépet venni, ha nem akar az ember sokat várni egy-egy programra). Ezekhez a gépekhez már nincs XP támogatás, nem lehet összelopkodni a drivereket, egyszerűen félkarú óriás lenne, ami még köhög néhány alapvető dolognak is. Tudom, mert nemrég kapott egy másik srác egy hasonlót és ott is futottunk ezzel egy kört. Az Win7 32bittel lett véve, ablakban futnak a DOS-os programok, meg neki nem kell fejlesztő környezet a Clipperhez, mint nekem.
Az enyém Win7 64bittel lett véve. Itt jött az arculcsapás, hogy itt már nincs DOS-os program futtatás, hiába állít rajta az ember bármit. Felemerült a butítás 32bitre, de ott sem megy a kedvencem, a DOS navigator, nem tudok lemondani róla. Ez csak command.com-al fut, cmd.exe-vel nem. Először a DOSBox-ot próbáltam. Jó is lenne, ha a fejlesztőknek nem jutott volna eszükbe egy Z virtuális meghajtót rakni bele fixen, megváltoztathatatlanul. Nekünk pont a Z a hálózati meghajtónk. Nem volt kedvem az összes alkalmazást átírni pl. X-re. Kerestem a megoldást, egy helyen valakinek pont ez volt a baja, és egy hozzáértő megkereste neki, hogy kb. 5 helyen van fixen beleírva a forrásba, mivel nyílt forrású, írja át és fordítsa újra. Ezt sem vállaltam be.
Aztán jött a VirtulaBox, ami elvileg egyszerűen telepíthető és ezen a vason elég jól kell fusson. Annyi infót kellett összeszedni a neten keresgélve, hogy végre normálisan fusson, hogy már majdnem feladtam. De sikerült, néhány apróbb hiányosságtól eltekintve megy. Ezeken még csiszolni kell...de már így is elég jól használható.
A Win7 könyvtármegosztása is megér egy misét, gyakorlatilag attól is megvéd, hogy elérd a célod...
Egyébként hasít a gép, másolás, tömörítés, böngészés, mind nagyságrendeket ugrott felfelé a ranglétrán.
Ha valamelyikőtöknek van tippje, hogy miért nem megy az LPT portra a nyomtatás, vagy fájlküldés, azt megköszönném. A VirtualBox-ban van beállítási lehetőség a soros porthoz, de nincs a párhuzamoshoz. A Win7 rendszer alól megy a nyomtatás, de az emuláción belülről nem, holott az XP eszközkezelő szerint van LPT1 és jól működik.

kedd máj. 19, 2015 19:19
a fórum lelke

TargeT írta:
... de azért a 64 bites rendszer ellen nem kellene ágálni...

Lehet, hogy így van. :)

De csak azért nem fogok valamit használni, mert újabb. Vonatkozik ez akár az otthoni bútorra, a szerszámaimra, vagy akármire. Ha újra váltok, annak oka van: javíthatatlan a régi, mai ésszel nem használható (pl Sokol rádió :) ).
Azt látom hogy sokan csak azért használnak 64 bites rendszert, mert újabb, trendi. A barátomnál pl. én javasoltam, mert az Autocad egész másképp fut (sokkal jobban).
De én egyetlen programot sem használok, amihez kellene a 64 bit. Evvel szemben sok olyan programom van, ami nem fut csak 32 biten. Ezeknek 64 bites verziójuk nincs is. A gép 3,15 GB memóriát lát a 4-ből. Három hónap alatt még soha sem fordult elő, hogy 45% fölé ment volna a RAM használatom. Akkor minek több (nekem)?

Lehet, hogy tényleg konzervatív vagyok, szeretem a megszokott dolgokat, és a rendet mindenben. De szívesen kipróbálok minden újat, meghallgatom az érveket. De csak azért, mert van újabb, semmit sem veszek meg. kocsit sem cserélek évente, nekem jó a 6-7 év.

kedd máj. 19, 2015 18:48
a fórum lelke

-=RelakS=- írta:
Sokra sajnos nem megyek vele, leragadtam az utolsó működő verziónál, a 4.3.12-nél :jaj:

:hm: Régebben nekem is volt, hogy valamelyik verziónál le kellett ragadnom, de más jellegű probléma miatt. Már nem tudom, hogy pontosan mi volt.
Az egy régebbi rendszer telepítés volt, az újakon már semmi gondom, nyugodtan frissíthetem a VirtualBoxot is.

kedd máj. 19, 2015 18:21
a fórum lelke

Laci_L írta:
-=RelakS=- írta:
... de a 4.3.14-es verzió óta mindegyik vagy hibaüzenetet, vagy kékhalált produkál a vírusirtó miatt...

Nálam nincs ilyen. Mellesleg a legfrissebb verzió: 4.3.28

Ilyen gondom nekem se volt még. Kérdés, milyen vírusirtó. Mert ha tényleg az csinál ilyet, az más gazemberségre is képes lehet.

kedd máj. 19, 2015 18:17
gyémánt tag

Laci_L írta:
-=RelakS=- írta:
... de a 4.3.14-es verzió óta mindegyik vagy hibaüzenetet, vagy kékhalált produkál a vírusirtó miatt...

Napi szinten követem, hogy mi a legfrissebb verzió !-F

Sokra sajnos nem megyek vele, leragadtam az utolsó működő verziónál, a 4.3.12-nél :jaj:

kedd máj. 19, 2015 18:15
a fórum lelke

Laci_L írta:
inhouse írta:
... új gép miatt Win764bit ...

Mire használod konkrétan a 64 bites rendszert? Melyik az a programod, ami nem fut 32 bit-en? Vagy esetleg nem elég a 3,15 GB memória?
Mert a 64 bit miatt vannak ezek a gondjaid.

Oké, mindent meg lehet magyarázni, meg tudom, nálad van a "minek minden 'újdonságba' belekapni" effekt, de azért a 64 bites rendszer ellen nem kellene ágálni. :wink:
Nekem a Windows 7-nél jött el az a határ, hogy ettől kezdve nem foglalkozom 32 bites rendszerrel. Ha nem muszáj. :lol: Néha muszáj. :mrgreen:
A Win 8 és 8.1 esetében fel se merült, hogy ne 64 bites legyen.

kedd máj. 19, 2015 18:12
a fórum lelke

-=RelakS=- írta:

-=RelakS=- írta:
... A visszamaradó anyag sugároz. Ha sugároz, azzal gondolom energiát veszít. Nem lehetne ezt hasznosítani? ...

Nem, mert nincs hőtermelés. Az atomerőmű sem emiatt működik. Csak egyet lehet csinálni: eldugni néhány ezer évre, mert a felezési idő nagyon hosszú ennél az izotópnál.

kedd máj. 19, 2015 18:06
gyémánt tag

VirtualBox:
Bacnákmeg a biztonsági szigorításukat. Melóban használnom a VB-ot, de a 4.3.14-es verzió óta mindegyik vagy hibaüzenetet, vagy kékhalált produkál a vírusirtó miatt.

Atom:
A visszamaradó anyag sugároz. Ha sugároz, azzal gondolom energiát veszít. Nem lehetne ezt hasznosítani? Akkor is, ha csak töredéke lenne az urán erőműnek. Akkor is, ha csak önfenntartó lenne. A lényeg, hogy ami visszamarad, az már ne, vagy csak jelentéktelen mértékben sugározzon.
Vagy ezt már túl bonyolult, esetleg nehéz lenne kivitelezni, hogy működjön? Esetleg "gazdasági megfontolásból", vagy egyesek saját gazdasági megfontolásából inkább temetnek?
Igen, az vicces volt, hogy Fukushimát elönti a víz, és ettől a németek is beparáznak atom ügyben :D

Szél és nap energia:
Gondolom jobb lenne a helyzet, ha minden háztartásnak lenne ilyen energiatermelő rendszere, így napközben/szélben be tudna segíteni az energiatermelésbe, esetleg vissza is termelne a hálózatba. Ebből a szempontból hegyes/völgyes országok mondjuk jobb helyzetben vannak, mert ha van egy víztározójuk, nappal feltöltik, éjjel leeresztik, így megvan az energia éjjel/szélcsendben is, az alap vízerőmű energián felül persze.

kedd máj. 19, 2015 17:53
a fórum lelke

inhouse írta:
... új gép miatt Win764bit ...

Mire használod konkrétan a 64 bites rendszert? Melyik az a programod, ami nem fut 32 bit-en? Vagy esetleg nem elég a 3,15 GB memória?
Mert a 64 bit miatt vannak ezek a gondjaid.

kedd máj. 19, 2015 17:50
gyémánt tag

Mire használsz DOS-os programokat??

kedd máj. 19, 2015 17:20
gyémánt tag

Hacsak így nem, de ha enélkül is gyorsan töltődik (a maxon, amit a készülékek elviselnek), akkor ezen már nem tudhat emelni...szerintem.
Túl vagyok egy VirtualBox telepítésen, új gép miatt Win764bit alá kellett a DOS-os programok miatt XP_SP3. Amilyen egyszerűnek írják a dolgot, azért rengeteg szívás van vele, mire működik. Pl. a teljes képernyő nem megy DOS-osnál, LPT port nem megy DOS-ból...még! :)

kedd máj. 19, 2015 16:59
gyémánt tag

inhouse írta:
Mit is csinál ez az okoskábel?

Csak találgatni tudok én is. A töltést a készülék vezérli, nem a töltő. A gyártók a töltőbe épített megoldással jelzik a készüléknek, hogy az alap 500 mA-nél nagyobb töltőáram is elérhető, ez persze gyártó-függő. Olyat el tudok képzelni, hogy a beépített elektronika variálja a különböző gyártók megoldásait, amíg azt nem érzékeli, hogy a készülék nagyobb árammal töltődik. Ehhez persze olyan USB port kell, ami alkalmas erre.

kedd máj. 19, 2015 15:15
gyémánt tag

Mit is csinál ez az okoskábel?

kedd máj. 19, 2015 14:01
a fórum lelke

De ha alacsony a vízszint, kellhet a duzzasztás. Lásd előbbi Fukusima probléma, ha kicsit másképp is.
A másik gond valóban lehet a vízhőfok emelkedés. Ha tényleg megépül.

hétf. máj. 18, 2015 15:12
a fórum lelke

TargeT írta:
... Azt se tudják, hogy pontosan a hűtés hogyan lesz, hogy netán duzzasztómű is kell hozzá, kontra Bős-Nagymaros. ...

Nem kell, ott a Duna. Csak egy baj van: 4 C fokkal nő meg a hőmérséklete (átlagosan), de alacsony vízállásnál, nyáron, lehet ez jóval több is. Ez azért nagy baj, mert szinte minden élőlény ki fog pusztulni. Olyan hal nincs, ami ezt a változást néhány kilométeren belül kibírja. Erre sem (meg másra sem) gondolt a Vezér, ahogy Te is írtad. :(

hétf. máj. 18, 2015 14:17
a fórum lelke

Igen Laci, Fukusimában így történt. De annyiban mégis hibáztak, hogy nem gondoltak minden, akár ilyen extrém lehetőségre is. Mert ez eléggé taccsra vágta az egészet, és még ki tudja, hogy később mi lesz. Mint Csernobilban is volt szó újabb betonkupola szükségességéről, nem tudom ebből lesz-e valami, bár az ukránoknak most van elég más gondjuk is. Igaz ez se kicsi, ha tényleg gond.

Ami a Paks II-t illeti, ilyen nulla előkészítettség mellett tilos lenne, lett volna belefogni. Itt se volt semmi hatástanulmány, ez gyakorlatilag kiderült. Azt se tudják, hogy pontosan a hűtés hogyan lesz, hogy netán duzzasztómű is kell hozzá, kontra Bős-Nagymaros. :P
A hulladékok sorsa és a fűtőelemeké se tiszta. Csak hogy legyen, oszt jónapot. A két főnök rápacsizott. A többit valahogy majd megoldják. Ezért is titkosított szinte minden, mert nincs is semmi.

hétf. máj. 18, 2015 14:11
gyémánt tag

Hányszor reppent már fel világmegváltó hír, és linkeltük be itt is...ha csak egy része valósult volna meg, már gyógyulna a Föld. Majd, ha gazdaságosan, nagy mennyiségben működik és mi is meg tudjuk fizetni, akkor...
Én már eljutottam oda, hogy semmit sem hiszek el egyből és teljes mértékben amit a TV-ben, vagy neten, stb. látok. Nem tudom elfogadni egyik oldalról sem, hogy "minden" rossz, ilyen nincs. Még véletlenül is el lehetne taláni néha valami jót, vagy ha hibáznak. Csak ellenségeskedést látok és globális gyűlöletet. De megint túlmentünk.
Az atom veszélyes, és keletkezik hulladék, eddig is keletkezett sajnos. Van épkézláb, azonnal bevethető, ár érték arányban hasonló, megfelelő teljesítményű alternatíva? Nincs sajnos. Ez van. Vagy lehet fával fűteni és fáklyánál vacsorázni.

hétf. máj. 18, 2015 12:04
a fórum lelke

Megtaláltam a cikket:
Vízből és szén-dioxidból dízelolaj: http://index.hu/tech/2015/04/27/vizbol_ ... ak_dizelt/

Mellesleg a japánoknál nem az atomerőművel volt a gond, hanem avval, hogy az egyszerű hűtés miatt a tengerpartra rakták, és a tsunami tönkretette a trafóházat, és leállt a hűtés. Nálunk ilyen szóba sem jön. De az igen, hogy mi lesz a hulladékkal. Erről kussolnak (beleértve az árát is). Állítom, vezérünk annyit tud róla, hogy az is hulladék, akár a krumplihéj. Majd lesz vele valami. Ez az ember előre, távlatokban nem gondolkozik, csak a pillanatnyi szavazatszerzés, és a lopás érdekli. A többi meg eső után köpönyeg.
A legújabb aranyköpése: a fiatalok jövőjét a sport határozza meg. Gyönyörű. Nem a tanulás, a tudás. Hol lennének a finnek, ha így gondolkoztak volna. És senki sem háborodik fel.

hétf. máj. 18, 2015 9:38
gyémánt tag

Igen az atom rákfenéje a hulladék.
Ha minden igaz, akkor Csernobilt sem a technika okozta, hanem emberi butaság (mint igen sok katasztrófa esetében). És igen, voltak önfeláldozó emberek azért, hogy minimalizálják az okozott kárt. Viszont, ha nem lesz áram, akkor sem fogsz irogatni itt. A japán fiaskóból viszont kiderült, hogy ott sem ügyesebbek, és talán nem a legjobb technológiát választották.
Gondolod, hogy zöld energiából a közelébe lehetne érni árban az atommal előállítottnak, ha meg lehetne ezt a teljesítményt egyáltalán oldani?

hétf. máj. 18, 2015 7:33
a fórum lelke

Azért az atomnál nincs megoldva a hosszú távú tárolása a hosszú felezési idejű radioaktív hulladékoknak. És még Paks I-re sem! Egyszerűen nincs, csak hogy majd lesz valahogy, meg vizsgálják hol lehetne.
Meg hogy kiviszik a ruszkiknak a használt fűtőelemet, meg vissza.
Ezzel együtt nem rossz az atomenergia, nem bocsát ki széndioxidot és hasonlókat. Jó, ha nincs semmi probléma. Ha meg van, akkor nagyon van. Nemrég volt egy cikk, hogy Csernobil is alakulhatott volna sokkal rosszabbul, ha néháhyan saját életük árán nem avatkoztak volna be, hogy el ne durranjon. Ha ez nincs, akkor most itt mi sem írogatnánk, meg új erőművön morfondíroznánk. De szinte egész Európában se!
Az új erőmű persze drágább lesz, meg az áram se a jelenlegi Paks I. ár környékén lesz, mert az már rég kitermelte a beruházás árát. Még az a kérdés, hogy a Zunió benyalja-e a trükköt a tiltott állami támogatással kapcsolatban, mert úgy néz ki, hogy nem minden költséget akarnak érvényesíteni. Majd kiderül.

vas. máj. 17, 2015 20:36
gyémánt tag

Mondom a gyereknek valamelyik nap, hogy nem lett kikapcsolva a TV (Samsung) és az erősítő (Kenwood), nyomja már ki. Egyik cipő már rajta volt, egylábon ugrálva nyomta a megfelelő gombot az erősítő távirányítóján, de a TV kapcsolt ki. :shock: Próbáltam később ezt előidézni, nem sikerült és előtte sem volt ilyen anomália soha.
Ma nézzük az Ének iskoláját és a reklámoknál lenémítottam az erősítőt. Az asszonyt kértem meg, hogy nyomja ki a mute-ot. Nem csinál semmit, és tényleg (bár fordítva fogta a sötétben), de ha jól nyomom, akkor sem. Elem ki, be és jó, azóta is. és igen, merült az elem :)

vas. máj. 17, 2015 19:31
gyémánt tag

Azért kerüljük a végleteket. Az, hogy konkrétan Paksnál mennyit lopnak el, sejteni lehet, biztos egyikőtök sem lehet benne. Ez változni sem nagyon fog mostanság, kormányváltáskor sem.
Ha lenne egy ekkora mega beruházás zöld energiából, abból is ugyanennyi lenne, ezt nem lehet az atom számlájára írni. Energiaéhség van, ezt sem a LED-ek, sem az A kategóriás termékek, sem a zöld energiát termelő technikák nem tudják egyelőre visszafordítani. Az energiatárolás sarkalatos probléma, amíg ott sem lesz egy nagy ugrás, addig talán ez öli meg leginkább ezeket a nem állandó energiaforrásokat.
Az ország energiatermelésének több, mint 50%-át kiváltani néhány év múlva napelemmel, meg széllel, meg földhővel nem elég megbízható terv sajnos. Lehet álmodozni, de itt kőkemény szakemberek kellenek, nem ideologizált gondolatok. Amikor meg le kell majd állítani a mostani reaktorokat és jönnek a korlátozások (mivel nincs alternatíva), majd nem lesz hol írni a weben, hogy dehát nem ilyen lovat akartam...
Ami még baromság a köbön, népszavazás az atomenergiáról, ahha...ja...
Az meg, hogy miért is ilyen hasadóanyaggal dolgoznak, amikor lenne más is, megint más téma, ez a föld sajnos ilyen vezetőkkel (nem, nem konkrétan Viktorra gondoltam) halad a pusztulás felé.
Megint jól elmentünk, és megint az jutott eszembe, hogy a barátaimmal italozás közben mi is megoldjuk az ország és a Föld minden problémáját...de utána józanul azért elgondolkozik az ember, hogy talán ez sem ilyen egyszerű... :wink:

vas. máj. 17, 2015 19:05
a fórum lelke

vackor írta:
... de Paks2 árából minden magyar emberre jut 300.000 Ft...

Sajnos van az 500.000 Ft is a hulladék temető árával. Elképesztő felelőtlenség a gyerekeink, unokáik jövőjével, a pillanatnyi haszonért. Remélem egyszer ezeket visszaszerzik, és sokáig, sokan fognak ülni. Ott is fog égni egy 40-es égő a cellában. Ha a vő szereli fel, még LED-es is lehet. :)

szomb. máj. 16, 2015 20:17
gyémánt tag

Laci_L írta:
A kizárólagosság nyilván hülyeség. De a jövő mindenképpen az, hogy sok kisebb energiatermelő is a rendszer része.

Egyetértek. Én sem vagyok atomenergia-ellenes, de Paks2 árából minden magyar emberre jut 300.000 Ft. Ebből rengeteg háztartást fel lehetne szerelni alternatív energiaforrásokkal.

szomb. máj. 16, 2015 18:49
a fórum lelke

inhouse írta:
... laikus, de nagyon "hozzáértő" emberek felháborodnak, hogy miért nem napenergiával, és szélerőművel állítjuk elő az áramot kizárólag ...

A kizárólagosság nyilván hülyeség. De a jövő mindenképpen az, hogy sok kisebb energiatermelő is a rendszer része. Az új atomerőmű pedig súlyos hiba. Az előbb említettek miatt egyszerűen nem lesz szükség ennyi áramra, és akkor mit csinálnak?
Azok a megalomániás tolvajok, akik a mai állapotokat meghatározzák, hol lesznek akkor? Sehol. De az erőmű itt marad.
Csak az elfogult nem látja, hogy mire megy ki az egész. Az atomerőmű beruházásának 2/3 része beton és földmunka. Ebből lehet igazán nagyot lopni, ugyanúgy mint az autópályákból.
Ennek a szerencsétlen beruházásnak az ára 3000 milliárd Ft. De ebből kifelejtették az atomhulladék több ezer évre való tárolását, ami összegszerűen megközelíti a beruházás összegét. Erről kussolnak. A leendő áram árába pedig nem számolják bele a beruházás, és a temető összegét. Így már olcsónak tűnik, és Józsi bácsi el is hiszi Bivalybürgözdön. És ő is egy szavazat. Itt a lényeg.
Baromi pipa vagyok ekkora demagógia, és hazugságtömeg láttán.

A napokban olvastam, hogy vízből és a levegő széndioxidjából napenergiával kőolajat tudnak csinálni. Azaz a semmiből. Például itt a jövő.

Na, ezért nem kell atomerőmű. De akkor mit fognak ellopni, és szétosztani a haverok között?

szomb. máj. 16, 2015 7:23
gyémánt tag

Végre egy a realitások felé mutató cikk az energiatermelésről. Nem vagyok atomenergia párti, de a víz kiver, amikor laikus, de nagyon "hozzáértő" emberek felháborodnak, hogy miért nem napenergiával, és szélerőművel állítjuk elő az áramot kizárólag?! Meg örökmozgóval! És punktum, az áram a konnektorból jön, nem kell ide atomenergia! :shock: :wink:

pén. máj. 15, 2015 21:19
a fórum lelke

inhouse írta:
Na, akkor meg is oldódott a népek energiaellátása ...

Volt nálam egy szobafestő vagy 10 éve. Miközben festett, kiderült, hogy mérnök vagyok, ő meg evvel az izével kísérletezik otthon. Egyedülálló volt, minden pénzét szinte erre költötte. Egyszer jártam nála, és megnéztem a szerkezetet.

Tényleg működik. Ott forgott. Ha levette az akkut, és egy nagy elkót tett a helyére, akkor is.

Eltátottam a számat, az biztos. Ő is ezt a Tuvok leírást mutatta, és csinálta meg. Ez a forgó példány már nem az első volt neki. Az elképesztő az egészben, hogy semmilyen elektromos képzettsége nem volt soha. Mondjuk sok alkatrészt, anyagot tönkre is tett, de a kitartása most is elképeszt.
Közben elköltözött máshova, megváltozott a mobilja, úgyhogy fogalmam sincs, mi van vele, és a cuccával.

Csak halkan mondom: a Nagy Magyar Széles Gábor örökmozgója is ilyen alapon akart működni (ha jól hallottam).

inhouse írta:
- Mi van a kezemben? Számítógép! - Oké...de mennyi? :)

Erről volt egy cikk néhány napja a HVG-ben. Külön felárért van hozzá HDMI csatlakozás (15 USD), meg már nem emlékszem micsoda egyéb. Többe kerültek, mint az alaplap. Ettől függetlenül nagyon érdekes.

Közben megtaláltam a cikket: http://hvg.hu/tudomany/20150515_chip_ol ... erdeklodes

pén. máj. 15, 2015 15:17
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 5526 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 111  Következő