|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 19 hozzászólás ] |
|
Mikrosütő, felrobbant ellenállás, ki tudja a típusát?
Szerző |
Üzenet |
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11956 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
Re: Mikrosütő, felrobbant ellenállás, ki tudja a típusát?
mineral írta: ... valaki megadná az ellenállás értékét ... A Google-on keresgélj. Láttam egy rakás találatot. Lehet, hogy regisztrálni kell.
|
vas. márc. 08, 2015 9:21 |
|
|
mineral
vas-tag
|
Re: Mikrosütő, felrobbant ellenállás, ki tudja a típusát?
Jó napot kívánok! Whirlpool Vip 20 Az AVM 450/ WP/ WH típusú mikrohullámú sütőm kisebbik vezérlőpanelján egy pici ellenállás meg van égve (szakadt) és nem látni rajta az értékét. Az ellenállás 3113 számmal van jelölve az egyik lába a P4-es 2-es csatlakozóval van közösen amely a 2 db ajtó mikrókapcsolóhoz van vezetékezve. Kérésem az lenne hogy valaki megadná az ellenállás értékét és-vagy egy kapcsolási rajzzal segítene. Lehet hogy valami más alkatrész hibájából következet be az ellenállás sérülése?
|
szer. feb. 25, 2015 9:07 |
|
|
wdr
ezüst tag
|
Sikerült megjavítani!
Sziasztok!
Hogy teljes legyen a történet: húsvét táján volt lehetőségem a mikró megjavítására.
A szakadt ellenállást egy 22Ohm 20W darabra cseréltem. Bekapcsolás után kicsit melegített a mikró (pohárban lévő víz langyos lett), viszont az ellenállás rendkívül forróvá vált.
Ez reményt adott arra, hogy talán teljes sikert lehet elérni. Megmértem, a relé nem kapott áramot, tovább mérve kiderült, hogy a dióda előtt lévő ellenállás (a kapcs. rajzon a TURNTABLE MOTOR felirattól jobbra-fel) szakadt.
Így már logikussá is vált az egész: mivel a relé behúzásához szükséges ellenállás szakadt volt, így a piros nyíllal jelölt ellenálláson a tervezettnél hosszabb időn keresztül folyt nagy áram, végül ez nem bírta és eldurrant. Onnantól kezdve viszont a mikro már egyáltalán nem üzemelt, ekkor jelzett az anyós.
A két ellenállás cseréje (kb. 600 Ft) után teljesen jól üzemel a készülék. A relé behúzásához szükséges ellenállás hibáját nem tudom, hogy mi okozta. Ha méretezési gond, akkor gondolom, hogy újra kezdődik az egész történet, egyelőre viszont jó, úgyhogy örülünk. Köszönöm a segítségeteket!
Üdv,
Péter
|
szer. ápr. 11, 2007 9:51 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Nem akarok fogadatlan prókátor lenni, de ez egy dícséretet megér...
Nagyon profi módon lebontottad a burkolatot a huzalról.
Az ötletek is nagyon logikusak és célravezetőek voltak
Ha korábban ide tévedek akkor nekem is a "két rész kimérése" lett volna az ötletem.
wdr írta: ..Nem tudom, hogyan ment tönkre, nem mi használtuk, anyósnál volt. Így viszont minden érthető, az anyóstól leég minden és kimegy a bizti! ..a legtöbb esetben.
|
szer. feb. 21, 2007 12:37 |
|
|
wdr
ezüst tag
|
Szétszedtem, ahogy javasoltátok. Újra megmérve a 2 rész ellenállásának összege 16-20 ohm közé esik.
Köszönöm mindenkinek az időt és tanácsokat!
Üdv,
Péter
|
csüt. feb. 15, 2007 9:56 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Végül is össze is lehet csavarni a végeket. Az a pici kieső darab annyira nem fog számítani, és meg lehet saccolni melyik szabványos értékhez áll a legközelebb.
http://www.southwest.com.au/~jfuller/el ... istors.htm
|
szer. feb. 14, 2007 23:39 |
|
|
Hutty
arany tag
Csatlakozott: szomb. nov. 05, 2005 8:45 Hozzászólások: 224 Tartózkodási hely: Budapest
|
Én pl. meg sem próbálnám forrasztani, amit nem lehet forrasztóónnal
De a két darab megmérése és az eredmény összeadása működik.
|
szer. feb. 14, 2007 20:16 |
|
|
Űrkalóz
platina tag
Csatlakozott: pén. aug. 25, 2006 10:49 Hozzászólások: 524 Tartózkodási hely: Föld nevű bolygó
|
Az ilyen ellenállatokban valami huzal van fölcsévélve.
Figyelj!Van egy inkább a rémtörténetek közé illő de működő ötletem: Én azt csinálnám, hogy szétverném az ellenállatot, a huzalt kiszedném, ha szakadt akkor ideiglenesen megforrasztanám és kifeszíteném egyenesre a szobában aztán mehet a 2 végére az ohmmérő.
|
szer. feb. 14, 2007 18:37 |
|
|
wdr
ezüst tag
|
Hutty írta: Ilyen értékekkel találkoztam: 10,15,16,20,22 ohm 20W
Köszi!
Ettől lényegesen nagyobbat mértem az ellenállás szétbontása után, de valószínűbb, hogy mérési hiba volt. Legfeljebb kipróbálom először egy nagyobb, majd egy kisebb ellenállással is.
|
szer. feb. 14, 2007 10:51 |
|
|
Hutty
arany tag
Csatlakozott: szomb. nov. 05, 2005 8:45 Hozzászólások: 224 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ilyen értékekkel találkoztam: 10,15,16,20,22 ohm 20W
|
kedd feb. 13, 2007 17:22 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Bocs, tényleg az egy lágyindító relé... Sorry. Tán el kéne olvasni ami oda van írva. Akkor az pár ohmos ellnállás. Jól alul van méretezve ha ilyen hamar elszállt.
|
kedd feb. 13, 2007 15:25 |
|
|
sixtek
arany tag
|
OFF
Nincs mit!
Egyebkent nem kell megsertodni, ez az altalanos (de iratlan) forumszabalyzat ill. etikett.
ON
|
kedd feb. 13, 2007 14:39 |
|
|
wdr
ezüst tag
|
sixtek írta: Idézet: Ha tudja valaki, írja meg nekem: info _@_ webdoktor _._ hu Ez egy forum, nem pedig online gondozokozpont, ahol emailben valaszolgatunk. Szerintem legalabbis.
Ez tényleg egy informatív hozzászólás volt, kösz!
|
kedd feb. 13, 2007 14:20 |
|
|
wdr
ezüst tag
|
MotoHacker írta: Ez nem olyan ellenállás,mint a toroidpoknál bekapcsoláskor,hogy késlelteve kapcsolja rá a teljes feszejt egy relé? Nézd meg a rajzot,jobban,az nem kapcsoló hanem egy relé,ott az "időzítő áramkör" is Vagyis az ellenállás még akár a trafóval vagy a magnetronnal kapcsolatos gondok miatt is kipukkanhatott. Nemtudom mekkora "indítóellenállás" kell egy ekkora sütőtrafónak,egyszerűen párszáz ohmmal,vagy egy közönséges villanykörtével próbálkoznék. Nem ártott volna hibaleírást is közölnie a tisztelt topicindítónak,most mit csinál a mikró és hogyan romlott el. Meg mintha lenne javítós topic,kár ezeknek külön,külön nyitni egyet!
Azóta megpróbáltam leszedni róla a kerámia borítást, a belsejében látszik az a pont, ahol elégett. Összeadva a két rész ellenállását kb. 1-1,5K.
Nem tudom, hogyan ment tönkre, nem mi használtuk, anyósnál volt. Állítólag nem volt fém tárgy a belsejében. Mi már csak azt tapasztaltuk, hogy nem melegít, miközben világít és a tányér forog, utána szedtem szét.
Mivel közel 4000 db topik van az elektro-n belül, kifejezetten a javítós topikra pedig eddig 10-nél kevesebb hozzászólás és összesen két tucat szavazat érkezett, ezért bátorkodtam új topikot indítani.
|
kedd feb. 13, 2007 14:19 |
|
|
wdr
ezüst tag
|
Ros-Co. írta: Nem csak az ellenállás rossz, hanem a vele párhuzamos kapcsoló. (a kapcsoló nem zárt, ezért szétment az ellenállat. Ha azt megjavítod, akkor már menni fog, csak a kapcsoló hamar tönkremegy, mert az egy szikraoltó ellenállás. Ha a mellette lévő 3,3K-s ide is jó lesz az. De sztem a kollégák majd pontosítanak.
Köszi az észrevételt! Megnéztem a relét, hogy azzal minden rendben van-e.
|
kedd feb. 13, 2007 14:10 |
|
|
sixtek
arany tag
|
Idézet: Ha tudja valaki, írja meg nekem: info _@_ webdoktor _._ hu
Ez egy forum, nem pedig online gondozokozpont, ahol emailben valaszolgatunk.
Szerintem legalabbis.
|
kedd feb. 13, 2007 13:13 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Ez nem olyan ellenállás,mint a toroidpoknál bekapcsoláskor,hogy késlelteve kapcsolja rá a teljes feszejt egy relé?
Nézd meg a rajzot,jobban,az nem kapcsoló hanem egy relé,ott az "időzítő áramkör" is
Vagyis az ellenállás még akár a trafóval vagy a magnetronnal kapcsolatos gondok miatt is kipukkanhatott.
Nemtudom mekkora "indítóellenállás" kell egy ekkora sütőtrafónak,egyszerűen párszáz ohmmal,vagy egy közönséges villanykörtével próbálkoznék.
Nem ártott volna hibaleírást is közölnie a tisztelt topicindítónak,most mit csinál a mikró és hogyan romlott el.
Meg mintha lenne javítós topic,kár ezeknek külön,külön nyitni egyet!
|
kedd feb. 13, 2007 13:01 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
|
Nem csak az ellenállás rossz, hanem a vele párhuzamos kapcsoló. (a kapcsoló nem zárt, ezért szétment az ellenállat. Ha azt megjavítod, akkor már menni fog, csak a kapcsoló hamar tönkremegy, mert az egy szikraoltó ellenállás. Ha a mellette lévő 3,3K-s ide is jó lesz az. De sztem a kollégák majd pontosítanak.
|
kedd feb. 13, 2007 12:49 |
|
|
wdr
ezüst tag
|
Mikrosütő, felrobbant ellenállás, ki tudja a típusát?
Sziasztok!
A Hausmeister HM1013 jelzésű, alacsony árfekvésű mikróban "felrobbant" az egyik ellenállás.
Az összes alkatrészen jelölve vannak az adatok, ezen pont nincs. Valamilyen nagy teljesítményű, kerámia ellenállás.
Nézzetek már rá ezekre a képekre, hátha valaki tudja, mire cseréljem ki. A képen pirossal jelöltem a hibás alkatrészt.
Itt van még egy csomó kép:
http://webdoktor.hu/mikro/
Ha tudja valaki, írja meg nekem: info _@_ webdoktor _._ hu
Nagyon köszönöm!
Üdv,
Péter
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára wdr kedd feb. 13, 2007 13:01-kor.
|
kedd feb. 13, 2007 10:11 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 19 hozzászólás ] |
|