Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: vas. dec. 22, 2024 21:39

Hozzászólás a témához  [ 2563 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 52  Következő
"Amatőr" kérdések 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás Re: "Amatőr" kérdések
"És ha 3db nagyobb kondit is teszek a hid után és azokat kötöm sorba?"
Kezdesz ráérezni :-)
Ha a tekercsek egymástól és testtől is függetlenek, természetesen simán összeadódik.

hétf. ápr. 08, 2013 17:46
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Írtam egy qbasices programot:

Kép

Egy fázisból (a háromból egy) könnyen kijön 20V eddig. De most 13-15 helyett vagy 60 menet lesz, tehát 80-90V is elvileg meszlesz. Összeadva vektorosan és nem algebrailag is lesz vagy 200V effektive, azaz 10szer annyi mint volt. De eredeti tekercseléssel amikor egy tekercsre visszafelé bekötöttem egy 220/24V-os trafót még terhelve is (kb 100W) is 300V effektív érték felé ment a feszültség, és vissza kellett venni a gerjesztést.A tekercsen tehát 20V felé is lehet simán vinni a feszt, főleg nagyobb fordulatszámon akár max gerjesztéssel. Nekem ráadásul elég ha a TV-t, laptapot, töltöket elviszi, amiknek 100-250V-ig jó bármi. Szerintem, legalábbis én bizom benne, hogy jó lesz, aztán majd kiderül... :-)
És ha 3db nagyobb kondit is teszek a hid után és azokat kötöm sorba? Akkor csúcsértékig töltödnek még nagyobb feszt adnak és nagyobb simaságot is.

vas. ápr. 07, 2013 21:01
gyémánt tag

"ha minden tekercset hiddal egyenírányítok"
Akkor alsó hangon 1,2 V-ot veszítesz tekercsenként. Ha 20V-os most, ez nem sok. De ha csak 5 ...
"Eddig még nincs zárlat"
Amig csak 1 van, addig sincs gond. Majd ha kettő lesz!
"Mit érdemes a vasmag és a tekercs közé tenni? "
Üvegszövetet, impregnált papírt (!) szoktak jellemzően. A lényeg, hogy kibírja az üzemi hőmérsékletet és mind szigetelőnek megmaradjon, mind mechanikusan ellenálljon a terhelésnek. A fa pálcikák a tekercsek a szegmensek közt marasztalásához kellettek.
"hogyan lehet géppel (gyárilag hogyan csinálják?) tekercselni?"
Ugyan úgy, ahogy a gépkocsik kábelkorbácsát készítik. A drótot egy formára tekercselik, amit aztán kézzel (és némi kalapálással) biztatnak a helyére.
"Ha a három fázis külön graetz hiddal egyenirányítom és úgykötöm sorba, akkor összeadódnak a feszültségek fázistól függetlenül?"
Igen. Nem.
Igen, mert mint feszültségek összeadódnak.
Nem, mert nincs fázisszinkron. Vagyis hiába van "fázisonként" 230V-od, ez így összesítve csak kb 400-at fog kiadni. (ugye ismerős a fázis/vonali feszültség érték? régebben 220 és 380 volt)

vas. ápr. 07, 2013 14:53
arany tag

DE jó, én is így gondoltam köszönöm! Így akkor már értem is valamennnyire (ez az igazi öröm), meg akkor elég 3 diódahíd vagy 50Ft-osak 3A-resek és kész. Lesz 6 kivezetésem, úgy csinálom, aztán kint lesznek kéznél a hidak a hűtőjükkel, de akár a váltakozóoldallal is szórakozhatok (delta vagy csillagkapcsolás) kísérltezek kedvemre majd vele. Mivel a réz fog melegedni jobban, hiszen az termeli a hőt és a hőtágulása is nagyobb, mint a vasé, ezért elvileg nem fog ráfeszülni a vasra a drót. Eddig még nincs zárlat,a multiméter szakadást jelez a vas és a réz között, remélem nem is lesz melegen se, de mindenesetre ez az első tekercselésem, játszani, kísérletezni és tanulni jó lesz,. Ha újra kell terkecselni muszajból, mert mégis tárlatos lenne akkor már biztos jobban fog sikerülni és saját hibájából tanul igazán az ember :-)
Mit érdemes a vasmag és a tekercs közé tenni? Vágtam már szét 11kW-os motort, amibe 10 likó réz volt (égetés után mértem) és ott fapálcikákat is használtak a hézagolásra, teszek fel majd képeket...

szer. ápr. 03, 2013 21:31
a fórum lelke

Végül is akár jó is lehetne, ha a csupasz vas élei nem okoznának zárlatot. Egyébként minden harmadikat sorba kötve ez egy háromfázisú tekercselés.

szer. ápr. 03, 2013 7:17
Profil Honlap
arany tag

A képek:

http://poliamid.uw.hu/gen2/1.jpg
http://poliamid.uw.hu/gen2/2.jpg
http://poliamid.uw.hu/gen2/3.jpg

vas. márc. 31, 2013 18:44
arany tag

Köszönöm az eddigi segítséget! Már kezdem érteni a dolgot, de még mindig nem tiszta sokminden. Tudtok ajánlani valami jó könyvet, amiből tudnék művelődni egy kicsit?
Nem értem hogy kell háromfázisúra tekercselni, valami jó képet ha tudtok, az sokat segítene. De az egyfáisú is érdekelne. A kicsit durva, de ha minden tekercset hiddal egyenírányítok és úgy kötöm sorba, akkor vajon milyen lesz a hatékonysága, csak elméletben kézdezem.
Azt is nagy rejtély, ami már régen szeretnék megtudni, hogyan lehet géppel (gyárilag hogyan csinálják?) tekercselni? Vagy még az is érdekes, hogy a kisiparos saját műhelyében (villanymotortekercselő) hogy a túróba képes megtekerelcselni egy leégett motort? Mit használ hozzá? Bekérdezkedek már egyszer valakihez :-)

Rakok fel képeket, arról hogy mit is csináltam...

vas. márc. 31, 2013 17:45
a fórum lelke

infra!

Ha a normális teljesítmény 20 %-ánál többet szeretnél kivenni, akkor újra kell tekercselni. Egyébként meg zavaros, hogy mit is csináltál.

vas. márc. 31, 2013 13:29
Profil Honlap
gyémánt tag

Jelen állapotban az a legtisztább, ha minden tekercs kezdetét összekötöd közösre és kerítesz 18 diófát ...

vas. márc. 31, 2013 11:06
arany tag

Az a helyzet, hogy már megtekercseltem és nincs kedvem szétszedni. Minden kis elemi vasmagra kb 60 -60 menetet tekertem, tehát van 18 kis 60 menetes tekercsem 36 kivezetéssel. most mit érdemes csinálni?
Minden harmadikat sorbakötve tudom háromfázisúhoz hasonló bekötést csinálni? Ha a három fázis külön graetz hiddal egyenirányítom és úgykötöm sorba, akkor összeadódnak a feszültségek fázistól függetlenül?

szomb. márc. 30, 2013 21:34
a fórum lelke

Nem az a kérdés, hogy hogyan kösd össze, hanem hogy hová tekercseld! 1 horonyba hogy tekertél? Horonypárba kell tekercselni, a horonypár két tagjának egymástól való távolsága nagyjából pólusosztásnyi kell legyen (6 póluspár esetén 360/12=30 fok), és az azonos fázishoz tartozó tekercseket egymástól egész (1, 2, stb...) pólusosztásnyi eltolással kell tekerni. 1 fázisra csak gyenge kihasználtsággal lehet megtekercselni.

Na de ha egyenáram kell, akkor miért csinálnád 1 fázisúra? Minden szempontból jobb a 3 fázis!

Ha 3 fázisú tekercselést csinálsz, és azonos irányítással sorba kötöd mindet, akkor egy nagy 0-t kapsz. Ha az egyik fázist megfordítod, akkor már jobb a helyzet, de kisebb lesz a terhelhetősége (kb. 4/9-ede a 3 fázisú terhelésnek).

szomb. márc. 30, 2013 10:26
Profil Honlap
gyémánt tag

Tuti nem lesz jó.
Főleg, ha a forgórész nem 18 pólusú.

szomb. márc. 30, 2013 8:05
arany tag

Az állórészt tekercseltem újra :-)

Nekem 18 horony van. Simán sorbakötöm őket.
kb így néz ki: http://fuelcano.com/catalogo/images/3240.jpg

szer. márc. 27, 2013 23:08
gyémánt tag

Üdv!

Most melyik részét tekerted újra?
Átlagos autó generátor esetén ugyanis a forgórész a gerjesztő és az állórészből jön le a termelt amper.
Itt ugyan váltófesz jelenik meg, de direktben fel szoktak szerelni egy (két) szép darab alulemezt, ezekbe pedig a diófákat és a két lemez (ill az egyik, mert a másik testre van csavarozva) a + kimenő.
Ha nem akarsz több fázist, akkor (feltételezve, hogy a tekercselési irány azonos) az egyik tekercs végét összekötöd a következő elejével, annak a végét meg a 3. elejével. Vagyis simán sorba.
Bár ezt nem javaslom, mert valószínűleg nincs fázisszinkron, vagyis sose fog összeadódni a 3 tekercs feszültsége.

szer. márc. 27, 2013 10:32
arany tag

Köszi a választ!

Másik:

Szétszedtem egy autógenerátort. 3 fázisú atekercselése ha minden igaz. A tekercsek alig 13-15 menetesek, és miután flex-szel levágtam öket, egy monitorből származó olyan 0.3-as tekercsdróttal kezdtem kézzel újtatekerni. (egy négyszög alakű nagy tekercs volt a képcső körül a képernyőnél, valami demagnetizáló lehetett, érdemes szétszedni, mert a szigető letekerése után kapunk szépen feltekercselt kb 100mnyi tekercsdrótot)

Szóval ezt a tekercsdrótot tekercseltem fel egyenként a generátor vasmagjának 18 db hornyába, hornyonként kb. 50 menetet. Minden horony külön van tekerve két kivezetéssel, tehát összene 18*2 kivezetésem van. Egyfázisú generátort szeretnék (nagyobb feszültséggel ezért a több menet). Gondolom a több menet növeli a feszültséget és az nem növeli, hogy három helyett egyfázisű lesz csak?
A gerjesztőtekercs sok (6-6) pólusú vasmagra van tekerve, igy gondolom a frekvencia nagy lesz, de ez nekem nem baj, max egyenirányitom és szűröm. (kipróbáltam a kompaktfénycső és a flex is megy egyenárrammal, meg manapság szinte minden: töltők, laptopok Tv.k stb., erre jó lesz talán, főleg, hogy a feszültség is elég 100-250V között). Ráadásul a DCvel kisebb fesz is elég állítólag az univerzális motoroknak, menne tehát a turmixgéptől kezdve minden.. Kivéve az AC motorok, de max a forgórész is átalakítom:-), de ez már nem érdekes.

A fő kérdésem, hogy kell megoldani az egyfázisű tekercselést, azaz hogyan kövessem össze a kivezetéseket?

Köszömön!

üdv.: Infrared

hétf. márc. 25, 2013 11:25
gyémánt tag

Üdv!
Működhet a dolog, de ellenőrizd le a cső áramát.

vas. márc. 24, 2013 9:28
arany tag

Van egy törött 26W-os kompakt fénycsövem, tehát a gyújtója vagyis az elektronika az jó. Leszedtem a nyákról a felcsavart fénycsövet és ha rákötnék egy hasonló teljesítményű hanyományos hosszú egyenes fénycsövet, azt meghajtna? Így lenne rögtön ingyen elektronikus előtét. Így feltranszformált (12-24Vról) majd egyenírányitott 230VDC vel tudnék világítani. (motorom generátora a kompalt fénycsövet így szépen maghajtotta) A frekvencia nagy több 100Hz is lehet, így a normál fojtó biztos nem jól működne egyenírányitás előtt se. Másik kérdés, vajon a 23Wos kompakt fénycső elektronikája mit csinálna ha rákötné egy 36Wos normál csövet? Az izzószálak ellenállása (legalábis hidegen) azonos.

szomb. márc. 23, 2013 19:43
a fórum lelke

FeF írta:
... Mobilt tölteni és/vagy világítani tökéletes ...

off:

Van olyan hely, ahol így világítanak (Nepálban láttam).
Minden családnak van egy akkuja, és van a főtéren egy ilyen bringás töltő szerkezet. Elviszik oda, valamelyik családtag teker fél órát, és a feltöltött akkut viheti haza. Egész este van világítás (egy szerény 10-20W-os izzó). Másnap mehet újra tekerni.

szomb. márc. 16, 2013 15:24
gyémánt tag

Sikerült összekötni a motort a szobabicóval, biztató eredmények születtek. :)
10-20 W-ot simán le lehet venni róla, normál tempóban 6-8 V 1.5 A jön le róla, ráhajrázva a 12 V 20 W-os izzót igencsak meg lehet izzasztani. Egy SSC P7 ledet 2 A-rel járattam vele.
Mobilt tölteni és/vagy világítani tökéletes, több hasznos munkát lehet vele végezni, mint a szalagfékkel! =)
Az állórész gerjesztésével lehet játszani, nehézséget állítani, igaz csak viszonylag szűk korlátok között (1.1 V még elég gyenge, 1.6 meg már jócskán lefogja, kb. 0.5-0.6 A).

pén. márc. 15, 2013 22:06
gyémánt tag

Tron írta:
Keresztkérdés:
Mitől váltóáramú egy motor?

Attól, hogy csak váltóárammal megy? :)
Tipikusan a rövidrezárt forgórészű aszinkronok ilyenek.

szomb. márc. 09, 2013 9:53
gyémánt tag

Egy viszonylag modern (4 éves) Indesit lett elbontva (penészes lett mindenhol, pedig volt takarítva rendszeresen, módszeresen!), meg a mostani egy 2 éves Zanussi, mindkettőben kefés van/volt (nem túl drága gépek hogy frekiváltó lehessen bennük, a Miele... az más).
Egy ceruza akksiról gerjesztve tökéletesnek tűnik, egyszerűbb nem is lehetne; csak egyelőre hosszabb laposszíj/stb. kéne hozzá hogy össze lehessen kulminálni a bicóval.

Szerk. Hajdu Energomat-okban volt IMI kalitkás motor (talán 6 és 32 pólusú? van kettő, elvileg jók, ha kell valakinek szóljon :))

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FeF szomb. márc. 09, 2013 10:00-kor.

szomb. márc. 09, 2013 9:51
gyémánt tag

Keresztkérdés:
Mitől váltóáramú egy motor?

A soros gerjesztésűnek ugye mindegy, mivel eteik.

szomb. márc. 09, 2013 9:45
a fórum lelke

Laci_L írta:
Aha. :shock:

Itt van az új Miele mosógépünk, abban pl. váltóáramú motor van.
Megnéztem a lányomékét, az egy másfél éves Bosch, abban is váltóáramú motor van.

Akkor hogy van ez? Nem múlik az idő mégsm olyan gyorsan? :)

Értem, szóval ha két mosógépben aszinkron motor van, akkor mindegyikben... teljesen korrekt.

Én meg javítottam két mosógépet, amiben kommutátoros volt, de nem vonom le a következtetést, hogy a világ összes mosógépmotorja ilyen, és mindig is ilyen volt, csak azt, hogy van ilyen is. Gondolom, a változó fordulatszámú centrifugáláshoz jöhet jól a könnyen szabályozható kommutátoros motor, bár elvileg frekiváltóval az aszinkron is tudja ugyanazt, csak egy kicsit drágább a frekiváltó.

Egyébként meg a váltóáramú motor nem egyenlő a rövidre zárt forgórészűvel.

pén. márc. 08, 2013 17:23
Profil Honlap
a fórum lelke

SPafi írta:
Laci_L írta:
... Mosógépmotorban nincs kefe, sosem volt. Az mind rövidrezárt forgórészes váltóáramú motor.

...volt 10-20 éve...

Aha. :shock:

Itt van az új Miele mosógépünk, abban pl. váltóáramú motor van.
Megnéztem a lányomékét, az egy másfél éves Bosch, abban is váltóáramú motor van.

Akkor hogy van ez? Nem múlik az idő mégsm olyan gyorsan? :)

pén. márc. 08, 2013 11:26
a fórum lelke

Laci_L írta:
FeF írta:
... Mosógépmotor a lelkem...

Mosógépmotorban nincs kefe, sosem volt. Az mind rövidrezárt forgórészes váltóáramú motor.

...volt 10-20 éve.

FeF írta:
Univerzális motort lehet-e generátor(dinamó-)ként használni?

Elvileg igen, pont ez a dinamó elv lényege, csak az áramirányra kell ügyelni, ami pont fordított, mint a motor üzemben. Ehhez meg kell fordítani az egyik tekercs (pl. az armatúra) bekötését! A terhelés jellegétől és mértékétől is függ, hogy soros, vagy párhuzamos üzemben érdemes használni. (De lehet, hogy egyik sem lesz igazán jó a konkrét menetszámértékek miatt.)

Idézet:
vagy túl nagy ford.szám kellene hozzá?

Hát az biztos, hogy van egy határ, ami alatt nem megy. Hogy ez hol van, azt leginkább kísérlettel lehet eldönteni. És nem azonnal gerjed fel. Szóval féknek nem túl ideális külső gerjesztés nélkül.

pén. márc. 08, 2013 8:55
Profil Honlap
arany tag

Én már raktam autógenerátort (14V 40A) biciklire, jól működött. A hátsó kerék helyére egy nagy ékszijtárcsa került és így 21.szeres gyorsítással ment a generátor. Ha jól megtekertem töltött 25Arrel is. De huzamosabb ideig a 8Ais elég. Volt, hogy szabályzóval ment, akkor minél gyorsabban tekertem annál könnyebb volt, de csináltam manuális gerjesztésállítást is.
A kefés motorok nem igazán működtek nekem visszafelé.

csüt. márc. 07, 2013 20:46
a fórum lelke

FeF írta:
... Mosógépmotor a lelkem...

Mosógépmotorban nincs kefe, sosem volt. Az mind rövidrezárt forgórészes váltóáramú motor.
Ha porszívó motorra gondoltál, abban van kefe. :)

Szvsz fog működni a dolog generátorként. Rajta, megér egy próbát.

csüt. márc. 07, 2013 17:02
gyémánt tag

Gyors kérdés:
Univerzális motort lehet-e generátor(dinamó-)ként használni? (Mosógépmotor a lelkem.)
Két kivezetés van a kefékhez és kettő a tekercsekhez. (Meg kettő a tachogenerátorhoz, ez is terhelhető, egy powerledet meghajt... :O)
Külső gerjesztést lehet/kell majd alkalmazni? (Remanens mágnesességgel, soros gerjesztéssel működhet-e, vagy túl nagy ford.szám kellene hozzá?)

Szobabiciklire kötve váltaná ki a szalagféket, ideális esetben még egy kis energiát is csiholnék belőle. :)

Szerk. akadt egy kis időm méregetni, stb.
A tekercsekre 0.7-1 V-ot kapcsolva (direktben egy ceruza akksi, 0.5 A), kézbe fogott ékszíjjal pörgetve 4-5 V jelentkezik, úgy néz ki, lesz belőle valami...

szer. márc. 06, 2013 23:03
gyémánt tag

infra írta:
...
És az allítócsavar alul? Hogyan érik el a három a kapcsolási sebességet a A, B, C automatáknál, azaz pl, hogyan lesz lomha a lomha biztosító?

Az állítócsavart passzolom.
A lomhaság gondolom nagyrészt a tartós terhelés hatására kioldó bimetallon (gyorsaság, elmozdulás mértéke) múlik, olvadóbiztosítéknál meg a szálak vastagsága, száma stb (lásd ezt pl.)

hétf. feb. 25, 2013 13:18
arany tag

Köszi!
Érdekes dolgok ezek!

vas. feb. 24, 2013 23:26
a fórum lelke

FeF írta:
infra írta:
bordázott alkatrész

Ívoltó szerepe van (darabolja/hűti az ívet), anno én is elcsodálkoztam rajta amikor szétkaptam egy automatát :)
Bár szvsz ha akkora ív alakul ki, amit ennek kell kioltani, akkor már rég rossz. :D

Pedig nem ok nélküli! Zárlati áram egy panelházban, ahol alatta ott figyel a trafó, és igencsak durung, rövid vezetékek mennek fel az elosztóig, lehet 10-30 kA is a zárlati áram! Jópár sikertelen megszakítás után alakították ki a modern megszakítókat!

Egyébként meg 230 V iszonyú hosszú ívet tud húzni kisebb áramon is.

vas. feb. 24, 2013 23:12
Profil Honlap
arany tag

FeF írta:
infra írta:
bordázott alkatrész

Ívoltó szerepe van (darabolja/hűti az ívet), anno én is elcsodálkoztam rajta amikor szétkaptam egy automatát :)
Bár szvsz ha akkora ív alakul ki, amit ennek kell kioltani, akkor már rég rossz. :D

Köszi!

És az allítócsavar alul? Hogyan érik el a három a kapcsolási sebességet a A, B, C automatáknál, azaz pl, hogyan lesz lomha a lomha biztosító?

vas. feb. 24, 2013 22:39
gyémánt tag

A rémtörténet topikban.

vas. feb. 24, 2013 10:56
gyémánt tag

Hol is van a mosógép motoros videó? Annak az elején van némi idevágó dolog.

vas. feb. 24, 2013 9:04
gyémánt tag

Laci_L írta:
...
Nem mosolygott ott senki.

Kolléga ment neki reggel a leszakadt felsővezetéknek kb. 2 napja, hajnali vonattal.
A vezetőálláson belül cikáztak az ívek...

szomb. feb. 23, 2013 23:59
a fórum lelke

FeF írta:
... Bár szvsz ha akkora ív alakul ki, amit ennek kell kioltani, akkor már rég rossz. :D

Nemrég rádőlt egy fa a 10kV-os vezetékre, majd az egész a 230V-osra. Lett is pamsz. A környéken elfüstölt minden. Egy helyen a konnektor ívet húzott a fűtőtesthez (híradóban volt).
Nem mosolygott ott senki.

szomb. feb. 23, 2013 22:02
gyémánt tag

infra írta:
bordázott alkatrész

szomb. feb. 23, 2013 21:22
arany tag

Szétszedtem egy automata biztosítékot, és van benne egy bordázott alkatrész, az mi célt szolgál? Simán ki lehet emelni, semmi rögzitése nincs. Olyan mint egy hűtőborda hirtelen ránézésre, de nem érintkezik semmivel, valószinűleg a másneses mező hathat rá..., de nem tudom, ezért kérdem :-)

van még egy kis állítócsavar a betáp alján, az mit állít?

Köszi!

szomb. feb. 23, 2013 20:54
arany tag

Köszönöm a válaszokat!

Először elég legy egy kétutas egyenirányítás után egy nagyobb kondival a DC320V és az 500V 8Ares FET PWM-mel. Aztán majf a feszkétszerező egy 900V 8-20A-re IGBT-vel, ami egész nagy áramlökéseket (100A-rek) elbír, hagy legyen jól bebiztosítva és másra is jó lesz még kísérletezni és egy 1000Ftos tétel annyira nem is sok.

Első kíséret az lesz, hogy ha azonos teljesítménnyel meghajtok 230Vos izzókat (pl. 60Wtal, a 40W,60W,100W-os égőket) kérdés hogy, mi történik. A teljesítmény felvétel tehát azonos lesz, akkor a fényerők rögtön a hatásfokot elárulják. Sejtem, hogy a 40es lesz a legjobb, igaz rövidebb élettartammal :-), de ezt be is akarom mutatni.
Aztán ha mindhárom izzót azonos fényerőre szabályzok be, melyik mennyi teljesítmény fog felvenni.

Csináltam már olyan, hogy nagyobb feszülséggel járattam egy 100as égőt, hatalmas fényerővel, nagyon fehér fénnyel remekül világított, ami benti fényképezéshez ideális lenne. Igaz kb. 20 percet birt ki csak, de ha picit kisebb feszültséggel többet is birna és még az is elég lenne, ráadásul fényképezéskor elég kevés ideig elég működtetni és ha folyamatos feszültségnöveléssel kapcsolnám be (lágyindítás), akkor még az is növelné az élettartamot. A kapcsolás még arra is jó lesz, hogy különböző feszültéségek mellett vizsgáljam az élettartamot. stb stb stb.:-)

szer. feb. 06, 2013 22:46
gyémánt tag

infra írta:
Köszi!

Hány V-os legyen a 100nF-os kondi?
Hány Wos legyen a 10kohmos ellenállás és a potméter?
Kell hozzá akkor egy diac is? Milyet vegyek?
Működik egy DC 680V-os tápfeszültésggel? Hogy kell módosítani ehhez az áramkört?

Köszi!

A leírásban 50 V-ot említettek a kondira, de szerintem ha 250/300 V-osat raksz be sem lesz semmivel se rosszabb.
A potinak bőven elég max 1 wattos is, jelentős hő nem fog jelentkezni rajta, ugyanígy a 10 k-s ellenálláson se. A potinál a szigetelt kialakításra kell figyelni!
DB3-as diac kell hozzá.
Ez így ebben az állapotban 240-es hálózatról működést tesz lehetővé. Ha úgy jó, akkor egy Villard feszültségtöbbszörözőt még lehet utánakötni (teljesítményileg ez mennyire terhelhető, tekintve hogy csupán pár kondi+dióda? gondolom inkább a kondiktól függ).

vas. feb. 03, 2013 17:20
a fórum lelke

A triak DC-re nem jó.

Vannak 600 V fölötti MOSFET-ek, vagy IGBT-k.

Nagy impulzusáramokhoz az IGBT a jobb.

Pl. http://www.tme.eu/hu/details/ap30g120sw ... rok/apec/#

Ha a hidegáram nem haladja meg a max terhelhetőséget (60 A), (és a freki és a meghajtás is megfelelő) akkor nem lehet nagy baj.

szomb. feb. 02, 2013 22:24
Profil Honlap
a fórum lelke

infra írta:
... Izzólámpákat szeretnék kipróbálni különböző feszültségekkel...

Ha továbbra is szinuszos jel kell, akkor toroid trafóval.

szomb. feb. 02, 2013 15:34
arany tag

Köszi!

Hány V-os legyen a 100nF-os kondi?
Hány Wos legyen a 10kohmos ellenállás és a potméter?
Kell hozzá akkor egy diac is? Milyet vegyek?
Működik egy DC 680V-os tápfeszültésggel? Hogy kell módosítani ehhez az áramkört?

Köszi!

szomb. feb. 02, 2013 14:58
gyémánt tag

infra írta:
Sziasztok!

Izzólámpákat szeretnék kipróbálni különböző feszültségekkel. (max 230V 100Wos lámpát)
Van erre valami egyszerű megoldás, amivel ha nem is linárisan, de folytonosan állíthatom a feszültséget: 0-400V között?
...
Üdv.: Infrared.

Triakos fázishasítós fényerőszabályzó? Egyszerű és nagyszerű, alig kell hozzá valami.
Triakos fényerőszabályzó

szomb. feb. 02, 2013 14:18
arany tag

Sziasztok!

Izzólámpákat szeretnék kipróbálni különböző feszültségekkel. (max 230V 100Wos lámpát)
Van erre valami egyszerű megoldás, amivel ha nem is linárisan, de folytonosan állíthatom a feszültséget: 0-400V között?

pl. 220-at egyenirányítom és egy nagy elko-val 320V körül egyenfeszt kapok és egy nagy soros tolóellenállással állítom a lámpa teljesítményét. De nekem 100ohmos 2.5A-res potméterem van, az túl kicsi ellenállású és a tápfeszt is 4-500Vra lenne jó felnövelni.

A tápfeszt feszütségkétszerezővel (két dióda és két kondi) már sikerült 600V felé növelni, ki is vágta azonnal az izzót :-)

Ha egy 500V 8A-re FET-et használok a 600V már sok lesz neki. A másik gond, pedig, hogy ha pl PWM-mel vezérlem és kicsi kitöltési tényezőnél alig fog izzani az izzószál, akkor nagyobb kis ellenállás miatt rövid idejű de nagy áramimpulzusok keletkeznek és ez nem teszi tönkre a FET-et? Pl alig 30ohmos hideg szál 600Von 20A-t vesz fel. Igaz, hogy a kitöltési tényezőt úgyse tudom, vagy szándékosan úgy kötöm be, hogy nem tudjam pl 2-5% alá vinni, ekkor még mondjuk nem világítana az izzó, de lenne vagy 500C-os a szál és így már nagy lenne az ellenállása. Akkor már csak egs nagyobb feszültségű FET-et kell szerezni. TL494es PWM kapcsolásom van, (meg IRF540Es FET.em.)

De van e egyszerűbb megoldás, vagy valami más praktikusabb, ésszerűbb..
Köszönöm!

Üdv.: Infrared.

szomb. feb. 02, 2013 13:20
a fórum lelke

Viszont a vas baromi rosszul vezeti a hőt, ezért csak kívül vas, belül réz van.

Ha nagy teljesítmény kell, én lereszelem egy régi rossz pákahegy végét (legolcsóbb Solomon) rövid, tömzsi, villás alakúra, ez a legjobb. Pár óra alatt kieszi az ón a rezet, de az alatt bőven el lehet végezni szinte bármilyen munkát. Na mondjuk hűtőborda kiforrasztáshoz kell még egy páka.

hétf. jan. 28, 2013 19:48
Profil Honlap
a fórum lelke

-=RelakS=- írta:
... Viszont akkor a pillanatpáka hegyét sem a forróság, hanem az ón eszi meg? ...

Bizony. :shock:

A rezet különösen hamar széteszi (pl a régi egyszerű rézhegyű pákákat). Az acélt lassabban eszi meg. Ezért van a Weller pákahegy acélból, és palládium bevonattal a hegyén. Idővel ez is kopik, és ahol nincs bevonat, ott már meg is eszi az ón.

hétf. jan. 28, 2013 17:51
gyémánt tag

Laci_L írta:
Az a baj a nem márkás pákákkal, hogy a pákahegyük nem túl jó (sőt ...). A Wellernek igencsak ki van találva, és csereszabatos is. Egy noname márkánál lehet hogy hamar szétég (a forrasztóón nagyon agresszív), és ráadásul nem biztos, hogy néhány év múlva is kapható. Akkor meg kuka az egész.

Érdekes.
A Fahrenheit pákámnál még ilyet nem tapasztaltam, a régi ruszki pákám meg nem tudom, merre van (kuka?), de annak is inkább csak retkes/rozsdás volt a hegye.

Viszont akkor a pillanatpáka hegyét sem a forróság, hanem az ón eszi meg? :shock:

hétf. jan. 28, 2013 17:31
a fórum lelke

-=RelakS=- írta:
Nem kell, hogy Weller márkájú legyen ...

Az a baj a nem márkás pákákkal, hogy a pákahegyük nem túl jó (sőt ...). A Wellernek igencsak ki van találva, és csereszabatos is. Egy noname márkánál lehet hogy hamar szétég (a forrasztóón nagyon agresszív), és ráadásul nem biztos, hogy néhány év múlva is kapható. Akkor meg kuka az egész.

FeF írta:
... meglepem egy forrasztóállomással magam ...

Ami meg a forrasztó állomást illeti: nem kell feltétlenül állomás. Az egyszerűbb Wellernél a pákahegyben van a szabályzás, és a pákához csak egy 24V/50W-os akármilyen trafó kell. Azaz csak a pákanyelet kell megvenni néhány heggyel. Az ónszívó meg lehet külön kézi szivattyú. Így már sokkal olcsóbb a megoldás. Nekem is ilyen van, jól elvagyok vele. Pedig jó sokat dolgoztam már evvel a felállással, van tapasztalatom.

hétf. jan. 28, 2013 16:16
gyémánt tag

-=RelakS=- írta:
Röviden: Nem kell, hogy Weller márkájú legyen, szinte bármi megteszi. Pillanat pákával szerintem csak nagy türelem/kézügyesség árán lehet normálisan dolgozni (mondjuk elég rég piszkáltam :) ). Meg persze, ha mindig van hozzá fejed, mert nálam azt is ette gazdagon :D

Ha más nem lesz, meglepem egy forrasztóállomással magam karácsonyra. :)
Már régóta érik a gondolat.

hétf. jan. 28, 2013 15:25
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2563 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 52  Következő