Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: vas. jan. 17, 2021 3:07Hozzászólás a témához  [ 52 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
NIXIE cső és vákuum fluoreszcens kijelzők meghajtása 
Szerző Üzenet
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. nov. 01, 2006 14:00
Hozzászólások: 3559
Tartózkodási hely: Régi nick .watt Hozzászólások: 3402
Hozzászólás 
Idézet:
Szerintem neked komoly problémáid lehetnek...

Naná! Ő infrared személyesen a szokásos idióta témáival és idióta viselkedésével! Pedig már azt hittem végleg eltakarodik innen. De a vége úgy is az lesz, hogy letiltatjuk a netről és még egy vagon pénzt is fizethet, ha pedofil képeket terjeszt itt a fórumon! Le van mentve a legutóbbi hsz-e is és a régebbi többi eszementsége is, amit elkötvetett a fórum ellen! Nagyon rá lehet pacsálni ezzel, csak olyan hülye, hogy ezt nem érti meg!


vas. aug. 24, 2008 18:23
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Élvezem az ilyet, hogy olyanról mondjátok hogy nem működik, ami nekem már rég remekül megy. Ez ment a rakétás topicban is emlékeztek? És kik jártatják a szájukat, akik stirling motort, rakétát, vfd-t max könyvből láttak, Istenem! Elmélettel megcáfolni azt ami a gyakorlatban működik, beszarok rajtatok!


Amúgy nem ez a lényeg, hanem hogy tényleg nem bírom megállni hogy beírjak, mert a világ legédesebb kislányát látnotok kell :D

http://www.youtube.

És hogy ezt a kis cukikát láttátok, valóban VÉGEZTEM! BYE!


vas. aug. 24, 2008 14:18
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. nov. 22, 2006 15:05
Hozzászólások: 155
Hozzászólás 
Na jó, különleges egy banda vagytok, kár volt hozzátok fordulni, végeztem!
Áhh nem tudod azt te megállni nixie (akarom mondani infrared)....


vas. aug. 24, 2008 6:41
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Ebből egy szót sem értek! Milyen sületletlenséget írtam? Ennyire nem fogod fel, hogy tapasztalatból beszélek, nem a tudásommal, hanem akkor látásommal lehet a baj! Csak látom hogy viselkedik a kijelző, megtudom állapoítani mikor világít rendesen stb... Na jó, különleges egy banda vagytok, kár volt hozzátok fordulni, végeztem!


szomb. aug. 23, 2008 21:21
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39
Hozzászólások: 3683
Tartózkodási hely: Bp
Hozzászólás 
Szerintem neked komoly problémáid lehetnek...
Magad írod, nem értessz az alaktronikához, idejössz a hozzáértőkhöz, segítséget kérsz. Még segítenek is, ezután ilyen dumákkal pocskondiázol.

Én részemről egy szót nem írok neked többet és a többieknek is javaslom ezt.
Mivel a saját topicod, itt megeszed amít főztél, de ha evvel a stílussal más topicokban is randalírozni fogsz, nem leszel a fórumon te sem hosszú életű.

Érdekes az is, elsőre tudtál kb normálisan válaszolni- najó kicsit magyarázkodtál- majd hirtelen rohamod lett(?) és írtál egy halom vagdalkozást és sületlenséget.


szomb. aug. 23, 2008 20:12
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
"Véleményem szerint az ember tünjön ki a tudásával vagy a kitartásával és konstrukciós, logikai képességeivel, ne avval, hogy ő mennyire lazán vesz mindent, mert annak műszaki területen jó vége még sosem lett."

Letölteni leírásokat és gépiesen lemásolni a nyákokat, sablon/divat szerint használni Icket és ha vki eltér ettől akkor leszólni, hogy nem megy, hát ez végképp nem "konstrukciós, logikai képesség"! Főleg hogy lehet olyat mondani, hogy nem megy, amikor én megcsinálom és tapasztalatból mondom, mig ti csak elmélkedtek, VDFet közelről max dvd lejátszótok múanyaglemeze után átvilágítva láttatok.

"konstrukciós, logikai képességeivel"? Szerint pont az amit én csinálok az "a konstrukciós, logikai"! Kiforrasztom a vdfet, a hátlapot lefotozom, szürkeárnyalasítom és fullkontrasztot adok neki és paintban kitöltéssel lekövetve, sajátmagam határozom meg a lábkiosztást. Rákötök egyre nagyobb feszt a fűtésre, nézem mikor izzik és saját magam mérem ki a fűtőfeszt és -áramot. Ugyanez a katód és anód ill rács próbálgatással, megint magam mérem, határozom meg, az a anódáramot fesz és "bekötés" a vi8lágításhoz. Próbálgatással megnézem hogy hat rá a mágnenses mező ill mi van ha a rács üresen van, vagy pont az anód stb...

Én ha látok, tapasztalok vmit, akkor nagyon nem szeretem,ha azok akarják az ellenkezőjét bizonyítani, aki max könyvből láttak ilyet pl egyetemi tanulmányai során...


szomb. aug. 23, 2008 19:35
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Nem azzal akarok kitűnni mennyi nem tartom be az elóírásokat, sőt ha nem csupán kisérletezésről van szó, akkor nagyon is betartom azokat. Csak példák voltak arra, hogy mindenféle mellékletek nélkül is működnek a dolgok. Igazad van, hogy nem lesz laborban illő tökély, de a célnak sokszor tökéletesen megfelel. pl. nekem a hőfok kijelzéshez, felhasználok 3 számjegyet, elég közel a katód betáppontjához, és bőven elég egyenletes lesz a fényerő ellenállásosztó nélkül és bőven sötét lesz az összes nem használt számjegy ha a rácsra nem kötök semmit. Lehet nem működnek tökéletesen, de attől még működnek a dolgok, hogy nem a sablon, leirás stb szerint csinálom. Ez a lényeg, ezt akartam ezzel kifejezni, mert úgy érzem sokak hozzászólásaiból, hogy ha eltérek a bevállt szokásoktól, nem előírás szeint csinálok vmit akkor már nem is működik. Főleg az elején nem tartom szükségesnek a kiegészítő áramköröket, először ép elég bonyolult maga a kijező alapmeghajtása, aztán majd jöhetnek a segédáramkörök a csiszolgatásokhoz (már ha feltétlenül szükségesek).


szomb. aug. 23, 2008 19:20
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 2670
Hozzászólás 
> Nixie, Te eléggé hasonlítassz valakire, akit már párszor kitiltottak innen

Na ez mar nekem is eszembe jutott...
Most kaptal egy pontot mert ebben teljesen egyetertek veled :)


szomb. aug. 23, 2008 16:40
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39
Hozzászólások: 3683
Tartózkodási hely: Bp
Hozzászólás 
OFF:
Nixie, Te eléggé hasonlítassz valakire, akit már párszor kitiltottak innen :roll:
Mondjuk ő valamelyest értett az elektronikához legalább, tehát ez remélhetőleg csak véletlen.

A földelő nyárs, a kijelző meghajtása, vagy az út burkolata nem azért olyan, mert más nem felelne meg minimálisan, hanem mert ez ad biztonságos és megbízható megoldást.

Az igaz, hogy terjed a minimum-megoldás, akármelyik kínai cuccban megcsodálható, néha az avulásig (pár évig) a minimum megoldás tényleg "beválik", gyakran viszont idő előtt tömegesen mennek tönkre a dolgok.
Egy ilyen kijelző is elketyeg egy ideig rosszul használva is, a fénycső is elvilágít 2alkatrésszel meghajtva pár órát, viszont a műszaki tervezésnek ritkán célja valami épphogy működőt létrehozni.

Főleg olyan helyzetekben, ahol ez (élet) veszélyekhez vagy súlyos károkhoz vezet(het), ott nemhogy épphogy elégségesen vagy alul, de bőségesen túl kell minden előírást biztosítani.
Na, ennyit a földelőnyársról és társairól, ami pl egy vizes agyagos talajon bizonyára kitünő, de egy kiszáradt homokos dombtetőn olyan, mintha nem is lenne.

Aki magának avval tetszeleg, hogy mennyire okos ő mert nem tartja be az előírásokat, az a darvin díjas kategóra, előbb utóbb valami majd nagyon "nem jön be", aztán jön az a fajta, józan észel teljesen érthetetlen újsághír, mint amikor valakik kémény nélkül üzemeltették a bojlert és mind meghaltak, stb.

Véleményem szerint az ember tünjön ki a tudásával vagy a kitartásával és konstrukciós, logikai képességeivel, ne avval, hogy ő mennyire lazán vesz mindent, mert annak műszaki területen jó vége még sosem lett.

ON!


szomb. aug. 23, 2008 14:37
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Akkor is gurul a motor, ha bukósisak helyett szemellenzőt viselsz... :roll:


szomb. aug. 23, 2008 13:42
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Igen, a szivócsonk le van törve, na és? dehogy dobom ki, nem az a fajta vagyok. Demonstrációs célra tökéletes, szétszedni és megnézni közelebbről a belsejét.


szomb. aug. 23, 2008 12:33
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Elmélet és gyakorlat! hadd igazitsalak el titeket:
példa:
elhiszem hogy elméletileg a földelt dugaljba nem elég a fázist és a nullát bekötni! Gyakorlatilag viszont tökéletesen működik föld nélkül is. Sőt nem vágja le a Fí relét ha kicsit testes a gép ill az földbe menő áramért is fizetnék ha bekötném :D Ha nekem gyakorlatban működik vmi, annál lényegesebb nincs is és nem érdekel az okosok blablája, jobb hiszem a tapasztalaimnak, mint az üres dumának.
Vagy hasonló példa: elméletileg a földelést össze kell kötni a nullával, én nem köttöm össze és működik. Aztán kell 3mes két szál földelő rudat is leütni elvileg, ezzel szemben 1 rozsdás vacak kis vékony pálcát lenyomtam a fölbe, ami nem volt 1m se és utánna már nem rázott a mosógép, mihelyt össze kötöttem a testtel. Előtte rázott, utánna nem. Működik, és engem ennél több nem érdekel, dumálhattok, és a saját tapasztalaimnak jobban hiszek. Ha már megoldottam a problámát, akkor hiába is akarjátok bemagyarázni, hogy nem működik ,nem igaz amit mondok. Nekem hihettek, én tapasztalatból (gyakorlat) beszélek, ami sokkal előrébb van a okoskodástól (elmélet)!


A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára nixie szomb. aug. 23, 2008 12:46-kor.szomb. aug. 23, 2008 12:25
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43
Hozzászólások: 233
Tartózkodási hely: Bp
Hozzászólás 
nixie írta:
Kössz!

mpeg200@freemail.hu-ra küldd a címet, ahova küldjem és válassz ki ezek közül néhányat:
http://sgc.tvn.hu/vfd4.jpg

Mailben megbeszéljük a részleteket. A kiválaszott kijelzõid természetesen ajándékok! Szinte ingyen, kilóra vettem õket! :D És még szerzek lomokból jópárat :D


Csak ne a jobb alsót! Azt nyugodtan ki lehet dobni, mert gázos... (törött)


szomb. aug. 23, 2008 9:13
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Számomra sokkal értelmetlenebb az a megfogalmazás, ahogy te írod, dehát kinek a pap, kinek a papné...

Idézet:
Normál működés és szokás lógva hagyni a rácsot Very Happy Hiszen alapból ez a helyzet, azokkal a számjegyekkel, melyek nem működnek éppen.

Ez egyáltalán nem igaz. Nem véletlenül emelik meg zener diódával a katód potenciálját. Ha biztosan le akarod zárni az adott számjegyet, akkor a hozzá tartozó rácsot negatívabb feszültségen kell tartanod, mint a katód.
Idézet:
Egyszerre 1 kijelzés van egy időpillanban, a többi rács "lóg" és hogy mi történik: nem világít a lógó rácsú szegmenscsoport.

Ez sem igaz. Az éppen nem kijelezni kívánt számjegy rácsát földre húzzák(megemelt katódpotenciál mellett) így biztosan nem világítanak a nem kívánt számjegyek.
Ahogy te használod a csövet gyakorlatilag éppenhogy biztosítja a működést, ilyet normális vezérléskor nem alkalmaznak.
Továbbra sem tetszik a modorod, hiszen azt képzeled, hogy marhára értesz hozzá, pedig csak éppen sikerült működésre bírnod egy csövet. Persze világít és elhiszem, hogy ennek te nagyon örülsz, de a közelében sem jársz a normális üzemnek.

Idézet:
Ha viszont a rács kap feszt, de az anód nem, akkor csak kis pontok fénylenek a szegmenseket és ez valóban nem lép fel normál működés közben.

Ezt legalább jól látod. Így sosem használják a csövet.

Díjaznám, ha elfogadnád végre, hogy igenis számít az elmélet és az általad csicsának nevezett dolog. Próbálkozni persze lehet és még az is megeshet, hogy működni látod a csövet, de ha egy kis időt szánnál arra, hogy megértsed a tényleges működést, sokkal egyszerűbb dolgod lenne.


szomb. aug. 23, 2008 1:17
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Mértem áramot! Az eredmény logikus! minél nagyobb felületű a világító szegmens annál több áram folyik. Egy tizedes pont pl csak 30mikroA-t eszik, mig egy 1/2-es jel 300-at is. A vonalak, szegmensek 90 mikroA-t fogyasztanak. A teljes kijelző anódárama pár mA-es nagyságrendű. A mérési eredménye 15V melett érvényesek, a kijelző statikus módnak egész fényes.


pén. aug. 22, 2008 21:19
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Várj csak rád is gondolok! :D :D :D :D

Ha olyan ügyes és a okos lettél volna tegnap, mint ma én, akkor a következő módon válaszoltál, volna rögötön az elsó kérdéseimre:

"pl. nekem van egy 26 lábas kijelzőm. megvan az összes szegmens 7+tizedespont stb lábai és a számjegyek lábai és két szélen gondolom a fűtés. Mekkora fesz kell a fűtéshez és galvanikus csatolásban kell lennie a fűtéstápnak a vezérlőtáppal (lehet külön trafó)? A megvan pl a felső szegmens lába és pl az 1es számjegy lába, akkor mennyi fesz kel és hogy kell bekötni hogy világítson?

csak egy példa!
Nem értek ehhez, tehát ilyen válasz várok: a két szélső thát 1. és 26.ik láb közé 1.5V 3A kell. aztán a 8. láb 0V 18 láb +30V stb... sima egyen jó? lüktető ill váltakozó kell esetleg, milyen frekvencia?"


Igen szélen a fűtés van és egyenáramot köthetsz rá, annyit hogy halványan izzon (kb 2-9V 100mA csőhssztól függően). Nem kell galvanikus csatolás, két külön trafó kell. Ahhoz hogy világítson a kért szám, össze kell kötni a felső szegmens lábát a 1. számjegy lábával (mivel irtam hogy megvannak a lábai) és rákötöd a 20-30V egyenáramú táp pozitiív sarkára. A negatív sarkod marad már csak üresen, azt a szélső lábak valamelyikére kell kötni és kész is.

Nem kell olyan bonyolult beállítani az egészet (ellenállásosztó, zenerdióda, középmegcsapolásos táp), csak elveszi a kedvét a kezdőnek. Ráadásul tökéletesen működik ezek nélkül is, két táp kell és semmi csicsa, világít szépen.


Ez lett volna a világos, konkrét válasz és megspórolhattunk volna egy csomó hozzászolást, keresgélést. Nem kell ide link, bla bla csak ez a pár sor érthető világos magyarázat. Én így láttam volna hogy értettek hozzá! De ha hozzá hasonlóan nem értettek hozzá, akkor nem volt szép lenézni a tudásomat, még ha nem sok, de nem is kevesebb mint a tiétek. Nem úgy kell magyarázni, mint "anyámnak", írthattad volna mint egy hülyének :D hanem lényegretörően részletesen és világosan rizsa nélkül. Lásd mint most itt én :D Persze ehhez érteni kell a vdfhez kicsit (mint ahogy én most), ha nem tudtok magatok se, akkor nem lenézni mások tudását.

Most már, hogy kisérleteztem és okosabb lettem, tudok segíteni! Írtad:
"Nem szokás lógva hagyni a rácsot. Fogalmam sincs, hogy mi történik ilyenkor, valószínűnek tartom, hogy némi elektron mennyiség eljut, halványan világít, de ez nem normál működés."

Normál működés és szokás lógva hagyni a rácsot :D Hiszen alapból ez a helyzet, azokkal a számjegyekkel, melyek nem működnek éppen. A katód egyenletesen mindenre hat. Az anódok is (szegmensek) egybe vannak kötve, tehát mindegyik számjegy megkapja a számmintát a szegmenseken, de csak az világit amelyik rácsára is van kötve + feszültég. Egyszerre 1 kijelzés van egy időpillanban, a többi rács "lóg" és hogy mi történik: nem világít a lógó rácsú szegmenscsoport.

Ha viszont a rács kap feszt, de az anód nem, akkor csak kis pontok fénylenek a szegmenseket és ez valóban nem lép fel normál működés közben.


pén. aug. 22, 2008 19:02
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Idézet:
máris többet tudok a vfd-ről, mint ti tegnap.

Ez remélem nem nekem szólt. :P

Idézet:
Nem kell ide több oldanyi leírás, linkek, datasheeet, ellenállásosztó és egyéb csicsa dolgok. Megy ez ilyen egysuzerűen is...

Azért én azt az ellenállásosztót csak kipróbálnám a helyedben... :roll:

Örülök, hogy sikerült működésre bírnod, használd egészséggel.


pén. aug. 22, 2008 16:45
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Sikerült végre működésere bírni. Nagyon egyszerű, bár nem értek sokat az elektronikához, de máris többet tudok a vfd-ről, mint ti tegnap.

Nem kell ide adatlap, tipus stb...

-két egyenáramú táp kell, galvanikusan elválaszva. Egy a fűtésnek annyi hogy halványan izzon a 3 szál, és 20-30V a rácsnak és a szegmenseknek.
-A megfelelő számjegy rácsát és megfelelő szegmenseit összekötjük a 20V + sarkával, a --t poedig a fűtés vmelyik oldalára tesszük.
-kiszedjük a csövet és gyünyörüen lekövethető melyik lába hova megy.

Ennyi!

Nem kell ide több oldanyi leírás, linkek, datasheeet, ellenállásosztó és egyéb csicsa dolgok. Megy ez ilyen egysuzerűen is...


Én konkrétan 5.2V 80mArrel tápláltam az izzószálat és 16.4Vot adtam a rácsra és az anódra. Szépen egyenletes világított.


pén. aug. 22, 2008 14:49
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Ez normális. :)


pén. aug. 22, 2008 14:42
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
aszasza írta:
Idézet:
Ok, valóban mágneses el tudtam téríteni az elektronokat...

???a világító vfd felé közelítetten egy mágnest és a fénye eltolódott.


pén. aug. 22, 2008 14:36
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Idézet:
Ok, valóban mágneses el tudtam téríteni az elektronokat...

???


pén. aug. 22, 2008 11:01
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Ok, valóban mágneses el tudtam téríteni az elektronokat...

Már csak 20-30V egyenfesz kellene...

ha használsz msn-t akkor vegyél fel: rgb2002@freemail.hu


pén. aug. 22, 2008 10:17
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Nem szokás lógva hagyni a rácsot. Fogalmam sincs, hogy mi történik ilyenkor, valószínűnek tartom, hogy némi elektron mennyiség eljut, halványan világít, de ez nem normál működés.
Idézet:
Hasonlóan mint a képcső?

Pontosan. Csak itt jóval egyszerűbb a helyzet, nem kell fókusz, meg semmi. A kis távolság, amit meg kell tennie az elelktronoknak lehetővé teszi, hogy egészen alacsony feszültségről meginduljon a folyamat, míg a képcsöveknél ehez több tíz kilovolt kell.

Nem kell kisebb feszre kapcsolni a rácsot, mert a gyorsított elektronok átrepülnek rajta, és nem kanyarodnak vissza a rácsra, hanem inkább nekimennek az anódnak.


pén. aug. 22, 2008 9:53
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
amit még nem értek!:
ha összekötöm a rácsot az anóddal, ahogy fentebb írtad, akkor a rácson tulhaladt elektron, már azonos potenciálú elektródok között lesz, mindekettő vonzani fogja, vagy azonos potanciál miatt nem gyorsul tovább, tehát csak a tehetlensége miatt megy tovább az anódba? A rácsot kevésbé pozitivra kéne kötni, mint az anódot...


pén. aug. 22, 2008 9:53
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Hasonlóan mint a képcső? A rács ha nem is vonzza az elektronokat (mert pl nem kötök rá +-at), de az anód igen, akkor miért nem világít? A rács üresen is leárnyékolja?


pén. aug. 22, 2008 9:41
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Az elv a következő:

Ha a fűtőszál elég meleg, akkor abból elektronok tudnak kilépni. Ezért kell, hogy a szál az anódtáp negatív pontján legyen. A pozitív rács elkezdni vonzani a szálból kilépő elektronokat, gyorsítja őket, amik szépen át is repülnek a rácson, tovább a szintén pozitív anód felé, amibe becsapódnak. Az anódon lévő fénypor az elektronbecsapódások hatására gerjesztett állapotba kerül, ez fénykibocsájtást eredményez.
Ha a rácsra negatív feszültséget kapcsolsz, vagy ugyan olyan potenciálon van, mint a szál, akkor nem kezdi el vonzani a szálból kilépő elektronokat, amelyek így nem tudnak eljutni az anódig, ami ezért nem világít.

Idézet:
Anófesz az nem pozitiv?

De.


pén. aug. 22, 2008 9:31
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Anófesz az nem pozitiv?


pén. aug. 22, 2008 8:11
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Szívesen!
A trafót első dolgom volt lemérni az elején. A miilió egy áramköri elemen keresztül nem foglalkoztat egyenlőre, hogy kapja meg a feszeket, amiket optimalizálnak a nem tökéletes vdf.re. Pont azért külső elemekkel akarok meghajtani, hogy végletekig le legyen egyszerűsítve és megértsem a működését. Nem baj, dehogy baj a szellemkép, nem egyenletes fényerő, csak világítson már végre! Ezek a csicsa dolgok majd ráérnek később ha már tudom mi az elve az egész meghajtásnak.


pén. aug. 22, 2008 7:43
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Köszi, ma már nem írok emailt, inkább lefekszem, de ahogy elnézem van ott trafó is neked. Jóeséllyel az a trafó egymaga lerendezi a fűtés és az anódfesz kérdést is, így nem kell elemmel tökölnöd. Rámérnék a helyedben, hogy mi a szitu.
A másik ötlet, hogy egy működő panelról lesd vissza, hogy hogyan használják. Úgyértem, hogyan állítják elő a szükséges feszkókat, azok hogy jutnak el a csőig, stb.
Ne lepődj meg, ha a fűtéshez a trafóból 3 vezeték jön. Ez szintén az egyenletes fényerő biztosítása miatt van. A Tr szekunder tekercse közepén van egy kivezetés, ide kötik az anódfesz negatív pontját, a két vége pedig megy a fűtőszál végeire. Hasonló, mint az ellenállásos dolog, csak váltóáramnál így oldják meg. Direkt nem megyek bele a miértekbe és hogyanokba, hogy te is értsd. Remélem egyszerű volt. :)
Na jóccakát!


pén. aug. 22, 2008 0:09
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Kössz!

mpeg200@freemail.hu-ra küldd a címet, ahova küldjem és válassz ki ezek közül néhányat:
http://sgc.tvn.hu/vfd4.jpg

Mailben megbeszéljük a részleteket. A kiválaszott kijelzőid természetesen ajándékok! Szinte ingyen, kilóra vettem őket! :D És még szerzek lomokból jópárat :D


csüt. aug. 21, 2008 23:22
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Persze, a csövekhez mindig 2 táp kell, az egyik a fűtés, a másik az anódfesz.

Rákötöd a fűtéstápot a csőre, attól fűt a szál. Az ellenállások pedig azért kellenek, hogy az anódtáp ne az egyik vagy a másik végére legyen kötve a fűtésnek egyenletlen fényerőt okozva, hanem mintha mindkét végére rákötötted volna, csak ugye akkor nem tudna fűteni, mert rövidre zárnád..
Az ellenállás értéke nem kritikus, csak úgy hasra mondtam.
Elfogadok egy ilyen csövet, ha komolyan gondoltad:) miután utánanéztem elkezdett érdekelni engem is. Ha kérhetem, ne forraszd ki, nekem tökéletes panelban is.
Idézet:
Akkor a +20V az ellenállásokon csak a katódot látja el árammal, fűteni nem fog?

Pontosan.
Idézet:
Az adatlap megvan végre, de hibásan tölti le nekem, csak számokkal teli táblákat látok, sehol a fűtőáram fesz amit írtál ill lábkiosztás stb sehol.

Valóban nincs benne a lábkiosztás, de az a számmal teli táblázat tartalmazza a fűtőáram, és égési feszültség, stb adatokat. Több kijelzőhöz való a táblázat, minden sora egy tipusu kjelzőhöz való, a tied az utolsó előtti sor. Igazából, ha csak próbálgatni akarod, akkor nem kell neked az adatlap. Tény hogy elég foghíjas...


csüt. aug. 21, 2008 22:43
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Ne hazudj, lehet linkelni azt rendesen a sablonom szerint: :D
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... asheet.pdf

Tudom, hogy beteges kerülitek, hogy rögtön megkapjam az infót, rám akartok hárítani mindenképp vmi munkát (kutatás az al -al.al.linkek között) :D

Le akarok tölteni pl egy videoget nevű progit, és kapok egy ilyen "segítséget": www.videoget.com :D aztán estig eljutok az allinket során egy file nem található oldalig. A reklámok ill leírások, stb végképp nem érdekelnek, de egy fórumon se bírnak normálisan közvetlen linkekt adni. Keresgetni fórum nélkül is tudok...

Na jó, köszönöm a segítséget, nem veletek van bajom, hanem a mai fórumbeli szokásoktól...
holnap a tapasztalatok alapján megcsinálom magam azt a fránya lábkiosztást fesz. és áramértékekkel, alapkapcsolással, oszt megtudjátok mi az igazi datasheet, hát nem ezek köpedelems 0 infotartalmú szennyek... Szép estét, holnap árad majd az igazi értékes használható info a vfdről. Itt van masina, amit lemérhetek oszcilloszkóppal működés közben http://sgc.tvn.hu/vfd.jpg


csüt. aug. 21, 2008 22:10
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Azért kell kiforrasztani legalább egyet, mert a hátlap, ami a nyák miatt rejve marad van "behuzalozás" a vfd üvegén és innen követem le ,hogy melyik láb hova megy, melyik szegmenshez ill rácshoz.

Közben jó hogy kiderült, hogy két táp is kell. Akkor jól látom, hogy a két ellenálláson nem megy át a fűtőáram? Tehát még kell +laposelem külön a fűtéshez? Akkor a +20V az ellenállásokon csak a katódot látja el árammal, fűteni nem fog?

Az adatlap megvan végre, de hibásan tölti le nekem, csak számokkal teli táblákat látok, sehol a fűtőáram fesz amit írtál ill lábkiosztás stb sehol.

Ugye hogy lehet linkelni és magyarázni rendesen is, lassan betanulsz :D
Tudom, hogy jobban szeretitek, hogy ott van a google és keressek meg mindent magamtól, de akkor mi értelme a fórumnak... szerintem pont az, hogy ne kelljen kutatni, hanem közvetlenül megkapjam a válaszokat, méghozzá olyan formában, amit közvetlenül hasznosítani tudok.

Amúgy tényleg nyögvenyelősen de segítettél azért, ha kell cső, csak szólj mailben, mondd a címed és feladom egy sima borítékban (vékony habosított Polietilénbe burkolva) 70ftért..., természetesen én állom 70ftot!


csüt. aug. 21, 2008 21:49
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Idézet:
Hajj, lassan telán lesz vmi belőle, de nagyon döglödve haladok így, világos, részletes kifejtések hiján...


Ennél világosabban nehezen tudom leírni, de megpróbálom úgy, mintha anyámnak magyaráznám.. :D

A te esetedben az elemek negatív pólusát kell földnek tekinteni.
Az általad készített rajz jó, de egy plusz tápról még a fűtést is meg kell oldani. A lapos elem két végét kösd a fűtés két végéhez. (itt mind1 a polaritás)

Azért mondtam, hogy jó lenne, ha tudnád az elméleti alapokat, mert akkor nem kérdeznél ilyen alap dolgokat.

Idézet:
Itt a tegnapi termésem, akad pár csövem!

Szép termés, egyel igazán megdobhatnál a helpér cserébe. :)


Idézet:
nem könnyú kiforrasztani egy ilyen csövet a nyákról.

Minek forrasztod ki?

Remélem mostmár sikerül beüzemelned.
Már előre félek a kérdésektől, amikor ezt egy lcd helyére akarod majd betenni egy órába. :)

A cucc adatlapját innen töltheted le:
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/120961/ETC/FIP11B13B.html
Bocs, hogy nem az általad elképzelt sablon alapján linkeltem, de ennek az oldalnak a működése nem teszi lehetővé, hogy direktlinket adjak a file hoz. Az oldal alján le tudod tölteni. (Click Here View FIP11B13B Datasheet, erre a szövegre kell kattintanod)


csüt. aug. 21, 2008 20:19
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Itt a tegnapi termésem, akad pár csövem!
http://sgc.tvn.hu/vfdx.jpg


nem könnyú kiforrasztani egy ilyen csövet a nyákról. purhabszerű ragasztással vannak rögzítve, szikével kell felvágni, majd hőlégfúvóval egyszerre megolvasztani a forrasztásokat. Sajnos a lábalnak nem szabad elgörbülni, volt hogy gravirozógép fogható mini flexkoronggal vágtam inkább el a lábakat. A lábak egyébként egyenként lejönnek és vissza lehet pattintani (tehát nem fixek). Műgyantával vannak odaragaszva csak.


csüt. aug. 21, 2008 19:36
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
nekem nem hozza be az aramkor.-bmp-t ami rajzoltam, itt van inkább rarban:
http://sgc.tvn.hu/aramkor.rar


csüt. aug. 21, 2008 19:30
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
így jó?

Kép

http://sgc.tvn.hu/aramkor.bmp


képek a kijelzőmről:

http://sgc.tvn.hu/vfd1.jpg
http://sgc.tvn.hu/vfd2.jpg
http://sgc.tvn.hu/vfd3.jpg


csüt. aug. 21, 2008 19:21
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
"Ezt is leírom, próbáld ki. fogsz 2 darab 50 ohm körüli ellenállást, sorba kötöd őket, majd az így kapott ellenállásosztó két végét a fűtés két végéhez kötöd, a közepükre pedig az anódtáp földjét. így egyenletes lesz a fényerő mindenhol a csőben.
ezekután kösd össze az összes rácskivezetést, kösd az anódtápra, majd az anódokat egyesével próbáld szintén ugyan erre a tápra érinteni.
Remélem érthető voltam. "

Pfff, ez nekem kicsit sok!

Kössem a földre? Az elemnek melyik sarka a föld? A trafót használva egyenírányítás nélkül megint melyik kivezetés a föld? Trafó egyben leválaszt is a hálózatról , eleve tudtommal nincs föld többet. Az anódokat ugyanerre a tápra? de melyik kivezetésre, látom nagyon kerülitek a konkrétumokat...

Hajj, lassan telán lesz vmi belőle, de nagyon döglödve haladok így, világos, részletes kifejtések hiján...


Hoop adatlapod megtaláltad? hú osz már meg velem is! sablon az érthető és infódús megoldáshoz GYK ért: http://www.hely.com/filenév.txt (esetleg pdf)...


csüt. aug. 21, 2008 18:54
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Azt mondjuk mondhattad volna, hogy nem értesz az elektronikához, egyből másképpen irkálnának itt az emberek. :)
Ezekszerint a fűtést kitökölted, hogy mennyi, szuper.
Ha tényleg nem akarsz semmilyen hókuszpókuszt, akkor az anódtáp negatív végét kösd a fűtés egyik végére, a rácsot kösd össze az anóddal, oda menjen az anódfesz, ami pl 20 volt legyen. (statikus módban szerintem sok a 30)

A fűtőszál lesz a negatív pólus, a rács és az anód pedig a pozitív.

Éppen ezért, azon a felén fog jobban világítani a kijelződ, ahova a fűtéshez csatlakoztál az anódtáp negatív végével.
Ezért kell a virtuális földpont.
Ezt is leírom, próbáld ki. fogsz 2 darab 50 ohm körüli ellenállást, sorba kötöd őket, majd az így kapott ellenállásosztó két végét a fűtés két végéhez kötöd, a közepükre pedig az anódtáp földjét. így egyenletes lesz a fényerő mindenhol a csőben.
ezekután kösd össze az összes rácskivezetést, kösd az anódtápra, majd az anódokat egyesével próbáld szintén ugyan erre a tápra érinteni.
Remélem érthető voltam.

Hopp most nézem, közben te is szerkeszted a hsz ed. Jól írtad ez egy multiplex kijelző. Úgy fogod tudni kiválasztani, hogy melyik karakter világítson, hogy csak az ahoz tartozó rácsot kötöd az anódfeszre.

Szuper, az adatlapot le tudod tölteni a www.alldatasheet.com oldalról. A NEC szócskát ne írd be a keresőbe, mert az a cső gyártója.
Egész jól mértél fűtést, te 80mA-t írtál, az adatlap szerint 78 kell... :)
Viszont anódfesznek nyugodtan mehet mégiscsak a 30 volt.


csüt. aug. 21, 2008 13:31
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
A gond ,hogy nem értek az elektronikához, haboghattok itt zener diódáról, még ezt sem értem, hogy a jófrancba lehet a fűtőszálként használt izzószál azonos potenciálon, akkor mégis mitől izzik? Ahhoz áramnak kell átmennie rajta, tahát különbőzö, nagyon is különböző potenciálon kell lennie a szál elejének a végétől...

Laikus módon a következőkre jutottam: Egyenáramű tápot adtam a izzószálra és elkezdtem növelni a feszt és mértem az áramot. Kézzel körbetakarva, hogy sötét legyen és jól észleljem, mikor kezd izzani, azt tapasztaltam, hogy 4.5-5V körül 80mA melett lesz jó. Ismétlem magam többször fent olvass vissza, leírtam én mindent! Külön ki van vezetve a 7szegmens és számjegyek rácsai. Irtam is hogy multiplexelt.
Engem jelen pillanatban nem érdekel a szellemkép stb, csak világítson végre akárhogyan is a kijelző. Az elv a fontos, nem a gyakorlatban az összes elméletben eltér tulajdonságai miatti összevissza kötözgetés zenerdióda stb...

Az anódra kössek pl 30Vot és hova kössem a 30Vos táp másik kivezetését? kössem rá a fűtés egyik lábára, melyikre? A Rács és anód közé ill rács mi közé kell mennyi V?

mit érdekel az adatlap?
Már iírtam, hogy minden lábai le tudok követni, üvegből van a cső, látom hova mennek a vezetékek.
Ha vigasztal,akkor:
NEC FIP11B13 a cső.
lábai:

bal oldalon (balról jobbra)
1 - 5. számjegy rácsa
2 - 6. számjegy rácsa
3 - 7. számjegy rácsa
4 - 8. számjegy rácsa
5 - 9. számjegy rácsa
6 - 10. számjegy rácsa
7 - 11. számjegy rácsa
8 - D szegmens
9 - E szegmens
10 -G szegmens
11 -F szegmens
12 -felső vessző
13 -fűtés

jobb oldalon (balról jobbra)
1 - fűtés
2 - A szegmens
3 - B szegmens
4 - 1/2 jel
5 - 1/2 per jel
6 - C szegmens
7 - tizedes pont
8 - tizedes vessző
9 - LE nyil
10 -1. számjegy rácsa
11 -2. számjegy rácsa
12 -3. számjegy rácsa
13 -4. számjegy rácsa

tegyük fel az A szegmens az 1első számjegyen akarom felgyujtani, akkor

A fűtésre jó lesz a laposelem 4.5Vra rá is kötöm, + a bal oldalra - a jobbra. Aztán
jobb 2-es lábra mit kössek?
jobb 10-es lábra mit kössek?


csüt. aug. 21, 2008 13:10
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Ilyen hozzáállással engem spec nem is zavar, hogy elmész innen. Tegye fel a kezét, aki szerint megadtam minden szükséges infót. :D

De oké, akkor legyen. (Ezeket az általam bedobott linkből tudom, egyszeri olvasás után, 2 napja még halvány fogalmam sem volt az ilyen csövek működéséről)

Azt Jól sejted, hogy a fűtést úgy kell beállítani, hogy nagyon halványan izzon a szál. Ha váltóáramról akarod hajtani, akkor használj középmegcsapolásos trafót, a közepére közösíts. Mégjobb, ha ezt a pontot, megemeled egy zener diódával, hiszen akkor az épp nem használt szegmensek rácsai negatívabbak lesznek a szálaknál, biztosítva a megfelelő záróirányú feszítést.
Egyenáramról hajtva hasonló a helyzet, csak itt egy virtuális közepet kell csinálni ellenállásosztóval. A zener ide is mehet. Arra érdemes még figyelni, hogy az osztó árama 1 nagyságrendel nagyobb legyen, mint amekkora lehet a maximális katódáram, így nem fog elmászkálni a földpont.
Fogalmam sincs milyen csöved van, mert még mindig nem voltál hajlandó leírni, de akkor felvázolom a lehetőségeket.
Vagy olyan, hogy egy rács van az összes anód előtt, az anódok(szegmensek) egyesével ki vannak vezetve,
vagy ugyanígy ki vannak vezetve a szegmensek, de karakterenként külön rács van,
vagy a szegmensek közösítve vannak, a karakterek rácsai vannak kivezetve.
Utóbbit csak multiplex vezérléssel lehet hajtani.

Én ezt csinálnám a helyedben:
Megnézném a kijelzőt jól, a felépítését stb, vagy ha van rajta valami szám, akkor adatlap. Onnan már tudni lehet h melyik kivezetés mire szolgál.
Felfűteném a szálat minimális izzásig egy szabályozható stabtáppal, ami galvanikusan le van választva a leendő anódfesz tápjától. (pl külön kistrafó, lm317, potival) Egy viszonylag nagyobb áramú(100-200mA) feszosztóval csinálnék a fűtés két pontja közé egy földpontot, próbának elsőre zener nélkül. Ha karakterenként külön rács van, azok lábait összekötném, ez mehet is rá rögtön az anódtápra. Végül sorban hozzáérintgetném az anódtáphoz egyesével a szegmensek kivezetéseit.
Nem multiplex(statikus) meghajtás esetén nem kell nagy fesz, 15-20 volt bőven elég anódtápnak.
Ha ezzel elszórakoztam megnézném mennyire szellemképes negatív előfeszítés nélkül. Ezt úgy lehet kideríteni, hogy bekapcsolsz egy szegmenst, majd a hozzá tartozó rácsot a földre húzod. Ha halványan világít így is, akkor szükség van a fűtésnél a zener diódára.
Arra figyelj, hogy mivel közvetlen fűtésű a cső, a fűtés egyben a katód is. Ezért galvanikus kapcsolatban kell lennie az anódtáppal, amit a virtuális földpont (váltóáramú fűtés esetén a középmegcsapolás) alakít ki.
Erre azért van szükség, hogy a csövön belül egyenletes legyen a fűtőszál potenciálja. Ha ez nem így van, akkor a cső egyik felén lévő szegmensek fényesebbek, másik fele halványabbak, rossz esetben nem is világítanak.

Röviden ennyi, de ez már a legelső hozzászólásomban is benne volt, csak épp egy link formájában. Nem akartam elolvasni, mert alapvetően nem érdekeltek ezek a csövek, de annyira bosszantott a tutyimutyi hozzáállásod, hogy elolvastam helyetted.

Idézet:
Előbb kiísérletezek (gyakorlat) ilyen konkrét infókkal, majd ha már tudom mi fán terem egy ilyen kijelző csak utánna megyek az elméletbe. így érdemes, nem hogy fogalmam sincs a dologról és a bonyolult elmélet nem fog okosabbá tenni. Ha már kisérleteztem sokat (gyak.), akkor már egyenesen érdekelni is fog hogy működik (elm) és meg is értem...


Remélem kapsz valakitől egy magnetront, vagy egy röntgencsövet. :twisted:

A bonyolult elmélet nem is annyira bonyolult, engem félóra alatt teljesen tisztába tett az efféle csövek működésével kapcsolatban.

Idézet:
Az a baj látom, hogy nem értettek hozzá, így segíteni nem fogtok tudni, csak linkeket adtok.


Valóban nem értettem hozzá, de tudtam, hogy hol találhatom meg az anyagot, ami segít abban, hogy értsek hozzá. Ezt meg is osztottam veled.

Summázva, mindezek ellenére én segíteni fogok neked a jövőben, ha bármivel bajod van kérdezz bátran, de a hozzáállásoddal nem leszel hosszúéletű ezen a fórumon.


csüt. aug. 21, 2008 12:49
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Csatlakozott: szer. nov. 22, 2006 15:05
Hozzászólások: 155
Hozzászólás 
http://hobbyelectronica.extra.hu/

Itt keresd meg az Optoelektronikus kijelzők cimű könyvet,és az alapvető kérdéseidre választ kapsz.
Kicsit erőszakosan kérdezel,(nem csak ebben a topicban)gondolom azért nem is tolonganak segiteni.


csüt. aug. 21, 2008 12:09
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Fórumomban is szerettel várok minden érdeklődöt! Nem okosnak akarok majd látszani, mint itteniek és googleval talált linkkekel próbálok annak látszani, hanem valódi szakértelem és konkrét tapasztalatok várnak rátok:

http://mywebside.extra.hu


csüt. aug. 21, 2008 9:44
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Látom itt nem leszek okosabb VDF-ek terén. Segítség helyett csak lehordást, kioktatást kapok. A téma törölhető!

UI: Én majd kisérletezek sokat ilyen kijelzőkkel, aztán tudok segíteni, hozzám hasonlóknak, akik szeretnének kezdeni vmit ilyen kijelzővel.
Címem: mpeg200@freemail.hu

Itt várok majd hozzáértőket, aki segíteni is akarnak, ill kérdéseket is feltehettek, és megpróbálok segíteni.

BYE


csüt. aug. 21, 2008 9:38
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Ott van fenn írtam, olvass vissza! Közben sikerült kihámozni, hogy a két szélső valóban a fűtés és 2-9V ill 10-100mA körül van a tápja. Tökmindegy milyen a kijelzőm, ez már akkor is konkétabb, mint linkek hada. Aztán Egy a fűtés egyben a katód is. A számjegy lábak pedig a rácsok. A szegmensek az anódok. Nem érdekes az, hogy konkrátan nekem milyen csövem van, ha már ezt tudom, le tudom kövelni a vonalakból a kijelzőn, hogy mi hova van bekötve. Az anódra pozítív 24-70V kell, és a rácsra is kb ennyi, bár pontosan nem tudom.

Magam írtam fent: "pl. nekem van egy 26 lábas kijelzőm. megvan az összes szegmens 7+tizedespont stb lábai és a számjegyek lábai és két szélen gondolom a fűtés."

Nekem több oldalnyi rizsa helyett ennnyi kell:
Okosok rögtön írhatták vona, hogy ez egy időosztásos multplex kijelző. A megfelelő szegmensekre 24-70V pozítiv fesz kell. A számjegyeklábai a rácsok és megfelelő rácsra kell kb ugyanennyi fesz. A száleken lévő fűtésre egyen ás váltó is kapcsolható: fesz: 2-9V, áram: 10-100mA. Ja még konkrátabb: tegyek rá annyit, hogy a fűtés halvánnyan izzon.

Előbb kiísérletezek (gyakorlat) ilyen konkrét infókkal, majd ha már tudom mi fán terem egy ilyen kijelző csak utánna megyek az elméletbe. így érdemes, nem hogy fogalmam sincs a dologról és a bonyolult elmélet nem fog okosabbá tenni. Ha már kisérleteztem sokat (gyak.), akkor már egyenesen érdekelni is fog hogy működik (elm) és meg is értem...

Az a baj látom, hogy nem értettek hozzá, így segíteni nem fogtok tudni, csak linkeket adtok.


csüt. aug. 21, 2008 9:31
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39
Hozzászólások: 3683
Tartózkodási hely: Bp
Hozzászólás 
A fórum arra való, hogyha elakad az ember, akkor segítséget kérhessen.
Pl már összerakta a kijelzőt, --mellékel egy rajzot--, de a cucc nem akar működni.Vagy nem világos, a leírások ellenére sem, egy-két drótot hova kell kötni..stb.
Lehet általános segítséget is kérni, kérdezősködni, valakinek van-e adott területen tapasztalata, de aztán nincs ok megsértődni, ha senki nem válaszol konkrétumokat!!


csüt. aug. 21, 2008 9:21
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag
Avatar

Csatlakozott: pén. júl. 21, 2006 16:24
Hozzászólások: 1347
Hozzászólás 
Mivel még egy konkrét csőtípust se voltál hajlandó leírni (pedig biztos van egy pár felirat a hátulján), általános tanácsoknál többet nem fox kapni, akárhogy reklamálsz.
A fórumtól konkrét kérdésre kaphatsz konkrét választ. De konkrét kérdést nem tettél fel (pl xy cső bekötési ábrája v adatlapja kellene).
Engem pl nagyon érdekelnének az 5-ös ill. 6-os lottó nyerési lehetőségei. Általánosságban.
Konkrétan inkább a nyerőszámok.


csüt. aug. 21, 2008 9:11
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Linkeket én is tudok keresni és unalmasan végigolvasni és kihámozni belőle pár dolgot, de a fórumtól mást várok. Kérdést felteszek és választ várok. A körítés nem igazán érdekel. Ha kell pl egy program akkor egy direct linket várok setup.exe-ra a leírás és egyéb dolgok nem érdekelnek. Sajnos a fórumon már ma csak az megy, konkrét válaszok helyett egy nagy halmazt kapok, aztán keressem ki magam az információt, ahelyett hogy közvetlenül a fórumból megkapnám... :(

Na majd kihámozom akkor én magam a VDF-el kapcsolatos dolgokat és kiísérletezek magam, (bár így mi értelme a fórumnak?). Aztán majd leírok konkrét tapasztalatokat, amivel már lehet vmit kezdeni, ha mások is kíváncsiak a VDF meghajtására...


csüt. aug. 21, 2008 8:29
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Csatlakozott: szer. okt. 24, 2007 17:18
Hozzászólások: 185
Tartózkodási hely: budapest
Hozzászólás 
Szerintem jobban járnál, ha előbb az elméleti alapokat tisztáznád magadban. Ha ismered az ilyen kijelzők működési elvét már, akkor sokkal könnyebben fogsz tudni használni ilyeneket. Ne várd, hogy itt bárki is meg fogja neked mondani, hogy hova mit köss, pláne úgy, hogy még csak azt sem írtad le, hogy milyen kijelzőről van szó. Konkrét tipusszám alapján talán megtalálható az adatlapja, abban minden részlet benne van, ami téged érdekel.
Egyébként ha egy minimális fáradtságot vettél volna, és átnézed a linkeket, amiket írtam, megtalálhattad volna, a VF kijelzők működési elvét, egy nagyon részletes magyar nyelvű leirás formájában. Itt minden kérdésedre választ kapsz. Hogy pontosan a te kijelződnek milyen a bekötése, azt csak adatlap alapján lehet megtudni, vagy kisérletezéssel.
http://www.elektroncso.hu/cikkek/vfd.php#top


szer. aug. 20, 2008 18:31
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Csatlakozott: kedd aug. 19, 2008 12:36
Hozzászólások: 33
Hozzászólás 
Kössz, de sajnos ezekből én nem igazán fogom megtudni hova mennyit kössek stb...

Konkrét infónak jobban örülnék, így konkrétan kérdezek?

Van egy doboznyi ilyen kijelzőm: VDFnek hívják már tudom és talán a nixie csőhöz nincs is köze (bocsi a topiccímért)!
http://www.electronicpeasant.com/projects/ringmod/displays.jpg

Hány V-al kell fűteni? Mennyi A megy át az izzószálakon? Hány trafó kell a meghajtáshoz hány V kell a számjegyekhez? Milyen polarítással kell bekötni ill egyen vagy váltakozófesz kell?

Sajnos hülye vagyok az ilyen képekhez:
http://www.electronicpeasant.com/projects/ringmod/vacflwr.gif

nekem az kell hogy hol a + ill - láb, és mennyi fesz 0V 5V 30V stb...

pl. nekem van egy 26 lábas kijelzőm. megvan az összes szegmens 7+tizedespont stb lábai és a számjegyek lábai és két szélen gondolom a fűtés. Mekkora fesz kell a fűtéshez és galvanikus csatolásban kell lennie a fűtéstápnak a vezérlőtáppal (lehet külön trafó)? A megvan pl a felső szegmens lába és pl az 1es számjegy lába, akkor mennyi fesz kel és hogy kell bekötni hogy világítson?

csak egy példa!
Nem értek ehhez, tehát ilyen válasz várok: a két szélső thát 1. és 26.ik láb közé 1.5V 3A kell. aztán a 8. láb 0V 18 láb +30V stb... sima egyen jó? lüktető ill váltakozó kell esetleg, milyen frekvencia?


szer. aug. 20, 2008 16:47
Profil Privát üzenet küldése
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 52 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség